Kako to da je Srbija jedina zemlja na Balkanu koja uvijek igra protiv sebe?

Jovan je grčki oblik, slovensko je Ivan, a kod katolika je Sveti Jovan Krstitelj Sveti Ivan. Đ je štokavski glas, Đura/Đuro bi bio Grga/Grgo/Grgur, a Srbljanović je već self-evident,
Đuro kod Hrvata se može naći valjda samo u Zagorju. Što je čudno s obzirom da kajkavci nemaju Đ u govoru. Oni kažu pojdi i dojdi za pođi i dođi.

Primorci i otočani u Dalmaciji su nekad stanovnike zaleđa nazivali vlajima. Jednako je za njih vlaj bio onaj iz sela 5 km od mora i 50 km, jednako katolik i pravoslavac iz zaleđa. Vlaji ili porijeklom vlaji bi po tom kriterijumu bili Tompson, Jelena Rozga, Severina, Ivo Sanader, Ivan Meštrović, Luka Modrić, Siniša Vuco, Milan Borjan, Milan Martić, Momčilo Đujić, Milan Babić, Nikola Poplašen, Neda Ukraden itd.
Ja sam razumeo da je vlaj nastalo po zanimanju (stočar), ne nacionalnosti. Uglavnom, po onome što je on opisao to su neki žešće zatucani ljudi.

Ja sam razumeo da je vlaj nastalo po zanimanju (stočar), ne nacionalnosti. Uglavnom, po onome što je on opisao to su neki žešće zatucani ljudi.
Jeste, to ishodi od stočari. Stanovnici zaleđa obe vjere su se pretežno bavili stočarstvom, za razliku od onih iz primorja i sa otoka koji su i prozvali vlajima što nije imalo baš pozitivnu konotaciju.

Jeste, to ishodi od stočari. Stanovnici zaleđa obe vjere su se pretežno bavili stočarstvom, za razliku od onih iz primorja i sa otoka koji su i prozvali vlajima što nije imalo baš pozitivnu konotaciju.
Pa ne baš. Bodul ima jednako negativnu konotaciju. Sve će ti biti jasno ako imaš u vidu da su stanovnici gradova po obali sebe zvali gospoda i gospoje, gospari.

I zaboga Primorje je naziv za skroz drugi kraj, tamo od Bakra do Karlobaga. A mi pričamo o Dalmaciji.

Pa ne baš. Bodul ima jednako negativnu konotaciju. Sve će ti biti jasno ako imaš u vidu da su stanovnici gradova po obali sebe zvali gospoda i gospoje, gospari.

I zaboga Primorje je naziv za skroz drugi kraj, tamo od Bakra do Karlobaga. A mi pričamo o Dalmaciji.
U očima bodula i primorana iz gradova vlaji su bili neki zatucani primitivci. A to što su stanovnici primorskih gradova gledali sa visine i bodule je druga stvar.

U očima bodula i primorana iz gradova vlaji su bili neki zatucani primitivci. A to što su stanovnici primorskih gradova gledali sa visine i bodule je druga stvar.
Pa svako je svakog gledao s visine. A s najveće su visine gledali vlaji na druge, jerbo su ipak bili na brdu jel. S obzirom da sam i vlaj iz Muća i bodul s Hvara, mislim da su najgori bili ovi iz gradova. Bodule bije glas da su škrti i papučari i nije ih se gledalo ništa pozitivnije od vlaja. Kad bi se trgovalo, vlaj bi uvijek pregovarao s bodulkom, jer bodulac nije imao pravo glasa u kući.

Zanimljiva pozicija ustaše koji i sada maltretira decu, po srpskim zemljama.
Je l vama potpuno ispran mozak? Čekate da vas pošalju protiv rusa, kineza, čerkeza, a onda i svih arapa na svetu?
Da li znate kako bi prošli posle svih klanja u srpskoj krajini, a svi bi vas napustili brinući se o svom dupetu. Ne bi bilo ni nemaca ni engleza, a ameri su već odustali od evrope.
Koliko ratova treba da izgubite da bi postali civilizovani ljudi?

Pa svako je svakog gledao s visine. A s najveće su visine gledali vlaji na druge, jerbo su ipak bili na brdu jel. S obzirom da sam i vlaj iz Muća i bodul s Hvara, mislim da su najgori bili ovi iz gradova. Bodule bije glas da su škrti i papučari i nije ih se gledalo ništa pozitivnije od vlaja. Kad bi se trgovalo, vlaj bi uvijek pregovarao s bodulkom, jer bodulac nije imao pravo glasa u kući.
Mozes na forumu biti sto hoces 🙂

Mozes na forumu biti sto hoces 🙂
Mogu, al ne mogu svakih 5 minuta stavljat slike s plaže isprid Hule live :mrgreen:

20250716_114117.jpg

20250716_132124.jpg

Đuro kod Hrvata se može naći valjda samo u Zagorju. Što je čudno s obzirom da kajkavci nemaju Đ u govoru. Oni kažu pojdi i dojdi za pođi i dođi.
U Đuro je ‘đ’’ dobijeno od g (grčko Georgios), a pojdem/dojdem su stari oblici, pre izvršene likvidne metateze jd -> dj -> đ.

O tome ne može da se zaključuje samo na osnovu sadašnjeg stanja, potrebno je videti kakvo je bilo ranije stanje.

Kako se od jedne provokacije došlo do etnografije…
Ja i ti se baš i ne volimo, pa te mogu smatrati objektivnim, jesam li ti ikada dao razloga pomisliti da sam Bosanac. I onda mi kaže bez uvrede, a izvrijeđao me kao nitko nikad. Radije bi bio Srbin Bože mi pomozi nego Bosanac. Bez uvrede, ali ***** ja njemu mater.

Poslednja izmena:

Back