Kako se izgubilo srpstvo u Crnoj Gori?

Pod kojim nacionalnim programima su pocrnogorčeni Bokelji?
To je dugotrajan proces koji tesko da ima izglede da bude uspesno priveden kraju.Zvanicno je te 1945 svo stanovnistvo CG proglaseno za Crnogorce a suprostavljati se takvom stavu komunistickih vlasti znacilo je izlagati se velikim nevoljama.CK KP Crne Gore je propisao da necrnogorci ne mogu da budu clanovi partije.To je bilo dovoljno za pocetak a kasnije je etnicka posebnost Bokelja svih vera, svesno zanemarivana gde got i kad got je to bilo moguce.Kasnije je putem skolskog sistema,stampe,radia i televizije stanovnistvu #utiskivana# strana crnogorska nacionalna svet..
Nesto slicno desilo se i u Enver Hodzinoj Albaniji gde su svi proglaseni za Albance.

Nije se smatrao Crnogorcem, ali su bar polovina smatrali da su im preci sišli iz stare Crne Gore, zar ne?
pusti bajke jadan.da su se doselili iz crne gore bili bi crnogorci,imali bi udruzenja sa crnogorskim imenom,politicke stranke,kulturna drustva,crkvu... Nista od toga nije bilo.Ispada da su se sramili svog porekla.Pusti bajke,veljecrnogorske.

Kakve bajke? To sva dokumenta potvrdjuju. Nego odakle je naseljena Boka pravoslavcima? Iz Paracina i Malog Mokrog Luga?

Lojavi, tebi se izgleda mora crtati...u Boku je bilo Srba i prije propasti srpske srednjovjekovne države, to potvrđuju zadužbine i manastiri srpskih kraljeva ovdje kroz Boku.To je sve bila Srbija balijanderu gnojavi...

Ovdje u Boki se nalazi prvi pravoslavni srpski hram u vaskolkom srpstvu kojeg je podigao još Sveti Sava na Miholjskoj prevlaci gdje i danas postoji tradicionalni miholjski Zbor.

Banovali su me zbog tebe ovdje na srpskom forumu što samo pokazuje koliko su Srbi tolerantan ali i naivan narod...

Moje "oduševljenje" tobom se ne može riječima opisati splačino ljudska pa će me vjerovatno opet banovati.

Apelujem samo na moderatore da ovu dukljansku smradinu pobrišu i ne dopuste da svoju crnolatinašku antisrpsku propagandu širi i ovdje jer polemisanje sa njim samo tome vodi.

Veliš ne pominju crnogorski glavari prije Vuka i Grašanina srpstvo je li gnojavko? Kažeš mitomanija o Kosovu počinje u 19. vijeku?

На Митровдан 1714. године, владика Данило упућује поруку Црногорском збору и главарима:

Мила би ми била смрт да сте ви хтјели да сви уједињени изгинемо часни и славно, као што је то учинио сам Кнез Лазар и Милош Обилић који уби цара на Косову, па најзад и сам погибе са својим господаром и свих седам хиљада бораца, - што нас Црногорце довело у ове крше, - оставивши послије себе славу и част.

Владика Сава
1735-1781

У писму Дубровчанима, поред осталог, вели:

И драго нам је владање ваше који се ви јоште од нашега србскога језика находите.

У писму кнезу и Сенату дубровачком, владика Сава каже:

Ваша славна република зна да је све госпотство и слава сербска пала и ништа није остало...нако један цвијет на вас свијет што јоште може се сербска земља похвалити.

Ovo balijanderu nijesi čitao ili si se namjerno pravi oda nijesi.

Je li ovo pisano pije 19 vijeka?

Владика Василије
1750-1766
(владао заједно са владиком Савом)

Владика Василије у посвети своје Историје о Црној Гори грофу Воронцову, руском државнику, написа:

Налазећи се при најсветијем двору Његовог Императорског Величанства, ја смирени пастир словенско-српског чрногорскога народа, очекујући најмилостивији отпуст у своју отаџбину и одлазак духовном стаду, узех смјелост овај опис положаја и ранијих владалаца черногорске земље и с прилогом о царевима српским и деспотима, ко су они и откуда су они били, поднијети Вашој грофовској светлости као трудољубивом и за стране народе заинтересованом министру.

istcg.jpg

Историја о Црној Гори - дјело

Владика Василије посвећује, у Историји о Црној Гори доста пажње српском царству, па наводи:

За велике гријехове наше, а особито за убиство младога цара Уроша, Бог се разгњевио и допуштио те су Турци завладали готово цијелијем српскијем царством.

