Kako se odnositi prema psihički obolelom...

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pitam se ima li rešenja za ovakve situacije ili je jedino moguće čekati da vreme pojede šta već ima za... pojesti.

ybt, ako se vec druzis sa tom osobom i ako je ta osoba vec punoletna, kazi joj da bezi bez osvrtanja i neka pusti tu bolesnu osobu da rikne sama. ako je ta punoletna osoba svesna da je zbog bolesti druge osobe izgubila deo zivota i nije radila stvari koje su radili drugi, neka razmislja u tom pravcu i neka odhebe bolesnu osobu. bez obzira sto je u pitanju najverovatnije majka. osim toga i taj drugi roditelj, pretpostavljam otac, ako je vec delimicno cuo u kakvim uslovima mu zivi dete, zasto nije ponovo pokrenuo postpupak za starateljstvo i trazio dete kod sebe, makar to znacilo da se sudskim putem trazi pregled majke i ako se ustanovi da je nesposobna, dete bi joj bilo oduzeto.

sada posto je to dete punoletno, najbolje moguce resenje je da ode bez osvrtanja i bez ikakvog kontakta u buducnosti.

- - - - - - - - - -

zato sto ako ostane u kontaktu, bolesna osoba ce opet da ucenjuje.

Šta ako uveliko punoletno dete odluči da se distancira bez igde ikoga i ičega i ako bolesni roditelj nastavlja da ucenjuje drugim detaljima iz života, uključujući "nije mi dobro, umreću a tebe nema, umreću zbog tebe"...

neka odgovori umri i neka pokupi svoje stvari i ode, bilo gde. a mozda ce ta bolesna osoba toliko da vice i histerise da ce riknuti od infarkta, sto i nije tako lose po zdravu osobu.

ybt, ako se vec druzis sa tom osobom i ako je ta osoba vec punoletna, kazi joj da bezi bez osvrtanja i neka pusti tu bolesnu osobu da rikne sama. ako je ta punoletna osoba svesna da je zbog bolesti druge osobe izgubila deo zivota i nije radila stvari koje su radili drugi, neka razmislja u tom pravcu i neka odhebe bolesnu osobu. bez obzira sto je u pitanju najverovatnije majka. osim toga i taj drugi roditelj, pretpostavljam otac, ako je vec delimicno cuo u kakvim uslovima mu zivi dete, zasto nije ponovo pokrenuo postpupak za starateljstvo i trazio dete kod sebe, makar to znacilo da se sudskim putem trazi pregled majke i ako se ustanovi da je nesposobna, dete bi joj bilo oduzeto.

sada posto je to dete punoletno, najbolje moguce resenje je da ode bez osvrtanja i bez ikakvog kontakta u buducnosti.

- - - - - - - - - -

zato sto ako ostane u kontaktu, bolesna osoba ce opet da ucenjuje.
E to sa drugim roditeljem su propusti svoje vrste, pitam se kako sud nije video kakva je ta osoba i kako drugi roditelj nije istakao da nešto niej u redu, a nije iblo još tad... ni jedno ni drugo nisu bili cvećke ali moglo je ispasti bolje, bolje bi prošlo to dete u domu čini mi se :think:

Fizicki invaliditet se najcesce reflektuje onoliko kolika mu je tezina, stepen, oblik. Manji se reflektuje manje, srednji srednje, veci vise. Ali, reflektuje se. Kao sto rekoh, znam to iz licnog, zivotnog isksutva, s obzirom da to stanje imam od rodjenja Ipak, pozitivna strana je u tome sto postoji mogucnost vezbanja, konstante fizicke rehabilitacije(naravno onoliko koliko dopusta, vrsta i stepen invalidnosti) pa se ogranicenja mogu umanjiti, odnosno njihova refleksija se moze umanjiti. Ali, da, odricanja postoje, vise manje. U nacelu, fizicki invaliditet ne ugrozava neciji fizicki integritet ili zdravlje(mislim na osobe koje zive sa fizicki hendikepiranim osobama) i sa necijim fizickim invaliditetom moguce je cak i solidno(koliko god vam to mozda cudno zvucalo) ziveti u zajednici(porodicnoj, ljubavnoj, bracnoj), naravno pod uslovom da se odredjena odricanja i ogranicenja ne dozive kao atak na integritet, ili kao prevelik problem. Ali i kod ljudi sa fizickim problemima mogu se javiti i javljaju se ponekad i psihicki problemi, usled usamljenosti, zivotnih ogranicenja, nezadovoljstava, ogorcenosti, zatim uskracenosti za priliku da se ostvare(posebno ljubavno, seksualno). I tada to postaje odnosno moze postati vec dvostruki problem. Al, ok to je neka druga tema, iako ima neke veze.

