Kako pomoći zavisniku ?

Imala sam u kući narkomana.
Možemo ovde da palamudimo do sutra ... ali konkretne pomoći porodice nema, zato što je narkoman (barem u mom slučaju) ne želi. On je samo "drugačiji", "takva mu je karma" i "neshvaćen" je. Pa se vi borite da ga ubedite u suprotno....
Izuzev (a tu bih se, konačno, jednom složila sa Goranom :mrgreen:) ljubavi i mnogo, mnogo strpljenja. Kada ljubav počne da presušuje - što je sasvim izvesno i "normalno" nakon što vas zavisnik psihički, materijalno i fizički dovoljno izmaltretira - ostaje da i dalje pokušavate da mu pomognete ne biste li spasili sopstveni život. E, kada to prođete a rezultata nema, ostaje vam da batalite tople a uzaludne reči, i otkažete mu gostoprimstvo zajedničkog života - ako je izvodljivo.
U nekim skandinavskim zemljama porodična terapija u lečenju raznih, težih oblika zavisnosti podrazumeva i odbacivanje zavisnika od strane porodice. Po principu: dosta si nas šikanirao, umri ako hoćeš a nas ostavi da se saberemo i pokušamo opet da živimo.

Moje iskustvo kaže da, kada zavisnik dođe u tu fazu, obično mu nema spasa.
Moje iskustvo, takođe, govori da je, za čupanje iz horora zvanog "život sa zavisnikom" potrebno mnogo snage i volje. Recimo - sedam teških godina, tokom kojih naučite da i zavisnici imaju dušu, samo što je obolela ... ne vašom krivicom, ali da svakako mrvicom svog postojanja imate udela u njegovoj bolesti.
Kad i ako zavisnik ozdravi, i vi ste ozdravili. Ako ne više zbog i za njega, vredi se izboriti za sebe.

Potresna prica.....

Moja sestra od tetke je umrla u 29.godini. Koristila je drogu od 15. godina

Moja tetka je,dakle, imala skoro 15 godina zivota sa narkomanom.
Kada smo ih posecivali- baba i mama su je izbegavale, krili torbe od nje da im slucajno ne izvuce novac itd.... kao sto narkomani i rade.
Ona mi se zalila sto je baba ignorise... meni je ona izgledala normalno kada smo dolazili da ih posetimo, i normalno sam pricala sa njom....

Pravila je razne probleme tetki,i kada je na kraju imala zdravstvene probleme - moja mama je rekla: neka umre vise da ne zagorcava zivot mojoj sestri!
Znaci, svi su je odbacili do rajnjih granica.....

Sada kada je umrla- svi se pitamo gde smo pogresili? I kako smo mogli da je spasemo?
Baba mi se smucila- svojim ocima sam videla kako je izbegava,jedva joj i pruzi ruku kada dodje...a sada kaze: "Ja sam pricala sa njom, a tetka je rekla "evo ide mirovna delegacija". Tetka je kriva,ona joj je mogla pomoci itd.....

Tetka je zavrsila kod psihijatra, i nadam se da ce joj to pomoci.....

Pouka ovog iskustva,koje sam i sama dozivela u mojoj porodici: Pomazite zavisniku dok mozete,sto pre.... najgore je kada ga vise nama !

Uslov jeda zaisnik zeli da ozdravi- mnogi drogerasi ili alkoholicari znaju da ce ih to jednog dana ubiti.... ali oni to vole,svejedno su negde razocarani u zivot- zele da tako prozive preostalih 10-15 godina!

Kada zele da promene stil zivota- to je vec 50% !

Zatim,moraju se prijaviti u kliniku za odvikavanje .... Ne znam tacno kako ide procedura,ali nemaju pristup poroku jedno odredjeno vreme.
Lekari su potvrdili da je to i najtezi period- ako se to izdrzi, postoji ogucnost da se porok zaleci!

Stvar je u tome da mora biti dobrovoljno.... zavisnik u svakom trenutku moze da kaze- zelim da izadjem..i osoblje je duzno da ga pusti!

U ovoj fazi je potrebno mnogo ljubavi i price i ubedjivanja.... da se zajedno prodju ovaj period. Verujem da ljubav daje snagu da se izdrzi !