Црна Гора насељена је већином досељеницима, који у ове горе добјежаше послије пропасти царства српскога. Свако племе памти и свога родоначелника који се је преселио у Црну Гору; свако племе има, у народном предању, своју историју; свако прича кад су се доселили у Црну Гору његови стари, ко су они били, одакле су доселили.

Владика Василије у својој 'Оди Немањи' вели:

Сербски свети краљи вастаните,
Цару Христу молбу сатворите,
Мухамедску вјеру изложите,
От вашего отачества иждените!
Христијанском цару помогните,
Отчество ваше обновите!
Архијереји сербски не лезите,
Но всу ношт Бога молите,
Царско сербско паки ваставити,
Правдоју и благочествијим прославити!

Mislim da bi modertaor sada trebao da prekine ovu bespredmetnu rasprvu i balijandera pobriše sa ovog foruma a ove argumente koji pobijaju čitavu njegovu provokatorsku teoriju o "programiranju" srpstva u Crnoj Gori u 19.vijeku jednostavno zauvijek zabrani...jer je jasno da se ovdje radi o namjernom politikčkom provokatoru.

Poslednja izmena:
Treba pustiti da ljudi pišu pa ako neko brljavi, biće demantovan ili ignorisan.

To je istina ako je neko normalan, ali ovaj dukljanin je politički motivisan i ostrašćen ( čitaj osunećen). Glavni moto mu je da u Crnoj Gori se srpstvo do Njegoša i Kralja Nikole nije skoro ni pominjalo a ja sam mu gore u nekoliko citata pokazao da to što povraća ovuda nema blage veze sa istinom.

Da bih to još potvrdio postiraću još po nešto.

Dukljanska teorija o začecima srpstva u Crnoj Gori u 19. vijeku na kojoj baziraju čitavu svoju antisrpsku politiku ovde se ruši...pročitajte pažljivo i zašto.

Čitaj dukljanska poturice ko ti je sunetio đedove i kako...

Свети Петар Цетињски

svpetar.jpg

1782-1830

Уочи боја на Мартинићима, 1796,
Петар I позива Црногорце и Брђане да докажу да у нама неугашено србско срце куца и србска крвца врије, а пред бој на Крусима, такође 1796, тражи од својих ратника да ударе на непријатеља нашег предрагог имена србског и наше дражајше вољности додајући да се Турци и сад боје Црногораца, боје се србскијех витезова, који нијесу вични своју постојбину остављати.

У посланици архимандриту Арсенију Гаговићу, од 31. августа 1804. Петар I Петровић Његош, вели и ово:

И не чудите се, мој драги оче архимандрите. Ми смо Срби такови, не знадемо нити хоћемо знати друго, нако један другога гонити и у несрећу и у безчест постављати, и што који више ради за добро општенародње, то се више завист против њега вооружава, која у српском народу, како и у греческом, гордост царује.

Из посланице Црногорцима и Брђанима, 1822. године:

Ја знам ваше биће и состојаније и вашу убоштину и сиромаштину у коју се находите, али је оно српска Црква свега славеносерпскога народа и мати свијех српскијех цркавах у коју су патријари наши стојали и коју су цари наши оградили. Тога ради, љубезна браћо, не одреците се по својој јакости, колико је кому могуће милостиње и помоћи у оноју светују обитељ приложит, да је откупите и сохраните од разоренија, да и вас Бог сохрани од свакога зла и од сваке биједе и напасти.

Петар I, митрополит Црне Горе, Скендерије и Приморја, пише, 19. маја 1778. године, руском цару, те вели и ово:

Монарху најсветлији, пружи своју свесилну десницу са скиптром, прими заједно цијелог народа нашу највећу молбу, услиши вапај и стењање ојађене дјеце, извуци испод турског ига словеносрпски род.

