alibaba je za firme
aliekspres je za fizicka lica
do iznosa od 50$ (cena + postarina) ne placas nista
preko tog iznosa placas carinu i porez.
bezbedna je kupovina.. do sad se nije desilo da nesto nije stiglo, a ako nesto i nije stiglo, to je refundirano.
aliekspres ima odlicnu foru. ne placa prodavcu dok roba ne stigne, aliekspres zadrzava novac dok ne potvrdis prijem, tako da ako ne stigne oni tebi vracaju novac.
preko mene su i drugari uzimali tako da je kroz moje ruke u zadnje dve godine proslo par stotina porudzbina i sve su stigle ili refundirane.
do sad se nije desilo da je neko ostecen...cak i kad roba stigne a ne zadovoljava kvalitet ili nije kako je reklamirano oni refundiraju novac.
amazon je problematican zbog skupog sipinga i carina.
osim alija imas i temu i wish koji su isto popularni ali nemam iskustva sa njima.
temu je kod nas na tik toku bas popularan, sve vise tiktokera preko njega porucuje ali o njemu ne znam nista.
kad uzimas preko alija uvek proveri broj porudzbina robe i da je ocena robe preko 4.8 po mogucstvu od bar stoitinjak recenzija.
premda uzimao sam i sa par porudzbina i sve je bilo ok.
vazna napomena je da se ne lepis na fri siping.
roba sa alija stize kao pismo.. ne placa se siping i prodavci prave fore.
na primer nesto kosta 1.000 din
na jednom mestu ce biti 1.000 din i besplatna isporuka
na drugom ce biti 400 din ali 600 din isporuka
tako da uvek gledaj i one sa placenom isporukom jer kad se sabere oni mogu da budu i povoljniji od onih sa besplatnom
takodje vodi racuna uvek o ceni isporuke jer neke ozbiljnije stvari idu dhl-om i isporuka kosta i po par stotina evra.
sto se tice stizanja nekad je bilo od 14 dana do mesec ipo top. u proseku je bilo 3 do 4 nedelje.
sad su uzasno usporili i roba putuje i po dva meseca.
za 15 dana iz kine signe u madjarsku i kod nas se zaglavi.
pricao mi je postar da u magacinima imaju gomile kontejnera koje jos nisu stigli ni da otvore i da su zaposljavali ljude koji rade samo na sortingu..
u poslendjih par meseci roba obicno stize na paketomat..postari je vise ne donose.
plaacas karticom, dolar je valuta.
banka radi konverziju u dinare
vece stvari kao sto su trotineti, motori itd itd.. mogu da se poruce ali je njihov siping skuplji.
premda iskren da budem ja preko alija nikad ne bih kupovao tehniku, nemam poverenja.
narocito ne ono sta ima veze sa strujom kao sto su jeftini punjaci i slicno jer je ta oprema obicno i uzrok mnogih pozara po srbiji... los kvalitet.