Kako zapoceti sopstveni biznis....

Da li neko zna nesto o novcu koji nudi SIZ za zapošljavanje.NPR: moja supruga je ne zaposlena i nude joj 160 000 dinara da otvori neku svoju firmu.Meni tu ništa nije jasno,a i ona je izašla iz njihove kancelarije jer joj je gospodja za 2 minuta sve ispricala i ona naravno nista nije ni zapamtila ni ukapirala

To nije losa stvar, ali ne znam detaljno kako je tu u Srbiji, ovdje u Rep.Srpskoj je to projekat kojim se sa Biroa rada (Zavod za zaposljavanje RS) skidaju nezaposleni - uzmes taj novac pod povoljnim uslovima, pokrenes neki svoj biznis i oni te skinu sa biroa.Naravno, ti taj novac vratis, ovdje je iznos oko 10000 eur, event.dobijes prvu godinu grejs period u kom ne vracas glavnicu, vracas samo kamatu dok ne pokrenes posao, a onda u narednih 6 godina vracas i glavnicu i kamatu dok sve ne otplatis, prakticno finansiras sam sebe, a taj novac ti dodje kao neko podsticajno sredstvo da pokrenes posao.

E sad, sta pokrenuti?Ljudi obicno u biznis planu koji su obavezni da izrade navedu da ce se baviti uzgojem pcela, cincila, ljekovitog bilja itd., ali ti je moj savjet da navedes ono cime se zaista mislis baviti, inace, uzmes novac, potrosis ga, a ostanu ti krediti i obaveze.

Da li neko zna nesto o novcu koji nudi SIZ za zapošljavanje.NPR: moja supruga je ne zaposlena i nude joj 160 000 dinara da otvori neku svoju firmu.Meni tu ništa nije jasno,a i ona je izašla iz njihove kancelarije jer joj je gospodja za 2 minuta sve ispricala i ona naravno nista nije ni zapamtila ni ukapirala

To ti je isto kao i ovi start ap krediti koje daje agencija ya rayvoj..moja prijateljica i njen sin su konkurisali,gomila papirologije,gomila para da sve to povadis,treba ti i biznis plan,moras i u APR da se registrujes,dobijes pib i pecat,otvoris racun u banci(ali ga nikako ne aktiviraj),nadjes zirante ili stavis nesto pod hipoteku i onda naravno cekas...ah da zaboravila sam moras da imas i predugovor za poslovni prostor,profakture za opremu...ne mogu bas sve da se setim,ali zapamti,nikako ne idi u upravu prihoda da podneses poresku prijavu,jer od dana kad je podneses ti si poreski obveznik,cak i ako ne dobijes kredit,moraces da platis..znaci,naglasi kad uzimas pib da cekas kredit,da ne nasednes kao mnogi
Izguglaj,ja sam prijareljici sve obrasce nasla na netu,imas njihov zvanicni sajt

Usled postojece krize, koja u Srbiji nece skoro da se zavrsi, a politicari je nisu svesni, cenim da je svaki posao u Srbiji osudjen na propast. Kapital se ukrupnio do jezive mere - tajkuni, robovlasnici. Drzava uzima ogromne poreze na plate - 70%, knjigovodje takodje deru, lokalne vlasti hoce svoje takse, a niko ne pita odakle. Ja kao privatnik moram da bacim preko 200 eur mesecno u vetar (doprinosi+takse+knjigovodja), a meni sta ostane.

Plate kod Koreanaca je msecna plata 195 eur. Kod miskovica je jos manje, uzmi ili ostavi, sve me vise podseca na robovlasnicko drustvo. Bice sve gore evo spremaju se da poklone malo preostalih firmi tajkunima.

Najbolje je trenutno ko moze da se zaposli na budzet i da nista ne radi i da zabusava - tj da radi za sebe na crno i da u raZno vreme zavrsava sebi poslove, a da ga placa drzava tj mi privatnici.

Usled postojece krize, koja u Srbiji nece skoro da se zavrsi, a politicari je nisu svesni, cenim da je svaki posao u Srbiji osudjen na propast. Kapital se ukrupnio do jezive mere - tajkuni, robovlasnici. Drzava uzima ogromne poreze na plate - 70%, knjigovodje takodje deru, lokalne vlasti hoce svoje takse, a niko ne pita odakle. Ja kao privatnik moram da bacim preko 200 eur mesecno u vetar (doprinosi+takse+knjigovodja), a meni sta ostane.

