Kako zaustaviti ruminaciju?

Redmond

Elita
Poruka
17.016
Ruminacija ili konstantna opsednutost negativnim mislima i uspomenama, okupiranost neprijatnim događajima iz prošlosti gde se konstantno pitam kako je trebalo da postupim i jedem se što nisam bio hrabriji, pametniji i sl. U poslednje vreme su kod mene veoma česte, dovoljna je jedna reč da aktivira put u prošlost i da mi ne dozvoli da se opustim i fokusiram se na sadašnji trenutak. Koncentracija mi jako trpi zbog toga, a zbog nervoze krećem da osećam i da mi srce ubrzano lupa.

Ima li proverenih taktika za borbu sa ovakvim sranjima?

Ruminacija ili konstantna opsednutost negativnim mislima i uspomenama, okupiranost neprijatnim događajima iz prošlosti gde se konstantno pitam kako je trebalo da postupim i jedem se što nisam bio hrabriji, pametniji i sl. U poslednje vreme su kod mene veoma česte, dovoljna je jedna reč da aktivira put u prošlost i da mi ne dozvoli da se opustim i fokusiram se na sadašnji trenutak. Koncentracija mi jako trpi zbog toga, a zbog nervoze krećem da osećam i da mi srce ubrzano lupa.

Sve negativne misli resavam mantrom. Jer mantra prekida tok misli...

Protiv sam uvodjenja pojma koji se zamenjuje potpuno i jasno sa 3 reci....dakle protiv sam ruminacije kad postoji opsednutost losim mislima...
Cak postoje u wordu opcije da se napravi smena pa otkucate ruminacija a izadju vam tih 3 reci...

Glupo je pamtiti jos novih reci a gledati da se sto vise pojmova smesti u stare reci iako nisu sinonimi....da bi se rasteretio recnik....A upravo to radi danasnja generacija i mladih i starih...

1. Zapiši negativnosti na papir
2. Podeli sa adekvatnom osobom zapisano
3. Otvori se za neki drugi ugao gledanja na stvari

U osnovi imaš tzv "manifestaciju".
Većina ljudi može ako se potrudi da rasturi i rekombinuje negativnosti iz prošlosti/traume. U osnovi se to radi otp:
- uhvati se jedne stvari, zapiši je na papir i daj joj neku brojčanu vrednost (skala 1-10 po negativitetu)
- onda drugu stvar, zapiši, dodaj vrednost i tako u krug
- kada napraviš listu, poređaj stvari po intenzitetu. Najteže na vrhu, ovo slabije ispod toga. Često se desi da neke stvari budu povezane i kada kreneš jednu po jednu stvar sa vrha da razrađuješ, istovremeno razrađuješ i neke ispod.

Moje iskustvo - sve je manje-više benigno osim kada nekoga nosiš na duši. To je već složenija kategorija i za to treba više vremena da se dođe do nekog razrešenja.

Dodje takav dan da nas to pukne nekad, ali generalno zivot ide dalje i drugi dani nas zaokupe obavezama da nemamo vremena da mislimo o tome. Ako je to konstantno i remeti nam dan onda se treba obratiti psihologu za početak.

Nikako. Radi nešto što traži koncentraciju, pomaže.

Odakle uopste takva sklonost osobe ka tome...?
Moderno drustvo dosta utice na takve stvari.
Mozak je opterecem poplavom informacija i konstantno radi u najvecoj brzini.
Pri takvoj opterecenosti, svakakve moguce misli isplivavaju iz memorije.

Kako resiti taj problem? Zavisi od osobe do osobe.
Potrebno je drasticno izbaciti opterecenost mozga raznim glupostima i smanjiti tu brzinu u kojoj se nalazimo.
Ako nista, treba usmeriti to razmisljanje na konkretne stvari, na primer na hobi.

Vreme leči skoro sve...

Zavisi koliko su ruminantne misli.

Zaboraviš na iste kad se zaokupiraš drugim. Ali vreme uprazno ti vrati jezgro misli...

Možeš i da se molitvuješ, i mantaš, i muziciraš, i mučiš(bukvalno i preneseno) kad završiš s tim merkanjem misli jezgro istih će ti se vratiti dok ne promeniš to jezgro...
Ali, lepo kažu, vreme menja sve...

Opisujes mene.
Ima li proverenih taktika za borbu sa ovakvim stanjima?
Nisam je nasla,ko nadje neka napise ovde.

Odakle uopste takva sklonost osobe ka tome...?
Savest.
I račun ka samom sebi.
Pošto nije samo savest..

Najbolje je razrešiti problem u suprotnom će uvek da te tišti.
Oni nerazrešivi nikad neće prestati da te tište ali dubljim razumevanjem
mogu mnogo manje da te muče i gone...

Ali sve je do konkretnog. Ličnog...
Tišine.

Ukoliko je odnos među ljudima @Redmond onda tvoje je da pokušaš da ispraviš, ukoliko ne može bar si pokušao. Bez svakog se može, iako je teško posebno ukoliko ti je stalo...

Ukoliko je tvoja odluka pa si izgubio nešto što nisi smeo, stećićeš opet i ko zna zašto je to tako moralo...

Ukoliko je nešto dublje, samo vreme i neka vrsta kajanja i iskupljenja... Čitaj knjige o tome, a ne nas ovde...

Poslednja izmena:
Nemoj...

Једини прави лек су УСИЉЕНЕ позитивне мисли и сећања уз физички рад и окупације, од самохипнозе може ум да прсне.. и прсава углавном, зато што мисли ни не можеш да зауставиш, већ само преусмериш на друге умне предмета

Back