KAKO SE NAJBRZE PORODITI?

• Začetnik teme Začetnik teme ZIMIV
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
yebesh epidural, pishem o normalnom porodjaju, gde osecash sve, a poenta i jeste u tome!
ne razumem, u cemu je poenta?
Da ali niko od doktora ne preporucuje epidural...cak ni u inostranstvu...kako kazu prirodno,se ne bi dzabe zvalo prirodno,a onako se dijete vise muci...
kako niko od doktora ne preporucuje? meni su svi doktori preporucili epidural, a u inostranstvu je to sasvim uobicajeno, tj. skoro sve zene se tako poradjaju...:|
i potpuno je netacno da se dete vise muci, naprotiv, epidural pomaze da grlic brze omeksa i lakse se otvori, samim tim je i porodjaj brzi...
Kod carskog reza mi se ne svidja sto ti ne donesu odmah bebu, protraci se sav onaj dragoceni kolostrum dok se ti probudis iz narkoze, posle imas problema da uspostavis laktaciju... Prirodno je ipak-prirodno!
pa ni carski ne mora da se radi u opstoj, mozes biti budna sve vreme i odmah vidis bebu. :-)
svakako necu nikog da nesto nagovaram, svako zna za sebe sta mu je najbolje. :-)

Rodjena sestra je imala epiduralni porodjaj,i znam sta joj je sve receno prije toga,i isla je redovno u savetovaliste gdje za razliku od nasih lekara,sve strpljivo i detaljno objasne....ali iskustva su razlicita,pa je sve diskutabilno...
Npr u u gradu gdje zivim nema dobrog anesteziologa...pa zene nemaju mnogo izbora,prirodni ili carski i to u krajnjem slucaju,ili debelo placa preko veze...mahom se mnoge odlucuju za BG bas zbog epidural...

Nemoj da "cackas mecku".Mozda samo da se odlucis za carski rez,mislim da bi vam oboma/tebi i bebi/bilo lakse,mada sve ima svoje prednosti i mane.Mozda je najbolje da sacekas prirodni porodjaj pa ako nesto bude "zapelo"valjda ce dr uraditi carski rez.Moja drugarica se mnogo napatila cekajuci da se dr odluci za c.rez u toku porodjaja a i beba se zamalo nije ugusila dok su se oni nakanili posle 16 sati porodjaja da odrade carski/bol.N.Front/Mozda je ipak najbolje da se savetujes sa dr i eventualno ugovoris carski rez.Nisam pametna!

Ал си је и утешилааа...:roll:

(Ако ишта мрзим онда су то те ''страшне приче'' чија је једина функција да заплаше некога...''Причала ми свекрва како је њена јетрва замало умрла на порођају!'' Ајде?? :evil: )

Da ali niko od doktora ne preporucuje epidural...cak ni u inostranstvu...kako kazu prirodno,se ne bi dzabe zvalo prirodno,a onako se dijete vise muci...

neznam odakle ti to da doktori u inostranstvu ne preporcuju epidural to je njima ko dobro jutro da kazes.jedino kome ne preporucuju ko ima problem sa ledjima i to veliki problem
inace tu anesteziju daju ne samo za porodjaj nego za sve druge operacije za koje nemoraju coveka da skroz uspavaju.u to sam 100% Cak i carski rade sa epiduralnom anestezijom itako dalje da te ne davim

ja se nisam plashila porodjaja i sasvim sam ok podnela sve do odlaska u porodilishte..kad su krenuli bolovi i sve to, lepo sam shvatila shta je u pitanju, otishla da se istushiram i obrijem kao i uvek, iako su svi oko mene panichili..ali ne..morala sam i da se nashminkam, kao idem da se provedem, burna noc..tamo sam slagala da mi se pishki, otishla u wc, zapalila cigaru, popushila do pola, izashla, pogledala muza i onesvestila se..mama me prskala vodom po faci, reko' ''si normalna bre, skidash mi puder''.. e..posle ono klistiranje i bolovi od koji kosti pucaju, brateee..i onda i posle boli rana i sve i damn, sve je to slatko i opet bih proshla kroz sve..

E dobro me podseti na moj najveći propust na porodjaju.
Ležala sam u bolnici dan pred porodjaj. Dodje sestra da me vodi na ctg a ja pušim na terasi i naravno ostavim cigare na istoj, reko* vraćam se za 15 min. Kad ono... puče vodenjak, oni mene u pripremnu odmah a ona sestra ode po stvari. Naravno pokupila žena stvari sa kreveta i iz ormarića a cigare ostale na terasi.
Sama u pripremi, niko se ne poradja, mislim se šta bih dala da dovedu jednu pušača, a ono nikog. Joj da mi je tad bila jedna cigarica sve bi mi bilo lakše.:D

Epidural ZA.
Prirodno već probala, videla sam da mogu pa ne moram da se dokazujem više. :lol:
Šalu na stranu, skoro sam gledala neki američki film iz sedamdeset i neke, žena se poradja kod kuće i dolazi doktor i daje joj epidural. Dakle to su gluposti, volim takve bisere," u inostanstvu je to tako i tako" . E pa sjajnije je nego u ovoj našoj nesrećnoj zemlji gde ljudi još uvek umiru od sepse, čeličimo se.

