Kako to da je Srbija jedina zemlja na Balkanu koja uvijek igra protiv sebe?

U Rašku su došli iz Travunije ili Zahumlja. Sve i da su originalno iz Raške, ta teritorija je samo mali dio današnje Srbije plus dio CG. Više zajedničkog sa starim raškim Srbima imamo @SeverZapad i ja nego ti.
Kako to? Leskovac i Vranje su inače bili deo Srbije od Stefana Nemanje, a u tim delovima imaš toponima i imena (npr vrlo retkog Ljuborad) donešenih iz Polablja.

Nisi ni Bosanac ni Ličanin, Knin je baš ni ovamo ni tamo. Kad puše jugo ćutiš more, al svejedno, masline ne uspijevaju.
Masline dobacuju do sela malo južnije od Kistanja. U Kistanjama, Promini, oko Knina, oko Drniša, na vrličko-sinjskom potezu itd. ih nema. Smokve i bajami oće kod nas da rastu, naravno i grožđe. Oće i svakojako kontinentalno voće: trešnje, jabuke, breskve, kruške, šljive, orasi itd.

Masline dobacuju do sela malo južnije od Kistanja. U Kistanjama, Promini, oko Knina, oko Drniša, na vrličko-sinjskom potezu itd. ih nema. Smokve i bajami oće kod nas da rastu. Oće i svakojako kontinentalno voće: trešnje, jabuke, breskve, kruške, šljive, orasi itd.
Ima ih i u Promini i u Drnišu i u Kistanjama, samo kako di, ako su u zaklonici, rastu, ako ne, odnese ih led. Već tamo od Uzdolja ne uspijevaju nigjde pa ni u zaklonici. Ovisi i od sorte, ima ih što bolje podnose led i buru a ima ih što lošije podnose led i buru. Dalmacija, to su masline, murve i koštele.

Ima ih i u Promini i u Drnišu i u Kistanjama, samo kako di, ako su u zaklonici, rastu, ako ne, odnese ih led. Već tamo od Uzdolja ne uspijevaju nigjde pa ni u zaklonici. Ovisi i od sorte, ima ih što bolje podnose led i buru a ima ih što lošije podnose led i buru.
Znam ženu iz Ostrovice i drugu iz Smrdelja, obe imaju masline. U tim selima maslina ima od starine. Ranije su odlazile tamo sa porodicom da beru masline u kasnu jesen, cjede ulje i kako već sve to ide.

Ima ih i u Promini i u Drnišu i u Kistanjama, samo kako di, ako su u zaklonici, rastu, ako ne, odnese ih led. Već tamo od Uzdolja ne uspijevaju nigjde pa ni u zaklonici. Ovisi i od sorte, ima ih što bolje podnose led i buru a ima ih što lošije podnose led i buru. Dalmacija, to su masline, murve i koštele.
Murva uspjeva i u mom kraju. Sjećam se kad sam imao 5-6 godina naijo sam se murvi u selu da mi je bila muka. U Srbiji murvu zovu dud.

Ima i smrike, smokve, smokvića i oskoruše, ali murva i koštela su zakon, ladovina, banak, bukara i bevanda :heart:
Moja mater pominje oskruše koje je jela u detinjstvu i mladosti u našem selu, kaže da joj je to među omiljenim voćem. Ja sa ih probao jednom ili dva puta i onako nisu loše, ali nije mi tako ekstra kao njoj. Gledali smo da nađemo sadnicu i usadimo, ali u Srbiji ljudi ne znaju za oskruše niti se to može naći. Da počne rađati nakon što se usadi treba vrag zna kolko, možda 30-ak godina.

Pršut, panceta, jagnjeće pečenje i vino obavezno. Ko to voli poput mene taj je Dalmatinac. :)

U Rašku su došli iz Travunije ili Zahumlja. Sve i da su originalno iz Raške, ta teritorija je samo mali dio današnje Srbije plus dio CG. Više zajedničkog sa starim raškim Srbima imamo @SeverZapad i ja nego ti.
Izvesni lokalpatriotizmi i “regionalizmi” vode opet u ‘41. i devedesete.

Moja mater pominje oskruše koje je jela u detinjstvu i mladosti u našem selu, kaže da joj je to među omiljenim voćem. Ja sa ih probao jednom ili dva puta i onako nisu loše, ali nije mi tako ekstra kao njoj. Gledali smo da nađemo sadnicu i usadimo, ali u Srbiji ljudi ne znaju za oskruše niti se to može naći. Da počne rađati nakon što se usadi treba vrag zna kolko, možda 30-ak godina.

Pršut, panceta, jagnjeće pečenje i vino obavezno. Ko to voli poput mene taj je Dalmatinac. :)
Zar to nije oskoruša? Kažu da zahteva posebnu klimu da bi bilo slatko.

Kako se od jedne provokacije došlo do etnografije…
Sve je to zbog..lazanja..

garfield-lasagna (1).gif

Eh da je jug Srbije kao i u filmovima, serijama, reklamama i slično. Zaslužuje taj predeo mnogo bolje, ali ****** kad su tamo većina neozbiljni pojedinci.
Krajišnik @Krishna svoj Knin uzdiže u nebesa, a pri tome kritikuje izgled naših srpskih varoši na istoku Srbije, premda Knin, mada su ga Hrvati koliko su mogli sredili posle rata kao što su celu Hrvatsku sredili, ne može po lepoti ni da prismrdi na primer Knjaževcu, gradiću na istoku Srbije, u Timočkoj krajini:

1692876474-shutterstock-1652303080-750x486.jpg

knjazevac.jpg

Back