Kako se postaje duhovit?

Duhovitost je veština proistekla iz intelektualne obdarenosti pojedinca. To je sposobnost da pojedine situacije asocijativno povežemo sa drugim sadržajima koji dovode do paradoksa, ironije, groteske i tako ozbiljne i dramatične životne prilike svedemo na komičnu ravan. Zato su duhoviti ljudi u svakom društvu poželjni. Uvek je na ceni duhovitost na sopstveni račun, a duhovitost sa cinizmom često je odraz drskosti i prepotencije. Takođe, humor protkan lascivnostima često ne nailazi na odobravanje, nije uvek primeren. Duhovitost ne mora da bude nasledna karakteristika, ali ako je ima u sredini u kojoj osoba odrasta, najčešće se usvaja kao obrazac ponašanja. Ova veština se razvija ukoliko je čovek motivisan da je poseduje. Postoje osobe koje nas podstiču da budemo duhoviti, prepoznajemo njihov stil komunikacije i nadovezujemo se na njihove pošalice.

U zivotu sam poznavao nekoliko vrlo duhovitih ljudi koji su mogli svakog da zabave svojim smislom za humor i salu.

Ja sam pokusavao to da NAUCIM, ali mi je samo delimicno poslo za rukom.

Da li duhovitost moze da se nauci ili je to dar dat pojedincima sa rodjenjem?

Zasto su neki ljudi duhoviti a drugi nisu?

shta bre da nauchish? :lol:
nekima je sasvim dovoljno da se pojave i eto shale

U zivotu sam poznavao nekoliko vrlo duhovitih ljudi koji su mogli svakog da zabave svojim smislom za humor i salu.

Ja sam pokusavao to da NAUCIM, ali mi je samo delimicno poslo za rukom.

Da li duhovitost moze da se nauci ili je to dar dat pojedincima sa rodjenjem?

Zasto su neki ljudi duhoviti a drugi nisu?

Mislim da je ta sposobnost delimično urođena, ali da nekim delom ipak može da se nauči. Naravno, potrebno je prakse. A i kao što reče kolega, nije svaki humor za svakog. Meni se dešavalo da srećem ljude koji prave neke fazone koje zasmeju većinu ljudi u društvu, ali meni prosto taj humor ne bude smešan. Ili obrnuto, meni bude smešno nešto što većini drugih nije. Ja u osnovnoj i srednjoj školi nisam baš umeo da zasmejem (i uopšte, zabavim) društvo, ali sam kasnije u životu dolazio u situacije da se u nekom društvu zezam, pravim šale na svoj račun, izvalim neku glupost koja mi u datom trenutku padne na pamet a pretpostavljam da će ostalima biti smešna, i društvu se to dopadne. Nema nekih pravila.

A to što su neki duhoviti a neki ne, to je čisto stvar individue.

...duhovno i duhovitost
imaju malo šta zajedničko
biti duhovit u jednom društvu
pajac si u drugom...
do onih kojih ti je stalo
osluškuj ih i nalazi sebe u tom lancu bivanja
a duhovitost je iskreni nastavak
svake njihove misli ili dosjetke
...i samo ćutanje sa smješkom veselosti
i odobravanja
učesnikom te čini
...oni koji 'uče duhovitost' mogu samo druge podučavati
a sami to nikad neće postati...
...mišljenje je faraonn_a Tumnopoteh_a I...

Духовит се не постаје.
Такав се родиш.
А и оно што је мени смијешно, другоме није.
И обратно.
А имамо и друге културе и цивилизације...
Тако да тема нема смисла.

Bez obzira na rec DUHOVIT , sto bi trebalo da znaci vitalan duh , covek zna sta si hteo reci . Mislim da je to nasledno , kao pevanje ili slikanje , samo ucenje da postanes duhovit , je besmisleno jer i ako to postanes onda si nazor duhovit .Verovatno povecanom elokvencijom chitanjem se moze postati duhovit. U samoj biti reci duhovit je rec HARIZMA, pa bez obzira na pravo znacenje te reci , mi za mnoge osobe kazemo da su harizmaticni , toj. nesto imaju u sebi sto pleni cula i duh bez obzira na izgled ili znanje .U svakom slucaju blajbi stuci pivo ,vince i rakiju odjednom i postaces duhovit barem dok ne preteras.

Bez obzira na rec DUHOVIT , sto bi trebalo da znaci vitalan duh , covek zna sta si hteo reci . Mislim da je to nasledno , kao pevanje ili slikanje , samo ucenje da postanes duhovit , je besmisleno jer i ako to postanes onda si nazor duhovit .Verovatno povecanom elokvencijom chitanjem se moze postati duhovit. U samoj biti reci duhovit je rec HARIZMA, pa bez obzira na pravo znacenje te reci , mi za mnoge osobe kazemo da su harizmaticni , toj. nesto imaju u sebi sto pleni cula i duh bez obzira na izgled ili znanje .U svakom slucaju blajbi stuci pivo ,vince i rakiju odjednom i postaces duhovit barem dok ne preteras.

koliko bureta piva i desetina flasa vina preporucujes za efikasni rezultat (crno, belo, mesano) ? rakidzu bih ostavila za rezervu. i ako nema duha na kraju, kome da se zalim za lose prepisan recept?

meni je uspelo jednom s koktelima, prvo jedan pa drugi znaci malo, al me drmnulo ODMAH i bila sam na :zurka: koktelu isto
i onda sam se kikotala tako i hodala teshko
ali inace kad sam htela da ponovim ono bile depresije neke uglavnom ili muke : ))
a ono nisam ni pokusavala da se napijem
a izbrisala sam mudri post
e ti duhoviti su mozda ovako teze pristupacni tj ako hoces da im pridjes blize od toga, mozda tesko, ili nadjes tu svasta

Poslednja izmena:

Back