kako se odluciti na razvod ako vas plasi milion stvari?

LadyDark

Početnik
Poruka
9
Evo da sa vama podelim moje iskustvo...
U braku sam vec deset godinai imam dvoje dece,dva prekrasna decaka.Moj zivot je u zadnjih par godina kosmar...Moj muz i ja vise nismo ni malo bliski,cak i ne spavamo zajedno u istoj sobi.
On se udaljio od mene,ne postuje me,omalovazava,svaku priliku koristi da me ponizi,potceni,vredja i psihicki maltretira...
Ja ostajem u tom braku samo zbog dece,ali ne mogu vise ni zbog njih....dosta je...E sad,s obzirom da nisam stambeno zbrinuta,i da nemam posao(mislim mogu na kratko kod roditelja da odem,ali ni oni nisu u bas nekoj sjajnoj situaciji),ja imam strah da odem od njega.Neznma da li cu da uspem da se snadjem ako krenem od nule.Ovde imam sve,cak i vise nego dobre uslove za zivot,i kada zavirim duboko u sebe,mislim da je trenutno odricanje od nekog konfora,jedini razlog koji me zadrzava ovde.I naravno deca koju ne mogu trenutno da povedem sa sobom,dok ne budu sudski pripala meni ,jer on nece da mi ih da.
Eto jedna zbunjena zena je pribegla ovom nacinu da cuje sta ljudi misle o njenoj situaciji,pa mozda cujem i neki pametan savet...

Немој сама да преламаш ишта. Прво се консултуј са адвокатом око тога каква права имаш, затим пронађи неки посао и разговарај са маторцима о томе да пређеш са децом код њих и све се договори....онда иди у Центар за социјални рад и тражи да вас обоје позову, да се договорите око тога где ће и код кога деца боравити, који ће модел виђања са децом бити, и све....све прво добро припреми, па тек онда преламај!

Ако одеш и оставиш децу тамо, велика је вероватноћа да ће их суд и оставити тамо, да деца ''не мењају место боравишта''....а психолошки ће лоше деловати на њих прича да их је ''мајка напустила''....

U braku sam vec deset godinai imam dvoje dece,dva prekrasna decaka.Moj zivot je u zadnjih par godina kosmar...Moj muz i ja vise nismo ni malo bliski,cak i ne spavamo zajedno u istoj sobi.
On se udaljio od mene,ne postuje me,omalovazava,svaku priliku koristi da me ponizi,potceni,vredja i psihicki maltretira...
Ja ostajem u tom braku samo zbog dece,ali ne mogu vise ni zbog njih....dosta je...E sad,s obzirom da nisam stambeno zbrinuta,i da nemam posao(mislim mogu na kratko kod roditelja da odem,ali ni oni nisu u bas nekoj sjajnoj situaciji),ja imam strah da odem od njega.Neznma da li cu da uspem da se snadjem ako krenem od nule.Ovde imam sve,cak i vise nego dobre uslove za zivot,i kada zavirim duboko u sebe,mislim da je trenutno odricanje od nekog konfora,jedini razlog koji me zadrzava ovde.I naravno deca koju ne mogu trenutno da povedem sa sobom,dok ne budu sudski pripala meni ,jer on nece da mi ih da.
Eto jedna zbunjena zena je pribegla ovom nacinu da cuje sta ljudi misle o njenoj situaciji,pa mozda cujem i neki pametan savet...

Bas nezavidna situacija. Znam dosta zena koje su u slicnoj. Jeste tesko i komplikovano ali ne toliko da bi jos dugo trpela to sto Ti se desava. Potpuno se slazem sa Hellen. Posto to (vidim iz pisanja) traje, pusti neka traje dok ne nadjes posao i uspes da obezbedis egzistencijalni minimum. Ako se brzo razvedes, kao samohrana majka imaces dechji dodatak a pitanje alimentacije je poslednjih godina prilicno reseno, tako da ce deca imati osnovno. Ako si zaista odlucila, moras za to i da se izboris...Da se jos jednom posluzim citatom "Bolje uzasan kraj, nego uzas bez kraja". Srecno!

