Kako protiv emotivne ucene?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Često je ne prepoznamo, pa i kada prepoznamo emotivnu ucenu
teško je ispravno odreagovati. Biraš da se pokoriš tuđoj volji ili
da ispadneš bezosećajan, nemaran, u strahu od napuštanja ili
u egzistencijalnom srahu.

Emotivne ucene se mogu sresti u porodičnim i poslovnim odnosima,
ali su nekada servirane i od strane države ili pojedinih organizacija.
Najčešće je usmerena na izazivanje osećaja krivice, ali može se
manipulisati i bilo kojom drugom emocijom. Recimo, izazivanjem
straha.
''Da ti je stalo do mene, ti bi..''
''Da te je briga za druge, ti bi..''
''Ako to ne uradiš, onda..''

Sa kojim emotivnim ucenama se najčešće srećete?
Kako se od toga odbraniti?

Bila sam emotivno ucenjena u jednoj emotivnoj vezi. Kratko je trajala jer ja ne volim ucene.

Na poslu je mobing počeo sa rečenicom "Ako to ne uradiš, onda..'' Trpela sam i strašnije rečenice i verbalno nasilje neko vreme. Onda sam otišla na odmor pa na kraće bolovanje.
Posle bolovanja premeštena sam u drugo Odeljenje, tj u drugu Službu i tu nije bilo nikakve ucene.
Odlično sam sarađivala i sa Načelnikom, i sa šefom i sa svim kolegama i koleginicama.

Обоје су слаби, јер не живе живот у ком сви улажу све, а не да калкулишу енергетским вампиризмом
Da, tacno, samo me zanima od ta dva koji je slabiji.
Ili da preformulisem, koji je hrabriji ako prvi prekine zacarani krug? Da li onaj koji odustane od ucene, ili ucenjeni koji kaze- gurni to gde sunce ne sija...

Misljenja sam da je slabiji onaj koji koristi ucene, a da ce on biti hrabriji ako sam od toga odustane..

Često je ne prepoznamo, pa i kada prepoznamo emotivnu ucenu
teško je ispravno odreagovati. Biraš da se pokoriš tuđoj volji ili
da ispadneš bezosećajan, nemaran, u strahu od napuštanja ili
u egzistencijalnom srahu.

Emotivne ucene se mogu sresti u porodičnim i poslovnim odnosima,
ali su nekada servirane i od strane države ili pojedinih organizacija.
Najčešće je usmerena na izazivanje osećaja krivice, ali može se
manipulisati i bilo kojom drugom emocijom. Recimo, izazivanjem
straha.
''Da ti je stalo do mene, ti bi..''
''Da te je briga za druge, ti bi..''
''Ako to ne uradiš, onda..''

Sa kojim emotivnim ucenama se najčešće srećete?
Kako se od toga odbraniti?
ajd nam determiniši odgovore, da se ne brukamo, pošto ti znaš najbolje odgovor na svoju temu....:)

Ко зна шта је све Слабим личностима емотивна уцена.

Опет још једна пропаст цивилног друштва
Ne znam da li ce ovi ostali razumeti sta si tacno napisao....
Jer uzmi bilo kog od ovih samonabedjenih i videces u njihovim radioemisionim emisijama, da isijavaju zelju za emotivnim ucenama, ali da su oni bic koji pokorava....

I tako dolazimo do moje verzije ove tvoje recenice a to je kad se kola dobro zalete, ne moze se vise govoriti o mnogo tema, pa ni o ovoj....
Tema je lako mogla da bude kako ste odrastali uz emotivne ucene i koje su vam najdraze...

Jel vi znate sta sam skoro izgovorio osobi koja je psiholoski pacijent, da je tako okarakterisemo i dosla kod mene sa pitanjem zasto sam ja toliko glupa, kako nisam mogla da primetim da me roditelji vozaju do svoje 26 godine...

Nisam morao 2 sekunde da razmisljam i kazem, pa to je odlicno vreme rastreznjenja, mnogi ne primete te sheme zabluda i laznih svetova i odnosa do svoje 40 , 50 godine...
Ma koliko da su svesni u spoljnom svetu , ne diraju mnogo taj deciji roditeljski svet...
Tek na mahove blesne , ili cak i ne blesne a ponavljaju iste sekvence kod unistavanja svoje dece...