ZA sam za sve što nam olakšava život!

Što pre zatrudniš, pre ćeš se i poroditi! Šalu na stranu, epidural je super, samo ta opcija da ih nećeš tužiti ako... Carski rez je opasna operacija i oporavak je mnogo duži. Ne savetujem bez velike muke, a ako doktori oklevaju, treba ih pritisnuti argumentom da beba pati. Inače. stvar se ubrzava šetanjem, dok god te noge drže, a i nije dobro ni za bebu ni za tebe da bude baš prebrzo ( mogućnost raznih povreda, što bebe, što majke). I čim izađe prestane da boli! Kasniji bolovi ne postoje kod žena koje inače imaju kondiciju i imunitet. Ne sekiraj se, čim se žene odlučuju da rode više puta, ne može biti baš tako loše! I odmah se sve zaboravi (mislim bolovi) čim ti daju bebu.

Ako se ne varam carski rez se radi kad ne može izaći kroz picu.

nemora da znaci da se cerski rez radi samo zato,ja sam se porodila prvi put na carski zato sto se beba nije okrenula bila je karlicno.Iako sam mogla po doktoru (snimku mojih kukova da rodim normanlno) ali zbog lakseg porodjaja manje rizicnog i za bebu i mene dogovorili smo se da me porodina carski.Posle oporavak sve zavisi od zene do zene,ja iskreno nisam imala nikakve komplikacije lepo je sto su mi radili sa epiduralnom anestezijom i sto cim su je izvadili iz stomaka mogla sam da je uzmem.Porodjaj traje pola sata 5do 7min od kad ti udare anesteziu dok ne izvade bebu a resto usivanje.Neosetis nikakav bol vidis bebu, pricali su samnom zadirkivali me javljali mi odmah iz kruge prostorije koliko je beba velika teska itd.Posle oporavak nista katastrofalno,sutra dan odmah te tizu na noge e aj bol kad ustanes je isti ko kad imas kontrakcije prvih nedelju dana nemozes bas da se ispravis zateze rana i tako.sad za drugo ce normalan porodjaj posto se okrenuo kaze doktor,mada kako sam plasljiva i slusam razne price nesto razmisljam opet na carski.alli videcemo ne zaisi od mene

ja se nisam plashila porodjaja i sasvim sam ok podnela sve do odlaska u porodilishte..kad su krenuli bolovi i sve to, lepo sam shvatila shta je u pitanju, otishla da se istushiram i obrijem kao i uvek, iako su svi oko mene panichili..ali ne..morala sam i da se nashminkam, kao idem da se provedem, burna noc..tamo sam slagala da mi se pishki, otishla u wc, zapalila cigaru, popushila do pola, izashla, pogledala muza i onesvestila se..mama me prskala vodom po faci, reko' ''si normalna bre, skidash mi puder''.. e..posle ono klistiranje i bolovi od koji kosti pucaju, brateee..i onda i posle boli rana i sve i damn, sve je to slatko i opet bih proshla kroz sve..

"Slatko"?Sta je tu bilo slatko...nisam shvatila....To sto su ti "kosti pucale,brateeee"?
Nisam sigurna da bih bas upotrebila termin "slatko"osim ako nisi pomalo mazohista.Moj porodjaj je trajao krtko /oko 2 sata od dolaska u bolnicu/i osim jakih kontrakcija pri samom porodjaju drugih bolova pre toga nisam skoro ni imala.Pocelo je kao grcevi kad ti se kaki,nista jace.Sebe bih svrstala u grupu zena koje su se lako porodile jer sam na pregledu pred porodjaj bila otvorena 5prstiju.Od V meseca trudnoce sam bila otvorena 3prsta i pila sam Ginipral,mirovala,nisam se previse ugojila ...Opet nisam sigurna da bih sve to nazvala "slatko".Osecala sam se prilicno grozno na onom stolu za porodjaj,bolovi sto kidaju utrobu,okolo zene koje URLAJU kao na giljotini/vise sam se njih uplasila/nego sto me je stvarno bolelo!Cudan osecaj,nemam pojma da li je to normalno i da li tako treba ali ja bih drugi put sebe postedela ruzne i oronule porodjajne sale,mladog i ravnodusnog dez.lekara sto je pao s'druge planete,babice u fazonu"lako cemo",buba rusa u sobi....Otisla bih u bolje opremljenu bolnicu,ugovorila epidural i priustila sebi sitna zadovoljstva tipa cista soba,fino osoblje...Mozda zvucim razmazeno ali zeni u tim momentima treba prijatna atmosfera a ne "konc logor"!

