Kako pravilno skuvati pasulj

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
83.940

Kako skuvati pasulj, A DA NE NADIMA? Samo dodajte jedan sastojak tokom kuvanja i zaboravićete na gasove​

Pasulj spada u bogatije mahunarke, a iako je kaloričan sadrži mnoštvo hranljivih materija. U njemu su obilje proteina, ugljeni hidrati, masti, kalijum, gvožđe, fosfor, lecitin, vitamini B kompleksa…

Ilustracija Foto: Marie C Fields/Shutterstock

Ilustracija Foto: Marie C Fields/Shutterstock​
.

Međutim, mnogi će zastati pre pripreme pasulja znajući da nadima pa uzrokuje eventualne neprijatnosti zbog stvaranja gasova u telu, ali i za to postoji nekoliko trikova.

Naime, pasulj će manje nadimati ukoliko pre kuvanja odstoji barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz bakine kuhinje, pasulj je dobro namočiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći.

Osim namakanja u vodi, kako pasulj ne bi nadimao, prilikom kuvanja u vodu stavite lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu ili đumbir čija svojstva sprečavaju kasniji nastanak gasova u telu.

Sastojci:

• 450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 struk praziluka
  • 2 lovorova lista
  • 300 g suvog mesa (rebarca)
  • 1 kašičica crvene mlevene paprika
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašika biljnog začina
  • 2 kašike brašna
  • 30 ml ulja
  • po ukusu soli
Priprema:

Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče pre kuvanja. Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati oko desetak minuta. Procediti prvu vodu, pa pasulj naliti toplom vodom. Iseckati sitnije 2 glavice crnog luka, pa dodati pasulju, kao i 2 lovorova lista.

Očistiti i naseći šargarepu, propržiti s lukom, pa dodati pasulju. Dodati suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat i po do dva sata (u zavisnosti od vrste pasulja). Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti koliko čorbast pasulj želite.

Kad je pasulj kuvan, napraviti zapršku. Zagrejati ulje u tiganju, dodati brašno, propržiti pazeći da ne zagori. Prohladiti, pa dodati mlevenu papriku. Dobro promešati i sipati u kuvani pasulj. Dodati biljni začin po ukus, biber i soli po ukusu. Kuvati još 5 minuta i isključiti.

Ok je recept, ne deluje premasno, ni prezačinjeno.
Ja ubacim u tu zapršku i dva, tri čena sitno seckanog belog luka. I pred kraj u zavisnosti od sezone- seckana perca mladog crnog luka ili papriku, ali samo malo, da zašareni a da ne utiče mnogo na ukus. A praziluk ne stavljam u čorbasti, nego u prebranac. Čak ne stavim ni meso, isto je ekstra.
Moja komšinica spremila super prebranac, ali ga zamastila, nije čudo što je onakva bucka. 😊 Nije mi lep čorbasti pasulj kad se stavi puno crnog luka, posebno što nije dinstan nego onako sirovo kuvan, teško bre bude.

ovo se slazem sa tobom
ali i socivo trebaznati napraviti.
Јака ствар. Оно из ДМ-а не мора да се потапа уопште, куваш 40 минута у дупло већој количини воде, на крају посолиш и убациш шта хоћеш. Бели лук (кратко пропржен) је обавезан и пуно бибера. И лорбер.
Преферирам црно - белуга. Као сачма је, феноменално.
Screenshot_2023-06-18-10-10-39-830_com.android.chrome.jpg

Што се пасуља тиче, запршка је непотребна. Ако ставите довољно истог, сам се згусне током кувања.
Ја овако радим - док се кува у првој води, у лонцу пропржим црни лук, сланину, суве паприке, бели лук, шаргарепу, лорбер и мало алеве паприке. Сипам чашу сока од парадајза.
Додам оцеђени пасуљ и сипам нову врелу воду. Со, бибер, поклопац и за сат и по је готов.

Што се пасуља тиче, запршка је непотребна. Ако ставите довољно истог, сам се згусне током кувања.
Ја овако радим - док се кува у првој води, у лонцу пропржим црни лук, сланину, суве паприке, бели лук, шаргарепу, лорбер и мало алеве паприке. Сипам чашу сока од парадајза.
Додам оцеђени пасуљ и сипам нову врелу воду. Со, бибер, поклопац и за сат и по је готов.
Mene uopste ne nadima ako nema zaprske ili ostane na vrlo malo aleve.
Ali ne sme cesce od jednom u nedelju dana, a ima i neka fora koju ne znam jer me od istog pasulja koji ja spremim i koji spremi moja majka, njen nadima, uvek a moj ne nadima uvek...
A apsolutno isti izvor pasulja, razlicito kuvanje mozda, ali ja sigurno ne kuvam uvek isto vreme, mada sam se sad tajmirao na 17min od pocetka sistanja u ekspresu...

Obavezno je da bude skuvan, mekan, bez ijednog polukuvanog zrna, nekad malo i prekuvam...(ako bih racunao po mirisu koji izlazi iz lonca, onda ga kuvam 3 min vise nego sto izlazi onaj primamljiv miris pasulja...to je mozda suvisnih 3 min...
Ako je po analogiji sa pirincem tu 3 min znaci puno kad preteras...

