KAKO REŠITI PROBLEM NAPUŠTENIH PASA

Moto zaštitara glasi:
UDOMI, NE KUPUJ

Ako ovaj moto ukucate u gugl, videćete strane i strane posvećene problemu o napuštenim psima.
Parafraziraću tekst iz 2016. godine sa jedne od tih strana:

skoro sve odgajivačnice pasa u Srbiji rade ILEGALNO. Nisu registrovane u APR-u kao sve firme (čak i neprofitna udruženja moraju biti registrovana u APR), ne plaćaju porez, te faktički i ne postoje. Registrovane su samo dve, od preko 3000 odgajivačnica sa liste Kinološkog saveza (u trenutku objavljivanja teksta). Dakle, skoro svi odgajivači rade na crno.
Šta se dešava sa psima koji ne odgovaraju kinološkim standardima, odnosno ne mogu se prodati ... a njihovo držanje košta odgajivača?
Izbacuju se na ulicu. Zaštitari takve "odgajivače" nazivaju štancerima i kotiteljima.

Ко ће толике џукелетине да поудомљава, коме оне требају, да некоме требају не би их било по улицама, трговима, парковима...
Нама требају програми бриге о деци, омладини, подизање здравих и паметних генерација које ће ову државу учинити бољим местом за живот људи, какви програми удомљавања какви бакрачи..

Ко ће толике џукелетине да поудомљава, коме оне требају, да некоме требају не би их било по улицама, трговима, парковима...
Нама требају програми бриге о деци, омладини, подизање здравих и паметних генерација које ће ову државу учинити бољим местом за живот људи, какви програми удомљавања какви бакрачи..

Tako je brate....

Ne brinu o deci, a brinu o stenadima....

Probudi se, Katepilar, a ko će da piše te programe?

Ja svakako nisam, ali oni sto veruju u Darwina - jesu!
Onda(k) se izvinjavamo, mnogo se izvinjavamo.
Ja sam nekako razumela da ti ne volis religije, ali izgleda kako kada:D
Ja jesam nastala od majmuna i to bas orangutana:)

- - - - - - - - - -

Propustio si da pomenes i povecanje plata nastavnom osoblju, renoviranje skola, nove decje vrtice, autoputeve, za sve su krivi bas ovi ulicni psi.
Da njih nema gde bi nam bio kraj:zcepanje:

Улични чопораши НИСУ кућни љубимци, то је ваљда и детету јасно.

Naravno da nisu.

Nadležne službe su zakazale po pitanju pasa lutalica. Niko od nas nije napisao da lutalice treba da ostanu na ulici, naravno da treba da se sklone jer su ljudi ugroženi. Što zbog svog ne znanja kako postupati kad se sretnu sa njima, što zbog razjarenih pasa koji sve redom napadaju.

Ako se nadate da će kod nas biti kao u uređenim državama, varate se. Daleko smo mi od toga, kao i od svega drugog. Bilo bi lepo a to svi želimo da se taj problem rešava ekspresno i da niko ne mora da brine da li će mu se nešto desiti kad izađe na ulicu.

Бахата неодговорност поткрепљена незнањем , која није у жижи рада служби. То је основни разлог за одржавање и умножавање напуштених паса , али и осталих животиња, мачака на пример којих има много више , само су захваљујући својој природи мање приметне.

Улични чопораши НИСУ кућни љубимци, то је ваљда и детету јасно.
Mislio sam ukupno na zivotinje koje se uobicajeno smatraju kucnim ljubimcima (psi, macke itd), a naravno da oni koji su odbaceni vise nisu ljubimci. Psi su najvise na tapetu zato sto se u njima vidi najveca opasnost, mada je recimo broj lutajucih macaka zapravo ogroman. Pojedinci imaju u glavi viziju sveta bez ikakvih pasa i oni zele da se eliminacija desi u dva koraka, odnosno prvo unistenje svih lutalica, a zatim varijanta koja bi ljudima maksimalno otezala drzanje tih zivotinja, kako bi ih oterali. Zato se predlazu ogromne takse i slicno.

