Kako overklokovati

Za 10 min? A na sta si instalirao i sa cega?

Al vratimo se temi, evo moje konfiguracije;
Athlon64 3800+ S939 (2,4 GHz)
maticna epox 9npa+ ultra
Cooler zalman CNPS9500
memorija 2x 512 DDR400 patriot, 2x512 DDR400 apacer (nista specijalno)
e sad me interesuje par stvari, pa ako ima ko neka odgovori.
Kolika je default voltaza za ovaj procesor, kod mene u biosu je odredjeno na auto, a prikazuje da radi na 1,5 V, cini mi se da je to previse.
Dignem memoriju na 500 Mhz i ona radi normalno, kao da se nista nije desilo, jos smanjim latencije sa fabrickih 3-4-4-8 na 2.5-3-3-7, na proslom kompu sa istom memorijom to nisam mogao ni priblizno (A8N5X asus ploca), pa mi nije jasno.
Voltaza dimm-a je 2,7 V, a stavljeno je na auto u biosu, nisam siguran, ali mi se cini da je to malcice previse, ili me osjecaj vara :confused:
Sta mislite koliko da idem sa overclockom s ovom konfiguracijom, vec sam ga dizao na 2,65 GHz i to od zezanja, samo promijenim CPU clock, ostalo se sve automatski digne, i sve radi normalno, a temperatura u idle-u bude oko 31-33 stepena.

U BIOSu multiplajer namestim na 15 a FSB na 167
restartujem komp ukljucim program cpu-z i on pokaze multiplajer 12.5 . I tako uvek bilo koji multiplajer da stavim u bios-u umesto 2505MHz ja imam 2087MHz

~MindMaster~:
Voltaza procesora je ili 1.5 ili 1.4 zavisi koje jezgro imas.
Temperatura je zaista odlicna, 30c super.
Voltaza dimm-a je ok.
A sto se memorije tice, stvarno ne znam kako ti to uspeva.
Mislim da je za temperaturu zasluzan odlicni zalman cooler. Igrao sam F.E.A.R. negdje oko pola sata, nije mi se dalo vise, i temperatura je bila oko 35-36 stepeni,i cim sam prestao, za nekih 20 sec pala odmah na 32 i onda pomalo se jos spustala do cak 29 stepeni.
Za memoriju ni meni nije jasno, ali valjda ne laze cpu-z, na sandri 2007 mi pokaze iskoristivost bandwitha 132 %(samo dignuta memorija, nista vise) i nekih 5600 - 5700 Mb/s propusnosti :)
E sad da ne davim puno, samo jos jedno pitanje.Uvidio sam da procesor nece da ide vise od 2650 MHz-a, vjerovatno mu treba dodati voltaze, pa me samo interesuje dokle smijem da je dizem, a da ga ne zeznem.

@ mslav, CNPS9500 LED, odlican cooler, isao sam na oem proc i ovaj cooler, jer sam cuo da se ovi oem kao bolje clockaju, ali po prvim rezultatima, izgleda da nisam imao srece....a cooler je super cak isijava plavu svjetlost kad radi tako da fakat izgleda mocno, a i radi posao, nema sta :)
9500_c_p.jpg

Racunare treba sto je moguce vise klokovati. To treba da rade SVI koji imaju racunar. Ako neko sedne za neklokovan racunar, treba odmah da ga maximalno klokuje kako god zna i ume. Ako ne ume, neka proba na bilo koji nacin. Treba zabraniti prodaju ploca koje ne omogucavaju klokovanje.

Prodavac i srviser racunara

BRAVO

p.s. ja sam se malo kasno ukljucio u temu, ali ovo srbovanje me dotuklo

Ma tako treba da bi ti vise imao posla a time i vecu platu ali sve ima svoje granice tako da ne treba bas sve overklokovati do MAXIMUMA. Imam Athlona 2000+ i A7V8X-X
i sa 1.6 digo sam na 2.07 i sta sam time postigao crko mi je procesor ti si dobio pare a ja sta sam dobio

watcherrr:
a i taj detalj da dodam logitech mx1000 laserski mis i logitech tastatura obadvoje bezicni i nemozes imati procesor kao ja jer je samo 1 kod nas uvezen pa pali nekog drugog jer znam sto uzimam i sto se uvozi, prijatelj mi radi tj prodaje komponente i zna koliko i sto se uvozi u scg 8-)

E gari SCG ne postoji, ali tvoj drug ima uvid

E pa ovako da ti kaze cika neshtou.
Lepo je to sa OC,ali dali si razmishljao koliko oshtrcijesh procesor time, shta ti to znaci, jedini da mu stavish hladjenje ispod nule da bi ti radio dugo koliko i bez OC-a, osim toga lepo covek rece, aman pobogu shta ce ti OC za 64 procesor. Da te obradujem josh vishe, procesori sa arhitekturom koju poznajemo nece moci da idu vishe od 4GHz, jer jednostavno pregorevaju kao bakarna zica odredjene debljine kada kroz nju propustish vishe struje nego ona moze da podnese.Samo, to se krije od sveta, shta mislish Zashto su expresno preshli na dual core tehnologiju:D Pozz.
Inace svaka cast za znanje.

By the way evo me posle sto godina ponovo na forumu da vidim sta ima....
Ako ti kazem da su ljudi sa FX serijom vrteli 3D mark i na vise od 4GHz... Cime su ga hladili je njihova stvar. A veruj mi i single core koji moze da izvuce oko 2.6-3GHz za svaki dan je brz kao zmija... Tj to je neka brzina na kojoj single Athloni mogu da rade za svaki dan i daju extremne performanse.
I jos nesto INTEL je konacno izbacio procesor vredan paznje (velike), radi se o Core2 Duo.. Ovaj dual core je koliko znam vec poteran preko 4GHz... Dok na vazduhu za svaki dan ide na oko 3-3.4GHz. A kad kupis najslabiji i ubrzas ga na brzine najskupljeg ili vise odmah vidis kako ima smisla... A da ne pricamo o dobitku u performansama cim mu malo otpustis ventil.

I jos nesto da li je bitno koliko dugo ce raditi procesor??? Ako ga ne OCujes recimo 10god, a ako ga OCujes 3-5god recimo.... A ON ZASTAREO POSLE GODINU DANA I TO DEBELO

master_'92:
Ma tako treba da bi ti vise imao posla a time i vecu platu ali sve ima svoje granice tako da ne treba bas sve overklokovati do MAXIMUMA. Imam Athlona 2000+ i A7V8X-X
i sa 1.6 digo sam na 2.07 i sta sam time postigao crko mi je procesor ti si dobio pare a ja sta sam dobio

Ko ti je kriv kad hocesh da klokujesh jadan proc. na josh jadnijoj plochi. :lol: :lol: :lol:

moj komp je : intel celeron 2400+ , ddr1 2x256mb ,gf7300gt ,i maticna asusova 465pe ili tako nesto..Da li taj procesor moze da se overklokuje i da li vredi da ga cackam? (ne znam mnogo o overklokovanju ali tu ste vi da pomognete:) )

Back