Nista mnogo za dodati od onoga sto je Hellen vec pisala ali da ti pomenem mogucnost da kad obavis sve te bitne stvari tj. nadjes posao, na poslu steknes ne bas prijatelje vec drustvo za razmeniti rec dve, kad osetis nezavisnost, kad posle razgovora sa roditeljima osetis podrsku, kad se nateras misliti i o drugim ljudima i stvarima a ne samo o deci i braku mozda shvatih da je podjednak problem i u tebi kao i u njemu i da snosis deo krivice sto je sve krenulo nezeljenim tokom (verujem da je nezeljen).
Mozda se tad sve sredi, mozda pronadjete opet jedno drugo. Neces zakasniti sa razvodom (pod uslovom da deca i ti ne trpite maltretiranje) a poraniti mozes i te kako. Zato, polako. S pamecu!

Bila sam u slicnoj situaciji,te ti govorim iz licnog iskustva,koliko god se pripremala i planirala,sve predvideti ne mozes!Ako ne valja,kao sto kazes,bolje je sa tim prekinuti pre,nego kasnije!Videces,kad si "priterana"u cosak,snalazis se kako znas i umes,i prosto odusevis sebe sta sve mozes!
Najgori izgovor za ostanak u losem brakuje:zbog dece!Deci uopste nije dobro u sredini gde se roditelji ne slazu.To je samo tvoj licni,a bio je i moj,izgovr za strah koji osecas!Stisni zube i plivaj zeno!!!!Da ce ti biti lako,NECE,ali bar ces opet pronaci sebe,koju si u tom losem braku pogubila!Srecno!

Poznat mi je ovaj tip zena. I ti si se udala jer muz dobro zaradjuje, ne radish nishta. Doslo je vreme da se plate racuni za nerad mila.

Kakav ružan komentar.:sad2:

Pa ipak, moram da se nadovežem: nikako mi nije jasno zašto žene (većinom žene) pristaju da ne rade i budu domaćice. Nema ništa gore od toga da zavisiš od nečije dobre volje.:sad2:

Konkretan savet nemam, dale su ga žene pre mene. Mislim da je potrebno jako puno snage, ali imati svoj život u svojim rukama je neprocenjivo!

Poznat mi je ovaj tip zena. I ti si se udala jer muz dobro zaradjuje, ne radish nishta. Doslo je vreme da se plate racuni za nerad mila.

Pa ipak, moram da se nadovežem: nikako mi nije jasno zašto žene (većinom žene) pristaju da ne rade i budu domaćice. Nema ništa gore od toga da zavisiš od nečije dobre volje.:sad2:

Konkretan savet nemam, dale su ga žene pre mene. Mislim da je potrebno jako puno snage, ali imati svoj život u svojim rukama je neprocenjivo!

Ne samo ružan odgovor, nego oslikava naše okruženje i ne poštovanje naših žena... :evil:
Pa zar je žena, koja iako svaki dan pere, pegla, kuva, čisti, provodi vreme sa svojom deco i brine o njima,
neradnik i živi kao parazit, samo zato što ne mora još i dodatnih 8 sati da rinta za neku crkavicu na nekom drugom poslu???

A taj isti macho-muškarac sebe ne smatra neradnikom i nesposobnjakovićem, kad ne može da zaradi dovoljno da mu žena može biti kod kuće i brinuti o deci i vaspiavajući ih da postanu dobri ljudi, a ne da ih vaspitava ulica i da nedajbože upadnu u neko problematično društvo...

