Kako zapoceti rat na Balkanu?

gost 401905

Elita
Poruka
19.065
Imam utisak da ovaj clanak u velikoj meri odslikava stavove i razmisljanja SAD o Balkanu, problemima i mogucim resenjema, posebno o ponudjenoj razmeni teritorija.

Veci deo clanka analizara moguce posledice razmene teritorija, moguce sukobe na Kosovu, posledice po Srbe na jugu Kosova, moguce sukobe u Makedoniji, gde bi siptari mogli da se odvoje, i u BIH, ako bi RS zelela da se odvoji.
Autor je pre svega za ocuvanje sadasnjih granica, a ako bi se islo u razmenu teritorija, postavio bi sledece uslove.

https://foreignpolicy.com/2018/09/04/how-to-restart-war-in-the-balkans/

How to Restart War in the Balkans

.............
If the parties nonetheless insist on making territorial exchange the centerpiece of their negotiations, then the United States and Germany can work together contain the consequences. These three conditions will make even the most short-sighted proponent of a territorial swap to think through the implications:

First, there can be no deal on swapping Kosovo territory until negotiations on the Dayton Agreement Constitution for Bosnia are reopened and concluded. The West cannot afford to allow a reckless deal on Kosovo to destabilize the country that saw the bloodiest fighting. Belgrade, which is a co-signatory of the Dayton Agreement, must first engage with its Serb brethren and guide them to negotiating the long-awaited fundamental reforms that will finally make Bosnia functional.

Second, the parties must accept the principle that no territorial exchange can occur without a “majority of the minorities,” that is, a referendum requiring majority approval by those left behind under a proposed territorial swap.

Third, there must be extraordinary arrangements for new EU entrants, like Serbia, that prevent it from impeding the entry of any other state in the region. It is imperative that Belgrade not be in a position to renege on pledges to Kosovo, which will not be in a position to join the EU for many years. The EU will also have to insist that the five members that don’t recognize Kosovo will do so in the wake of a Belgrade-Pristina territorial swap.

No one should insist that the peoples of the Balkans have to like each other or even that they have to live with each other. But if leaders pursue territorial separation as a way of overcoming conflict, they must do so in a way that will not create even more problems.

Prvo, razmenu teritorija sa Kosovom usloviti reformama u BiH, sa ciljem da BiH postane funkcionalnija.

Drugo, svaka razmena teritorija moze da se dogodi samo ako postoji "vecina manjina", tj. ako vecina onih koji nisu obuhvaceni razmenom teritorija zele da ostanu gde jesu.

Trece, Srbija mora da se obaveze, da nece ometati proces prikljucivanja EU drugim drzavama na Balkanu.

Као случајно оставити откључане депое оружја и који трезор банке и за два дана људи ће почети пуцати једни на друге.
Тако чмериканци урадили у Босни и Ираку .. и још ко зна где можда!

Или можда само укунути мобилне телефоне, фејсбук и клинци ће толико патити да ће почети рат :)

С ким да размењујемо територије?

Са терористичком квази-државом која се нелегално отцепила од наше територије и која би хтела још неке делове територије међународно признате државе?

Хах.
Са Америком.
Нико и не мисли да је ово неки сукоб са Шиптарима, они су ту кулиса...

Jebbo vas rat vas jebbo :mrgreen:

.... šetajući ulicama Mitrovice i drugih mesta na severu Kosova, rafovi u prodavnicama izgledaju puni, a ispred njih su parkirani kamioni sa kosovskim tablicama noseći srpske proizvode koji se bez problema isporučuju supermarketima.Roba dolazi preko „alternativnih puteva“ na zvaničnom administrativnom prelazu ocenjujući da to ne bi moglo da se radi „bez saglasnosti Beograda i Prištine“. „Profit od toga ima uži krug ljudi, veoma blizak sa sprskim i kosovsko-albanskim političarima“

„Nalazimo srpske proizvode svuda po Kosovu. Cene se nisu nešto promenile.

https://www.danas.rs/politika/kurije-de-balkan-na-severu-kosova-psihoza-protesti-i-manipulacije/

Sve što Foreign Policy objavi to je zvanični stav SAD-a. Zato što na toj stranci objavljuju tekstove od bivših diplomata Amerike.

https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_Policy
Foreign Policy is an American news publication, founded in 1970 and focused on global affairs, current events, and domestic and international policy. It produces content daily on its website,[3] and in six print issues annually.

