Kako se zastiti od negativnih ljudksih komentara,kritika,osecanja..?

User Friendly

Buduća legenda
Poruka
25.007
Reci su mnogo opasno oruzije.
Kako se zastiti od ljudi koji vas redovno kritikuju,nalaze vam mane i urusavaju vam vasu emotivnu stabilnost?
Znam ja da to pola nije istina i znam da je lako ljude slomiti,ali jace je od mene. Jednostavno me dotice iako mi je sve jasno i da ne sme da me dotice.:(
Mnogo je ljudi koji jednostavno nece da gledaju svoja posla vec misle da je njihov nacin zivota i razmisljanje jednostavno model po kom bi svi morali da zive i jednostavno svaki put kada ugrabi sansu vas kritikuje kako ste debil,bolestan,lud...?
Kako se vi branite od ovakvih ljudi kje je veoma tesko izbaciti iz svog zivota?

Za pocetak , dobar temelj za odbranu je samopouzdanje .
Kada shvatis sustinu i namere odredjenih ljudi , onda nemas problem sa tim .
Neverovatan je broj ljudi koji zele da napakoste (imaju i viska energije za to:roll: ),
prvo to prihvatis , i onda shvatis da to neko radi sa namerom i nije te briga , jer znas da nije iskren .
Najvaznije je nase misljenje o nama samima , i svaki covek ima privilegiju da moze da bira sa kim ce da se druzi .
Ako ti neko ne odgovara , jednostavno ga precrtaj.
Okidac za tako iracionalno ponasanje nekih ljudi je ljubomora , sto vise covek vredi , vise njh ce se naci da ga ospori i nece birati sredstva da to ucini.
Lose osobe sire negativnu energiju , gledaju drugima kako da napakoste , ako osete da mogu to da ti rade , bice nemilosrdni (pogotovo ako to rade iz ljubomore).

Poslednja izmena:
Ne mogu tek tako da eliminisem tu osobu jer je ta osoba veliki narcis,ide samnom u skolu.
Znaci moram barej jednom nedeljno da je vidim. Tu je nezaobilazna kritika sto ne ides negde,sto se ne druzis,sto ne radis ovo,sto en radis ono,juce sam pricao sa ovim,sa onim i on kaze ovo i on kaze ono...
Jednostavno to nisu neke stvari sada da pravis neko veliko sranje,ali opet nisu ni bezazlene.
Znam da bi ta osoba sve uradila da dobije malo paznje,da nahrani svoj ego,druzi se sa osobama koje su gore od nejga samo da bi pumpao svoj ego,jednostavno olicenje oholosti i narcisoidnosti.
Svi treba da budu kao on.

sad bih se nadovezao sa sagovornika da je u pravu za samopouzdanje ali kako ga mozes imati ako te ceo vek tlace i ponizavaju,
mislim da ljubomora je zanemarljiva u odnosu na recimo psihopatiju , odnosno neki ljudi su surovi i bezosecajni tako da ..izbegavaj ih Takodje sam negde citao o takozvanom autoritarnom karakteru (pitajte google bolje zna od mene) da ljudi koji to imaju neprestalno "gaze" one slabije od sebe a postuju i dive se onima koji su recimo na hijerarhijskoj lestvici iznad ( u bilo kom smislu, psiholoskom) a nesvesno ih mrze

Moras da postavis granicu , ako te neko vredja skreni mu paznju na to .
Iza takvih se uglavnom kriju ozbiljni kompleksi , uzvrati istom merom ,
ili jednostavno pokazi da ne maris za misjenje doticne osobe .
Ako treba budi otvoren , drzak , bezobrzan , probaj da uzvratis istom merom .
Jednostavno , ako znas da si ispravan , ne daj da te neko gazi ,
nas narod kaze i nad popom ima pop ilti ceracemo se jos (samo cvrsto i ne daj se );)

Poslednja izmena:
Pazi brate,nije to srednja skola ili osnovna pa sada neko da kinji ili nesto. Nego jednostavno osoba nekada kada je sa tobom je kul,normalno prica,mozes ti i da odes kod nejga na slavu,zove te da ides i negde sa njim,sve kao da ti je drug samo sto te jednostavno ogovara kod drugih,pa cak i u tvom prisustvu,nekada ti jednostavno soli pamet.
Posto je osoba dobro izgledajuca jednostavno ima ego velicine meseca. Svi mu se ulizuju,drkaju dzanu,jednostavno osoba koju bi svaka majka pozelela i kojoj sve pada pred noge.
Jebeno savrsenstvo,a ja kao da me Drina u prolece izbacila.
I sada takva osoba misli da tako nesto moze svima da se desava i jednostavno te nervira sto ne radis ovo,ne radis ono,ne radis ovako,onako. Nisi kao ja,ne radis ovo,ti si debil,ti si ovako,onako.
Jednostavno te izludjuje.