Cecilija, mislish da je pametno u potpunosti zavisiti od mushkarca kao sto nash autor teme zavisi? Pobogu, ta zena nema osnove za penziju. Da joj muz umre, sta bi bi bilo? Od cega bi zivela? Od vazduha i lepih uspomena. Zao mi je, ali ja nemam tolerancije prema tom razmisljanju "udacu se bogato i zivecu dobro do kraja zivota".

Zashto se nije potrudila da bude nezavisna? Zasto se nije skolovala za nesto shto ne bi donosilo "crkavicu" kako navodish? Ma ajde molim te.

Cecilija, mislish da je pametno u potpunosti zavisiti od mushkarca kao sto nash autor teme zavisi? Pobogu, ta zena nema osnove za penziju. Da joj muz umre, sta bi bi bilo? Od cega bi zivela? Od vazduha i lepih uspomena. Zao mi je, ali ja nemam tolerancije prema tom razmisljanju "udacu se bogato i zivecu dobro do kraja zivota".

Zashto se nije potrudila da bude nezavisna? Zasto se nije skolovala za nesto shto ne bi donosilo "crkavicu" kako navodish? Ma ajde molim te.

Imala bi penziju, deca takodje, vrlo verovatno ima zivotno osiguranje a o tome da bi nasledila imovinu koja nije mala da i ne govorim. Vidis kad neko ima imucnog muza i posle njegove smrti ostaje zbrinut, a kad je muz nesposoban onda ni ziv ne vredi mnogo. I pitas zasto prednost imaju bogati muskarci!?

Pa bogati se ne mogu voleti, za njih se lepe samo sponzoruse, kakva ljubav!

I to što kažeš... kakve veze ako je neko pametan, lep... bla, bla... čim ima pare s njim si samo i samo zbog toga.....
A ovaj lik da ima para uzela bi mu nešto... ovo je mučenica koja živi od radničke plate najverovatnije sa posesivnim idiotom.... no priča toliko priča ispričana...

....ako umre muz, ona ce naslediti njegovu penziju...ili ce je bobiti od drzave kada napuni 45-50 godina, ne znam kako je po sadasnjem zakonu...
....ko kaze da se nije skolovala, nigde ne stoji da je ona neko ko nema nikakvu kvalifikaciju, i ko kaze da ona nije htela da radi, i zaradjuje, mozda
ju je on samo u tome sputavao, obecavao kule i gradove, da bi ona sedela kod kuce i cekala ga sa ruckom, opeglanim vesom i zbrinutom decom...
...zasto uvek polaziti od varijante da je ona kriva...ne razumem...
...zar je nemoguce da joj je on branio da radi, da je pravio mozda neke skandale na nekom poslu gde je mozda radila, pa ostala bez posla...
...niko ne kaze da nije bolje da zena radi i ima svoje parce hleba u rukama..ali toliko situacija u zivotu ima, i svaki brak je razlicit, i svaka muka je
muka za sebe..cemu odmah djonom na nekog ko je potrazio savet...i mozda malo utehe, ako ga ne moze dobiti od istih tih zena, pitam se
kuda ide ovaj svet...
...i onda me ni ne cudi kad muskarci kazu tako ti i treba, cuti i trpi, zasluzila si ovo ono..kad je jedna zena sposobna sve to tako da kaze..
...strasno...

Nemojmo preterivati. Da li je normalno da bilo ko od nas u potpunosti zavisi od partnera? To samo rade ljudi koje mrzi u zivotu i koji krecu od predpostavke muz mi ima para i izdrzavace me. Znam dosta zena koje su udate za vrlo uspeshne biznismene, lekare, trgovce itd i nikada nisu prestale da rade, cak ni za crkavicu od 250 eura, jer dobro znaju da je brak vrlo labava unija i da je odavno prevazidjen. Ja ne tolerishem nerad i glupost. Ti ocigledno da.