Novine kao i bilo koje druge, mozda su autori malo kvalitetniji.

- - - - - - - - - -

С ким да размењујемо територије?

Са терористичком квази-државом која се нелегално отцепила од наше територије и која би хтела још неке делове територије међународно признате државе?

Хах.

Tekst je komentar na ponudjenu Vucic-Tacic ideju o razmeni teritorija, a izvukao sam kraj, jer mislim da pokazuje kako SAD razmislja.

Uslovljavaju celitost BiH, insistiraju na samoopredeljenju, pri bilo kom resenju, Srbija ne moze da dodje u poziciju da ucenjuje druge zemlje u regionu.

Tekst je komentar na ponudjenu Vucic-Tacic ideju o razmeni teritorija, a izvukao sam kraj, jer mislim da pokazuje kako SAD razmislja.

Uslovljavaju celitost BiH, insistiraju na samoopredeljenju, pri bilo kom resenju, Srbija ne moze da dodje u poziciju da ucenjuje druge zemlje u regionu.

Наравно да нисмо тренутно у позицији да било кога уцењујемо, ал' ће потпуна независност Косова вући питање: Зашто Албанци могу имати две државе на Балкану, а Срби не могу?

Колико год изгледало да форсирају, Америма ова ситуација савршено одговара.

Jebbo vas rat vas jebbo :mrgreen:

etajući ulicama Mitrovice i drugih mesta na severu Kosova, rafovi u prodavnicama izgledaju puni, a ispred njih su parkirani kamioni sa kosovskim tablicama noseći srpske proizvode koji se bez problema isporučuju supermarketima.Roba dolazi preko „alternativnih puteva“ na zvaničnom administrativnom prelazu ocenjujući da to ne bi moglo da se radi „bez saglasnosti Beograda i Prištine“. „Profit od toga ima uži krug ljudi, veoma blizak sa sprskim i kosovsko-albanskim političarima“

„Nalazimo srpske proizvode svuda po Kosovu. Cene se nisu nešto promenile.

Prohibicija. Lepo sam ja pisao da je sve dogovoreno,jer na obe strane konce vuku alava nezajažljiva goveda.

Prohibicija. Lepo sam ja pisao da je sve dogovoreno,jer na obe strane konce vuku alava nezajažljiva goveda.

Kolega, vredjate goveda. Goveda su jako dobra, poslusna plemenita stvorenja. od kojih mi, ljudi, imamo puno koristi. Ovo su alave balave zvalave bolesne bitange, najgori sljam i olos. Sve bi to trebalo mlatiti kandjijama i zeleznim motkama, a onda poslati u klanicu da budu samleveni kao pseca hrana. :mazipsa:

_nobody_

Наравно да нисмо тренутно у позицији да било кога уцењујемо, ал' ће потпуна независност Косова вући питање: Зашто Албанци могу имати две државе на Балкану, а Срби не могу?

Misli se na uslovaljavanje ulaza u EU drugim drzavama, nemamo mi cime drugo da pretimo.

Vidis da mogu. Njih vise interesuje stabilnost regiona, nego da zadovolje sve strane. Posto smo mi krivci, mi cemo biti najvise uskraceni.

Koja situacija? Vidis da aktivno rade na konsolidaciji postignutog 90-tih.

- - - - - - - - - -

@tema

...........treba prvo da se istrezniš da bi mogo da se opiješ.

Rat na Balkanu nikad nije završen pa da bi ga neko onovo pokretao.

Trenutno je poluvreme.

Ima istine u tome, mada oni sada igraju njihovu zavrsenicu.

Imam utisak da ovaj clanak u velikoj meri odslikava stavove i razmisljanja SAD o Balkanu, problemima i mogucim resenjema, posebno o ponudjenoj razmeni teritorija.

Veci deo clanka analizara moguce posledice razmene teritorija, moguce sukobe na Kosovu, posledice po Srbe na jugu Kosova, moguce sukobe u Makedoniji, gde bi siptari mogli da se odvoje, i u BIH, ako bi RS zelela da se odvoji.
Autor je pre svega za ocuvanje sadasnjih granica, a ako bi se islo u razmenu teritorija, postavio bi sledece uslove.

https://foreignpolicy.com/2018/09/04/how-to-restart-war-in-the-balkans/

Prvo, razmenu teritorija sa Kosovom usloviti reformama u BiH, sa ciljem da BiH postane funkcionalnija.

