Kako zapoceti sopstveni biznis....

Kao nov na ovom forumu prvo bih zeleo sve da vas pozdravim!

Karakteristike posla kojim bih se bavio su:
-niski troskovi materijala (oko 10% u odnosu na cenu usluge)
-ne ocekulem promet veci od sume koja se pominje kao granica oslobadjanja od PDV-a (4.000.000 dinara)

Da li je to dovoljan znak da treba otvoriti pausalnu firmu ili su bitni i neki drugi parametri?

Unapred zahvalan svima koji zele da pomognu! Pozdrav!

Posto je ovaj pdf totalno off htela sam da pokrenemo temu gde ce ljudi zaista biti u mogucnosti da se informisu o onom sta ih konkretno zanima .Moja zamisao je da ovde pricamo pocev od osnivanja privrednog drustva i radnji pa do izbora dobavljaca, racunovodstvenih pitanja....Pa izvolite....
Inicijativa je super :super:
Moje oblasti su marketing i prodaja (B2B, B2C). Ono cime ja mogu da doprinesem su saveti oko pisanja poslovnog plana, marketing plana, pravljenja kampanja, textvi na brosurama, flyer-ima, internetu, odredivanje cena, istrazivanja trzista, kako povecati promet i prodaju, kako steci nove kuce...
Pa samo izvolite :)

Posle mnogo pokušaja nisam mogla dobiti posao u nekoj državnoj firmi, zato sam odlučila da ovog proleća započnem sopstveni biznis. U pitanju je zanatska radnja, odnosno frizerrski studio, interesuje me Vaše mišljenje da li u doba ekonomske krize vredi započeti sopstveni biznis i da li je vaše mišljenje povodom otvaranja frizerskog studija dobra ideja ili treba sačekati neko bolje vreme,
S,poštovanjem

Vidim da je dosta vremena proslo, ali nadam se da si ostvarila ideju.
Svako vreme je dobro vreme za pocinjanje biznisa i svaka cast na odluci.
Mislim da se ovde previse govori o tehnickim detaljima umesto o samim idejama. Naravno da svaki posao nosi rizik ali nase je da se pobrinemo da ga smanjimo. Mnogi misle da je dobra ideja najvaznija i ubise se razmisljajuci kako da otvore nesto novo i originalno.
Frizerski salon je super ideja, ali napregni se dobro da osmislis sta je to sto ce kupci dobiti kod tebe i nigde drugde. Takozvano, diferenciranje je jedna od najvaznijih stvari u marketingu i privatnom poslu.
Npr.
1. studenti sa indexom mogu da imaju popust. To te cini drugacijom od ostalih
2. Poseban tretman pakovanja za zrelu kosu (npr. zene preko 50 godina. To cini da iako radis isto sto i drugi imas jedinstvenu ponudu)
3. Ili recimo jedna kartica na kojoj udaras pecate i daje ima posle svakog petog feniranja besplatno pakovanje i masaza glave (to te ne kosta mnogo, zar ne) a posle 10 sakupljnih pecata jedno besplatno sisanje...
4. Jedna od stvari koje mene cude kod moje frizerke jeste da me nikada do sada nije pitala nakon sisanja da li zelim odmah da zakazem novi termin (to naravno za stalne kupce). Zamisli koji bi efekat bio da sama sebi pravis promet.
Napraviti veci promet ne znaci uvek i ulagati u skupe oglase i reklame, veruj mi. Briga o kupcima je najvaznija.
Ucini da se osecaju posebno
Osmisli nesto novo u starim ponudama.
Vodi svoj salon kreativnoscu a ne novcem :)

P.S Gde da te nadjem kad mi bude trebalo sisanje :)

Kao nov na ovom forumu prvo bih zeleo sve da vas pozdravim!

Karakteristike posla kojim bih se bavio su:
-niski troskovi materijala (oko 10% u odnosu na cenu usluge)
-ne ocekulem promet veci od sume koja se pominje kao granica oslobadjanja od PDV-a (4.000.000 dinara)

Da li je to dovoljan znak da treba otvoriti pausalnu firmu ili su bitni i neki drugi parametri?

