Stojkov Menidjer
Stara legenda
- Poruka
- 81.774
Reklo bi se da sve to zavisi ne samo od vaspitanja nego i od iskustva mada i iz želje da se obična ili zanatska fizikalija tobož privole kandidatu. Malo gluplji takav razgovor dožive kao "ovde izgleda neka ladovina" dok u konktetnoj prouzvodnji "totalno drugačije".Jeste, i po mom misljenju je to jako nepostovanje zaposlenih od strane HR odelenja.
I sasvim je ok ovo da zelis medju najuze....
Ja imam jos cudnije iskustvo, npr ja kad gazda odredjuje novog zaposlenog apsoutno razbijam sve moguce konkurente, ili skoro sve....jer nastupim po poslovnom principu , ti trazis to i to , ja nudim to i to , tebi to donosi to i to , jasna dobit , brzo i bez zavlacenja, plus imas potencijal za novo.
Medjutim, HR mi postavi pitanje da li se snalazim sa adaptacijama alata i sredstava, na sta ja odgovorim to ti je kao dobar dan u Srbiji , i da me gazdarica gleda kao ludaka sta ce mi razne dascice kad nisam drvodelja ili razne stipaljke, plocice itd...
HR medjutim to pita iz sasvim drugih razloga....ne srpski nacin da uvalis radniku sve da radi, nego kao iz razloga da budes kreativan u odradjivanju na vise mogucih nacina....ali to ne pije vodu u Srbiji nikada....
HR mora konkretno da pita ili da odredi to inace ovako zaobilazno to je smejurija koja promovise samo najdebilnije kandidate ili one sa najmanje sposobnosti i iskustva.
A najzanimljivije pitanje je da li bi radili za platu od 25 000 dinara.
A obicno i preko neta i HR kad pita pita ovo pitanje..
Ja obicno kazem a sta mislite da me platite po satu rada....tako bih se bolje osecao.....posto onaj sto molerise zaradjuje mesecno 500.000 dinara platu ako radi koliko radi prosecan radnik u firmi....
Ipak,neke oglase da i razumemo kada iskustveno napišu "kandidate sklone opijatima ne primamo" (alkosi i narkosi i ceo tipski cirkus dešavanja sa istim) ipak čude oglasi "budite spremni na duže stajanje". Pametan tu nema šta da traži, robotizaciju vežabaj sa mamom, pritisak tela je varirajuća varijabla i ne bi trebalo protiv svog zdravlja. Verovatno je takav biser napisao neko sa egotripom u sedećem položaju. A ono "vodeća firma iz ove oblasti" je uglavnom cinizam jer su ozbiljne firme gašene nasilno pre ove "vodeće" a ispostaviće se i sa "političkim ledjima".
Ljudi pristaju po muci ali i napuštaju "vodeće", "prijatnog okruženja", "pozitivne atmosfere" i "sa vizijom"... sve je to mrtvo slovo na papiru
Inteligencija zahteva iskrenost i dusciplinu a ne književne bravure ili nonsense. Pametnije je recimo pristati raditi kod nekog ko je napisao "imam jasne halucinacije" nego kod onog sa "jasnim vizijama". Ovo drugo je neizlečiv poremećaj svesti. A zapravo je neko hteo da bude pametan pa zaobišao izraz "jasne ideje". A malo manje kreativni videli "jasnu viziju" pa resavskom metodom...
Oglas je oličenje firme.
Najsimoatičniji su oni "da abalizira i naruči, da unese, zavede i izloži,da proda i sabere", a ja da uznem one pare...