I stvarno je tako , jer ti si kao dete relativno zasticen, a nesvestan sta su odnosi , sta postoji , sta je sta, i stvoris sliku da je to jednostavno i u dobroj nameri , a opet ce da krene srpska pljuvacina, kod nas bar 50% roditelja ima mrznju prema odredjenim osobinama i delovima licnosti svojih potomaka, sinova i kceri , bukvalno mrze svoju decu , delimicno...
To je jace od njih , nekad, a nekad je svesno...
Ali nije to poenta i to treba zaboraviti ako si ti taj potomak, tebe treba da interesuje samo ovo kako otvoriti oci do kraja...najzaebanije je svestan si da si otvorio oci za nesto , ali koliko otvoriti oci....
Pa dve tehnike, otvaras koliko ti treba i malko vise, a drzis u svesti da ko zna sta se jos krije, pa kad zatreba otvorices....to je najbolji pristup , otvaras kad imas vremena...crni pokloni detinjstva..
Ili drugi metod, otvoris jer mnoge psihologike, tj stavovi prema zivotu zavise od tih sitnih detalja, i desava se da to zdrobi oslonac ali i oslobodi od tih zabluda koje si pokupio ne znajuci da ih kupis....to je jedino i moguce npr ako ne zelis da budes mediokritet kakvi su ti roditelji , ili alkos ilil snob ili sta god hoces da ne prenosis kao greh roditelja nadalje...

Isto moze da se primeni i kod foruma, da znate kakav bi forum bio da se ne brisu postovi i tekstovi koji ne odgovaraju onima koji ne mogu da citaju vise od 5 recenica...

Moze i ovako , ima jedan hotel gde rade tri glavna recepcionara, tj recepcionarke, zene su u pitanju i imaju praksu da sve sto lici da je zaboravljeno , novcanici , papuce, sve one prate ko je uneo , ko je ostavi u foajeu , ko je sa kim dosao , jer hoteli naplacuju kad dovedes devojku na ono...a neki ne...da ne bi bilo dodje dva para na letovanje pa se prijave muskarci , a devojke dolaze svako vece u vecernjim garderobama, letnjim haljinama...
I svi vole da dodju u taj hotel jer svima se desi da zaborave nesto , opuste se pod dejstvom atmosfere i pocnu da koriste ili zloupotrebljavaju pogodnost da neko pazi na njih i njihove stvari.....i osecaj je stvarno neturisticko familijaran....par detalja ali promeni celu atmosferu i medju gostima i na letovanju...

I sad bum....
Zamislite da niste rasli u okruzenju gde je normalno da emotivno ucenjujete ili da morate da emotivno ucenjujete....

Poslednja izmena:
Emotivna ucena nije nužno loša...Loša je ako nije u dobroj nameri....
Nismo svi na isti način svesni realnog života, pa je postojanje emotivne zavisnosti normalna, a pošto mnoge realne životne situacije zavise od isključivo od emotivnih odnosa koji su mnogo elastičniji od racionalnih odnosa, pa je provera emotivnog učešća partnera ili bilo kog učesnika u emotivnom odnosu bitna.
Ljudi zbog emocija tolerišu mnoge opravdane i neopravdane akcije partnera i NE SMETA im (sve dok partner koji "ucenjuje" ne reši da pobegne iz tog odnosa koji sam uruši svojim akcijama)

Šablonizacija je najgori vid nepristojnosti, prema kome su svi negativno opredeljeni, na rečima, ali ako sami nisu podvrgnuti šablonizaciji.
Tačnije, niko ne voli ogovaranje i njegov uticaj, ali im ne smeta da se sami bave ogovaranjem, a ta dvoličnost je najgori vid nepristojnosti, veći nego samo ogovaranje.
Isto tako, ne primećujemo kada svojim očekivanjem ucenjujemo, ali nam smeta kada osetimo da drugi očekuju poštovanje svojih emocija.

Bila sam emotivno ucenjena u jednoj emotivnoj vezi. Kratko je trajala jer ja ne volim ucene.

Na poslu je mobing počeo sa rečenicom "Ako to ne uradiš, onda..'' Trpela sam i strašnije rečenice i verbalno nasilje neko vreme. Onda sam otišla na odmor pa na kraće bolovanje.
Posle bolovanja premeštena sam u drugo Odeljenje, tj u drugu Službu i tu nije bilo nikakve ucene.
Odlično sam sarađivala i sa Načelnikom, i sa šefom i sa svim kolegama i koleginicama.
Da, može se prekinuti veza, može se promeniti i radno mesto, ali ćeš uvek
negde da se suočavaš sa tim, dokle god ne naučiš da ispravno odreaguješ.

Ljudi se često ne služe emotivnom ucenom namerno, već je to nesvesni
mehanizam koji su pokupili još u detinjstvu. Prosto su naučili da se tako
najlakše postiže cilj.

Imam jednu poznanicu, koja se hvalila kako njih tata nikada nije udario, niti
je vikao na njih. On samo kaže da će biti jako tužan ako ne urade kako on
hoće. Nekad se i pravio da će zaplakati. I one su bile poslušne. Kakva
manipulacija! Pa to je gore nego da ih je tukao ili vikao.

A slabe ličnosti su one koje preopznaju emotivnu ucenu ili kako?
Šta su ti to slabe ličnosti?

Није битно шта су мени,

али у цивилном друштву скоро све личности су слабе личности, декадентне, регресиране, кукавичке, неспособне, итд...

--
Дакле, како слабе личности оцењују слабе личности, јесте један велики циркус виртуелности

Back