KAKO REŠITI PROBLEM NAPUŠTENIH PASA

Мењаш тему, Закон о добробити животиња је предвидео да све локалне самоуправе морају збрињавати псе по азилима, и то не било каквим, него мора да испуњавају разне услове, да псима буде као у хотелу.

Исти тај Закон је забранио убијање паса, осим ако нису болесни, и бла бла, што ће рећи довео је локалне самоуправе у ситуацију да треба да буду пасје слуге.

Огромна већина општина нема пара за овакве лудости, и онда смо у пат позицији, нити ико нормалан може да збрине и да храни све те џукелетине које су се накотиле не зна се, нити можеш да их трпиш да нападају људе сваког дана, и онда службе или ћуте и врдају кад људи зову и траже да склоне псе јер их немају где, или дођу па их покупе и преместе на друго место, или ти објасне како су их покупили и стерилисали, па их вратили на исто место, и сад ако те гризу нема проблема, гризу те стерилисани пси, па треба ваљда да ти је драго, то је такво спрдање са интелигенцијом људи да немам речи.

И све се нешто увија и млати празна слама, и нико да каже оно што је јасно као дан, пас без власника је штеточина, штеточину треба убити, тачка.
Pa sa kime ti pričaš? Sa Borcem? Pa ona je očigledni reptilijanac.
Jel vidiš, tu ni zakoni ne pomažu ili su apsurdni da praktično nisu ostvarivi. A ko donosi zakone? Ko upravlja svetom? Ceo svet okupiran, a da neće Srbija.
Ja nisam vernik, ali Armagedon je blizu. Sprem te se sperm te...

Свет је отишао да не кажем где

Relax My Dog - Relaxing TV Therapy For Dogs - Helped over 4 million Dogs Worldwide -with calming Music - Dog TV - Relax My Dog are experts in creating relaxing music to help calm your dog and help dogs to sleep. Our music is composed in-house by our team of producers and uses sound sweep technology designed to relax and calm your dog. If your dog has sleeping problems, anxiety problems or is stressed during fireworks and thunderstorms, you should try our music and watch your dog relax before your eyes!

Poslednja izmena:
А, па чека' бре мало, ако ја плаћам гомилу такси за свог љубимца четвороточкаша који ми служи, а богме и ја њему увек кад устреба, зашто не би било таксе и за псе? И регистрације, и техничког прегледа, или како би се то већ назвало, и казнених поента, и свега осталог?

Ako ti ne umes da razlikujes status zivog bica i stvari (auta ili bilo cega drugog) ja ti zaista ne mogu pomoci.

Свет је отишао да не кажем где

Jeste, a vidi ovo. Napravili da se mačke igraju.

Tačno, i pse i mačke treba eutanazirati i skloniti sa ulice. Posebno što mačke prenose opasne zoonoze. Besnilo je istrebljeno, ali zoonoze nisu.
A može i kad pohvataju mačke da ih puste kod pasa da se igraju, tako da ostane samo da se eutanaziraju psi

Тешко је разговарати са људима који врло мало или ништа не знају о предмету разговора, али су препуни стечених предрасуда и што је још горе мржње.
То је такође један од разлога зашто се та област уређује кроз законе и прописе и треба да се строго контролише.
Мне само занима само где су били наши саговорници док је закон био у пришреми и док је трајала јавна расправа. такође ме занима да ли меко од њих распоклаже било лкаквим подацима о броју напуштених паса и њихових потомака, броју , капацитеима и опремљености и условима прихватилишта и начину њиховог финансирања.
Не може се општим местима, " утисцима" и сензационалистичким текстовима разговарати озбиљно и конструктивно о овој теми , а ако тако не разговарамо, не видим зашто уопште разговарамо.

Тешко је разговарати са људима који врло мало или ништа не знају о предмету разговора, али су препуни стечених предрасуда и што је још горе мржње.
То је такође један од разлога зашто се та област уређује кроз законе и прописе и треба да се строго контролише.
Мне само занима само где су били наши саговорници док је закон био у пришреми и док је трајала јавна расправа. такође ме занима да ли меко од њих распоклаже било лкаквим подацима о броју напуштених паса и њихових потомака, броју , капацитеима и опремљености и условима прихватилишта и начину њиховог финансирања.
Не може се општим местима, " утисцима" и сензационалистичким текстовима разговарати озбиљно и конструктивно о овој теми , а ако тако не разговарамо, не видим зашто уопште разговарамо.

Да, кад би са нормалним људима да разговараш о томе како су пси узвишена и божанска бића, и како сви треба да им будемо подређени, заиста је тешко о томе разговарати, поготово на теми попут ове, како решити конкретан проблем, а не млатити празну сламу и не просипати безвезне приче.

