Kako overklokovati

Da pitam nekog pametnijeg, kako idu velichine:
-KILO
-MEGA
-GIGA
-TERA
- ?
- ?
- Ako je neko gledao Ocean's 13 tu se spominje neshto od 1.000.000 ( jedan milion ) THz

Sad sam chitao Svet Kompjutera i tu pishe da je INTEL ( normalno da je intel pa nece valjda AMD ;-) )razvio prototip procesora sa 80 jezgra i da ima brzinu od 2 tera flopsa Koliko to izadje u GHz ? :-)

1 000 000 THz = 10^6 * 10^12 Hz = 10^18 Hz = 1 EHz
Mislim da se izgovara ''eksa''...

Video sam i ja nešto negde na netu... Kažu da će biti spremni za proizvodnju kroz pet godina. Mada nisam baš siguran da im treba verovati. Pričalo se i o procesoru na 10 GHz još davno...
A frekvenciju nigde ne spominju...

Mislim da nije moguće direktno povezati frek. i takav podatak. Zavisi od arhitekture procesora koliko instrukcija može da se izvrši po jednom taktu.

Close_up_Teraflops_Chip.jpg

Ovo je ''makina''.
Koliko sam shvatio, ceo procesor ima svega 100 miliona tranzistora, što znači da su jezgra umobolno glupa i prosta. Prosto su napravili brutalno brz digitron. Takođe, nema planova da se ovakav proc. ikada masovno proizvodi - kažu a su ga napravili samo da bi mogli da proučavaju takvu arhitekturu. Inače, trošio je 191 W pri spomenutoj brzini obrade od 2 TFLOPS-a.

Pa shvatio sam ja da ne mozes iz biosa, ali pojedine ploce skidaju to sivilo preko opcija za OC tek nakon sto omogucis OC. A i mozda bi mogao da potrazis na netu neki modovani bios(ako uopste i postoji na netu). Ako nista drugo proguglaj malo. Uradio bi i ja to, ali nemam puno kredita, pa..... javi sta si uradio

Postovani...

Na predlog nekih clanova foruma, koji su dakako veoma uspjesni i redovni, te od velike pomoci svima onim kojima ista treba na ovom podforumu spojili smo teme "Kako overklokovati" i " Athlon64 OC HOW TO" jer sadrze u osnovi istu materiju..
Sve dalje diskusije mozete da nastavite na ovoj temi..

Zelim svima mnogo srece...

ljudi interesuje me kako mogu da izvuchem maximum iz mog procesora .. imam INTEL dual C. 2.66 x 2.66 ... chuo sam da postoji neki hot patch za njega .. ili ako je moguce da ga klokujem ali sam chuo da se intelovi procesori ne mogu klokovati, svaka pomoc dobro doshla...

Back