Kako postati flegma ?

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
402.900
Kako da oguglamo i postanemo tolerantniji na okolinu i situacije.
Drugim rečima kako postati flegma i dovesti sebe u stanje smirenosti , odsustvo emotivnih reakcija i hladnokrvnost?

Da li je uopšte moguće, menjati svoj temperament .?

Pojam flegamtičnost karakterističan je za psihologiju dok se u svakodnevnoj komunikaciji retko koristi
Sa etimološke strane termin flegmatičnost potiče od grčke reči flegmatikossluzav, čije bukvalno značenje jeste pun žitke sluzi.
Flegmatičnost se pre svega koristi u psihologiji kao jedna od četiri vrste ljudskog temperamenta.

Prema Hipokratu, flegma je bila jedna od četiri telesne tečnosti (uz krv, crnu žuč i žutu žuč) koje su činile osnovu tadašnjeg razumevanja
ljudskog tela i zdravlja. Verovalo se da ravnoteža ovih tečnosti određuje ne samo fizičko zdravlje, već i temperament pojedinca.

U žargonskom izrazu felgmatičnost podrazumevala bi totalnu kulijanu, odnosno neuzbuđenost nekog čoveka..

flegma je možda limfa u tom kontekstu

ako je temperament, valjda to ti je što ti je, po toj podeli imaš osnovni i sporedni temperament. mislim da imam tu flegmu negde mada mislim da mi izbacuje različito

možeš možda ako radiš poslove koji te nerviraju i hoćeš da razlupaš, tj treba da budeš strpljiv da ih uradiš, možda neki ručni radovi ili kuvanje ili možda i komp

Moguće je oguglati kada ti neko previše često "nabija na nos" šta je "učinio za tebe" (na primer: "JA sam ti platio fakultet", ili "JA sam napravio stan", i tako umanjuje sopstveni značaj" - paradoksalno, dok ustvari pokušava da svoje zasluge pojača, dobije se suprotan efekat.
I onda postaneš flegman, kad "oguglaš" jednom, ni taj ni niko drugi nemaju više moć nad tobom da ti usade grižu savesti, i generalno otupiš na sve.

I mene to zanima, ali zaista. Pitala sam jednog kolegu koji deluje kao da je flegma i ništa ga ne dotiče
Njegov odgovor je bio: stavio sebe na prvo mesto, samo da je meni dobro, ili ne mogu da se uznemiravam zato što moram da budem dobro...
I tako neka filozofija i kao ništa ga ne dotiče mada ja ne znam kako ali eto tako deluje.
Ja još uvek tragam, nisam uspela ali videćemo...
Kad otkrijem pišem...

ja sam mislio da je to uvreda, kada se kaze za nekoga da je flegma, bezosecajan, ne znam zasto bi to neko postajao? covek moze samo da otupi
  • Figuratively: A state of calmness, sluggishness, or an unemotional, composed character, derived from the ancient Greek concept of humors in the body.

Back