KAKO SE NAJBRZE PORODITI?

• Začetnik teme Začetnik teme ZIMIV
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
una 73 iskreno neznam sta da ti kazem.Ja ako si citala predhodne moje poruke prvi put sam se porodila na carski sa epiduralom i bilo je ok.kad sam razmenjivala iskustva sa prijateljicama ovde koje su se poradjale sa epiduralom niko se nije zalio jer ovde neudaraju na kraj kad je po njima i kasno.A i nisam cula da se neko ovde toliko dugo poradjao.Cim vide da se slabo otvaras primer ko mojoj sestri namazali su neki gel kaze dva sata nemas bolove a onda pocinju bolovi i kontrakcije cim su videli da se za pola sataotvorila cetri cm dali joj epidural i kaze da posle nije osetila nikakve bolove osim kad stezanje i opustanje stomaka kad je imala kontrakcije a i kaze da je osetia kad je beba izlazila.Sto se tice socijalnog programa i zdravstva nemogu da se nimalo za sad pozalim svi pregledi u bolnici privatno u klinici itd sve ti je placeno za lekove da ne pricam.Ima pojedini koji se placaju ali retko.barem koliko ja znam.primer neke posebne kreme ako hoces itako to

Saro, pa ti si me "ushila" za citavih 20h!!!! Ne mogu ni da zamislim kako ti je bilo, ja sam posle tih 7,5 sati od pucanja vodenjaka, sto se otprilike poklapa i sa prvom kontrakcijom koju sam osetila, pa do usivanja epiziotomije, na kraju zaspala k'o klada na onom porodjanom stolu, secam se samo da mi je i pored glukoze koja mi je polako isticala i dva cebeta kojima su me pokrili i onako zagrejane sale, bilo jezivo hladno. Ali sve je to nista, da "negovateljice" iz bebi-boksa nisu onakve gadure, sad bih ponovo zatrudnela. Ovako, sacekacu da se neke okolnosti promene...

Ne znam.. To je kao prvo najgore, a kao drugo (ili obrnuto) najbolje iskustvo u mome životu. Nisam ni sanjala da to može toliko dugo i grozno da bude, a nisam ni sanjala kako je predivno imati dete!!!

Počela sam da razmišljam o drugom detetu i ako se odlučim na taj korak mislim da ću prvo (pre nego što zatrudnim) ići da se raspitam oko carskog reza... Jer ne mogu ponovo onako. Znam da je svaki porodjaj priča za sebe i znam da ne mora da znači da će mi opet biti tako, ali ne mogu ni da se odlučim ako postoji i jedan promil šanse da se to ponovi.

A, ustvari, nisam trebala ništa da pričam na ovoj temi, jer žena treba uskor da se porodi, a moje iskustvo nije trenutno za nju. Sorry!

Znas kako, ja necu ici na epidural ne zbog ovoga ili onoga nego prosto imam jako visok prag boli, zanima me kako to izgleda i to je to... Kad probam i budem radjala drugo, moguce da kazem da cu uzeti epidural. Kod nas, inace, to kosta 400 eura, pa nije vise samo pitanje da li ti to zelis.

Slazem se sa zenom da je normalno da se beba rodi na pocetku ili kraju 9 mjeseca, samo ako beba tako krene... A ne zato sto sam ja skakala po stepenicama da bih ubrzala pricu...

Zamolila bih sve zene a i muski deo ako slucajno znate sta treba zena da uradi da se sto pre otvori barem malo?Ja sam usla u deveti mesec i hvala bogu i ja i beba smo dobro.Ali beba po meni je malo krupnija a i doktor se slaze.Taj dan kad sam usla u deveti mesec mali je imao 3kg800 a doktor kaze da po njemu ako doguram do kraja devetog meseca moze biti i 4kg500do 5kg posto prateci zadnjih meseci koliko dodaje moze vrlo lako da se desi.trazila sam da me porodi, cula sam da moze da mi ukljuci vestacke bolove i tako to ali on doktor nije za to dok se ne otvorim barem malo.Setam stalno nosim tesko penjem se i spustam niz stepenice i tako to ali nece nista za sad!za neki dan opet mi je dao sastanak i neznam dali da mu trazim da me porodi na carski?jer iskreno mislim da cu lakse proci i na carski nego normalno roditi malog od 4 i nesto kila?Sta vi mislite i kako ste vi prosli na porodjaju sa krupnom bebom?Hvala unapred:)