I koliko sam razumio, cilj ovog topika nije dokazivati da li je Crna Gora bila srpska, što se jasno vidi iz postiranih citata i stihova vladika crnogorskih već ustanoviti kako se srpstvo izgubilo iz vladalačkih i vodećih krugova u Crnoj Gori.

Moja teorija je sasvim jasna. Na referendumu 2006. nije obnovljena nikakva stara Crna Gora, već stvoren mutant zvan Montenegro, zločinačkim poduhvatom svih nekadašnjih neprijatelja srpstva i Crne Gore. Dukljanin je njihov pravi predstavnik, nesrećna duša zarobljena mržnjom i kompleksima...

Poslednja izmena:
Kazarski,

taj je govor objavio Milorad Medaković 60 godina poslije te dvije bitke. Petar I nikad nije izrekao te riječi, to je Medakovic izimslio.

Hercegovac Arsenije Gagovic je napisao ovu pjesmu na linku 1803. godine, dakle 7 godina poslije bitaka na Martinicima i Krusima.

Đe su Srbi? Što je sa njima? Je li mitropolit Arsenije Gagović bio balijander ili je bio ustaša?

-Pjesn c(e)rnogorska - o pobjedama u bojevima 1796. godine

Poslednja izmena:
Treba pustiti da ljudi pišu pa ako neko brljavi, biće demantovan ili ignorisan.

Демантован је он врло јасно на стотине пута, али наставља по своме, све сем својих наклапања назива фалсификатима, и томе слично. Није он овде расправе ради, већ послом - да демантује да су Срби у ЦГ икад постојали (што је ноторна бесмислица). А тешко га је игнорисати јер пише по неколико постова одједном, отвара мали милион тема, пише огромним, шареним и подебљаним словима.

Srpstvo je politički projekat nastao u Beogradu početkom 19. vijeka i prihvatio ga je Petar II Petrović Njegoš i Nikola, nema spora!
Čitaj pismo ruskom caru Svetog Petra Cetinjskog:

Petar I Petrović Njegoš Ruskom Caru

Najmilostiviji gosudaru,

Uzdisaje moje s narodom crnogorskim pastirstvu mome povjerenog imao sam sreću vašemu imperatorskom veličestvu s trećom najponiznijom molbom podnijeti: od 26. sept. 1814. god. kroz polkovnika Nikića: drugo od 18. dekem. 1815. kroz nahodećeg se pri austriskom dvoru punomoćnog ministra grafa Staklenberga, a treće od 15. febr. 1816 kroz nadvornog savjetnika Mazurevskog. I sad lišen budući blagosklonog odziva radi uvaženja podviga, meni povjerenog, a od vašeg imperatorskog veličestva zavisećeg naroda, da bi bilo daj budi crnogorskoj djeci kao jednoplemenicima s Rusima sreća ili vječna muka.

Pogledajte najmilostivi gosudaru, poradi srodstva, koje nas veže s vjerno podanim vašoj imperi(ji), koje moli ljubav i uzajamno sjedinjenje, - i nemojte tuđe predpočitovati. Krv je naroda crnogorsko tako čista, kao što mu je i duša vedra. I tuđi je ljekar za njega i od njegovog živovanja dalek. I njegovo je povjerenje odlučeno od tuđije vrata.

