Kako pijanisti pamte veliki broj kompozicija

Retki su muzicari koji mogu nepoznatu melodiju da citaju i sviraju odmah, ja bar nisam dosad sreo takvog... Cak i pratnju akordima je uzasno tesko svirati ako ne znas pesmu. Obicno melodiju znaju napamet a note su kao podsetnik, dok ruke same sviraju nauceno...
Ne znam zaista.
Sviram trideset i neku godinu nepismen.
Narodnjaci.
Imas sablone u tom zanru, a puno teze mi je da popamtim tekstove nego melodije i harmonije.

Sviram trideset i neku godinu nepismen.
Podseti me na mog kuma kad je dao gitaru u ruke coveku koji jedva da ubada poneku pesmu,, zna osnovne akorde. Svadba, veselje a njemu hitno u klonju.
Ovaj jadnik se brani, kaze pa daj nekom drugom, sto meni, svi znaju da sviraju... A kum mrtav 'ladan, sta imas da znas, jbt, prati bubnjara i samo denfuj da se cuje trzalica po zicama, ko da 200 pijanih gostiju prati da li znas akorde. Ne brini muzika nece svirati nista gde ima gitarski solo.. I otrca.
Ovaj se mucenik za 10 minuta preznojio kao da je istovarao tamic cementa, a mi se povaljali od smeha....

Podseti me na mog kuma kad je dao gitaru u ruke coveku koji jedva da ubada poneku pesmu,, zna osnovne akorde. Svadba, veselje a njemu hitno u klonju.
Ovaj jadnik se brani, kaze pa daj nekom drugom, sto meni, svi znaju da sviraju... A kum mrtav 'ladan, sta imas da znas, jbt, prati bubnjara i samo denfuj da se cuje trzalica po zicama, ko da 200 pijanih gostiju prati da li znas akorde. Ne brini muzika nece svirati nista gde ima gitarski solo.. I otrca.
Ovaj se mucenik za 10 minuta preznojio kao da je istovarao tamic cementa, a mi se povaljali od smeha....
To ti je prednost kad radis u orkestru.... :mrgreen:

driluju te kad si mali da pamtiš i onda naučiš da sviraš napamet :think: možeš i posle ako se trudiš valjda ali u školi te neki profa tera pa se navikneš
mada npr ako ideš na amaterski hor dovoljno dugo i izvodiš kompozicije zapamtićeš note
u stvari pamti se i okretanje nota kao vizuelno, sad verovanto se više vrsta memorije tu pomeša, ne znam više :/
obično već kad kreneš da učiš kompoziciju jedna od prvih stvari je da naučiš napamet :think: pretpostavljam da to tako svi
i ne sviraš tad mnogo kompozicija. imaš jedan skup koji drndaš cele godine npr. onda kasnije kad si profesionalac ako nastupaš solo imaš ceo život za to
za kamerno se često koriste note, neko bi rekao uvek, možda je i uvek - ovo za klasično
/ inače kad je pogorelić bio skoro u bgd svirao je iz nota /

a ovi pop rok isto nekad imaju kompleksno da pamte a nekad možda i gledaju u neke papire ali stvar je ponavljanja

driluju te kad si mali da pamtiš i onda naučiš da sviraš napamet :think: možeš i posle ako se trudiš valjda ali u školi te neki profa tera pa se navikneš
mada npr ako ideš na amaterski hor dovoljno dugo i izvodiš kompozicije zapamtićeš note
u stvari pamti se i okretanje nota kao vizuelno, sad verovanto se više vrsta memorije tu pomeša, ne znam više :/
Odgovorio nam je milanče. On je diplomirani pijanista i profesor u muzičkoj školi. :P

ne znam dal je to pravilo...................moj sin je , kad je imao 6 godina, jednog dana prvi put seo za pijano i odsvirao bez greske Betovenovu "za Elize".
Negde je to cuo, memorisao i pronasao tonove na pijanu iz prve. Do tada ga muzika nije interesovala.................nazalost, ni kasnije.
Mislim da je stvar u talentu, senzorima u nasem mozgu koji kod nekih bez greske sihronizuju impulse od uveta i reakciju mozga na tu akciju. Kod ostalih postoji greska koja se treniranjem otklanja.....................Kao i kod glumaca: dobri su i oni sto nikada nisu zavrsli glumacku akademiju kao i oni sto su zavrsili..........samo, oni prvi bez treniranja jer su vec posedovali urodjen talent za glumu, a ovi drugi su morali da vezbanjem dodju do tog talenta.

