Kako razumeti prve tri zapovesti?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
mislim da mozemo da se oslovljamo gospodski, cak i ako smo seljaci koji o gospodstvima nebeskog ranga nemaju pojma, treba da ucimo onda svi, gospodine sale, ili, skr. gosn sale.
ja se bar takvim oslovljavanjem treniram da ne vredjam, jel nije tesko biti fin, ali treba znati kako..
ne hrišćanski se oslovljava sa brat i sestra jer smo svi božija deca

adoni (adon) moj gospodar, adonaj - gospodar
totalno isti pridev.
a to Isus nije tražio.
moj otac mi je roditelj a ne gospodar, a isus je to spustio na prijateljstvo.
jasno je meni sta mi ti govoris, ali ima tu jos da se nauci, kako, zasto, ...i ne porices li valjda rec: Gospod? a ja znam da je spustio na prijatelsjtvo apostolima potom, sto mi ti kazes, to znam

In the Hebrew Bible, adoni means “my lord,” and is a term of respect that may refer to God or to a human superior, or occasionally an angel, whereas adonai (literally "my lords") is reserved for God alone.

evo ovde je jos bolje razlozeno:

Is Adonai a plural word?
Adonai. Jews also call God Adonai, Hebrew for "Lord" (Hebrew: אֲדֹנָי‎). Formally, this is plural ("my Lords"), but the plural is usually construed as a respectful, and not a syntactic plural. (The singular form is Adoni, "my lord".

Adonaist - Wikipedia

dakle, ako smo svi u Gospodu jedno, to ti je taj plural postovani, ako mene pitas. i to je kudikamo vise,vece od svakog prijatelsjtva ILI BRATSTVA, to JEDINSTVO MNOSTVA.

Poslednja izmena:
da proveri
citate.
Rekao je Ja sam onaj koji jesam.
eto jos jednom da vidis da ti nisi u pravu

eto objasnio ti je doticni korisnik
a pa evo i tebi dokaz

https://en.wikipedia.org/wiki/I_Am_that_I_Am

jasno pise
"I will become what I choose to become
kao sto sam ja napisala
samo je pitanje koji Biblijski prevod koristimo
a izucavaoci Biblije tacno znaju koje su izvorne reci

dakle samo prestani da vredjas i da skaces na sve sto napisem i progonis me

Nis inikada video arheoloske dokaze koje sadrzetetragramaton kao i stare manuskripte sa Imenom Boga JHVH???
pa imas na internetu ako zelis da znas mozes istraziti
https://hr.wikipedia.org/wiki/Tetragram
pa mozda ce i j. svedoci da potraju 1000 godina, i sta onda? za 1000 godina neko iskopa vas i kaze evo dokaza da se kaze jehova?

draga, ja sam adam prvi covek, ja sagledavam milenijumske zavere

kada je Bog govorio Mojsiju, nije bilo nikakvog JHVH, a mozemo zajedno da istrazujemo kada je JHVH POCEO DA SE UBACUJE, jer da se tada predstavio kao JHVH, DOVELI BI TO ''JHVH'' U NEKU VEZU SA ''JA SAM KOJI JESAM, KOJI CU BITI'' - NA HEBREJSKOM JEZIKU, pokazali bi valjda da svi vidimo?

Ja sam koji jesam ili koji cu i biti [uvek], kako god da uzmemo na hebrejskom, nikakva veza ne postoji sa jhvh, jehovom/jahvom.
Nikakva veza ne postoji ni sa Jeshua, vec vi na silu ubacujete slog HO i slog VA, ili ta dva slova H, i V. tO SE ZOVE FALSIFIKOVANJE.

jasno je meni sta mi ti govoris, ali ima tu jos da se nauci, kako, zasto, ...i ne porices li valjda rec: Gospod? a ja znam da je spustio na prijatelsjtvo apostolima potom, sto mi ti kazes, to znam

In the Hebrew Bible, adoni means “my lord,” and is a term of respect that may refer to God or to a human superior, or occasionally an angel, whereas adonai (literally "my lords") is reserved for God alone.

evo ovde je jos bolje razlozeno:

Is Adonai a plural word?
Adonai. Jews also call God Adonai, Hebrew for "Lord" (Hebrew: אֲדֹנָי‎). Formally, this is plural ("my Lords"), but the plural is usually construed as a respectful, and not a syntactic plural. (The singular form is Adoni, "my lord".

