Kako pobeđujem depresivne epizode

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.246
TEMA.jpg

Na ovom potforumu sam, u više navrata, pisala o PTSP- PTSD poremećaju koji imam zbog dugogodišnjih problema sa kolenom.

Malo sam pisala o depresiji. Plašila sam se reakcije svih vas koji učestvujete na forumu.

Aleksandar Stanković, najpoznatiji hrvatski novinar ( „ Nedeljom u 2 „ ) napisao je knjigu o svojoj borbi sa depresijom.

Ja sam potpuno anonimna osoba i ne mogu da se merim sa ovim poznatim novinarem.

Neću da pišem o okidačima za depresiju. Pisala sam već o tome.

Da jedne godine nisam išla na letovanje sa mamom i tetkom, ne bih išla kod psihijatra i ne bih dobila dijagnozu PTSP-PTSD i depresije.

Bila sam strašno nervozna, sve mi je smetalo i upropastila sam letovanje.

Preko jedne rođake koja je radila u jednoj zdravstvenoj državnoj ustanovi, u računovodstvu, došla sam kod psihijatra, psihijatrice kod koje sam išla godinama.

Zahvaljujući njoj, danas odlično funkcionišem i naučila sam kako da se borim protiv depresivnih epizoda.

Ne mogu da se setim razloga za prvu, najtežu depresivnu epizodu.

Osećala sam se loše, imala sam crne misli. Tadašnja najbolja drugarica i najbolji drug koji je po profesiji psiholog, pomogli su mi prebrodim to popodne i veče.

Sutradan sam otišla kod moje psihijatrice i sve joj ispričala. Dopunila je moju terapiju sa jednim lekom koji pomaže kod crnih misli. Nisam ga pila mesecima, već par nedelja ili mesec dana.

Zajedno smo donele odluku da nastavim da radim i da na poslu pijem te lekiće.

Pobedila sam tu težu depresivnu epizodu i više od 3 godine bila sam u remisiji depresije.

Kada je, zbog raka pankresa, preminuo moj emotivni partner sa kojim sam planirala i brak i decu.. ponovo sam utonula u mrak depresije.

Još te godine sam se lečila kod moje psihijatrice. Prvi i jedini put je spomenula hospitalizaciju u trajanju od 7-10 dana.

Odbila sam i tada mi je promenila lekove i morala sam da dođem kod nje za 10-15 dana.

Pogodila je dobre lekove koji mi odgovaraju i radile smo i KBT, kognitivno- bihejvioralnu terapiju.

Bila sam u remisiji više od 8 godina.

Prošlog leta sam prvi put imala jedan problem, i mislila sam da je reč o nekom neurološkom poremećaju.

Pre odlaska kod neurologa otišla sam u Dom zdravlja, kod sadašnje psihijatrice. Rekla mi je da je to simptom umerene depresije i uvela je još jedan antidepresiv.

Osećam se zabrinuto i uplašeno zbog problema koji postoji, i to ću spomenuti toj mladoj psihijatrici kad budem išla na šestomesečnu kontrolu. Samo me to muči.

Sa povremenim flešbek fenomenima koji su simptomi PTSP-PTSD-a navikla sam da živim.

Uprkos toj zabrinutosti, ok sam. Trudim se da što manje razmišljam o tome.

Kako pobeđujem depresivne epizode?

Trudim se da budem u društvu osoba koje mi prijaju. Kad mogu, dosta šetam.

Imam mačku koju mnogo volim..a i ona mene :heart:

Pišem na blogu, mnogo, mnogo čitam, ali samo ono šta mi prija. Tu je i „lekić“ zvani forum. I retko gledam serije i filmove, ali i oni pomažu u borbi protiv depresivnih epizoda.

Sada ozbiljno. Niko od nas ne treba da se veže uz svoju dijagnozu, ona nas ne određuje. Ja se ne zovem "Cerebralna paraliza i Depresija".

Na prvom mestu sam žena sa svim vrlinama i manama, zatim kćerka, sestra, tetka, prijateljica, bloger i negde na dnu liste sam osoba sa invaliditetom i deprom ( depresijom ).

Nikada ne radim autostigmatizaciju i ne delim ljude na one sa F dijagnozama i na „normalce“.

Svi smo mi normalni, samo ponekog kraće ili duže boli duša.

Najgore je kada se ljudi „ušuškaju u svoju dijagnozu“. To im postaje tzv „zona komfora“.

Kada je neko u depresiji, depresivnoj epizodi, prvi koraci ka pobedi su želja da ti bude dobro, i odlazak na vreme kod stručnih lica. Lekara za dušu.

Da li ste, ili ste bili u depresiji, tačnije da li ste imali depresivne epizode?

Da li i zašto neki ljudi misle da depresivne osobe ne mogu da funkcionišu normalno, kao i svi ostali?

Da li ste spremni da pišete o tome šta vas muči?

Fotografija: Unsplash.com

Poslednja izmena:
Pa bas jedino sta mi padne na pamet je sta si napisala , da se trudis da sto manje mislis o tome,mnogi se vrte oko problema prosto ih zive ,umesto da se bakcu drugim stvarima i okupiraju misli i telo

Ja taj problem možda i rešim posle snimanja glave magnetnom rezonancom. I jednom laboratorijskom analizom. Možda to i nije simptom depresije.

