Kako postati policajac u Srbiji, tacnije u Beogradu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Sawyer Wolf

Zainteresovan član
Poruka
185
Pozdrav svima mene zanima kako postati cuvar reda, policajac.
Da se razumemo ne zanima me kako postati inspektor ili neko jos visi vec samo kako postati obican najobicniji policajac koji patrolira gradom i odgovara na pozive 192

Cuo sam da postoji neka skola za to. Pa me zanimam gde je ta skola? Kakva strucna sprema je potrebna? Koliko traje obuka? Koji su minimalni psihofizicki zahtevi? Da li mora da se uci pravo? Ili samo kriminalisticko pravo?
Kakva srednja skola je neophodna?
Da li je posao zagarantovan posle zavrsene obuke?

Unapred zahvalan cekam odgovore :) :D ;)

Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici

http://www.copo.edu.rs/Propisi-27-1

Policajac, uniformisani ili u civilu, može se postati posle jednogodišnje obuke u Centru za osnovnu policijsku obuku (COPO) u Sremskoj Kamenici ili studija na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Zemunu.

Za obuku u COPO, nekadašnjoj Srednjoj školi unutrašnjih poslova, mogu konkurisati samo kandidati sa srednjom školom koji imaju više od 18, a manje od 26 godina. Kandidati moraju biti viši od 163 cm (žene), odnosno od 170 cm (muškarci) i moraju da imaju odgovarajuću težinu. Upis podrazumeva polaganje prijemnog ispita - pisanje sastava na zadatu temu i test poznavanja pravopisnih pravila, ali i proveru psihofizičkih sposobnosti - podizanje trupa, skok udalj iz mesta, sklekovi, slalom sa tri lopte, Kuperov test - piše na sajtu COPO.

- Polaznici slušaju predavanja i prolaze obuku u Taktičkoj kući, koja predstavlja kompleks prostorija čija je osnovna namena praktična obuka. U prostoru bivše sportske sale, na oko 300 kvadratnih metara, izgrađen je urbanistički kompleks koji čine opremljen stan sa sistemom hodnika, gradski trg sa prilaznim ulicama, bankom, kafe-barom, policijskom stanicom - kažu u jednom beogradskom sindikatu policije.

Polaznici posle godinu dana postaju policajci pripravnici i odlaze na praksu od šest meseci u policijske stanice. Kada prođu pripravnički staž, odmah dobijaju posao i osnovnu platu manju od 30.000 dinara, a na primer, sa 30 godina staža mogu da doguraju do nekih 38.000-40.000.

- Posao nije garantovan diplomiranim kriminalistima sa Kriminalističko-policijske akademije u Zemunu, ali oni mogu da se zaposle, pored MUP-a, i u drugim državnim organima. I tu važe slični uslovi za upis kao kod COPO. Akademiju pohađaju zaposleni u MUP-u radi usavršavanja i civili. Diplomci postaju policajci, uniformisani ili u civilu, starešine i inspektori, čija početna plata je 35.000 do 40.000 dinara, a za nekoliko godina mogu da doguraju i do pedesetak hiljada - kaže naš sagovornik.

Svi se sale na racun policajaca u Srbiji i ako je istina da postoje losi ljudi zaposleni tamo takodje je istina da ima tamo postenih ljudi koji se trude da rade svoj posao najbolje sto mogu.
Cinjenica je da su ti ljudi dobri i da se trude uvek da urade dobru stvar.. Pogotovo ti policajci ulicni obicni..

@Exu druze reci ti meni da li moze tamo da se pristupi sa trogodisnjom srednjom skolom?

prvo morash da se uchlanish u stranku
al ne bilo koju nego vladajucu jer je zaposhljavanje u javnom sektoru zabranjeno,
ali ako si drug chlan, tu onda postoje odredjene zakonske olakshice
zatim, pored chlanstva u stranci ti treba veza...neko kome cesh da platish 3 do 5 soma,
i naravno na kraju ti trebaju i pare kojima cesh da platish...
to mozhe da se organizuje i drugachije, da im recimo otplacujesh od plate,
ili da se dogovorite da kada im treba neka protivusluga, ti ulecesh kad te cimnu...
eto, to ti je u najkracim crtama to...

Svi se sale na racun policajaca u Srbiji i ako je istina da postoje losi ljudi zaposleni tamo takodje je istina da ima tamo postenih ljudi koji se trude da rade svoj posao najbolje sto mogu.
Cinjenica je da su ti ljudi dobri i da se trude uvek da urade dobru stvar.. Pogotovo ti policajci ulicni obicni..

@Exu druze reci ti meni da li moze tamo da se pristupi sa trogodisnjom srednjom skolom?

Može. Ovde imaš sve objašnjeno detaljno:

http://www.copo.edu.rs/Konkurs_2014.-160-1-406

@Exu ne pitam za sebe ja sam se vec opredelio sta cu u zivotu i upisacu fax uskoro :)
Pitam za nekog drugog pa me zanimaju sve ove informacije :)
Hvala puno na odgovoru :)
Inace po mom misljenju to je jedno od tri plemenita zanimanja
Broj jedan je Lekar
Broj dva Policajac
Broj tri Vatrogasac

Da nema ova tri zanimanja ne bi bilo sveta kakvog ga znamo.. Nije lepo ismevati ljude koji nas stite od kojekakvih propalica i nasilnika.. To sto neko pokrada drzavu i sto postoje kriminalci na mnogo vecem nivou a policija im nije dorasla nije kriva samo policija i ne treba ih mrzeti zbog toga.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back