celu "za elizu" od početka do kraja, sa obe ruke?

zavrišla sam srednju klavir i tad je deo toga da učiš napamet, kaže ti prof "napamet sledeći čas" i ti prosto to spremiš za narednih nekoliko časova. posle sam svirala čembalo rekreativno ali ono može da se svira iz nota tako da te kompozicije i ne znam bez nota da izvedem, tj kad sam pokušavala ne može cela tek tako
sad ponekad sviram ovako u sobi i kad sam se terala da neke stvari učim napamet onda je i moglo. doduše nekkao je drugačije mislim nego tad davno, mislim da sam tad više imala to okretanje strana u glavi. nešto zapamtiš prirodno a za nešto moraš da s eizvežbeš. ipak kad si u školskom ili profi okruženju drugačije je. treba i da se oslobodiš prisustva nota, zato te valjda odmah uče da ih sklanjaš

To je veliki posao
Iskreno ovo što radim u školi mi je dovoljno pedagoški. Ne baš i finansijski ali ajde.
Nemam neke sklonosti za tutorijale itd...
Imam svoj kanal gde sam stavio to nešto što sam svirao, nije tajna.

A za tutorial treba malo više vremena i svega a i tržište je prilično već pretrpano.
А и мушко си па је самим тим све много другачије. (Мислим нпр. на Лолу Астанову. ;) Ево кладим се да од 1000 њих који гледају њене клипове, тек понеко зна и шта свира, али прегледа кол’ко ’оћеш.)

Da, ali racunaj da svaka dirka na klaviru moze da se odsvira na mnogo nacina (trajanje note, jacina, zavrsetak...) a tastatura na kompu obicno ima maksimum dva rasporeda, retko ko radi sa trojezicnom tastaturom) meni je i dvojezicna bila smrt u pocetku).
Milance je najbolje objasnio, ipak je on profi
Ma zezao sam se ja bre... gde se može porediti tastatura i klavir. z:mrgreen:

da, iz prv

e i to sa obe ruke. Trajalo par meseci pa onda nikada vise. U medjuvremenu svirao malo e-gitaru al i to bacio.
Ko zna kakvih sve talenata ima al nisu aktivirani. I to ne samo u muzici vec na svim polima umetnosti pa i nauke.

je l ste ga pitali kako je naučio i što samo "za elizu"? pitajte ga još nešto da odsvira : ))
taj talenat što tako zaseni je jedno a ko zarađuje leba ili makar pravi sebi reputaciju je drugo :confused:

je l ste ga pitali kako je naučio i što samo "za elizu"? pitajte ga još nešto da odsvira : ))
taj talenat što tako zaseni je jedno a ko zarađuje leba ili makar pravi sebi reputaciju je drugo :confused:
svirao je i "turski mars" i "madjarski ples" .........slicne "Elizi" (klavir).
A rekao je da mu sve to deluje vec poznato,........iako ga pre toga nikada nisam video da je vezbao.
Lepo je imati talent i koristiti ga u drustvu za zabavu, al nemos ni za burek da zaradis staj talent.

svirao je i "turski mars" i "madjarski ples" .........slicne "Elizi" (klavir).
A rekao je da mu sve to deluje vec poznato,........iako ga pre toga nikada nisam video da je vezbao.
Lepo je imati talent i koristiti ga u drustvu za zabavu, al nemos ni za burek da zaradis staj talent.

ok je i društvo i zhabava ni to ne ume svako npr ne umem :/

Back