Kako razumeti prve tri zapovesti?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
  • LUKA 20,44 David, dakle, njega naziva Gospodom, pa kako mu je sin? - ZASTO OVO RECE?
pa, ok, slazemo se, ali kako onda ti objasnjavas ovo, ako je rekao apostolima da ih ne naziva slugama vise, potom ''jovan'' u otkrivenju kaze sluga
ne upetljavaj me u otkrivenje odavno sam rekao šta mislim o njemu. i da je ušlo u kanon kompezacijom i da je pisac previše pušio hašiš u pećini kada je pisao

To je hebrejska fraza i objasnjava znacenje Bozjeg imena
to je u originilanim spisima na hebrejskom
tako da prevod sa hebrejskog je najtacniji
na svakom jeziku ima to znacenje
JHVH nije hebrejska reč niti skraćenica od nekoliko hebrejskih reči...
Jel Bog Mojsiju rekao
1) zovem se Ehyeh asher ehyeh a vi smislite frazu za to ime
2) zovem se JHVH
3) zovem se JHVH i to na hebrejskom znači Ehyeh asher ehyeh

1. Ја сам Господ Бог твој; немој имати других богова осим Мене.
2. Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.
3. Не узимај узалуд имена Господа Бога свог.

Zbog čega su ovo tri zapovesti, a ne jedna? I zbog čega su čitave tri
zapovesti vezane za to na koji način u Boga treba verovati?

Kako je moguće imati druge bogove, ako je Bog jedan?
Ovo drugo je kao jasno, a treće je opet nejasno. Šta znači to ''uzalud''.
To je nekakav relativan pojam. Što je za tebe uzalud, za mene možda
nije.
Ovo treće se misli na nenormalno pominjanje Boga za bukvalno sve i svašta
("*Ebo te Bog, opet kiša"
"Daj bože da opet ne kasni serija")
:lol:

JHVH nije hebrejska reč niti skraćenica od nekoliko hebrejskih reči...
Jel Bog Mojsiju rekao
1) zovem se Ehyeh asher ehyeh a vi smislite frazu za to ime
2) zovem se JHVH
3) zovem se JHVH i to na hebrejskom znači Ehyeh asher ehyeh
JHVH je hebrejski tetragramaton - Bozje ime dakle hebrejska rec
a kako se pise na hebrejskom imas izguglaj evo ovde vidi https://hr.wikipedia.org/wiki/Tetragram
ne mogu pisati hebrejski jer nemam tastaturu na hebrejskom
zato se pise na nasem JHVH - tetragramaton i cita se Jehova ili Jahve

JHVH je ime Boga Jehova a znacenje tog imena je Ehyeh asher ehyeh
Tako pise i u Jewish Bibliji pa vidi

na hebrejskom pise sve u originalu
sa hebrejskog se prevodi Biblija stari zavet
pa zasto onda nije i to jhvh prevedeno, ili jeste?

ja sam onaj koji jeste, tece bog mojsiju, a vi kazete, nije nego mu je rekao ja sam jhvh, a to znaci u prevodu Ehyeh asher ehyeh - jel shvatas ti koliko je prica suplja? mozda je jhvh andjeoksi jezik pa zato ne mozemo nikako da ga ukalupimo u biblijski tekst Ehyeh asher ehyeh, a sta mislis, pa valjda bi neko vec rekao to?
etimolozi i dalje lutaju kada je u pitanju jhvh, imaju samo predpostavke sta je u stvari jhvh, moze biti i toponim, neko mesto, a ne licnost

mojsije je sa BOGOM LEPO RAZGOVARAO, nije bilo nikakvih sifri jhlvh ghkhm svhkr pkht jh khv

sa hebrejskog se prevodi Biblija stari zavet
pa da, uzmes lepo recnik i prevods, a jhvh nije rec uopste, bar nije hebrejska, neme je kao rec u recniku, tako da su jevreji ukrali tudjeg boga, ili su resili da zafrknu druge sa ovim jhvh idiotizmom - svedoci su se zato najbolje zabavili sve ih zafknuvsi kao da niko nije imao pojma pre vas jehovinih

Poslednja izmena od moderatora:
pa zasto onda nije i to jhvh prevedeno, ili jeste?

mojsije je sa BOGOM LEPO RAZGOVARAO, nije bilo nikakvih sifri jhlvh ghkhm svhkr pkht jh khv
Suplje je tvoje Biblijsko znanje tj neznanje
To pitaj Boga zasto je nesto zapisano u Bibliji tako.
A sve je zapisano u Bibliji kako treba.
Kolko puta treba da ponovim da je na hebrejskom Bozje ime JHVH i da je u 2 Mojsijevoj 3:14
zapisano znacenje tog imena.

ja pisem kako je kako izucavaoci Biblije uce
Znam, ali oni nisu hriscani, svako moze da izucava sta hoce

Isus u usta nije uzeo jehovu, jhvh, gde je tvoj odgovor zasto?
moj odgovor je zato sto se ne pominje nepomjanik, evo ti da je djavo nepomjanik, i da ako ISUS NIKAD NE POMENU JAHVU/JEHOVU, ONDA JE TO ZATO STO JE JHVH DJAVO. A AKO TI KAZES DA GA POMENU JHVH-U, NAVEDI STIH, GDE?