Pogledajte, najmilostiviji gosudaru, na sedamdesetljetnu sjedinu moju - dajte pomoć mojijema trudovima ! Uvjenčajte blaga namjerenja presrećnije predkova vašeg imperatorskog veličestva i opravdajte moje usrdije i zavjet mojije praroditelja i predmjestnika na vjernost k Rusiji !!! - Ovaj narod nije nigda bio od inoplemenije država u podanstvo pokoren, poslije okončanja bivšije knjazeva i vladaoca crnogorskije, štaviše i u samo ono vrijeme, kad je otomanska porta grozila cijeloj Evropi, nije nas mogla savršeno pokoriti. A s bivšim pravitelstvom Republike Mletačke u susjednoj korespodenciji imao je vazda svoju nezavisimost, ništa manje po padaniju pomenute Republike i nastupanju 1796 god. austrijskog pravitelstva u Bokeljsku provinciju do požunskog traktata priznavali su nas u pomenutoom vidu, i nahodeći se konzul vašeg imperatorskog veličestva 1804. god. kod pomenutog pravitelstva u Kotoru nadvorni savjetnik Mazurevski, javno je pokrovitelstvovao Crnogorce kod austrijanaca i na posljedak bio nam je poslan štatski savjetnik Sankovski kao dovjerena osoba za Crnu Goru do tilsitskoga mira s Francuzkom. Po zaključenju ovog mira i dolazku Francuza u susjednu Bokeljsku provinciju držali su s nama pograničnu korespodeciju kao sa nezavisimim narodom. - Ravnim načinom i Englezi, negda silni na Adriatičnom moru, počitovali su nas na prijateljski način, i mojim pasportom Crnogorce i druge trgovce slobodno puštali. I načalnici one flote ne samo da su jednom imali konferenciju, no i u svakom vidu uvažavali su našu nezavisimost. I najposlje Englezi su nama 1813. god. pomogli provinciju bokeljsku od Francuza osloboditi i istu su ostavili pod savršenom crnogorskom upravom.

Po ovom vidu i pokazanoj sposobnosti ovog naroda u svako vrijeme k jedinomišljenju sadašnjeg obrtaja svijeta i sva obštekorisna namjeravanja vašeg imperatorskog veličestva i vašije saveznika, Crna Gora ima puno pravo nadati se bezbjednosti svoje nezavisimosti u odnošenju nasprama inostranije država, koje sastavljaju današnju evropejsku sistemu. Ako li pak višepomenuta ne dopuštaju k tješnjemu odnošenju vašeg imperatorskog veličestva, to nas usrećite s javnim pokrovitelstvom; pošaljite nam jednog činovnika, koji će prestavljati lice vašeg imperatorskog veličestva, a ujedno i privremenu pomoć, da bi se moglo urediti pravitelstvo i druga korisna zavedenija, budući će Crnogorci biti u stanju prinositi dostojnu žrtvu na svoj sveti oltar.

Sad najmilostvi gosudaru, prikupljam moje posljednje sile, usuđujem se odpraviti mog sinovca vojvodu Stanka Petrovića s 800 duša crnogorskije žitelja, da se nasele u predjele vaše imperije po oskudici i nerodu ovdašnjeg kraja, da se ne bi druge inoplemene oblasti s njima koristovale. I pošto sam iste odeskom gubernatoru preporučio, rekao sam pomenutom činovniku, mom sinovcu, da pođe u vašu svetu stolicu Aleksandru Nikolajeviću gospodinu oberprokuratoru svetog sinoda, da bi dostavio moju najpokorniju molbu, kako bi podpuno i rješitelno saizvolenje i od prestola vašeg imperatorskog veličestva za crnogorski narod izdelati mogao.

U Crnoj Gori, na Cetinje, Smireni mitropolit crnogorski, skenderijski i primorski

Petar Petrović Njegoš

8/20. maja 1817. godine.

Iz knjige,
"Petar I Petrović - DJELA"
izdao CID Podgorica 1999 godine
štampala "Vojna štamparija" - Beograd

Nijesam dobio odgovor na ovo pitanje, možda ga istoričar Slaven nije vidio:

Slavene ti si iz Hercegovine.

Pokaži jedan dokument da je na teritoriji Hercegovine bilo Srba u 15., 16., 17., 18. vijeku?

Znači jedan jedini dokument iz tih vjekova (ne pokazuj kasnija dokumenta koja govore o srpskoj narodnosti u Hercegovini) ?

Hercegovina je bila i ostala zaleđe Dubrovnika, pa i Kotora.
U dubrovačkom i kotorskom arhivu postoje hiljade, desetine hiljada dokumenata, iz tih nekoliko vjekova, koji govore o ljudima iz Hercegovine!
Ima li jedan jedini dokument iz tih nekoliko vjekova koji zna nekog čovjeka srpske narodnosti u Hercegovini?
Gospodine istoričaru Slavene, vi imate u ruci hiljade dokumenata i baratate sa njima, valjda imate jedan koji tražim?

Može odgovor Slavene?

Tebe treba samo IGNORE...magla i prašina za koju se ti hvataš već je po stotinu puta demantovana.

