Da li veliki brendovi zaista prodaju kvalitet?

Uzmi aplikacije Ali Expres ili Temu , mozes sve da narucis osim nekih bitnih stvari np dijelova za motocikl.Ima ljudi koji sve narucuju kao sto sam vec naveo istraze koje fabrike prave te skupe stvari.
Iskreno ja nemam uopste poverenja u te aplikacije a i nisam nesto luda za brendiranim stvarima tako da, hvala, nije mi potrebno.. :D

Iskreno ja nemam uopste poverenja u te aplikacije a i nisam nesto luda za brendiranim stvarima tako da, hvala, nije mi potrebno.. :D
Nisam ni ja ali istu stvar kupim u prodavnici 10 skuplje ,problem je samo sto ima milion firmi i neke su dobre neke ne, jednom sam dobar motor ali stariji pokvario ,kontam star je da mu uradim generalku i narucim sve dijelove preko Aliexpres ,vec treci put mi se kvari ,vise me kostalo nego da sam kupio nov motor a bacio te hondine sto sam povadio iz motora

Nisam ni ja ali istu stvar kupim u prodavnici 10 skuplje ,problem je samo sto ima milion firmi i neke su dobre neke ne, jednom sam dobar motor ali stariji pokvario ,kontam star je da mu uradim generalku i narucim sve dijelove preko Aliexpres ,vec treci put mi se kvari ,vise me kostalo nego da sam kupio nov motor a bacio te hondine sto sam povadio iz motora
To ti kazem, nemam poverenja u to ja.

A iskustva da tehnickim uredjajima?
Gorenje?
Miele?
Bosch?
..?

Upravo smo imali Gorenje vs Bosch iskustvo. Pošto ne možemo da uklopimo ugradne elemente, tražili smo samostojeći šporet sa indukcionom pločom. Takva kombinacija je iz nekog razloga veoma retka na našem tržištu.

Kupili smo Gorenje - trajao je nedelju dana pre nego što je prvi put izbacio osigurač, a nakon toga svaki put kad se uključi ploča. Serviser nam rekao "nije prvi put da vidim na ovom modelu... mogu da popravim, ali moj savet vam je da vratite i uzmete novac nazad".

Onda smo rekli - kad je bal nek je maskenbal. Vratili, uzeli pare nazad, dodali još toliko i kupili Bosch. Za sada radi perfektno.

Miele nikad nisam kupovao jer su baš skupi... ali oni koji jesu se kunu da vrede svaku paru.

Upravo smo imali Gorenje vs Bosch iskustvo. Pošto ne možemo da uklopimo ugradne elemente, tražili smo samostojeći šporet sa indukcionom pločom. Takva kombinacija je iz nekog razloga veoma retka na našem tržištu.

Kupili smo Gorenje - trajao je nedelju dana pre nego što je prvi put izbacio osigurač, a nakon toga svaki put kad se uključi ploča. Serviser nam rekao "nije prvi put da vidim na ovom modelu... mogu da popravim, ali moj savet vam je da vratite i uzmete novac nazad".

Onda smo rekli - kad je bal nek je maskenbal. Vratili, uzeli pare nazad, dodali još toliko i kupili Bosch. Za sada radi perfektno.

Miele nikad nisam kupovao jer su baš skupi... ali oni koji jesu se kunu da vrede svaku paru.
Bosch ima korektan odnos kvalitet-cena.
Miele je zaista preskup brend, a nisam ni cula iskustva ljudi koji imaju..

Koliko puta ste čuli izreku "Dobiješ ono što platiš"? Iako ovo može biti tačno u nekim slučajevima, nije uvek pravilo. Veliki brendovi često imaju visoke cene, ali to ne znači nužno i vrhunski kvalitet. Naprotiv, ponekad plaćamo ime, marketing i luksuzni imidž. Veliki brendovi ne ulažu samo u proizvodnju, već i u marketing. Kada kupite poznati brend, deo tog novca odlazi na skupe reklame, influencer saradnje i luksuzne prodavnice.

Donekle... nije baš tako jednostavno.

Prvo, zavisi dosta od vrste proizvoda. Npr. kad se radi o mašinama, elektronskim uređajima itd. veliki brendovi mnogo više ulažu u testiranje, odstranivanje škarta itd. dok oni čija se strategija svodi na što konkurentniju cenu, troškove najčešće seku upravo na tim stvarima. I onda se može desiti da za mnogo manje pare dobiješ ok uređaj koji ti završava posao... ali se isto tako može lako desiti da ne radi ni odmah po raspakivanju.

Dalje, i u okviru istog brenda postoje velike razlike. Poznata je strategija da proizvodjači često izbacuju "luksuzne" modele koji ne služe da se sami preterano dobro prodaju, već da bi one manje luksuzne učinili primamljivijim. Npr. dva modela miksera od istog proizvodjača, stoje jedan pored drugog na polici - jedan košta 5.000 rsd, drugi 12.000 rsd. Kad ih uporediš - maltene identične karakteristike, samo ovaj skuplji ima i neki ultra-turbo program (koji verovatno nikad niko neće upotrebiti) i hromirano kućište. Tih se proda možda dva u mesec dana, ali zato samo to što stoje pored onog od 5.000 nezanemarljivo povećava prodaju tih jeftinijih u odnosu na radnje koje ne nude skuplji model.