Unapred zahvalan svima koji zele da pomognu! Pozdrav!
Pausalno placanje poreza moze da bude mac sa dve ostrice,
kao pausalac placas isti iznos i u sezoni i van nje,a ista se odradjuje na osnovu delatnosti koju obavljas,tako da moze da se desi i da iznosi npr. 18.000,oo din.mesecno a mozda i 10 puta vise.
U slucaju samooporezivanja ti mozes podnositi promenu ocekivane dobiti nakon svakog kvartala,takodje mozes odjaviti radnju do 1 god.
Potrazi raspolozenu osobu u Finansijskoj upravi koja ce to da ti objasni konkretno za tvoju delatnost pa dobro razmisli

Ja radim kao savetnik za mala i srednja peduzeca pa me mozete pitati sve u vezi otvaranja radnji ili privrednih drustava, kredita , poreza, doprinosa i svega sto vas zanima.

Imam za Vas par pitanja:
Moj muz otvara prodavnicu zdrave hrane a u planu je i otvaranje kioska. Knjigovodja mu je
savetovao da otvori preduzece a ne STR. Moje pitanje je : Da li je to pametno?
Isti taj knjigovodja govori da nema nikakvih vecih poreza ako ima preduzece od STR-a?
Mesecno ce knjigovodstvene usluge naplacivati 100eura?
Ja stvarno nisam iz te price i nepoznajem pravo i knjigovodstvo pa bih zelela samo da mi malo pojasnite sve to, zato sto meni nista nije jasno.

Unapred zahvalan

Imam za Vas par pitanja:
Moj muz otvara prodavnicu zdrave hrane a u planu je i otvaranje kioska. Knjigovodja mu je
savetovao da otvori preduzece a ne STR. Moje pitanje je : Da li je to pametno?
Isti taj knjigovodja govori da nema nikakvih vecih poreza ako ima preduzece od STR-a?
Mesecno ce knjigovodstvene usluge naplacivati 100eura?
Ja stvarno nisam iz te price i nepoznajem pravo i knjigovodstvo pa bih zelela samo da mi malo pojasnite sve to, zato sto meni nista nije jasno.

Unapred zahvalan

Tacno je da DOO odgovara do visine unetog kapitala, ali ako se neko zainati moze da podnese i krivicnu prijavu protiv vlasnika DOO koje nije ispunilo svoje obaveze.
Knjigovodstvo za radnje se naplacaje od 50 EUR.Kod STR-a imate mogucnost pausalnog oporezivanja, kao i pravo raspolaganja svojim dohotkom do iznosa od 4.000.000,00 dinara, a da pri tome niste duzni da pravdate podizanje novca sa racuna, ali morate voditi racuna o godisnjem porezu na dohodak gradjana.
Puno srece u daljem radu!

Hteo bih da se bavim delatnoscu koja je izuzeta od obaveze izdavanja fiskalnih racuna [935o] Pitanje je mogu li to registrovati na suprugu [u radnom odnosu] kako se placaju doprinosi ako joj uplacuje firma a i preduzetnik je? Da li se ta delatnost moze dodatI radnji koja je u sistemu pdv a u kojoj bih se prijavio kao radnik?Da li se moze otvoriti preduzece sa samo tom delatnosti ? Meni ne odgovara da registrujem na sebe jos neko vreme a poceo bih da radim Unapred zahvalan

Poslednja izmena:
sa pravnog aspekta:
društvo sa ograničenom odgvornošću odgovara za dugove samo imovinom preduzeća, a ne i imovinum osnivača.
radnja odgovara za dugove i imovinom radnje i imovinom osnivača.
o finansijskom aspektu neko drugi...

Pa da li to znaci da je prilikom osnivanja d.o.o. bolje prijaviti sto manji osnivacki kapital?Da bi se sto manje odgovaralo ako firma propadne, za "ne daj Boze"...?

Ja radim kao savetnik za mala i srednja peduzeca pa me mozete pitati sve u vezi otvaranja radnji ili privrednih drustava, kredita , poreza, doprinosa i svega sto vas zanima.

Drugari, mnogo sam se obradovala kada sam videla ovu temu, jer imam neke dileme koje ne mogu da razrešim.
Naime, preduzetnik sam od pre dve godine.Imam marketinsku agenciju,koja se bavi promocijama pomoću Segway vozila.
Imam ideju da započnem proizvodnju dečije garderobe, i to bi u početku bila mala manufaktura koja bi se kasnije širila u skladu sa povratnim informacijama sa tržišta.

