Kako postati flegma ?

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
402.600
Kako da oguglamo i postanemo tolerantniji na okolinu i situacije.
Drugim rečima kako postati flegma i dovesti sebe u stanje smirenosti , odsustvo emotivnih reakcija i hladnokrvnost?

Da li je uopšte moguće, menjati svoj temperament .?

Pojam flegamtičnost karakterističan je za psihologiju dok se u svakodnevnoj komunikaciji retko koristi
Sa etimološke strane termin flegmatičnost potiče od grčke reči flegmatikossluzav, čije bukvalno značenje jeste pun žitke sluzi.
Flegmatičnost se pre svega koristi u psihologiji kao jedna od četiri vrste ljudskog temperamenta.

Prema Hipokratu, flegma je bila jedna od četiri telesne tečnosti (uz krv, crnu žuč i žutu žuč) koje su činile osnovu tadašnjeg razumevanja
ljudskog tela i zdravlja. Verovalo se da ravnoteža ovih tečnosti određuje ne samo fizičko zdravlje, već i temperament pojedinca.

U žargonskom izrazu felgmatičnost podrazumevala bi totalnu kulijanu, odnosno neuzbuđenost nekog čoveka..

flegma je možda limfa u tom kontekstu

ako je temperament, valjda to ti je što ti je, po toj podeli imaš osnovni i sporedni temperament. mislim da imam tu flegmu negde mada mislim da mi izbacuje različito

možeš možda ako radiš poslove koji te nerviraju i hoćeš da razlupaš, tj treba da budeš strpljiv da ih uradiš, možda neki ručni radovi ili kuvanje ili možda i komp

Moguće je oguglati kada ti neko previše često "nabija na nos" šta je "učinio za tebe" (na primer: "JA sam ti platio fakultet", ili "JA sam napravio stan", i tako umanjuje sopstveni značaj" - paradoksalno, dok ustvari pokušava da svoje zasluge pojača, dobije se suprotan efekat.
I onda postaneš flegman, kad "oguglaš" jednom, ni taj ni niko drugi nemaju više moć nad tobom da ti usade grižu savesti, i generalno otupiš na sve.

I mene to zanima, ali zaista. Pitala sam jednog kolegu koji deluje kao da je flegma i ništa ga ne dotiče
Njegov odgovor je bio: stavio sebe na prvo mesto, samo da je meni dobro, ili ne mogu da se uznemiravam zato što moram da budem dobro...
I tako neka filozofija i kao ništa ga ne dotiče mada ja ne znam kako ali eto tako deluje.
Ja još uvek tragam, nisam uspela ali videćemo...
Kad otkrijem pišem...

Back