....ako umre muz, ona ce naslediti njegovu penziju...ili ce je bobiti od drzave kada napuni 45-50 godina, ne znam kako je po sadasnjem zakonu...
....ko kaze da se nije skolovala, nigde ne stoji da je ona neko ko nema nikakvu kvalifikaciju, i ko kaze da ona nije htela da radi, i zaradjuje, mozda
ju je on samo u tome sputavao, obecavao kule i gradove, da bi ona sedela kod kuce i cekala ga sa ruckom, opeglanim vesom i zbrinutom decom...
...zasto uvek polaziti od varijante da je ona kriva...ne razumem...
...zar je nemoguce da joj je on branio da radi, da je pravio mozda neke skandale na nekom poslu gde je mozda radila, pa ostala bez posla...
...niko ne kaze da nije bolje da zena radi i ima svoje parce hleba u rukama..ali toliko situacija u zivotu ima, i svaki brak je razlicit, i svaka muka je
muka za sebe..cemu odmah djonom na nekog ko je potrazio savet...i mozda malo utehe, ako ga ne moze dobiti od istih tih zena, pitam se
kuda ide ovaj svet...
...i onda me ni ne cudi kad muskarci kazu tako ti i treba, cuti i trpi, zasluzila si ovo ono..kad je jedna zena sposobna sve to tako da kaze..
...strasno...

Lepse reci na ovoj temi nisam procitala,a Pufera treba da je sramota sto osudjuje nekog neargumentovano!Lako je drugog kritikovati,sto nije ovo ili ono uradio.Nismo svi istog psiholoskog sklopa,istog karaktera,nismo svi rasli u podjednakim uslovima,mada iako imate dva deteta koja imaju iste uslove za zivot,opet nece biti kao osobe iste!Ta vrsta nerazumevanja tudjih problema,ne kazem odobravanje necijih postupaka,vec razumevanje istih,je osobina samoljubivih osoba!Tako da sa Puferom ne bih volela provesti ni pola dana svog zivota!

Ne brini, ni ne trazim ti da provodish vreme samnom. Ali eto, neka nam autor teme objasni zashto nikada nije radila i sebe ucinila nezavisnom? Pod uslovom da ne izmislja.

A sto bi ona tebi to objasnjavala!?Mnoge zene ne rade iz raznoraznih razloga,ali ima i muskaraca koji dzabalebare dok im zene rade!Ovde nije tema da li treba ili ne raditi,da li ima posla,da li ce i oni koji rade docekati penziju,vec je zeni problem kako poceti zivot iz pocetka!Ja sam u prvom braku radila,muz se izlezavao punih 9 godina,i opet me je cekalo da spremim rucak,ocistim kucu,vodim brigu o deci!Kada sam shvatila da mi trut nicemu ne sluzi i da mi je samo na teretu,ipak mi je bilo tesko prelomiti da se razvedem!

Poenta moje priče nije bio u tome, dal li žena treba da zavisi od muža/muškarca ili ne, nego to da ti ženu koja nije u radnom odnosu, tj. domaćica, nazivaš neradnicom i parazitom...

Ružno je omalovažavati nekoga ko je rodio i odgajio dvoje dece, pod ma kakvim okolnostima. I kao što je neko već gore rekao, na žalost, mnogo je slučajeva kada muž ne da ženi da radi i ucenjuje je decom. Nismo svi od istog materijala pravljeni, nemojte odmah osuđivati sve i svakoga. Žena je potražila savet i izložila svoj problem u nekoliko rečenica, a ovde neki koji je kritikuju se ponašaju kao da je znaju čitav život.

Lepse reci na ovoj temi nisam procitala,a Pufera treba da je sramota sto osudjuje nekog neargumentovano!Lako je drugog kritikovati,sto nije ovo ili ono uradio.Nismo svi istog psiholoskog sklopa,istog karaktera,nismo svi rasli u podjednakim uslovima,mada iako imate dva deteta koja imaju iste uslove za zivot,opet nece biti kao osobe iste!Ta vrsta nerazumevanja tudjih problema,ne kazem odobravanje necijih postupaka,vec razumevanje istih,je osobina samoljubivih osoba!Tako da sa Puferom ne bih volela provesti ni pola dana svog zivota!

