Kako overklokovati

Moj PC nece da se OC vise od 3.0 GHz sa normalnih 2.66GHz lol, odmah blokira i restartuje PC,
Sigurno mi je potreban Bolji Cooler ;D

Treba mu bolji hladnjak, ali obrati pažnju na memoriju. Ti klokuješ na dva načina:
1. Ako ti je otključan množioc dižeš ga. Kod tebe najvjerovatnije nije otključan množioc pa
2. Dižeš brzinu magistrale. Pri tom memorija reaguje tako što joj se povećava brzina koju ne može podnijeti. Zato moraš:

1. Hladiti memoriju ili kupiti memoriju sa hladnjacima,
2. Spustati brzinu memorije i povećavati latenciju.

Da bi se čovek bavio klokovanjem treba prvo da zna kako je nastalo i zbog čega.
Šta se dobija time.
Naravno kada kupite neki procesor od recimo 50e pa se to nasvira da radi kao onaj od 120e to mogu da razumem.
Ali ima sve više onih koji procesor od 50 e kupe pa nasviraju da radi ko onaj od 120e,ali kupe i hladnjak,ventilatore za nekih 25e-30e a ima i onih od 40e podigne napon,množilac i šta dobije???
Veliki rizik da nastrada računar,veliku potrošnju računara.
Procesori koji su pravljeni u zadnjih 2-3 godine su zamišljeni da budu procesori koji će štedeti električnu energiju,T.J.rade na nižem kloku i prema potrebi sami menjaju klok.
E ti su procesori veoma laki za klokovanje,može se dobiti mnogo ali i potrošnja se povećava i gubi se smisao samog procesora i njegove izrade.

Postoje ekstremni klokeri koji se tim bave, imaju skupu opremu i to je stvar prestiža. Ne možete gledati to. I mi isto tako igramo igre koje nam uopošte nisu potrebne. Gledamo filmove ili slušamo muziku. Sve je to samo gubljenje vremena. Ali mi to radimo zato što nas to ispunjava. Nisu svi ljudi isti, nemaju iste potrebe, zadovoljstva i težnje.

Treba mu bolji hladnjak, ali obrati pažnju na memoriju. Ti klokuješ na dva načina:
1. Ako ti je otključan množioc dižeš ga. Kod tebe najvjerovatnije nije otključan množioc pa
2. Dižeš brzinu magistrale. Pri tom memorija reaguje tako što joj se povećava brzina koju ne može podnijeti. Zato moraš:

1. Hladiti memoriju ili kupiti memoriju sa hladnjacima,
2. Spustati brzinu memorije i povećavati latenciju.

Hvala ..znam sve to ..btw ..ja overlokujem sa Windows-a ne kroz BIOS lol
Na tom PC nije moguce OC preko biosa ;-(

d1:
nDa....

ma ko hoce da ocuje masinu neka prvo kupi neku intel bx plocu i celeron na 333MHz sa nekom tnt karticom pa neka se vezba dok ne provali kako sta... ako i spali nije velika steta... greota je zezati se sa kompom za koji je neko dao 250+ evrica samo za plocu, proc, memoriju i graficku karticu... :?
imam ja takvu masinu negdje u garazai stoji bez kucista , samo ploca procesor , ram i Rage 3d grafika :D hahaha oce li ko da vezba ? :D :D :D

Imam konfiguraciju:
Procesor: Amd 64 x2 4000+
Ploca: ASUS M2N
Grafika: Gigabyte 250 GTS 1gb DDr3
Ram memorija: 4 gb ddr2
Hard disk 1,5 TB (storage)
Hard disk 160 gb (operativni)
Napajanje je ATX 500W frontier

Vecinu novijih igrica iz 2011. igram u highu, kao sto su Deus ex, Dead Space 2, ACB, Batelfield Company 2...itd, dok jedino Fifu 12, ne mogu ni na low, sto mislim da je jako cudno! Da li je mozda i do procesora problem???
Interesuje me, posto pored drugog procesora, jaceg, moram da uzmem i novu plocu, posto mislim da mi je MB AM2, a kada bi vec uzeo plocu, prodao bih i ovih 4gb rama, pa bih uzeo novi komplet. Ali posto nemam kinte, trenutno za tako nesto, interesuje me, da li bi nesto dobio overclokom mog procesora na 2,4hgz ili 3ghz???
Hvala unapred!

Moze li ovo moje sranje od ploce da podrzi overclock? U pitanju je Gigabyte 945PLM-S2 (rev. 1.1)
Kad udjem u bios, u Frequency/Voltage Control, nema nicega za CPU, samo za system memory multiplier. Evo i slika:
P1170004.jpg
P1170003.jpg

Znaci, citao sam da moj cpu ljudi dizu bez problema na 2,7Ghz, 3Ghz pa i vise, a ja se mucim na 1,8Ghz..
Link ka maticnoj je - http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2377&dl=#sp

Hvala.

Back