Ja radim kao savetnik za mala i srednja peduzeca pa me mozete pitati sve u vezi otvaranja radnji ili privrednih drustava, kredita , poreza, doprinosa i svega sto vas zanima.
Drugari, mnogo sam se obradovala kada sam videla ovu temu, jer imam neke dileme koje ne mogu da razrešim.
Naime, preduzetnik sam od pre dve godine.Imam marketinsku agenciju,koja se bavi promocijama pomoću Segway vozila.
Imam ideju da započnem proizvodnju dečije garderobe, i to bi u početku bila mala manufaktura koja bi se kasnije širila u skladu sa povratnim informacijama sa tržišta.
Buni me više stvari:
1.Moja osnovna šifra delatnosti je vezana za "usluge reklame i propagande".Da li morama da proširujem delatnost u APR-u za proizvodnju i trgovinu tekstilom ili može da ostane ova moja osnovna delatnost
2. Ja imam nameru da za početak zaposlim 1 krojačicu, dok se malo ne razradi posao. Ona ima svoju mašinu ali nema prijavljenu radnju.Da li ja mogu sa njom da sklopim ugovor o zakupu mašine ili čak kupoprodajni ugovor da bih pravdala osnovna sredstva za rad.Takođe me zanima da li ta mašina mora imati neke papire o tehn.karakt. i sl.
3.Možete li mi odgovoriti i sledeće: Da li ja moje, sašivene artikle moram nositi u Jugoinspekt da bih dobila deklaraciju proizvoda?
Ja imam nameru da u okviru svoje radnje imam i maloprodaju i veleprodaju...tj da prodajem robu i drugim buticima ( da li je obavezna deklaracija)
4.Da li može npr proizvodnja, tj šivenje te garderobe da se obavlja na adresi u Beogradu (gde je istureno odeljenje moje firme)
i da li pregled tih prostorija za rad mora da obavi neka inspekcija, da se vidi da li posedujem uslove za proizvodnju.
Molim vas ako možete da mi pomognete, ne znam više kome da se obratim.Imam sjajne ideje ali gde god da se obratim za pomoć niko nema pune informacije.
Bila bih vam veoma zahvalna ako bi ste mi odgovorili na moja pitanja, ili me bar uputili gde da potražim pomoć.
Ako nešto nisam dobro objasnila slobodno me kontaktirajte.
Srdačan i lep pozdrav!