Kako prevazići strah od zubara?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.550
Dentalna fobija nije stid ili blaga neprijatnost koja se javi u čekaonici, niti iznenadna panika pred ordinacijom. To je emocionalna i telesna memorija prošlih iskustava, pojačana maštom, osećajem srama, pogrešnim uverenjima i godinama izbegavanja odlaska kod zubara.

Najčešći uzroci su:

Negativno iskustvo iz detinjstva (npr. bolan tretman bez objašnjenja).
Izlaganje strahu kroz druge– npr. roditelj koji pokazuje strah ili prezir prema zubarima.
Zanemarivanje i izbegavanje odlaska kod zubara– što duže se izbegava odlazak, to veća postaje fobija. Izbegavanje je najbolja hrana za svaku vrstu fobija.
Gubitak kontrole i poniženje– osećaj da je neko „vladao našim telom“ bez našeg pristanka.
Stid zbog ružnog izgleda zuba, lošeg zadaha, ili opšte zapuštenosti usta i zuba.

Strah se ne pojavljuje naglo on se gradi postepeno, kao kula od karata. Svaki negativni doživljaj doda još jedan sprat.
Vremenom, strah nije više samo racionalni odgovor na bol već postaje životni obrazac

Psihoanalitička osnova straha od odlaska kod zubara

U psihoanalizi, strah od zubara se često tumači kao projekcija potisnutih emocija. Usta su simbol:
ranjivosti (ne možeš govoriti dok ti je nešto u ustima),
kontrole (ne možeš pobediti bol ako si bespomoćan) i
srama (zubi kao dokaz „nebrige“, „slabosti“, „propadanja”).

Kod nekih pacijenata, zubar postaje nesvesna figura autoriteta:
roditelj koji kažnjava,
partner koji sudi,
društvo koje procenjuje.

Strah koji je nastajao godinama, sloj po sloj, često još od detinjstva, ne može nestati u jednom danu. Baš kao što se rana na srcu ne leči tako što je ignorišemo, tako se ni duboka fobija ne prevazilazi bez procesa. Prevazilaženje straha od zubara je dugoročan proces. Važno je da znamo šta ga usporava, šta ga ubrzava, kako izgleda njegovo razlaganje kroz vreme i zašto je važno imati strpljenja, kontinuitet i podršku.

Psihoanalitička osnova straha od odlaska kod zubara

U psihoanalizi, strah od zubara se često tumači kao projekcija potisnutih emocija. Usta su simbol:
ranjivosti (ne možeš govoriti dok ti je nešto u ustima),
kontrole (ne možeš pobediti bol ako si bespomoćan) i
srama (zubi kao dokaz „nebrige“, „slabosti“, „propadanja”).

Kod nekih pacijenata, zubar postaje nesvesna figura autoriteta:
roditelj koji kažnjava,
partner koji sudi,
društvo koje procenjuje.

Strah koji je nastajao godinama, sloj po sloj, često još od detinjstva, ne može nestati u jednom danu. Baš kao što se rana na srcu ne leči tako što je ignorišemo, tako se ni duboka fobija ne prevazilazi bez procesa. Prevazilaženje straha od zubara je dugoročan proces. Važno je da znamo šta ga usporava, šta ga ubrzava, kako izgleda njegovo razlaganje kroz vreme i zašto je važno imati strpljenja, kontinuitet i podršku.
Ma suoer je taj strah čuda čini i pozitivno i negativno zavisi kako se upotrebi.

Nego ja to drugačije gledam: jel BOLI? Boli...
Da idložim odlazak do sutra pa da boli još 24h ili da odem idmah i izguram udarnih 24 sekunde (koje traju ko večnost)?

E onda mi 24 sekunde milije nego 24 sata
Nekad moramo i da istrpimo jer kad prodje bol e onda možemo o strahu.

Skoro da je nemoguće da se ne plašim i ako znam da je iracionalno, teška trauma iz detinjstva. Pre bih umro. Nego jedino što može da pomogne je da fizički bol zuba bude jači od straha. Ili totalna anestezija. Haha Ja, bre, nisam imao anesteziju ni prilikom vađenja a kamoli popravljanja. Užas. Strahota, katastrofa. Hehe

Plašila sam se odlaska kod zubara, zbog neprijatnog iskustva iz školske, zubarske ambulante.

Posle dosta godina otišla sam kod jednog zubara koji je izlečio moj strah. Imala sam dve operacije zuba kod njega.

Izlečio me je muzikom. Rekao mi je da se opustim, uključio neki CD sa starogradskom muzikom. Počeo je da peva uz muziku. Sa osmehom sam izašla iz njegove ordinacije.

Isto je bilo i kada sam izašla posle druge operacije. Sa osmehom, dobro raspoložena.

Od tada, kada idem kod zubara, obavezno zamolim da pusti neku muziku. I sve je u redu. Više se ne plašim odlaska kod zubara.

Tako sam, uz muziku prevazišla strah od zubara.

Back