Nisam profesionalac, ali pitanje je nesto drugo, a ja sam primetio da me moj kuvan pasulj ne naduva ni malo , dok ako promenim metodu kuvanja naduva isto kao i obicno kod drugih..
A to zna da bude i opasno i neprijatno...opasno jer pasulj je rucak, a ostane naduvanje do vecere a ako rano legnete, to je uzas koji vas ometa jer naduva u 22, 23 i nadalje...
A sirovina je potpuno ista...tako da nije do nje..
Mozda, ne znam ali mozda, manje naduva ako se manje kuva...ja natapanjem u mlakoj vodi dobijam od obicnog pasulja ogroman pasulj....mnogo veci nego sto se od istog dobija natapanjem u vodi na obicnoj temperaturi...
Naravno vazi pravilo ako dugo bude u mlakoj pocece da vri i kisni....jer izlaze belancevine koje se kisele...treba pogoditi interval koji max naduje pasulj a ne krene kiseljenje..
Naravno ovo su samo insinuacije, jer nisam prakticno eksperimentisao previse, nemam kad, nego mi se svidelo sto nema naduvanja, jer mi to smeta...
A da....imam utisak da zaprska naduva....a nemam utisak da dodatak mesa , rebara naduva...

Jos jedna bitna stvar, pasulj mi je hrana koja nije gurmanska, nego egzistencijalna, znaci kuvam ga kad nemam vremena ni da jedem, pa mi treba kao energetska baza i mozda mi nije nesto preukusan, ali je bitno da mi ne smeta i da mi je lako hranivo....A i to , ne menja se osobina naduvanja ni drugog ni treceg dana....tj isto naduva ili isto nenaduva bilo kog dana...

Poslednja izmena:
svaka osoba ima svoje sojeve mikro faune u svom organizmu i svako reaguje na svoj nacin na uzetu hranu,naprimer kad uzimate antibiotike neko vreme poremetite taj zivi svet koji prezivljava u nasem sistemu varenja.gasovi su produkat prerade hrane u tom sistemu .mozda tu treba traziti objasnjenje o tome sto je napisao umrimuski.naravno ja to laicki.primetio sam da kada stavim kim kod kuvanja pasulja ,kao sto savetuju, mnogo manje se stvaraju gasovi.ispiranje u par voda isto tako.ima neko objasnjenje na netu za to.ali siguran sam da iste sorte pasulja uzgajane na razlicitim zemljistima daju drugacije rezultate.naizgled isti spolja kod kuvanja se sasvim drukcije ponasaju.neke sorte nikako da se skuvaju i odjednom ako ne pazis za desetak minuta raspadnu se i ostane jaka ljuska.neke sorte i ne mirisu.kad potrefis dobar pasulj kupi 3-4 kile .i da znate nekada se islo po vodu na poseban izvor koji dobro kuva pasulj.to je vazilo i za piktije.ogromna je razlika koju pravi ta voda kod kuvanja.

Mora ili trebalo bi zbog fosfora da se pere, od toga ditepr, a možete i da zapalite šumu hhaa...
Nači, 3 vode i da stoji preko noći.
E onda ispžite lukac, sa strane skuvati butkicu. Otkostiti butkicu suvu, a sada i ovom prilikom skuvanu i lepo malo usitniti, dodati pasulju. Bude masa, a masa je keva.
Zaprška obavezna i lovor ili lorber. Crvena paprika na malo ulja da ne dobije zagasitu boju, ne izgori, nego srednje. Ubaciti.
Kuvati još malo i toeto.
Birati što krupniji i zdrav pasulj.

Ko oseti dobar pasulj on kupi 15kg odmah, neko i 50kg, zavisi od brojnosti...
Neko dodaje sodu bikarbonu , ja ne.
Stavim vegetu u pasulj pre kuvanja jer so razlaze sve sto kuva...da ubrza.
Treba pronaci sta jos utice, da li menjati vodu , da li dve, da li tri....koliko dugo potapati...tu sam ja bio zacudjen da ne naduva cak i kad je potapan dugo...
Ali ne slazem se da je licna crevna flora uticajna u pocetku , ali je sigurno da ne sme da se ponavlja vise puta cesto...tj da sam pasulj nekako menja crevnu floru i da bi bilo kriticno da se cesto jede...

Dobar pasulj ne mora da se potapa pre kuvanja, i skuva se za max 60 min. Po tome se i razlikuje dobar od loseg.
Nema to veze sa dobar/loš, nego sa ovogodišnji/prošlogodišnji
Prošlogodišnji je suvlji, pa mu treba duže potapanje.
Fora kod pasulja je u tome da mu treba više vrsta mesa da bi bio pravi. Mora da ide slanina, kobasice, kolenica/butkica/papci, rebarca suva. Ako od svega staviš po pola kile, to je skoro 2kg mesa, znači treba ti minimum 3kg pasulja, pola Kg šargarepe, 1kg luka, glavica belog luka...
Zato se i kaže da pasulj ne može biti pravi ako nije u kazanu kuvan za 20 ljudi

Back