Za Gorenje provereno tacno, u pravu si.
Narod misli da je to ono Gorenje iz doba Juge, gde kupis ves masinu, sporet, frizider i zamrzivac i to radi 100 godina. Nema toga vise.
Cak mislim da su manje poznati brendovi bolji, a i jeftiniji su. Zasto jer tek moraju da se probiju na tržište i da bi patitali moraju da ponude bolji kvalitet.
Moji roditelji su pre 25 godina uzeli neki turski frizider sa zamrzivačem, jos radi, al su ga poklonili i kupili Teslu. Za sad zadovoljni.
Sušilici za vef kupili Bosh pre 8 godina, riknuka nakon 5

Ovo me je podsetilo na moju prvu sudomasinu koja je bila jako jeftina i proizvod II klase (tako je pisalo).
Proizvodjaca u rangu Vox ili tako nesto Candy (mozda, ne secam se?) , ta masina me je odlicno posluzila vise godina, nije se kvarila nikada i zamenjena jer sam menjala komplet kuhinju, masinu poklonila mami ..tako da izgleda da ni ne postoji neko pravilo..

@jmrakovic

Miele je zaista preskup brend, a nisam ni cula iskustva ljudi koji imaju..

Pa navodno primenjuju istu strategiju kao svojevremeno SAAB u autoindustriji (koja se, nažalost, u slučaju SAAB-a nije baš pokazala uspešno) - uvek idu na veoma visok kvalitet, makar zbog toga morali da imaju mnogo veće cene od konkurencije. Stoga njihova bela tehnika radi i po 10+ godina besprekorno. Plus, takvim pristupom su postigli da njihovi proizvodi postanu statusni simbol.

Pa navodno primenjuju istu strategiju kao svojevremeno SAAB u autoindustriji (koja se, nažalost, u slučaju SAAB-a nije baš pokazala uspešno) - uvek idu na veoma visok kvalitet, makar zbog toga morali da imaju mnogo veće cene od konkurencije. Stoga njihova bela tehnika radi i po 10+ godina besprekorno. Plus, takvim pristupom su postigli da njihovi proizvodi postanu statusni simbol.
Nisam luda za idejom statusnih simbola ali volim kvalitetno.

Narod misli da je to ono Gorenje iz doba Juge, gde kupis ves masinu, sporet, frizider i zamrzivac i to radi 100 godina. Nema toga vise.
Cak mislim da su manje poznati brendovi bolji, a i jeftiniji su. Zasto jer tek moraju da se probiju na tržište i da bi patitali moraju da ponude bolji kvalitet.
Moji roditelji su pre 25 godina uzeli neki turski frizider sa zamrzivačem, jos radi, al su ga poklonili i kupili Teslu. Za sad zadovoljni.
Sušilici za vef kupili Bosh pre 8 godina, riknuka nakon 5
Gorenje je bilo kvalitetno dok ga Kinezi nisu kupili.Sad je ostalo samo ime od gorenja, pogotovo gorenje što se radi za ex YU tržište.

Bosch,AEG,Siemens su daleko jeftiniji od Miele,a po kvalitetu nisu ništa lošiji.
Pogotovo vešmašine,mašine za suđe,peći, frižideri itd.
Za Siemens i Bosch takodje moze da se napravi takmicenja obozavaoca kao sto smo pisale @adelaidea i ja o patikama (Adidas i Nike) - Partizan-Zvezda..

Kao android protiv iOS-a, slicna prica…

Za Siemens i Bosch takodje moze da se napravi takmicenja obozavaoca kao sto smo pisale @adelaidea i ja o patikama (Adidas i Nike) - Partizan-Zvezda..

Kao android protiv iOS-a, slicna prica…
Bosch se radi u Njemačkoj isto ko Miele.
Imam veš mašinu od Boscha platio je 399€ radi besprijekorno.Veš mašine od Miele nema ispod 800-1000€ najjeftinije.
U kuhinji mi je sve od AEG,piše Made in Italy.
Njemačka Marka,rade je u Italiji.Takođe sve radi bez problema.

Bosch se radi u Njemačkoj isto ko Miele.
Imam veš mašinu od Boscha platio je 399€ radi besprijekorno.Veš mašine od Miele nema ispod 800-1000€ najjeftinije.
U kuhinji mi je sve od AEG,piše Made in Italy.
Njemačka Marka,rade je u Italiji.Takođe sve radi bez problema.
Cene tehnike ne rastu ako poredimo sa cenom hrane.
Za tih 400 e kupis hranu i ode zacas, a uredjaj ostaje ..
Pre mozda pet godina moja ves masina, takodje Bosch, placena je oko 700 e, ako se ne varam ...
Moguce da su i te cene tehnike pale ili mene secanje ne sluzi kako treba ..

Back