Đavo - nepomjanik - Manastir Lepavina - Srpska Pravoslavna ...

Znam, ali oni nisu hriscani, svako moze da izucava sta hoce

Isus u usta nije uzeo jehovu, jhvh, gde je tvoj odgovor zasto?
moj odgovor je zato sto se ne pominje nepomjanik, evo ti da je djavo nepomjanik, i da ako ISUS NIKAD NE POMENU JAHVU/JEHOVU, ONDA JE TO ZATO STO JE JHVH DJAVO.

Đavo - nepomjanik - Manastir Lepavina - Srpska Pravoslavna ...

i mene je to Jahve uvek asociralo na đavo...njihov Bog je naš đavo. Njihov Mesija /Hrist (koji će se uskoro zacariti) je naš Antihrist

i mene je to Jahve uvek asociralo na đavo...njihov Bog je naš đavo. Njihov Mesija /Hrist (koji će se uskoro zacariti) je naš Antihrist
Vas je otac djavo, to im jasno Hristos kaze.
Mi se razilazimo kod proslosti vs buducnost. Vi biste njima da prorokujete zacarenje koga-god, a ja vam pricam da ste prevareni, pa bi sad njih da prevarite, a fakat je da je antihrist vec vas prevario sa laznim otkrivenjem. Bezveze ga cekate, glupo, ako mene pitate. Ima da bude self fulfilling prophecy, kao kada sekte ili vracare natezu, pa tvrde da su nabole npr. svedoci za 1914 bese

Vas je otac djavo, to im jasno Hristos kaze.
Mi se razilazimo kod proslosti vs buducnost. Vi biste njima da prorokujete zacarenje koga-god, a ja vam pricam da ste prevareni, pa bi sad njih da prevarite, a fakat je da je antihrist vec vas prevario sa laznim otkrivenjem. Bezveze ga cekate, glupo, ako mene pitate. Ima da bude self fulfilling prophecy, kao kada sekte ili vracare natezu, pa tvrde da su nabole npr. svedoci za 1914 bese
osim što Jevreji upravo sad očekuju svog Mesiju (znaci su tu..pojava savršeno crvene junice...počele pripreme za izgradnju trećeg hrama) Antihrista pominje i sveti Pavle u poslanici Solunjanima: Pojaviće se čovjek bezakonja, sin pogibli, koji se protivi i preuznosi iznad svega što se zove Bog ili svetinja, tako da će sam sjesti u hram Božiji kao Bog, tvrdeći za sebe da je Bog (Sol 2, 3-4).

osim što Jevreji upravo sad očekuju svog Mesiju (znaci su tu..pojava savršeno crvene junice...počele pripreme za izgradnju trećeg hrama) Antihrista pominje i sveti Pavle u poslanici Solunjanima: Pojaviće se čovjek bezakonja, sin pogibli, koji se protivi i preuznosi iznad svega što se zove Bog ili svetinja, tako da će sam sjesti u hram Božiji kao Bog, tvrdeći za sebe da je Bog (Sol 2, 3-4).
ja mislim da su mesianic jews samo jedna od njihivih sekti kao i ova cabad koja je hasidska...
ja ne kazem da nece bito raznih cuda, vidimo svi gde stvar ide, ali ne zmamo kako ce se zavrsiti
sto se tice apostola, pa to sam vec ostavio, to je taj antihrist koji je napisao lazno otkrivenje, ovde, na temi, a vi ljudi mozete koga god hocete da proglasite antihristom, sto je u istoriji i radjeno, npr. neron, pa redom... i taj buduci ce da vam bude antihrist neko vreme, pa cete da se pokrijete usima i zaboravite da ste ga proglasavali

juce neron, danas papa, sutra neko treci, nema kraja u vasem mastanju ko bi mogao da bude, a ne vidite da je antihrist pisac laznog otkrivenje

samo nastavite sa mastanjem, nista se nije promenilo i nece

dakle da zakljucimo
koriscen je prevod Biblije sa hebrejskog
i u originalu

The Complete Tanakh (Tanach) - Hebrew Bible​

The Jewish Bible with a Modern English Translation​

"Ehyeh asher ehyeh znaci
"I will become what I choose to become, https://en.wikipedia.org/wiki/I_Am_that_I_Am

Bozje ime JHVH Jehova sto znaci “Postat ću što god poželim postati” (2. Mojsijeva 3:14).

eto dokaz
a link Biblije na hebrejskom : https://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/9864
kao dokaz znacenja Bozjeg Imena Exodus 3:14

Back