Како Србима извући тих 15 милијарди евра из сламарице?

u skoli gde radi zena samo njih 5 nema nikakav kredit dok ostalih 50 tak ima.

u radnickoj kafani gde se skupljaju ljudi sto rade u obliznjim fabrikama, skoro svi sa kojima sam pricao imaju ili su imali neki kredit.
ili jedva cekaju da ispune uslove pa da podignu kredit.

poznajem i jako puno poljoprivrednika koji imaju po nekoliko kredita.
sto mali paorcici sto polu tajkuni

jedna grupa je visokoskolovana prosveta, a druga grupa sa osnovnom ili srednjim skolom

ne bavim se republickom statistikom , niti sam merodavan po ovom pitanju samo pisem o licnim iskustvima.
Svi bida iebu pa mora kredit :mrgreen:

Gospodine
lično poznajem nekoliko ljudi koji izdržavaju nekoliko porodica koje vode firmice u Srbiji,od po pet,šest radnika.Znaci,vlasnik firme dodje u inostranstvo ,gastarbajter mu uruči par hiljada evra da bi imao da plati doprinose ili plate ili kazne u Srbiji,to je recimo ukupno pedesetak ljudi koji žive od gastarbajtera ,a da se te pare u vašoj statistici ne vide.
Takvih firmi je na hiljade,a da ne pričam o građevinskom sektoru,ove smešne stanove po Beogradu pokupovali gastosi,mešovita roba,zubaru,frizeri itd...

Госпођо .... причате о стотинама хиљада станова....

Више зараде Лесковац од продаје зимнице од Београда па уложи у Грћке некретнине него што

ваши познаници шлеперовозжије 'уложе у србију'

Знамо ми добро гастарбајтерију ... Све им зврји празно ..деца их напустила.. унуке унуци ....

Жене гастарбајтера овде висе по форуми

Огаван сој ..... Мисле да са паре све може

. Они да некога издражавају ... немнојтеда сте смешне

Švajcarska može da radi šta hoće i kako hoće kad ima nagomilane mafijaške pare po svojim bankama.
Ovo srpsko zaduživanje i nenormalno ulaganje u građevinski sektor će sigurno dovesti do kolapsa , plus rasprodaja zemljišta ,ruda ,vode ...
Ulaganje u građevinski sektor ide iz drugih izvora, to svi znaju odakle dolaze pare koje se tu peru. Država Srbija sama prodaje svoje, ne dira moju i tvoju imovinu već svoju.

Госпођо .... причате о стотинама хиљада станова....

Више зараде Лесковац од продаје зимнице од Београда па уложи у Грћке некретнине него што

ваши познаници шлеперовозжије 'уложе у србију'

Знамо ми добро гастарбајтерију ... Све им зврји празно ..деца их напустила.. унуке унуци ....

Жене гастарбајтера овде висе по форуми

Огаван сој ..... Мисле да са паре све може

. Они да некога издражавају ... немнојтеда сте смешне
Poštovani,
kad biste makar malo poznavali Srbiju,ne biste sa oprostenjem lupali ovakve gluposti
Srdačno

Ulaganje u građevinski sektor ide iz drugih izvora, to svi znaju odakle dolaze pare koje se tu peru. Država Srbija sama prodaje svoje, ne dira moju i tvoju imovinu već svoju.
Pa da...reke,rudnici,izvorišta,poljoprivredno zemljište,sve to pripada onome ko zajase vlast,pošto on čini državu?

Нисам еконимиста, али економисти тврде да је боље када је динар под контролом као што је сада, дакле закуцан.

Ко ти гарантује да би држава подизала минималац редовно у складу са падом динара који није закуцан ?

Да ли је боље као сада да тај минималац од 53.000 рсд буде 450е или је боље да је динар слободан, па да тај минималац буде 200-300е ?

И на крају какве користи држава, односно власт има од закуцаног динара ? Немогуће да су економисти глупи и да нису скапирали да је боље да буде слободан динар ?
Ne tvrde to ekonomisti nego propagandisti rezima (od kojih neki mozda i imaju diplomu ekonomista). Nema ekonomista koji NISU interesno vezani za odbranu rezima a da tvrde takve stvari (dakle iz strucnih a ne motiva da dobiju nagradu za takve propagandisticke tvrdnje poput rezimskog prevaranta Sinise Malija i njemu slicnih). Ako kazes da postoje takvi navedi nekoliko njih

Nebitno je da li je minimalac (ili prosecna zarada ili medijalna zarada) izrazena u evrima brojcano veca ili manja - kao sto sam ranije vec pisao ljudi NE JEDU ni 300 ni 450 evra (pa da se od 450 evra najedu vise nego od 300 evra)... vec hleb, meso, banane - tako da se porast ili pad ili stagniranje zivotnog standarda vidi samo u tome da li za prosecnu (minimalnu, medijalnu...) zaradu prosecan stanovnik moze da kupi VISE, MANJE ILI ISTO kilograma mesa, mleka, banana, benzina, kilovata struje, frizerskih usluga, karata za bioskop... u periodu kad je imao 300 i kad ima npr. 450 eur