Drugo, svaka razmena teritorija moze da se dogodi samo ako postoji "vecina manjina", tj. ako vecina onih koji nisu obuhvaceni razmenom teritorija zele da ostanu gde jesu.

Trece, Srbija mora da se obaveze, da nece ometati proces prikljucivanja EU drugim drzavama na Balkanu.

Nisam uopste siguran da bi sada rat bio nepovoljan za Srbiju, Balkan je samo jedna tacka na svetskoj mapi kontrole,

bez obzira na uticaj americke politike Kosovo treba resiti sto brze, a to je teritorija Srbije. Iako su se 50 godina trudili da kosovo ucrtavaju sa granicama

jos uvek se koriste karte gde je srbija jedna republika, a narocito one karte od pre II svetskog rata. Verovatno bi bilo negativnih krikova od strane

placenika, ali vrlo brzo bi se ispostavilo da je to gasenje zarista sto se i ocekuje od lokalne ili regionalne vlasti.....za ovo Srbiji svakako nije potrebna

mobilizacija ili bilo koja veca vojna organizacija osim politicke pripreme koja je uostalom vecim delom uradjena....

Kolega, vredjate goveda. Goveda su jako dobra, poslusna plemenita stvorenja. od kojih mi, ljudi, imamo puno koristi. Ovo su alave balave zvalave bolesne bitange, najgori sljam i olos. Sve bi to trebalo mlatiti kandjijama i zeleznim motkama, a onda poslati u klanicu da budu samleveni kao pseca hrana. :mazipsa:

_nobody_

Ja mislio ti volis pse, a ti bi ih tim otpadom hranio... c,c,c... :per:

Nisam uopste siguran da bi sada rat bio nepovoljan za Srbiju, Balkan je samo jedna tacka na svetskoj mapi kontrole,

bez obzira na uticaj americke politike Kosovo treba resiti sto brze, a to je teritorija Srbije. Iako su se 50 godina trudili da kosovo ucrtavaju sa granicama

jos uvek se koriste karte gde je srbija jedna republika, a narocito one karte od pre II svetskog rata. Verovatno bi bilo negativnih krikova od strane

placenika, ali vrlo brzo bi se ispostavilo da je to gasenje zarista sto se i ocekuje od lokalne ili regionalne vlasti.....za ovo Srbiji svakako nije potrebna

mobilizacija ili bilo koja veca vojna organizacija osim politicke pripreme koja je uostalom vecim delom uradjena....

Sasvim je moguce da ova vlast ima slicne iluzije. :(

Meni se cini da moramo da probamo, izginemo i pocnemo iz pocetka.
Neki drugacije nece shvatiti koliko je sati.

+1
Potpuno se slažem, igleda za neobaveštene.
Gde su to Anglo-Saxi napravili rusvaj, pa ga onda rešili tako da bude mir?
Nigde, osim tamo odakle su proterani, Kina ili Indija, recimo.
Njima je cilj tinjajući žar u koji se uvek može prnuti malo vazduha da postane plamen.
....
I rešenje problema najmanje odgovara šiptarskoj vlasti, pa našoj, a anglo-saxima ne odgovara uopšte.
"...Sam put do rešenja, je u stvari cilj...", što bi rekli zidari...
...
Srbsko-šiptarski spor će postati izraelsko-palestinski ili kiparsko-turski spor, priča bez kraja....a naravno za to vreme svi se upinju iz petinih žila da dokažu
kako je baš njima stalo da reše taj gordijev čvor....malo sutra...
....
I ovo cimanje sa povlačanjem priznanja ima upravo tu svrhu, malo desno pa levo, hopa cupa!
Tako da, dragi moji Srblji, ne strahujte da će Kosovo IKAD videti nezavisnost, neće, jer Anglo-saxi to ne žele...spavajte mirno...kosova është zemra e serbisë!

Није лако започети рат , стране службе су припремале рат у Југославији од 1981 године , пуних десет година .одреде интерсне сфере ..на пример да збаце Југославију са тржишта којег је држала и онда почну са тровањем народа ..баш као и 5 октобра 2000 године, народ се ситематски тровао против једине власт која је радила у интересу државе и народа .то је дуготрајан процес и неко је имао 10 година времена да се бави Југославијом и њеним народом .

Back