Plate kod Koreanaca je msecna plata 195 eur. Kod miskovica je jos manje, uzmi ili ostavi, sve me vise podseca na robovlasnicko drustvo. Bice sve gore evo spremaju se da poklone malo preostalih firmi tajkunima.

Najbolje je trenutno ko moze da se zaposli na budzet i da nista ne radi i da zabusava - tj da radi za sebe na crno i da u raZno vreme zavrsava sebi poslove, a da ga placa drzava tj mi privatnici.

Da se i ja malo ukljucim sve je to tacno ali svi cute i placaju e to ne mogu da razumem.....ustanite ajmo da ponovimo taj 5 oktobar ovo je sve katastrofa....

Da se i ja malo ukljucim sve je to tacno ali svi cute i placaju e to ne mogu da razumem.....ustanite ajmo da ponovimo taj 5 oktobar ovo je sve katastrofa....

U pravu si. Vecina ljudi koji su vredeli nesto je pobegla iz zemlje. Ovo sto je ostalo ne vredi ni 5 para. Nema ko da ustane.

Ko god moze neka bezi odavde to je jedino resenje. Kredite za biznis ne uzimajte ni u ludilu. Ima da radite samo za kursne razlike, kamate, poreze, doprinose, takse, kazne - drzavne parazite. Bolje dignite kesh kredit i platite nekom da vas zaposli preko veze negde u drzavnu sluzbu. Onda lagano red bolovanje, red odmor. Budale neka rade biznis.

bavim se proizvodnjom astalskog grozda, grozde je upakovano u malim prkladnim i lepim korpicama ,pakovanja po 800gr.pokrivene tankom mrezicom. Dali je neko zainteresovan za sardnju. Radi se o crnom dosta pogodnom za transport grozdju. Naziv grozdja sorta "Michel Palieri"
Osoba sam sa invaliditetom u kolicima sam radio bih u kuci, imam auto vozim.
Kakvi su uslovi ako moze odgovor na pvt.

Posle mnogo pokušaja nisam mogla dobiti posao u nekoj državnoj firmi, zato sam odlučila da ovog proleća započnem sopstveni biznis. U pitanju je zanatska radnja, odnosno frizerrski studio, interesuje me Vaše mišljenje da li u doba ekonomske krize vredi započeti sopstveni biznis i da li je vaše mišljenje povodom otvaranja frizerskog studija dobra ideja ili treba sačekati neko bolje vreme,
S,poštovanjem
Zavisi gde ti se nalazi lokal i da li je tvoj.
Tri najvaznije stvari za uspesan biznis su
1.Dobro mesto
2.Dobro mesto
3.Dobro mesto

Inicijativa je super :super:
Moje oblasti su marketing i prodaja (B2B, B2C). Ono cime ja mogu da doprinesem su saveti oko pisanja poslovnog plana, marketing plana, pravljenja kampanja, textvi na brosurama, flyer-ima, internetu, odredivanje cena, istrazivanja trzista, kako povecati promet i prodaju, kako steci nove kuce...
Pa samo izvolite :)
Predsednik sam novoformiranog udruzenja osoba sa invaliditetom treba mi pomoc u izradi biznis projekta za inostranstvo

Pa to i ja kazem....zapoceo si posao bez 100 hiljada...eto vidis....i ne radis ga vise....a savetujes drugima da podju tvojim stopama? Sta? Da propadnu? Odustanu? Sta ti njima u stvari predlazes? Hoces reci da bi ostao u poslu da si imao zadovoljstvo?
Otkrio si da si pogresio pa si odustao? Ulozis npr 15 hiljada pa odustanes samo zbog toga sto se smoris? Kao idem ja da probam pa sta bude, podici cu kredit pa cu malo da raduckam, a ko se smorim odustacu? Mnogo ozbiljno...
Onda je tebi tata milioner.......
I rekao si mi da nisam pametna......to je vredjanje...to zaista govori o tebi....sad mozes da pises sta hoces....
Slazem se sa tobom ja da imam 100 hiljada eura kupio bih za 70 hiljada lokal ili stan na dobrom mestu dao ga pod zakup i eto biznisa i sigurne mesecne zarade od minimum 300 eura u zavisnosti od lokacije.
U Srbiji ako se bavis postenim biznisom i redovno placas drzavi sve dazbine bolje da ne radis sve ode drzavi.

