Kako se osjecate sad kad je individualizam eksplodirao?

Raznio je sve drustvene forme i oblike. Anarhija nastupa...

Kome ovo sad najvise odgovara? Zar ne primjecujete da se anarhija sprovodi sistematski, pomocu pravnog sistema?

Rekli su NE zivotu, jer covjek se ne radja individualno, mada postoje pokusaji... Da li je to zato sto ih niko nije ni pitao da li bi da budu rodjeni?

pogrešno. anarhije nikad manje nije bilo.
sinak, kontrolišu te daljinski im ne treba kolko si dresiran nego nisi svestan

Kome ovo sad najvise odgovara? Zar ne primjecujete da se anarhija sprovodi sistematski, pomocu pravnog sistema?

Rekli su NE zivotu, jer covjek se ne radja individualno, mada postoje pokusaji... Da li je to zato sto ih niko nije ni pitao da li bi da budu rodjeni?

Osecas se individualisticki eksplozoaktiviran? Zar tako dobijena sloboda nije nesto najbolje sto ti je prikriveni anarhizam poklonio?
I ko ti kaze da te nisu pitali da budes rodjen? I pitali, i ti potpisao, i udaren zvanicni pecat. A sad kao nista ne stima, podali mu slobodu sa kojom ne zna sta ce...

Individue je lakse kontrolisati zatvorene u svom hedonizmu i komformizmu. Strah da ce se sve to izgubiti i tako sve u krug.

ja ne vidim nikakav individualizam,bash suprotno
ljudi su sve vishe uniformisani,liche jedni na druge ne samo fizichki vec i intelektalno;
kritichko mishljene i bilo koje mishljenje im je strano i kao koncept
prihvataju stvari zdravo za gotovo bez da ih preispitaju
gutaju sve shto im se servira
individalizam bi bio pozitivan jer individue ne mozesh da stavish u kalup statistike,ciljne grupe,demografskog istrazivanja
postoji sloboda da se glupost i manjak inteligencije i obrazovanosti,manjak duha i poimanja sveta oko sebe ispolji,ali sve je to slabo nekreativno i slichno

To da smo svi optereceni obavezama i da sem mjesecne plate nemamo nikakvog svog zivota, to je tacno. Medjitim, svako ima priliku da sam odabere gdje ce da robuje i svako ima pavo da sam budali u fantazijama o oslobadjanju od obaveza.

Ali postoje sanse da se i to izbjegne, samo sto covjek mora biti veoma mudar i ujedno i skroman, te uporan da stigne do mjesta koje dozvoljava i materijalnu sigurnost a i samostalno razmisljanje. Oboje je vrlo tesko dobiti istovremeno. Zato su u staroj Grckoj filozofi zivjeli kao siromasi, jer nisu mogli drukcije samostalno da razmisljaju. A sad u tu sliku upleti zenski rod koji skoro nikad nije ni razmisljao samostalno. Koliko bi ona bila spremna da zrtvuje svoju mjesecnu platu radi dokolice?

Ipak, vecina se odlucuje da ono malo slobodnog vremena koje im se daje na kascicu iskoristi za samostalno ludovanje, i tu se ocituje individualizam. Jer samostalno razmisljanje nema smisla ako sluzi samo ludovanju, a ne nekoj vrsti zajednistva i kolektivnosti. Jer pojedinac ne moze postici slobodu od obaveza i srecu sam.

Nije ropstvo nastalo kao luksuz, nego kao potreba jednih da zive slobodno, a to ide samo na racun drugih.

Sloboda je previse primamljiva da bi se moglo bez ropstva. Ili ces bez slobode, ili ces sa ropstvom.

Poslednja izmena:
Kazu da biti sam znaci biti drugaciji i da biti drugaciji znaci sam biti. Ako ste individualista, i odbijate da se pokorite nekim nepisanim konvencijama bicete sami, dok se ne nadjete u krugu istomisljenika, a posto je individualizam u pitanju, 100 ljudi 100 cudi, tako da je malo teze naci ljude s istim tj. slicnim pogledom na svet. Naravno, individualizam ne znaci nuzno i samocu, ali to je pod uslovom da ste tolerantni i da mozete da tolerisete tudje razlike, kao sto oni tolerisu vase. Ne znam, meni nikada to nije poslo za rukom jer navodno ljudi cvetaju jedino ako su okruzeni istomisljenicima, jer njihov individualizam u takvoj grupi ne strci i ne bode oci.

Kako se osjecate sad kad nistarija vrijedi isto, a mozda i vise od izvrsnih ljudi?

Mislim, velika je stvar kad mozes svakog dana da procitas nesto dosadno i bezvezno i kad pogled u buducnost obecava trajno ponizenje, te u najboljem slucaju usamljenost.

Zar nismo robovi jednakosti iz koje potice nuzna i bezrazlozna tolerancija i najodvratnijeg ko na taj nacin stice dobru savjest i optimistican pogled u buducnost, te diskriminacija svakog ko strci, u kojoj ucestvujemo svi precutno radi ideala jednakosti?

Individualizam za cilj ima izjednacavanje, tj. dajemo pravo svima koji ne vrijede da se nadmecu sa onima koji vrijede.

A s obzirom da onaj koji vrijedi vrijedi i u dobru i u zlu, mi cemo mu uskratiti zlo i dozvoliti mu samo da dokazuje svoju vrijednost u dobru, a to je bas zgodna caka, on nama pomaze, a mi ga hvalimo i tapsemo po ramenu...

Poslednja izmena:
znači ne odstupaš od stava da su individualisti bolesni ljudi?

Sve dok se udruzuju protiv izvrsnih, tako je. A to je uvijek kad teze cistoj demokratiji.

Kao sto Makijaveli kaze, u klasicnoj republici (rimskoj) su postojali demokratija, aristokratija i monarhija jedni pored drugih. To je bilo moguce samo zato sto su obicni ljudi imali jak moral. Kad ga izgube, nastaje neprijateljstvo prema izvrsnima...

Kamo lepe srece da je u Srbiji ekslopdirao individualizam,gde bi ovom narodu bio kraj da svako gleda svoja posla

Back