Kako to da je Srbija jedina zemlja na Balkanu koja uvijek igra protiv sebe?

Kaže izbula bi Anđa. Tako mi se zvala jedna prababa i baba-tetka, a i mnoge žene srpske nacionalnosti iz mog kraja rođene prije WW2. Anđa baš i nije hrvatsko zvučeće ime.
Čemu toliko opravdavanje?

Što se tiče imena, to ništa ne dokazuje, u okolini Pirota je do XIX veka bilo imena kao što su npr. Jarmila, Mihovil i Damir. Pre iščezavanna glasa “h” prezime Toholj je bilo vrlo često.

Čemu toliko opravdavanje?

Što se tiče imena, to ništa ne dokazuje, u okolini Pirota je do XIX veka bilo imena kao što su npr. Jarmila, Mihovil i Damir.
Smješno i čudno mi bude kad čujem da se neki Hrvat zove Živko, Dušan ili Dragutin, kad se Hrvatica zove Anđa, a kad se prezivaju Jović, Jovanović, Đurić ili Srbljanović.

Aj majke ti ne lupetaj. Grčki áγγελος latinski Angelicus, glasnik bogova. Bar ti ne odaješ dojam totalno nepismene osobe.
Anđa i Anđelija ima među Srbima iz svih krajeva, među Hrvatima samo u Dalmatinskoj Zagori i eventualno Hercegovini. Teško da se neka Zagorka, Goranka ili Istranka zove Anđa.
Za pismenog @Badabum

Kako se u čakavskom izgovara g posle koga ide e? Tj, da li u čakavskom ima glasa ‘đ’, ili je ilam u pitanju skorašnji uvoz iz štokavskog?

Kada se glas ‘đ’ odomaćio u Hrvatskoj?

Kako ono beše, čakavski refleksi *tj/*dj su ć/j?

Smješno i čudno mi bude kad čujem da se neki Hrvat zove Živko, Dušan ili Dragutin, kad se Hrvatica zove Anđa, a kad se prezivaju Jović, Jovanović, Đurić ili Srbljanović.
Ne zivis u Hr, to nije nista cudno kod starijih generacija, a prezimena su posebna prica, @Casual Observer je tu tata- mata, zna sve od Poncija Pilata

Bratstvo i jedinstvo. Meni smiješno kad vidim ime Jugoslav. Ili Princ Tomislav Karađorđević.

Živko, Dragan, Đuro, po čemu su to isključivo srpska imena?

Većina su iz druge polovine XIX veka. Mada neka imena mogu da postoje tamo i od mnogo ranije. Ne bi očekivao ni Jarmilu, Mihu i Toholja u Pirotu, ali nekada ih je bilo.

A koja je razlika? Ovaj lik je Dalmatinac i vlaj
Primorci i otočani u Dalmaciji su nekad stanovnike zaleđa nazivali vlajima. Jednako je za njih vlaj bio onaj iz sela 5 km od mora i 50 km, jednako katolik i pravoslavac iz zaleđa. Vlaji ili porijeklom vlaji bi po tom kriterijumu bili Tompson, Jelena Rozga, Severina, Ivo Sanader, Ivan Meštrović, Luka Modrić, Siniša Vuco, Milan Borjan, Milan Martić, Momčilo Đujić, Milan Babić, Nikola Poplašen, Neda Ukraden itd.

Bratstvo i jedinstvo. Meni smiješno kad vidim ime Jugoslav. Ili Princ Tomislav Karađorđević.

Živko, Dragan, Đuro, po čemu su to isključivo srpska imena?
U Hrvatskoj je Đuro skoro uvjek Srbin, a Jure Hrvat. Jedini Živko Hrvat za koga sam čuo je don Živko Kustić. Dragan je novokomponovao ime i kod jednih i kod drugih.

Primorci i otočani u Dalmaciji su nekad stanovnike zaleđa nazivali vlajima. Jednako je za njih vlaj bio onaj iz sela 5 km od mora i 50 km, jednako katolik i pravoslavac iz zaleđa. Vlaji ili porijeklom vlaji bi po tom kriterijumu bili Tompson, Jelena Rozga, Severina, Ivo Sanader, Ivan Meštrović, Luka Modrić, Siniša Vuco, Milan Borjan, Milan Martić, Momčilo Đujić, Milan Babić, Nikola Poplašen, Neda Ukraden itd.
Primorci i otočani? Misliš - boduli?

U Hrvatskoj je Đuro skoro uvjek Srbin, a Jure Hrvat. Jedini Živko Hrvat za koga sam čuo je don Živko Kustić. Dragan je novokomponovao ime i kod jednih i kod drugih.
Ne. Jure je samo u Dalmaciji, na kontinentu je uvijek Đuro, Đuka.

Ime Đuro je muško ime, pretežno hrvatsko, ali i srpsko, i vrlo je uobičajeno u Hrvatskoj. U Hrvatskoj živi preko deset tisuća ljudi s tim imenom, a bilo je najpopularnije u razdoblju od 1930. do 1938. godine. Najviše ljudi s imenom Đuro živi u Zagrebu, Osijeku i Rijeci,
Živko je živahan, obično se davalo bebama koje su se još u majčinu trbuhu koprcale. Isto kao što su Nenadi dobijali ime kad bi kondom pukao :mrgreen:

Jovan je grčki oblik, slovensko je Ivan, a kod katolika je Sveti Jovan Krstitelj Sveti Ivan. Đ je štokavski glas, Đura/Đuro bi bio Grga/Grgo/Grgur, a Srbljanović je već self-evident,

Back