Pazi brate,nije to srednja skola ili osnovna pa sada neko da kinji ili nesto. Nego jednostavno osoba nekada kada je sa tobom je kul,normalno prica,mozes ti i da odes kod nejga na slavu,zove te da ides i negde sa njim,sve kao da ti je drug samo sto te jednostavno ogovara kod drugih,pa cak i u tvom prisustvu,nekada ti jednostavno soli pamet.
Posto je osoba dobro izgledajuca jednostavno ima ego velicine meseca. Svi mu se ulizuju,drkaju dzanu,jednostavno osoba koju bi svaka majka pozelela i kojoj sve pada pred noge.
I sada takva osoba misli da tako nesto moze svima da se desava i jednostavno te nervira sto ne radis ovo,ne radis ono,ne radis ovako,onako. Nisi kao ja,ne radis ovo,ti si debil,ti si ovako,onako.

Shvatam , ali moram da priznam da se nikada nisam nasao u takvoj situaciji .
Moj predlog je da otvoreno kazes sta ti smeta , i ako nastavi da te smara , izbegavaj ga .

eto ga jadac. rekao si "osoba koju bi svaka majka pozelela" , ti imas problem ne on, i osim tebe svi koji misle kao ti

Bravo , tacno u srz .
On mu daje ( i neznajuci) osecaj nadmoci i pravo da se tako ponasa .
Jednostavno treba da ga tretira kao i ostale (a , mozda i gore) i verovatno resen problem .
Susretao sam se sa obrnutom situacijom , gde uslovno receno dominanti pokusavaju da budu sto pristupacniji i da se spuste na nivo osoba sa kojima imaju kontakt ,
mada i to prouzrokuje odredjen problem :) Vrlo cesto ima kontra efekat.
Jednostavno moras imati sposobnost da procenis coveka , da bi znao kako da se postavis , a to se stice iskustvom .

O aman covece. Sa tom osobom se nisam ni pre slagao. Onda sam od te osobe napravio kao prijatelja,msm dao sam sansu da se iz toga izrodi drugarstvo koje se nije bas izrodilo.
U nekim momentima se ta osoba nije ponasala kao drug. Onda prosle godine sam ja ispizdeo i nisam govorio sa tom osobom par dana dok mi se ta osoba nije na neki nacin izvinila.
Sada posto smo u drugim grupama imamo par predmeta sto slusamo zajedno,ali ja sam se sto vise distancirao od te osobe jer mi vise ne treba. Nisam ni ja zlatan,ali znam kakva je osoba i da mi takav "drug" ne treba. Medjutim kada sretnem tu osobu ona koristi svaki susret da me kritikuje kako ja radim ovo,kako ono i jednostavno mi ne prija naelektrise me negativnom energijom.
Msm boli me **** i za njega i za one geacine dole,u ljude ne verujem odavno i druzim se iskljucivo iz koristi,**** mi se sto me ogovara,ali mi smeta ta kolicina negativne energije koje mi prenese. Jednostavno me razljuti,sjebe mi dan.
Je li ti sada jasno?

Ne mogu tek tako da eliminisem tu osobu jer je ta osoba veliki narcis,ide samnom u skolu.
Znaci moram barej jednom nedeljno da je vidim. Tu je nezaobilazna kritika sto ne ides negde,sto se ne druzis,sto ne radis ovo,sto en radis ono,juce sam pricao sa ovim,sa onim i on kaze ovo i on kaze ono...
Jednostavno to nisu neke stvari sada da pravis neko veliko sranje,ali opet nisu ni bezazlene.
Znam da bi ta osoba sve uradila da dobije malo paznje,da nahrani svoj ego,druzi se sa osobama koje su gore od nejga samo da bi pumpao svoj ego,jednostavno olicenje oholosti i narcisoidnosti.
Svi treba da budu kao on.

Joj brate rodjeni znam kako ti je. Tako je i meni bilo na poslu u početku. Da prostiš j... me je u mozak ko je stigao. Ali ja sam takva osoba da vremenom stvorim neki odbrambeni mehanizam i sada je dobro, hvala Bogu. Bude ponekad problema, ali je ok. Okreneš se i odeš on / ona i želi da te zapitkuje da bi te ponižavao. Ali ja mislim da su to osobe koje nisu zadovoljne svojim životom pa im je jedino zadovoljstvo da ponize druge.