ja zivim u inostranstvu gde sam se i porodila i mogu vam reci da NIKO OD LEKARA ne preporucuje epidura... naravno ako trudnica insistira onda se vrse mesec dana pre porodjaja razne analize i naravno epidural kosta 300 evra! Carski rez se ovde radi u ekstremnim situacijama,nikako kao kod nas "po zelji majke".Naravno poradjala sam se 15 sati i nikome nije palo na pamet da mi uradi carski, a beba je izgledala kao vanzemaljac posle raznih cimanja

E dobro me podseti na moj najveći propust na porodjaju.
Ležala sam u bolnici dan pred porodjaj. Dodje sestra da me vodi na ctg a ja pušim na terasi i naravno ostavim cigare na istoj, reko* vraćam se za 15 min. Kad ono... puče vodenjak, oni mene u pripremnu odmah a ona sestra ode po stvari. Naravno pokupila žena stvari sa kreveta i iz ormarića a cigare ostale na terasi.
Sama u pripremi, niko se ne poradja, mislim se šta bih dala da dovedu jednu pušača, a ono nikog. Joj da mi je tad bila jedna cigarica sve bi mi bilo lakše.:D
ja sam bila na ctg-u dan kada sam se porodila, nedelju dana pre 'termina' i kazu beba se ne pomera..nista..ja se PIP od straha..provela sam nekoliko sati u vishegradskoj i normalno se vratila kuci ..kao ok je, beba spava.. i tu noc krenu kontrakcije i ''voda'' neka ili neshto pre pucanja vodenjaka, jer su mi rekli da mi je vodenjak pukao tek u bolnici..
znachi, kad sam krenula da se porodim, obavezno sam ponela cigare, shminku i zvake :P
ali dzabe sve to, bilo je dramatichno, urlala sam k'o krava..:lol: u 10 su pochele kontrakcije..otishla u porodjajnu salu oko ponoci, porodila se u 4.20 ujutru, a nisu mi davali da pushim posle..misim nikome ne daju :lol: :-(

Pa na 10 prstiju izlazi glava ko dobar dan. Nema razloga za paniku, meni su govorili da je beba prekrupna, pa ko zna..., ako bude trebalo carski. Porodila sam se 10 dana pre termina, očas posla, toka porođaja se nisam baš ni sećala najbolje koliko je sve bilo brzo. Dobro, epiziotomija je bila nešto veća, ali šta meni znači kolika je kad je već rade. Kreći se normalno, maštaj o lakom porođaju jer ti se možda takav dogodi, i nigde ne žuri. Svako se porodi kad mu je vreme. I čega se bojiškad iz bolnice sigurno nećeš izaći neporođena

ja zivim u inostranstvu gde sam se i porodila i mogu vam reci da NIKO OD LEKARA ne preporucuje epidura... naravno ako trudnica insistira onda se vrse mesec dana pre porodjaja razne analize i naravno epidural kosta 300 evra! Carski rez se ovde radi u ekstremnim situacijama,nikako kao kod nas "po zelji majke".Naravno poradjala sam se 15 sati i nikome nije palo na pamet da mi uradi carski, a beba je izgledala kao vanzemaljac posle raznih cimanja

GDE ZIVIS U INOSTRANSTVO POSTO U FRANCUSKOJ SVI PREPORUCUJU EPIDURAL.ANALIZE KRVI SE DAJU CIM UDJESU DEVETI MESEC I RETKO KO NEPRIMI CAK I ONAJ KO NEZELI DA PRIMI AKO DOKTORI VIDE DA NEIDE KAKO TREBA SAMI TI DAJU.OVDE SE TA ANESTEZIJA DAJE SKORO OD KAD SE MOJA SVEKRVA PORADJALA.I NEPLACA SE NISTA BAREM OVDE SVE TROSKOVE SNOSI DRZAVA

zivim u italiji,i ovde je to tako... mada je ovo mnogo cudna zemlja sto se tice zdravstva, posebno po pitanju ginekologije, epidural niko ne preporucuje mada je koliko ja znam to postala praksa u ostalim zemljama Evrope
Ja sam se mucila od devet uvece do sest popodne, naravno sledeceg dana, nikom nije palo na pamet da mi "olaksa" muke. Mada sam cula da epidural daju u zavrsnoj fazi tako da po meni to i nije neko olaksanje s'obzirom koliko se mucis i do te faze a to na kraju prodje najbrze ILI BAR ZNAS DA SE ZAVRSAVA pa ti dodje lakse, tako da kad bi sada trebala da biram opet bi bez epidurala jer ponavljam ti ako istrpis 20 sati pre toga mozes i tih zavrsnih pola sata - sat... mozda gresim?!

Back