Adonaist - Wikipedia

dakle, ako smo svi u Gospodu jedno, to ti je taj plural postovani, ako mene pitas. i to je kudikamo vise,vece od svakog prijatelsjtva ILI BRATSTVA, to JEDINSTVO MNOSTVA.
svi smo u bogu, za mene adonaj ništa ne znači, a nikome nitsolim pamet da ne treba boga nazivati gospodarem. jer ja sam gospodar svoje sudbine a bog će odlučiti jesam li je dobro izabrao. čemu slobidna volja, da li bog želi da ga voliš svom dušom svojom iz ljubavi ili što ti je gospodar? jer gospodara ni ne možeš voleti, to je maliciozna i licemerna predstava ljubavi.

jer gospodara ni ne možeš voleti, to je maliciozna i licemerna predstava ljubavi.
mozda ti ne mozes videti, ali ima koji mogu, mene moje kuce stalno gleda, i to u oci, ja sam mu gospodar! o, pogresno sam procitao, pise VOLETI,ali mene moje kuce voli i te kako!

žena Hananejka (neznaboškinja rodom Sirofeničanka), koja i posle poniženja, tj. Isusovog poredjenja sa psima, nije htela da otstupi od vere u Njega, za koga je čula ranije, verujući još više, te odgovarajući analogijom da čak i psima padaju mrve sa stola (Matej 15,27; Marko 7,28)

i sta joj je Hristos odgovorio potom?

Matej 15,28Tada odgovori Isus, i reče joj: o ženo! velika je vjera tvoja; neka ti bude kako hoćeš. I ozdravi kći njezina od onoga časa.

sale, nisu svi gospodari isti

mozda ti ne mozes videti, ali ima koji mogu, mene moje kuce stalno gleda, i to u oci, ja sam mu gospodar! o, pogresno sam procitao, pise VOLETI,ali mene moje kuce voli i te kako!

žena Hananejka (neznaboškinja rodom Sirofeničanka), koja i posle poniženja, tj. Isusovog poredjenja sa psima, nije htela da otstupi od vere u Njega, za koga je čula ranije, verujući još više, te odgovarajući analogijom da čak i psima padaju mrve sa stola (Matej 15,27; Marko 7,28)

i sta joj je Hristos odgovorio potom?

Matej 15,28Tada odgovori Isus, i reče joj: o ženo! velika je vjera tvoja; neka ti bude kako hoćeš. I ozdravi kći njezina od onoga časa.
od kada je Isus sin davidov i kako je znala da je od kraljevske loze :D a kraljevi su gospodari. think about

od kada je Isus sin davidov i kako je znala da je od kraljevske loze :D a kraljevi su gospodari. think about
  • LUKA 20,44 David, dakle, njega naziva Gospodom, pa kako mu je sin? - ZASTO OVO RECE?
pa, ok, slazemo se, ali kako onda ti objasnjavas ovo, ako je rekao apostolima da ih ne naziva slugama vise, potom ''jovan'' u otkrivenju kaze sluga
OTK. 1,1: OTKRIVENJE ISUSA HRISTA, KOJE NJEMU DADE BOG, DA POKAŽE SLUGAMA SVOJIM ŠTA SE IMA ZBITI USKORO; I OBJAVI GA POSLAVŠI GA PREKO ANDJELA SVOJEGA SLUGI SVOJEMU JOVANU.
  • JOVAN 15,15: VIŠE VAS NE NAZIVAM SLUGAMA, JER SLUGA NE ZNA ŠTA RADI GOSPODAR NJEGOV; NEGO SAM VAS NAZVAO PRIJATELJIMA, JER SVE ŠTO ČUH OD OCA SVOJEGA, OBJAVIH VAM.

dakle da zakljucimo
koriscen je prevod Biblije sa hebrejskog
i u originalu

The Complete Tanakh (Tanach) - Hebrew Bible​

The Jewish Bible with a Modern English Translation​

"Ehyeh asher ehyeh znaci
"I will become what I choose to become, https://en.wikipedia.org/wiki/I_Am_that_I_Am

Bozje ime JHVH Jehova sto znaci “Postat ću što god poželim postati” (2. Mojsijeva 3:14).

eto dokaz

Poslednja izmena od moderatora:
dakle da zakljucimo
koriscen je prevod Biblije sa hebrejskog
i u originalu

https://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/9864

The Complete Tanakh (Tanach) - Hebrew Bible​

The Jewish Bible with a Modern English Translation​

"Ehyeh asher ehyeh znaci
"I will become what I choose to become, https://en.wikipedia.org/wiki/I_Am_that_I_Am

Bozje ime JHVH Jehova sto znaci “Postat ću što god poželim postati” (2. Mojsijeva 3:14).

eto dokaz
ok. ali kako se Ehyeh asher ehyeh skraćeno piše kao JHVH?

Back