Magarčino turska, naziv Crnogorci ako si pročitao bar nekoliko redaka od vladike Vasilija, Sv, Petra ili bilo kojeg drugog nikada nije pobijala srpstvo i Srbe u Crnoj Gori.

Pročitaj istoriju koju je pisao sam vladika Vasilije o Crnoj Gori mnogo prije nego je Vuk rođen, pa vidi šta kaže ko su Crnogorci.Neke izvode sam ti citirao gore.

Luđi sam ja što se s tobom ovdje pokušavam "nadmudrivati"...ali neću više, pa ko ima živaca neka nastvi, ja sam ti dovoljno rekao ako imaš išta u galvu.

Magarčino turska,

Kako se ovo kvalifikuje, možda kao uvreda? Ja sam za vrlo blage kvalifikacije dobio 2 kaznena poena.

naziv Crnogorci ako si pročitao bar nekoliko redaka od vladike Vasilija, Sv, Petra ili bilo kojeg drugog nikada nije pobijala srpstvo i Srbe u Crnoj Gori.
Naravno da nije pobijalo, ali od vremena Njegoša, jer Srba u Crnoj Gori nema prije njega.

A u Boki prije 19. vijeka nema nijedan jedini pomen Srba, a postoje arhivi u H. Novom, u Perastu, u Kotoru.

Znači gosn Kazarski otac Momo i Amfilohije su te prevaril, sakrili su od tebe većinu istorije, a tutnuli ti pod nos Njegoševe bajke i Nikolina politička laprdanja. Da li su ti otac Momo i Amfilohije ikada išta drugo pokazali?
Ne, naravno, znaš i sam, zato kad ti ja pokazujem hiljade drugih dokumenata ti mene mrziš, ne mrziš Moma i Amfilohija što su ta dokumenta sakrili od tebe.

Čitaj pjesmu odštampanu 1803. odštampao je hercegovački mitropilt Gagović, kojega su Turci ubili.
Da nije Gagović bio komunista, član Kominterne? Skojevac Gagović?

-Pjesn c(e)rnogorska - o pobjedama u bojevima 1796. godine

Lojavi, tebi se izgleda mora crtati...u Boku je bilo Srba i prije propasti srpske srednjovjekovne države, to potvrđuju zadužbine i manastiri srpskih kraljeva ovdje kroz Boku.To je sve bila Srbija balijanderu gnojavi...

Srbija? Možda u snovima oca Moma. Možda je on snijevao, pa ti to mpričao da je istorija!

Dokumenta govore suprotno:

http://forum.cafemontenegro.com/showthread.php?t=20158

A ovu temu nijesi vidio, što kaže otac Momo, da je Domentijan, posljednji učenik Savin bio Skojevac?

Domentijan, posljednji učenik Svetog Save:: "I došavši na Dioklitijsko more... "

Poslednja izmena:

Тачније српском редакцијом црквенословенског језика, каква се користила и у Хуму, и у Рашкој, и свуда где су живели Срби.
И какве везе имате ви Дукљани с тим? Реч Дукља долази од речи Диоклеја, некадашња римска провинција на том подручју. Евентуални ваши трагови постојања треба да су поткрепљени латинским или неким романизоавним језиком, и латинским писмом.

Сад сам видео да си мењао текст. Ма да, српски језик није постојао пре Вука Караџића..

Nijesam dobio odgovor na ovo pitanje, možda ga istoričar Slaven nije vidio:

Hercegovina je bila i ostala zaleđe Dubrovnika, pa i Kotora.
U dubrovačkom i kotorskom arhivu postoje hiljade, desetine hiljada dokumenata, iz tih nekoliko vjekova, koji govore o ljudima iz Hercegovine!
Ima li jedan jedini dokument iz tih nekoliko vjekova koji zna nekog čovjeka srpske narodnosti u Hercegovini?
Gospodine istoričaru Slavene, vi imate u ruci hiljade dokumenata i baratate sa njima, valjda imate jedan koji tražim?

Može odgovor Slavene?

Sve što važi za BJRCG važi i za istočnu Hercegovinu koja je naseljena stanovništvom iz najviše zapadnih delova današnje BJRCG pre oko 400 -500 godina.

Back