Buni me više stvari:

1.Moja osnovna šifra delatnosti je vezana za "usluge reklame i propagande".Da li morama da proširujem delatnost u APR-u za proizvodnju i trgovinu tekstilom ili može da ostane ova moja osnovna delatnost

2. Ja imam nameru da za početak zaposlim 1 krojačicu, dok se malo ne razradi posao. Ona ima svoju mašinu ali nema prijavljenu radnju.Da li ja mogu sa njom da sklopim ugovor o zakupu mašine ili čak kupoprodajni ugovor da bih pravdala osnovna sredstva za rad.Takođe me zanima da li ta mašina mora imati neke papire o tehn.karakt. i sl.

3.Možete li mi odgovoriti i sledeće: Da li ja moje, sašivene artikle moram nositi u Jugoinspekt da bih dobila deklaraciju proizvoda?
Ja imam nameru da u okviru svoje radnje imam i maloprodaju i veleprodaju...tj da prodajem robu i drugim buticima ( da li je obavezna deklaracija)

4.Da li može npr proizvodnja, tj šivenje te garderobe da se obavlja na adresi u Beogradu (gde je istureno odeljenje moje firme)
i da li pregled tih prostorija za rad mora da obavi neka inspekcija, da se vidi da li posedujem uslove za proizvodnju.

Molim vas ako možete da mi pomognete, ne znam više kome da se obratim.Imam sjajne ideje ali gde god da se obratim za pomoć niko nema pune informacije.
Bila bih vam veoma zahvalna ako bi ste mi odgovorili na moja pitanja, ili me bar uputili gde da potražim pomoć.
Ako nešto nisam dobro objasnila slobodno me kontaktirajte.
Srdačan i lep pozdrav!:dontunderstand:

1.Moja osnovna šifra delatnosti je vezana za "usluge reklame i propagande".Da li morama da proširujem delatnost u APR-u za proizvodnju i trgovinu tekstilom ili može da ostane ova moja osnovna delatnost

:dontunderstand:

Obicno se prilikom osnivanja preduzeca navedu sve moguce sifre djelatnosti kojima se namjeravate (nekad) baviti jer je tad najjeftinije i najprakticnije dodati sifru, kasnije se to i placa i posebno dodaje, mislim da trebas dodati i tu sifru i sve ostale kojima se namjeravas baviti.

Ne znam kakva su "pravila kuće" ali želim da pomognem pa sad... admini brišite ako nije dozvoljeno.

Informacije o osnivanju preduzeća, radnji i slično zajedno sa dokumentima za osnivanje i opcijom za elektronsku prijavu imate na Infogo.biz.

Ima i konkurse za finansiranje biznisa (subvencije, grantovi) pa...možda se nekome posreći pa uzme državi neki dinar. Sajt je inače neprofitni i ne daju novac, samo informaciju.:)

Poslednja izmena:
Postovani forumasi,
Bavim se idejom oko otvaranja kioska. Treba mi pomoc oko papirologije. Razumem da treba da otvrim STR, da kupim kiosk, ali nerazumem kako da zakupim trotoar. Da li treba da cekam da opstina tj JP PP objavi konkurs - licitaciju za neko odredjeno mesto ili postoji i neka druga mogucnost?

Unapred hvala na odgovoru

Postovani forumasi,
Bavim se idejom oko otvaranja kioska. Treba mi pomoc oko papirologije. Razumem da treba da otvrim STR, da kupim kiosk, ali nerazumem kako da zakupim trotoar. Da li treba da cekam da opstina tj JP PP objavi konkurs - licitaciju za neko odredjeno mesto ili postoji i neka druga mogucnost?

Unapred hvala na odgovoru

Pa otidji u opstinu i pitaj, trazi tu lokaciju, a oni ce ti dalje reci sta i kako

Da li neko zna nesto o novcu koji nudi SIZ za zapošljavanje.NPR: moja supruga je ne zaposlena i nude joj 160 000 dinara da otvori neku svoju firmu.Meni tu ništa nije jasno,a i ona je izašla iz njihove kancelarije jer joj je gospodja za 2 minuta sve ispricala i ona naravno nista nije ni zapamtila ni ukapirala

Back