Znaci svi koji nisu u partiji da usvoje po jedno napusteno pseto i da im se dodele nadzornici koji su clanovi partije koji ce kontrolisati i sankcionisati eventualno zanemarivanje
Porez na usvojeno pseto naplatiti na kraju godine
Hranu i opremu za psa kupovati u propisanim radnjama kod ovlascenih uvoznika bliskih partiji

-
Članovi
54, 66. i 67. Zakona o dobrobiti životinja
obavezuju lokalne samouprave da urede oblast držanja
i način izvođenja kućnih ljubimaca i da zbrinjavaju
napuštene kućne ljubimce
-
Član 54. Zakona nalaže da organi jedinica lokalne
samouprave izrade i sprovode program kontrole i
smanjenja populacije napuštenih životinja prema
specifičnostima sredine

Metod CNR (catch
-
neuter
-
release, uhvati
-
steriliši
-
vrati)
-
Napušteni psi i mačke se hvataju, sterilišu/kastriraju,
čipuju, vakcinišu, čiste od parazita, po potrebi leče i
vraćaju na staništa, gde brigu o njima preuzimaju
volonteri
-
U prihvatilištima malih kapaciteta (mini azili) se
zadržavaju stare, bolesne i životinje čiji je opstanak na
ulici ugrožen i životinje koje su ujele ili na drugi način
nanele povrede

-
Otvoren gradski Centar za sterilizaciju sa
prihvatilištem za pse Rakovica 2009. godine
-
Ugovor sa Fakultetom veterinarske medicine
-
Služba komunalne zoohigijene je reformisana i
modernizovana nakon 2009. godine

-
U cilju podsticanja odgovornog vlasništva, Grad je
potpisao ugovor sa privatnim veterinarskim
ambulantama koje su vršile besplatno čipovanje i prvu
vakcinaciju protiv besnila vlasničkih pasa i
subvencionisanu sterilizaciju vlasničkih ženki pasa
-
Projekat kontrole sankcionisanja neodgovornih
vlasnika pasa podrazumeva proveru čipovanja i
vakcinacije protiv besnila vlasničkih pasa od strane
ovlašćenih veterinara (na javnim površinama), ali samo
u deset centralnih gradskih opština, iako je problem
napuštenih životinja vidljiviji u prigradskim opštinama

- - - - - - - - - -

Principi javne komunalne zoohigijene:

-
Pritisak građana da se psi sklone s ulice i neadekvatna
reakcija nadležnih
-
Beograd:
-
15 000 napuštenih pasa
-
150 000 napuštenih mačaka
-
Sterilizacija napuštenih mačaka zvanično se sprovodi
od aprila 2012. godine.
Podatak iz 2013:

Odstupanje od principa Strategije rešavanja problema

Masovno sklanjanje napuštenih pasa u drugoj polovini
2011. i u prvoj polovini 2012. godine

Gradska prihvatilišta velikih kapaciteta

Trenutno je u gradskim prihvatilištima oko 4000 pasa

Problem nije rešen

Pritisak građana i dalje istog intenziteta

Ukratko: program uklanjanja napuštenih životinja sa ulica POSTOJI, ali se ne sprovodi.

-
CNR metod preporučuju:
-
WSPA (The World Society for the Protection of Animals)
-
RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals
International)
-
IFAW (International Fund for Animal Welfare)
-
HSI (Humane Society International)
-
World Small Animal Veterinary Association
-
The Alliance for Rabies Control

God. 2012 statistički podaci kažu:
U Srbiji 80 odsto pasa lutalica čine životinje koje su ostavili vlasnici, pokazalo je istraživanje Veterine Beograd, zbog čega stručnjaci smatraju da je najbolje rešenje za taj problem edukacija vlasnika, ali i dosledna sterilizacija pasa, a ne gradnja novih azila koji ne rešavaju uzrok, već posledicu.

Istraživanje koje je sprovela Veterina Beograd 2011, na inicijativu Grada Beograda, pokazalo je da na teritoriji deset beogradskih opština ima 8.400 napuštenih pasa, dok se tačan broj kućnih ljubimaca koje su vlasnici ostavili u ostalim mestima u Srbiji ne zna
http://zelenasrbija.rs/fullzelena-tema/4084-najvei-broj-pasa-lutalica-u-srbiji-napustili-vlasnici

Nisi pažljivo čitala. Za ono što se dešava u Beogradu, nadležna je Uprava Grada. Njima se treba i obratiti.
No, nekog možda i zanima uzrok.

Узрока има више али то није проблем грађана који са псима немају ништа нити желе да имају.
Или ће нам град бити Европа или нека заостала азијска земља. Ја не знам какве моралне дилеме постоје у главама људи који би требало само да раде свој посао.

Узрока има више али то није проблем грађана који са псима немају ништа нити желе да имају.
Или ће нам град бити Европа или нека заостала азијска земља. Ја не знам какве моралне дилеме постоје у главама људи који би требало само да раде свој посао.

Proučivši sad neke tekstove o problemu, shvatih da je do 2012. godine dosta toga sprovedeno i po pitanju plana prevencije, uklanjanja, besplatne sterilizacije, finansiranja azila, i edukacije. Ali je sve ostalo na tome.

Poslednja izmena:
Ја не знам какав је то програм уклањања, кад лепо пише CNR.

Дакле, пси се не уклањају, него се враћају на улице.

Има ли то негде у цивилизацији да се ради, пошто видим да се користе термини на енглеском, да ли се рецимо то ради у Британији?

Back