Brate ne zezaj se to je navlakusa i velika glupost sta ko moze danas da uradi sa 160.000dinara jedino da zakupis tezgu na nekoj pijaci i da places.
Da bi u Srbiji poceo neki biznis minimum ti je potrebno 10,000 eura pri tom da imas sopstveni lokal na dobrom mestu.
Oni nude 160 hiljada pod uslovom da imas registrovanu firmu tri meseca i da tri meseca redovno placas sve dazbine poreze doprinose itd.
u sustini evo kako to ide:
1.Obavezna je fiskalna kasa(kupovina fiskalne kase minimum 200 eura plus fiskalizacija oko 100 eura)To ti je po danasnjem kursu vec 30 hiljada dinara
2.Da bi zakupio dobar lokal na dobrom mestu.minimum 40 hiljada dinara mesecno
3.Moras da platis knjigovodju ili ce te odrati u poreskoj upravi,minimum 5000 dinara
4.Moras da placas poreze i doprinose za socijalno minimum 20 hiljada dinara
5.Za nabavku robe minimum za 100 hiljada dinara.
Znaci minimum 195 hiljada dinara da pocnes posten biznis.
To bi ti bili minimalni troskovi za prvi mesec i pocetak rada.
Ima jedna velika koska u njihovoj pomoci ako jedan mesec ne uplatis doprinose i porez moras da vratis tih 160 hiljada dinara.
Ja kupujem greb greb i bingo pa ako me opici kupujem lokal pa cu da ga izdajem to je najsigurniji biznis,ocekujem dobitak za 5 godina:dash:

Interesuje me da li je STR najbolji za prepodaju preko interneta.
Koji su sve nacini placanja "sa daljine" ili "nevidim te" tipa ziro racun, ili kredit kartica(ne znam kako da objasnim)?
Jel moze kod nas da mi posalje(kaze) broj kartice i ja da unesem u sistem i da naplatim?
Kako da dokazem troskove koje placam inostranim uslugama da bi moj sajt radio?

---------------------------------------------------
Da li je ilegalno prodavati odecu kao u oglasima (krstarica->oglasi->razno)?

-----------------------------------------------------
Hocu da napravim vebsajt za usluge(neke, poslovna tajna:)). Koja vrsta firme je najbolja?

Izvinite na ovako dobro sastavljenom postu srpski mi nije bas najbolji a tek poslovni recnik...

Jel ima negde na netu da se nadje spisak koja delatnost trenutno placa koliki paushalni porez i koje su to delatnosti koje ne moraju da imaju fiskalnu kasu (ako se to uopshte odluchuje po delatnosti)?
Sve pise u zakonu o porezu na dohodak gradjana* Clanovi 41,42,43 ). Sto se tice fiskalnih kasa, treba potraziti uredbu kojom se regulise evidentiranje i naplata prometa putem fiskalnih kasa.

TO UOPSTE NIJE LOSA IDEJA TO JE NESTO POPUT NEKE VRSTE OTPREMNINE BITNO JE DA IMAS TU FIRMU NAREDNIH GODINU DANA I NOVAC VISE NE MORAS DA VRATIS POTRAZI TEL ZAVOD ZA SOCIJALNI RAD NA GUNDULICEVOM VENCU I LEPO SE RASPITAJ PRVO REGISTRUJES FIRMU PA IDES NA RAZGOVOR SA PSIHOLOGOM KOJI TI ONI ZAKAZUJU I PRODJES NEKU VRSTU OBUKE TRI DO CETIRI DANA SVE TO RADIS U HODU NIJE BAS NEKA KOMPLIKACIJA I NA KRAJU DOBIJES PARE NISTA STRASNO PO MENI TO VREDI A ONI TI SVE GOVORE STA TI TREBA I STA DA RADIS.OVO TI JE INFORMACIJA NAJTACNIJA ZATO STO MI JE TETKA TAMO ZAPOSLENA PA ZNAM PREDLAZE MI TO

Ma jeste kriza svaki dan 20 godina unazad, ali ovo sad bas krenulo nizbrdo.
Kurs dinara mnogo nestabilan , jos plus euro pada u odnosu na usd, pa onda opet raste, al uglavnom pada.
Prica se da mnoge firme imaju problema zbog nestabilnog kursa dinara, i da im inflacija "jede" profit...
Zato pitam...

U Zagrebu sam razvio jedan vrlo zanimljiv projekt. Sastoji se od tri faze, web portala, časopisa (besplatnog) i potrošačkog kluba. Sve to bih želio pokrenuti i u Beogradu. Tražim zainteresirane i sposobne (jednu osobu) koji bi htjeli ući u posao.
Zainteresirani neka pošalju kontakt.

Back