Ali ne kukam, ovih i narednih dana imam brojne obaveze, i u te obaveze spadaju i pregledi.

Neću da se vrtim oko problema, ne volim to da radim. Spomenula sam ga, jer sam zbog njega opet izašla iz remisije depre :dash:

Nije mi dijagnostikovana depresija do sad još nikad, ali se kroz život susrećem sa sporadičnim stagnacijama, razočarenjima i patnjama jer se stvari uz sve moje dobre želje i napore ne odvijaju kako želim.
Porodica mi je veliki oslonac da ih prevaziđem jer su moji najbliži naučili vremenom kakva sam, kao što sam i ja vremenom naučila ko je tu kakav i kad ću zanemariti sopstvenu patnju da onom do sebe dam moralnu podršku, ako ništa drugo, a tu smo svi u podmlatku načitani i fakultetski obrazovani.
Ispomažemo se, tolerišemo i guramo napred.
Bitno mi je da nisam sama na svetu i imam samo jedan strah-da ostanem sama bez krova nad glavom, a i strepnju da iko koga osećam kao svog ikad pomisli da je sam na svetu. Imamo jedni druge, kakvi smo-da smo!
Da smo probisvet, probili bismo svet do sad.
Što bi rekao naš dragi, posvećeni i osvećeni: "Da budemo ljudi!"

https://youtu.be/LQ_9egPYuI4?si=avlBgZzBHZV5elBd
Nije mi dijagnostikovana depresija do sad još nikad, ali se kroz život susrećem sa sporadičnim stagnacijama, razočarenjima i patnjama jer se stvari uz sve moje dobre želje i napore ne odvijaju kako želim.
Porodica mi je veliki oslonac da ih prevaziđem jer su moji najbliži naučili vremenom kakva sam, kao što sam i ja vremenom naučila ko je tu kakav i kad ću zanemariti sopstvenu patnju da onom do sebe dam moralnu podršku, ako ništa drugo, a tu smo svi u podmlatku načitani i fakultetski obrazovani.
Ispomažemo se, tolerišemo i guramo napred.
Bitno mi je da nisam sama na svetu i imam samo jedan strah-da ostanem sama bez krova nad glavom, a i strepnju da iko koga osećam kao svog ikad pomisli da je sam na svetu. Imamo jedni druge, kakvi smo-da smo!
Da smo probisvet, probili bismo svet do sad.
Što bi rekao naš dragi, posvećeni i osvećeni: "Da budemo ljudi!"
https://youtu.be/LQ_9egPYuI4?si=avlBgZzBHZV5elBd

Jeste i mislim da treba da živimo a ne da životarimo.

Istina, nažalost retko ko od nas živi život punim kapacitetom, ali opet sa druge strane ono verujem da svako živi onako kako najbolje zna i ume u tom trenutku i najbolje što može u datim okolnostima (sad jbga što je to često nedovoljno za nešto ozbiljnije ili za nešto što bi mi hteli).

Jednostavno moraš da prihvatiš da je sam život neki Božiji dar, da je privilegija i najveći uspeh uopšte biti živ i da naučiš da sreću i zadovoljstvo tražiš u nekim malim, sitnim i naizgled "nebitnim" stvarima.

Mene nekad dohvati depra na kvarno, kad se nešto ružno desi uglavnom.
Izlaz tražim u sebi sa sobom.
Davno sam samoj sebi zabranila gledanje onih emisija o misterijama ubistava , čitanje ili videa o ružnim stvarima i patnjama.
To je hrana tamnoj sili u nama i obavezno izbjegavam.

Dam sebi zadatak da recimo ovu sedmicu studiram Karl Junga, naučim novi recept ili posadim neku biljku, nadjem ideju za dekor nekog zida..kuhinje..jer naše je u suštini samo da postojimo i nalazimo radost u malim stvarima a ne da čekamo nešto, da se kajemo, da kunemo sudbinu..
Sve u životu je Mandala od pjeska a treba da naučimo uživati dok bojimo svaku malu tačkicu na njoj i da je na kraju prospemo u okean.

Mi smo odrasli i odgojeni da uspijemo, da se dokažemo, da učinimo roditelje sretnim, ponosnim i izgradili u sebi ego kao štit koji nas onda zasljepi jer ugadjamo , važemo, iscrpljujemo sami sebe, lutamo i čekamo nešto.
Puštam uzde nek viša sila vodi a ja ću danas da uradim kako najbolje znam i odvojim par sati za ono što ja volim.

Jednostavno moraš da prihvatiš da je sam život neki Božiji dar, da je privilegija i najveći uspeh uopšte biti živ i da naučiš da sreću i zadovoljstvo tražiš u nekim malim, sitnim i naizgled "nebitnim" stvarima

Naravno. Velike i važne stvari u životu se ređe dešavaju. Sitnice čine život. I to je osnova, ako ne srećnog života, barem prijatnijeg života.

Samo je potrebna hrabrost da ljudi prihvate te sitnice.

Poslednja izmena:

Back