Sto se tice psihickih problema oboljenja samih po sebi, ne znam mozda ce vam zvucati cudno ovo sto cu napisati... moje misljnje je sasvim laicko. Misljenja sam da je i sa njima sa psihickim oboljenjima moguce ziveti ako se pristupa adekvatnoj i konstantnoj terapiji. I uz podrsku, paznju, razumevanje, ljubav. Kao deo zivotnog ali i terapijskog procesa(jer odbacivanje, izopstavanje, osuda cesto dovodi do pogorsanja stanja). Naravno, tamo gde je terapija moguca. I gde slucaj nije krajnje ekstreman, terapijski benznadezan.

Ne znam sta bih vam rekao, sta je resenje. Kao sto rekoh, uvek sam najpre za to da se utvrdi da li je zaista rec o psihickom poremecaju ili prosto o ljudskim bubicama i karakteru, ili mozda o neslaganju u odnosima, nerazumevanju..itd. Iz svih onih stavki koje ste naveli, vecina toga ipak ukazuje da je rec ipak o nekoj psihozi. Ukazuje na zdravstveni problem. Neke od navedenih stavki posebno alarmiraju na preduzimanje mera radi zastiti zivotnog integriteta(ako vam neko preti klanjem ili kiselinom npr). Ne znam, nisam psiholg, a i kao sto rekoh psihologiju kao naucnu disciplinu ne tretiram bas zdravo za gotovo. Ne znam sta bih vam mogao vise reci. Cekati da vreme pojede u takvoj situaciji mislim da nije mudro. Mozda ipak nekako privoleti ili naterati tu osobu na strucnu pomoc. Ne znam. Pomenuli ste da je mozda rec o manicnoj depresiji. Ne znam, iz onoga sto paushalno 'znam'(sa interneta) o tome, nekako nisam siguran. Inace, licno poznajem samo jednu osobu(prijateljica) sa takvom dijagnozom i iz onoga sto mi je poznato(doduse ta osoba koju ja poznajem uzima redovno lekove, tako da se drzi pod kontrolom pa se slabije i manifestuje) nekako se ne uklapa bas, u stavke koje ste pomenuli.
Naravno, da se ja pitam to bi trebalo staviti pod kontrolu jer neki psihički problemi su dobrim delom rešivi i sama ta osoba bi dobila život nazad, posle puno godina. Ali je pat pozicija. Mada niko nije ni pokušao da priča sa tom osobom o tome, kad malo razmislim, samo je moja pretpostavka (zbog vasionskog ega) da bi predlog za odlazak kod psihologa/psihijatra bio shvaćen kao atak, tj. provokacija. U krajnjoj liniji, i da je prosta anksioznost u pitanju (neka neverovatno agresivna varijanta), pomoglo bi, zar ne.

Ja živim sa fizičkim invalidom, inače; može se reći i sa dva. Živela sam i sa psihičkim, kao što rekoh. Ne shvati pogrešno (nema potrebe): ovo prvo se može okarakterisati kao skladan život u raju, u poređenju sa ovim drugim. Jako je teško objašnjavati ljudima stvari koje nisu sposobni da razumeju, a neophodno je da znaju/razumeju iz puno različitih razloga.

E to sa drugim roditeljem su propusti svoje vrste, pitam se kako sud nije video kakva je ta osoba i kako drugi roditelj nije istakao da nešto niej u redu, a nije iblo još tad... ni jedno ni drugo nisu bili cvećke ali moglo je ispasti bolje, bolje bi prošlo to dete u domu čini mi se :think:

zato sma i pomenula drugog roditelja....spasao sebe, ali ostavio dete.

sad je za dete jedini i najlaksi spas da ode. ne znam kako bi neko mogao da se primora da ode na lekarski pregled, jer ta bolesna osoba bi mogla da pocne za dete da tvrdi da je bolesno i svasta bi moglo da bude. jos vise zivot da mu zagorca i napravi komplikacije. jedino da se raspita sta moze da uradi i dal moze uz moranje da se uradi lekarski pregled. i koliko je to zaista vredno maltretiranja?

Back