...veruj ni ja, ni sa njim ni sa bilo kim njemu slicnim....
...jos nesto moram da dodam, najvise me nervira kad neko tako olako presudjuje i osudjuje....a vecina kad bi se nasla u slicnoj situaciji
bila bi izgubljena totalno....
...kao sto moras popiti mnoooogooo savske vode, da bi se osecao gradjaninom Beograda, tako moras da pojedes dzak soli sa nekim
da bi znao kakav je i sta misli i kad cuti....i niko me ne moze ubediti u suprotno.....

...a sta cemo tek sa onim muzevima koje zene godinama vuku na svojoj grbaci, sa neradnicima i lezilebovicima koji su eto slucajno ili namerno
postali ocevi...i koji nece i ne zele da se razvedu, pa svoje zene ucenjuju na raznorazne nacine da bi ih i dalje izdrzavale....
..mnoge ne mogu da ih se rese, od straha, od nemoci, od nemanja podrske porodice....
..najlakse je pljunuti na zenu koja je zamisli cuda "sedela kod kuce" i "nista nije radila", a deca su se sama odgajila, vaspitala, rucak se sam skuvao,
kuca se sama uspremila, gosti su se sami docekali...i da ne nabrajam..........
...uuuuuuhhhhhhhh.....

Pa ono sta kazu advokati da podelite imovinu

Bila sam u slicnoj situaciji,te ti govorim iz licnog iskustva,koliko god se pripremala i planirala,sve predvideti ne mozes!Ako ne valja,kao sto kazes,bolje je sa tim prekinuti pre,nego kasnije!Videces,kad si "priterana"u cosak,snalazis se kako znas i umes,i prosto odusevis sebe sta sve mozes!
Najgori izgovor za ostanak u losem brakuje:zbog dece!Deci uopste nije dobro u sredini gde se roditelji ne slazu.To je samo tvoj licni,a bio je i moj,izgovr za strah koji osecas!Stisni zube i plivaj zeno!!!!Da ce ti biti lako,NECE,ali bar ces opet pronaci sebe,koju si u tom losem braku pogubila!Srecno!

moguce je
ali je Ii velika mogućnost ogromnog rayočarenja ukoliko ne nađe posao....
kada na svu muku dođe i nronična besparica kpja počne da se pretvara u bedu....
nažalost imala sam prilike da vidim to u okolini
i nažalost jako loše se yavršilo
deca su samo insistirala da budu kod oca
ona jedno vreme tavorila
patila ybog odluke dece
sad je verovatno srećna...u svom svetu...samo što mi ne dopiremo u njega...i što je omđen zidovima mntalne institucije....

neke ne mogu da rade
u mom gradu je stopa nezaposlenosto preko 40%
prva komšinica hoće da radi i ya 8000 mesčno bilo šta
ali nema nigde posla.....

Nemojmo preterivati. Da li je normalno da bilo ko od nas u potpunosti zavisi od partnera? To samo rade ljudi koje mrzi u zivotu i koji krecu od predpostavke muz mi ima para i izdrzavace me. Znam dosta zena koje su udate za vrlo uspeshne biznismene, lekare, trgovce itd i nikada nisu prestale da rade, cak ni za crkavicu od 250 eura, jer dobro znaju da je brak vrlo labava unija i da je odavno prevazidjen. Ja ne tolerishem nerad i glupost. Ti ocigledno da.

slažem se da uvek treba da se radi pa i po cenu ekonomske neisplativosti - primer plata 10 000 vrtic ya dete 5000 kartica ya prevot 3000....ali treba raditi....
medjutim, sve je teye i takve poslove naci

naravno uvek postoje izuzeci koji bi da rade...ali ako bi mogli da budu direktori....

Back