Objektivni ekonomisti su sve itekako skapirali i, naravno, pisu i pricaju o tim temama...To sto ti ne slusas i ne znas za njih (vec zivis u rezimskim propagandnim iluzijama) je tvoj problem - zato i imas pogresne stavove i iznosis ih ovde
Evo ti strucnog ekonomiste - odvoj 40 minuta i poslusaj ga pa onda u sebi razmisli da li si bio u pravu kad tvrdis to sto tvrdis (prica bas o temama koje si pominjao ranije - naravno navodeci cinjenice i brojcane pokazatelje). Mozda ce i tebi razbiti te tvrdokorne mitove koje zagovaras (a koji nemaju veze sa cinjenicama tj. istinom)

Poslednja izmena:
Ne tvrde to ekonomisti nego propagandisti rezima (od kojih neki mozda i imaju diplomu ekonomista). Nema ekonomista koji NISU interesno vezani za odbranu rezima a da tvrde takve stvari (dakle iz strucnih a ne motiva da dobiju nagradu za takve propagandisticke tvrdnje poput rezimskog prevaranta Sinise Malija i njemu slicnih). Ako kazes da postoje takvi navedi nekoliko njih

Nebitno je da li je minimalac (ili prosecna zarada ili medijalna zarada) izrazena u evrima brojcano veca ili manja - kao sto sam ranije vec pisao ljudi NE JEDU ni 300 ni 450 evra (pa da se od 450 evra najedu vise nego od 300 evra)... vec hleb, meso, banane - tako da se porast ili pad ili stagniranje zivotnog standarda vidi samo u tome da li za prosecnu (minimalnu, medijalnu...) zaradu prosecan stanovnik moze da kupi VISE, MANJE ILI ISTO kilograma mesa, mleka, banana, benzina, kilovata struje, frizerskih usluga, karata za bioskop... u periodu kad je imao 300 i kad ima npr. 450 eur

Objektivni ekonomisti su sve itekako skapirali i, naravno, pisu i pricaju o tim temama...To sto ti ne slusas i ne znas za njih (vec zivis u rezimskim propagandnim iluzijama) je tvoj problem - zato i imas pogresne stavove i iznosis ih ovde
Evo ti strucnog ekonomiste - odvoj 40 minuta i poslusaj ga pa onda u sebi razmisli da li si bio u pravu kad tvrdis to sto tvrdis (prica bas o temama koje si pominjao ranije - naravno navodeci cinjenice i brojcane pokazatelje). Mozda ce i tebi razbiti te tvrdokorne mitove koje zagovaras (a koji nemaju veze sa cinjenicama tj. istinom)

Па све што је рекао је истина, али што се тиче закуцаног курса динара, терао је воду на своју воденицу, јер оба система имају неке предности и неке мане.
Враћаш поверење у динар, а јача увознички лоби, урадиш другачије, имаш опет страх од динара, немогућност да било шта планираш, а извознички лоби јача, али опет питање је да ли смо ми као држава способни да појачамо извоз ... за време жутих нисмо се прославили.

Koji dinari ?..
Screenshot_20241122_172542_Chrome.jpg
Screenshot_20241122_172520_Chrome.jpg

Ja u ovoj Danskoj mada je u EU mogu platiti Evrom žvake na trafici po jako nepovoljnom kursu ali da kupim auto stan dignem kredit ili imam neku štednju u € ..To ne mogu...Tako da mi nije jasno ; dignes kredit u Evrima zarađuje dinare vraćaš evre..Mnogo dobar teren za muljanje bankarskog sektora ..Gde je tu domaća valuta ,postoji li uopšte?

Poslednja izmena:
Ja u ovoj Danskoj mada je u EU mogu platiti Evrom žvake na trafici po jako nepovoljnom kursu ali da kupim auto stan dignem kredit ili imam neku štednju u € ..To ne mogu...Tako da mi nije jasno ; dignes kredit u Evrima zarađuje dinare vraćaš evre..Mnogo dobar teren za muljanje bankarskog sektora ..Gde je tu domaća valuta ,postoji li uopšte?
И тек како постоји динар и враћено је поверење у нашу валуту, само зато што је закуцан за евро. Лоша страна тога је увознички лоби. Опет када смо били под жутима, имали смо динар који је могао слободно да дивља, али нисмо имали поверење у динар, нико није рецимо желео да инвестира или штеди у динарима, али је увознички лоби био на губитку, али пошто нисмо ништа извозили, опет је увознички лоби победио и под житима и сада под сендвичарима. Па ако не можеш да победиш увознички лоби, дај бар да динар поврати поверење.

Нормално је да се на тржишту веће суме приказују кроз евре, било би сумануто да прикажеш у динарима, јер нама мозак одавно ради кроз немачку некадашњу валуту марке, а данас евро. Ево мени да кажеш ''продаје ауто за 877482 динара ... па свако би полудео, еј човече па шта је то, колика је то цифра, ко ће то да ти плати ... али ако кажеш лепо 7500 евра, свима је јасно. Без обзира да ли могу да плате у еврима или морају у динарима.

Ево ја сам приморан да инвестирам у један инвестициони фонд, односно да извршим уплату у динарима, али ми је све пре тога представљено у еврима, просто тако мора.

Back