Moto zaštitara glasi:
UDOMI, NE KUPUJ

pa sto ne udomis nego kupujes?
jedno mislis, drugo pises, trece radis :cepanje:

Pojedinci imaju u glavi viziju sveta bez ikakvih pasa i oni zele da se eliminacija desi u dva koraka, odnosno prvo unistenje svih lutalica, a zatim varijanta koja bi ljudima maksimalno otezala drzanje tih zivotinja, kako bi ih oterali. Zato se predlazu ogromne takse i slicno.

u trecem oku traze kreativne novinare, javi se, vidi se talenat na daljinu

Ljubav je bila dok je trajala.....

A posle - pod mach ! :rtfm:

Ружно је Блајби да тако говориш ти за кога знам да си одговран у држању паса и када су болесни и немоћни.
Да ли ти иначе све што ти више не треба, или си се заситио , бацаш на улицу ? Зашто треба убити пса који је без своје кривице и без избора доспео у руке неком неодговорном и злом "власнику" који га је избацио на улицу ?
Управо такви власници су погонско гориво мрзитељима , а знам да ти то ниси. Како то невидиш као човек од искуства ?

Hajde da nastavimo sa temom.

Psi lutalice se množe iz dana u dan. Dakle, sterilizacija na prvom mestu, Oštra kontrola vlasnika pasa tj čipovanje istih. Pa kad ga ostave na ulici da ga vrate vlasniku.Čipovanje neka bude besplatno pa ako neko želi da svog psa izbaci na ulicu, neka izvoli. Treba da plati kaznu žestoku.

Ja ih imam 8 i spremna sam da ih sve čipujem.

Ружно је Блајби да тако говориш ти за кога знам да си одговран у држању паса и када су болесни и немоћни.
Да ли ти иначе све што ти више не треба, или си се заситио , бацаш на улицу ? Зашто треба убити пса који је без своје кривице и без избора доспео у руке неком неодговорном и злом "власнику" који га је избацио на улицу ?
Управо такви власници су погонско гориво мрзитељима , а знам да ти то ниси. Како то невидиш као човек од искуства ?

Blajbi je puno toga ovde napisao ali nećemo da se na to vraćamo. Mada i ja znam da nije takav i zato sam kao ti iznenađena.
Kako mi samo pomaže na svetu biljaka, pa prosto mi je nezamislivo da nešto može loše uraditi protiv životinja.

Hajde da nastavimo sa temom.

Psi lutalice se množe iz dana u dan. Dakle, sterilizacija na prvom mestu, Oštra kontrola vlasnika pasa tj čipovanje istih. Pa kad ga ostave na ulici da ga vrate vlasniku.Čipovanje neka bude besplatno pa ako neko želi da svog psa izbaci na ulicu, neka izvoli. Treba da plati kaznu žestoku.

Ja ih imam 8 i spremna sam da ih sve čipujem.

Ok, platice kaznu zestoku i plakace...

Ali pas i dalje ostaje kao problem....

Sta sa njim?

A drugi kada vide sta se coveku desilo, nece smeti da puste psa na ulicu....

Nego ce ga otrovati.....

Не Блајби , него ће да двапут промисле пре него што се одлуче да чувају пса. Нисмо деца ,и не верујемо да ће тако тако нестати напуштени пси, али ће се њихов број засигурно смањивати.
Нема никаквог решења мачем, како се ти фигуратвно залажеш, као што нема гаранције да ће било које решење бити за увек, али искуства других нам показују да законска решења, њихово спровођоње и драстићне казне могу да буду ефикасне.
Прихватилишта и азили за све псе који првенствено здравствено и ментално ( ако инису њихови " власници " тотално излудели и упропастили , као и прилке у којима се били до спашавања) ,стимулисани програм усвајања, и едукација су добар пут.

Back