Draga
nemoj paniciti. Ja sam se porodila pre 6 meseci uz epidural i prosla sam super, porodjaj bio gotov za 3 sata. Nemoj sve primati zdravo za gotovo sto ovde procitas, ne kazem da se preteruje al ipak je mnogo drugacije kada se to tamo desava i kad su oko tebe lekari i kad si u bolnici i onda kad si svesna da je dosao momenat da tvoje bepce izadje...Videces...Meni doktorka u Visegradskoj gde sam lezala kad sam usla u 9. mesec 2 puta na ultrazvuku rekla da je beba mala oko 2.500gr plus minus 200 grama znaci mislila sam u najboljem slucaju ce imati oko 2.700. Medjutim moj sin je rodjen sa 3.350gr. ovo sam ti napisala da vidis da lekari umeju i te kako da omase sto se tice ultrazvuka, znaci ni tvoja beba mozda nema tolku tezinu. A ni to nije strasno...Sem toga, kad dodje porodjaj uzimaju ti karlicne mere i procenjuju da li ce beba moci da prodje...Ne sekiraj se, oni znaju kad je za carski...Pozdrav...

Мени је други порођај трајао сат и по времена дуже, и био је тежи...
Мада сви кажу како је други пут лакше...ал ето, није правило...:(

Vala isto...i sad kazu kao kad ce trece...ma nikad...po proracunu,treci (samo) porodjaj bio bo duzi 3 sata,a za sve ostalo da ni ne mislim...

Čula sam od jedne cure na drugom forumu da su vam porodilišta u Bg-u očaj il je ona naletjela na takvo kao i da je morala platiti anesteziju odnosno ona je svojevoljno platila kako bi bilo što manje bolno.

Ja sam anesteziju regularno platila u kadrovskoj sluzbi i za to dobila priznanicu. ALI... Ali kad su me odveli na operacioni sto trazili su jos evra za anesteziologa. I tako me vrate u sobu dok je muz doneo pare pa umesto ujutru,porodili me u podne. A pre svega toga, zaklela sam se da necu dati ni dinara...ali kad je frka na sve sam zaboravila od neprijatnosti i straha. Ma,tad bi joj dala sta god da treba,samo da me porodi a eto, kad se sve zavrsilo,osecala sam se ko budala. Inace,mesto desavanja-BG.:shock:

evo i ja da dodam, u NS mada je nova zgrada porodilišta,sve je očaj..ako ne platiš,ni da te pogledaju..ja se porađala 2 dana, na kraju već nisam imala uopšte snage da guram,imala sam preeklampsiju, i džabe sam vrištala da neko dođe, jer ne čujem bebu na CTG-u, niko ni da me pogleda...kada sam počela da vičem da ću isčupati braunilu i početi sve da razbijam, e onda su dotrčali, počeli da viču na mene, a kada su videli koliki mi je pritisak, i da su zaboravili da mi daju lek pre indukcije, i naročito kad su se uverili da se bebac stvarno ne čuje, na brzaka su me stavili na tvrdi sto, sekli, i babica je izgurala bebu...žao mi je što ti pišem tako loše iskustvo, a moram još i da dodam, da ovde epiduralna košta 1oo evra, anesteziolog još toliko, i moraš da naručiš mesec dana unapred!!!!!!!!!!!!...ma to je totalno absurdno, kako da znam tačno dan kada ću se poroditi, kad su mi celo vreme trudnoće menjali datum!!!!!!!!!!!!!!!...pas laje, a pare govore svoje...no, u svakom slučaju ne mora to da bude ovako...znam mnogo žena koje su se porodile za čas posla i prvi put, nema tu pravila..samo misli optimistično, i nadaj se najboljem...ja ti želim najbolje u svakom slučaju

Meni je doktorka na Uz,dva dana pred porodjaj rekla da beba ima 4100g i da cu najverovatnije morati na carski,ali kao to ce se sa sigurnoscu znati tek kad dobijem bolove pa mi uzmu karlicne mere.Medjutim kada sam dobila bolove,videli su da mi se karlica bas lepo rasirila i da tuda moze da izadje jedna velika beba :) od 4100g,kad ono rodi se Aca od 3900g.Eto vidis,UZ ume i te kako da pogresi.Mislim da dzabe panicis,ne zuri sa porodjajem,svaka nedelja je dragocena.

Ne znam koji im je kriterijum za odredjivanje velicine bebe ali znam da su im glava (i nabori na vratu) i duzina butne kosti bitne da bi procenili je li sa bebom sve u redu u smislu IQ (Daunov sindrom). U svakom slucaju, ako se odlucim na jos dece, a kako vreme odmice, sve sam bliza tome, sigurna sam da cu iz drugih razloga ici u prvom trimestru na amniocentezu.

I da zakljucimo nesto, bar sto se mog vidjenja stvari tice, da je sve to tako strasno, zene ne bi ostajale po drugi, pa cak i treci put trudne a UZ aparat nije pouzdan, ma koja generacija bila u pitanju. (Recimo, ovaj nas 2D u KV smanjuje-mozda taj tvoj tamo dodaje.)

Back