Nakon toga je neophodno promeniti sredinu- odvojiti se od ljudi koji su povezani sa tim porokom- Alkoholicari imaju svoju grupu u kafani sa kojom piju,i drogerasi imaju svoje "prijatelje"

Da mi je neko u uzoj porodici zavisnik- dete,ili sestra- odvela bi ga na selo,daleko od ljudi.... cak i po cenu da moram da napustim posao i stopiram zivot na godinu dana, i drzalapod kljucem.
Dala bi mu neki fizicki posao da radi svaki dan- oko baste,ili sece drva itd.i da bude u prirodi... to smiruje

Rad i fizica aktivnost su jako vazni.... mislim da pomaze kada dodje do krize...

Nakon vise od godinu dana nekonzumiranja odredjene supstance..... Jedino jos da osoba pronadje svoj posao ,i socijalno se ukljuci u zivot....
Onda ima priliku da upozna nove ljude i zapocne nekidrugi zivot......

Eto to je moje misljenje. Najuza porodica je bitna , ona moze napraviti razliku!
Beskompromisno , saseci zavisnost u korenu !!!!!!

Problem se moze resitijedino ako se cilja direktno u problem!

...
Sada kada je umrla- svi se pitamo gde smo pogresili? I kako smo mogli da je spasemo?
...

Kako nekoga naučiti da se čuva ?

Prvi put sam se suočio sa ovim pitanjem
kada mi se rodilo dete.

Srećom te sam genije ..

Naime vrlo brzo sam shvatio
da je nemoguće nekoga upozoriti
na sve predviđene i nepredviđene probleme
koje će sretati u životu.

Ali šta onda uraditi ?
Prosto !
Naučiti ga da voli sebe
pa će se sam čuvati !

Ali kako naučiti nekoga da sebe voli ?
( ne ide to savetima, ne, ne !)

Tada mi je pomoglo sopstveno iskustvo iz detinjstva.
Razne tetke, komšinice, kevine prijateljice ..
kad god bi došle kod nas govorile su
kako ja imam lepe oke i velike trepuške.
Govorile su to sa ljubavlju ..

Šta da vam kažem,
i sam zavoleh svoje oke
ubeđen da su lepe i vredne !

Zato sam izbegavao tuče
da mi neko ne "naplavi" oko, ili ne daj Bože slomi trepavicu !

Dakle čuvao sam se
zato što sam sebe cenio !
A sebe sam cenio, zato što su me drugi cenili !

Ako hoćete dete da naučite da se čuva,
samo ga volite pa će i ono samo sebe da zavoli.

Ovo je lako reći,
ali često nije lako sprovesti.
Roditelji su prezaposleni,
dete je nesimpatično,
ili već jedan od milion razloga može da spreči razmenu porodične ljubavi.

Upravo tako, sefe gradilista !!!!!

Stvari jeste u tome - sto narkomanu cesto nije prizeno sve naj,naj u porodici.... i odatle poticu te misli- Da li sam ja odgovoran za njegovu smrt,ili narkomaniju??

Prevencija najbolja ! ;)

- - - - - - - - - -

*pruzeno

Imate u kući, u porodici,

pušača,
alkoholičara,
kockara,
narkomana
...

Kako se postaviti prema njemu ( njoj )
i ustvari kako mu pomoći ?

Sebe žrtvovati i trpeti
ili prvo sebe zaštititi, pa onda ako nije na našu štetu
zavisniku pomoći ?

prvo nemoj porediti pusaca sa alkoholicarom recimo ili bilo kojom drugom vrstom zavisnosti koje si naveo, nije isto, ne pravi dramu tamo de nema potrebe, jer je malo degute porediti pusaca koji gleda tv uz cigaretu i alkoholicara koji taj isti tv iznosi iz kuce da ga proda za votku

a kako pomoci pravom zavisniku, nikako ali bukvalno, dok sam ne shvati da ima problem i pozeli da ga resi niko drugi tu nista ne moze
najbolje je odvojiti se od takve osobe ko god to bio, jer ce povuci u ponor sve oko sebe...

Back