Kako zive Kubanci ?

Pa je, svi lažu, ali postoje laži i laži.

Npr, Koreja laže da je osvojila prvo mjesto u skupini na svjetskom prvenstvu u nogometu sljedećim rezultatima

hqdefault.jpg

A u finalu su razvalili Brazil!

hqdefault.jpg

Pa reci, jel bi bio sretan da znaš da ti je država osvojila svjetsko prvenstvo?
Skakao bi od sreće, jel tako.

A sve mi se cini da su ove slike fejk...

Daleko od toga da mislim da se slicno ne desava tamo (vec neko vreme "zivim" blizu granice za Severnom Korejom)...

Kada sam hteo da odem na neku ekskurzijicu do Severne Koreje receno mi je da nisam bas normalan. To su mi pricali lokalci ovde... U svakom slucaju ne bih ni mogao da odem jer je nenormalno komplikovano da se ode tamo... Potrebne su mi posebne dozvole, a inace su mi objasnjena pravila ukoliko do dozvola iz svoje zemlje dodjem...

Dakle, mobilni telefon se uzima na ulazu, nema fotoaparata, nema interneta, postoje posebni hoteli za strance i posebna mesta na kojima stranci smeju da budu... Lokalno stanovnistvo se osudjuje na smrt zbog stranih filmova, serija, muzike a inace mi je kao strancu poprilicno ogranicena komunikacija sa lokalnim stanovnistvom... Kako kazu oni koji su imali srece da dodju do ovde gde sam, tamo im je dozvoljeno da imaju samo par nekih frizura i par oprobanih odevnih kombinacija i to je to... Svako odstupanje se placa zivotom...

Zbog svega toga mislim da nije bas moguce da neko tek tako usnimi ovako neke slike i pusti ih citavom svetu :)

Sto se tice teme... Kada je tetka isla na medeni mesec na Kubu ukrali su joj stvari odmah na aerodromu, a aerodromi su kao neka mesta koja su bolje obezbedjena nego bilo sta drugo ako ne u bilo kojoj drzavi, a onda makar u ogromnoj vecini... :)

Sve je to lepo, plaze, sunce, al dzaba ako nema ni kanalizacije ni normalne vode za tusiranje.... eh :)

ovakve teme su uvek ideoloske,
da su stvarno gladni, pomrli bi i ne bi ih bilo vise. dakle, jasno je da imaju sta da jedu i da je zivot jeftin tako da sa malim platama moze da se zivi.

takodje je jasno da ni druga ostrva koja su kapitalisticka okolo Kube, nemaju mnogo bolji zivot od njih. Kuba ima 30 evra mesecno platu, a druga ostrva 50, imaju 20 evra vise zato sto zive u kapitalizmu.
jasno je da sve male zemlje koje dobro zive (Kipar, Sejseli), zive dobro jer imaju miolion registrovanih offshore kompanija, koje godisnje placaju 700 dolara, to je 700 miliona godisnje samo od offshore kompanija + turizam, i tako "ostrvljani" po belom svetu imaju normalan zivot.
ostrvo nije veliko kao nemacka pa da se biju ideoloske borbe "kakav bi zivot mogao da bude... samo da je malo drugaciji sistem".

dakle, kad se prica o Kubi, misljenja su pristrasna i ideoloski obojena.

koliko ja znam, od modernih stvari imaju (uglavnom od kada je Raul zamenio fidela 2006 godine, on je uveo promene):
mobilne telefone, https://en.wikipedia.org/wiki/Telecommunications_in_Cuba
internet jos od 1996, pise na vikipediji, i u srbiji je 96te konekcija bila 64 kb/s.
mali porodicni privatan biznis. http://www.wsj.com/articles/cuba-moves-to-legalize-small-and-medium-size-businesses-1464132702

sve ostalo je isto kao i pre, osim sto su pre godinu, dve, dozvolili otvaranje americke ambasade u Havani.
mislim i da ih je pogodio neki uragan pre godinu dana tako da je i to verovatno doprinelo da im ekonomija bude losa te godine.

Ne postoji narod koji bolje zivi sa manje rada od kubanaca.Oni svoj zivot uzivaju,a da i nisu svesni toga.Hiturg u Americi ima vilu sa bazenom,ali taj bazen vidi tek kad ode u penziju.Ali onda mu i ne teba bazen vec terapija,tad kolegama vrati sve pare za svoje lecenje ,a te pare je zaradio radeci danonocno na levcenju drugih.Da li je to bogatstvo i lep zivot? Ili kubanski hirurg koji radi osmocasovno radno vreme i uziva u carima zivota sa svojom porodicom,bez vile i kadilaka.A i stace mu.

Pa ja ne kažem da je postojanje interneta nužno za kvalitetno obrazovanje danas, nego tvrdim da danas nema kvalitetnog obrazovanja bez interneta.
Zamisli da MIT od sutra funkcionira bez interneta. :roll:

Da se izrazim logički, internet je za obrazovanje nužan, ali ne i dovoljan uvjet. Za kvalitetno obrazovanje je potrebno još mnogo toga.
Finska, zemlja s najkvalitatenijim obrazovanjem u Evropi je tek na sedmom mjestu u svijetu. Prvo mjesto je, ako se ne varam, Singapur.
a
Auuuuu pa covece internet je jos uvek novotarija, internet je u sirokoj upotrebi i standard tek nekih 10ak godina a ljudi su se skolovali stotinama i hiljadama godina unazad, sto se tice kvaliteta obrazovanja tu su oduvek prednjacili Rusi i Kinezi, takodje recimo u vreme SFRJ nase skolstvo se bilo veoma kvalitetno i cenjeno bas zato sto se zasnivalo na tom ruskom konceptu obrazovanja, a od kako je nase skolstvo pocelo da vuce ka zapadnom modelu, Bolonjskoj deklaraciji, otvaranju brojnih privatnih univerziteta tako je i kvalitet obrazovanja ovde poceo da opada.
Da skratim danas u doba interneta uce decu da sve sto ih zanima mogu naci na guglu a nekada je vazilo da svo potrebno znanje treba da imaju u svojoj glavi.

Back