Tebe da boli dupe šta on misli ne bi pogađalo to što on kaže.. Možeš da kažeš šta hoćeš, ali ta dva su međusobno isključiva..
Nisam bio vaš u takvoj situaciji.. Ali jesam diskutovao sa takvim ljudima koji su fiksirani u određenom pravcu i pokušavaju da ti otvore oči.. Ja sam uradio sledeće - doneo sam odluku da mu ne odgovaram i ne ulazim u raspravu sa njim ni po koju cenu. On počne, priča, ubeđuje, ja sedim, poluslušam, čekam da završim i to je to.. Pretpostavljam da si mu ti suprotstavljao svoje mišljenje a on zapeo ko sivonja za svoje i ubeđuje te da je njegovo bolje.. I onda tebi dođe da razbiješ glavu o zid jer se sa njim ne može pričati.. Ovako, stojiš sa njim, pustiš ga da priča njegovo, i produžiš dalje.. Unapred znaš šta će da ti kaže pa te ne može povrediti

ja bi rekao da su to pre osobe zeljne paznje,koje misle da se ceo svet okrece oko njih i koje zele da budu glavne u svemu.
One biraju ljude tako da su sigurni da im oni nece tako zestoko uzvratiti ili koje se nece puno naljutiti i onda zajebavajuci druge se kao izdizu u drustvu. Cisto hranjenje ega.
Ja sam glavni,ja san najbolji,ja sam najlepsi,najjaci... Ta prica.
Hebeno je kada moras da budes igrom prilika u kontaktu sa takvim osobama,jednostavno mora da tene bude briga ili da dodajes na njihove komentare neke stvari koje ce od toga da naprave salu.

Tebe da boli dupe šta on misli ne bi pogađalo to što on kaže.. Možeš da kažeš šta hoćeš, ali ta dva su međusobno isključiva..
Nisam bio vaš u takvoj situaciji.. Ali jesam diskutovao sa takvim ljudima koji su fiksirani u određenom pravcu i pokušavaju da ti otvore oči.. Ja sam uradio sledeće - doneo sam odluku da mu ne odgovaram i ne ulazim u raspravu sa njim ni po koju cenu. On počne, priča, ubeđuje, ja sedim, poluslušam, čekam da završim i to je to.. Pretpostavljam da si mu ti suprotstavljao svoje mišljenje a on zapeo ko sivonja za svoje i ubeđuje te da je njegovo bolje.. I onda tebi dođe da razbiješ glavu o zid jer se sa njim ne može pričati.. Ovako, stojiš sa njim, pustiš ga da priča njegovo, i produžiš dalje.. Unapred znaš šta će da ti kaže pa te ne može povrediti
Ne drugar,ja sam rekao da to ne bi trebalo da me dotice i da ja to znam da ne sme da me dotice,ali me ipak malo dotice. Malo vise.
To da li ce neko sa kime sam sat vremena dnevno jos godinu i po zajedno voleti ili ne i nije mi toliko bitno. Ja vise nisam tu nego sto jesam. Imam i grupu ljudi sa kojima sam ok.
Mozda ta strategija i nije tako losa. Tako je bas kao sto si rekao.

prvo, ljudi će u svakom slučaju misliti šta misle i pričeti šta pričaju
drugo, nekako mislim da cesto sebe precenjujemo u smislu odnosa sa drugim ljudima, i onah najpovršnijih tj najopštijih, šta i koliko misle i koju vrednost imaju njihove reci
jednostavno se zamislim - a šta ja realno imam od toga (tog nekog kriticara)
sta mi vredi u životu - jel me hrani, poji, jel mi je tu kad mi je loše, jel mi daje pare... uglavnom su svi odgovori negativni. znači kad mi ne pomažeš ništa, neću dozvoliti ni da mi odmažeš
i prsoto dokle god je tvoj žiot ispunjen nečim mislim da nemaš vremena za misli tog tipa
čim te pogađaju komentari nekih iks ispilona znači da imaš neku rupu u životu i daj taj nego svojim otrovom ipak pogađa metu

previše tripuješ i sam sebi gradiš kompleks inferiornosti
ako je u glubalu kul sa tobom, znači da te zbog nečeg gotivi, a svako svakog ogovara i pitanje šta shvataš kao ogovaranje
mislim ne vidim da su neke strašne stvari, možda ti realno skreće pažnju na neke mane koje ne priznaješ
nešto mi ne deluje takva osoba ima potrebu za dokazivanjem ako je stvarno tako do jaja
i sta to on moze sto ne mozes ti

Back