Kako overklokovati

Odlican text nema sta! Samo ja i dalje imam problem.
Naime kod memorijskog delioca imam ovakve parametre:

CPU/ DDR Ratio ( 2 /* )

* - 1; 1.33; 1.5 ; 1.83; 2; 2.33; 2.5

Evo sada cu pokazati kakva setovanja imam i iznad ovoga ne mogu da poguram magistralu.

HT x2
CPU 220
CPU Ratio x9

Current DDR speed 360
CPU/DDR ratio ( 2 / 1.83 )
DDR SPEED 402.

Ovako mi proc radi na 1.98 sto je veoma malo.
Ako bi ista menjao....ne bih se komp bootovao pokusavao sam da smanjim delioc u asinhronom rezimu na :

( 2 / 1.33 ) ali nece ni onda da radi. Sto se tajminga tice....i tu sam se mucio, petljao i pokusavao da dam "prostora" memoriji da "dise" ali ni onda nije radilo.

Memorija koju imam je 2x 512 KINGSTON (DDR 400) CL 2.5
MATICNA : GA-K8NF-9
CPU: 3000+ Venice
Napajanje: CODEGEN 350W

E sada, sta meni ne stima, da li je moguce da ne mogu da cockujem jer je napajanje slabo jer sam citao na forumima da je to nekada problem? koliko to ZAISTA ima uticaja?
Dajte mi savete molim vas. Nije mi prvi put da clockujem ali nikada ranije to nisam radio na 64 bitnoj platformi.
Znam za one matematicke jednacine kod klokovanja.
Sve sam pokusao ali nesto ocigledno ne radim kako treba ili neke od komponenti ne rade bas najbolje. Znam da mnogo trazim ali molim vas da mi pomognete.

Na temi: " ISKUSNI CLOCKERI POMAGAJTE!" imate uvid u sve moje pokushaje sta sam radio i kako :)

E ovo je da poludis.
Pokusavam da dignem tajminge i nece, nece......spustim tajming na 3 i nece.
Podignem na 2.5 i opet nece.....na kraju sam uzeo onaj T2 mod za memoriju i nece......da bootuje uopste....kad, pole 1 restarta....evo ga digao komp na 230.
Ajde sada u cemu je fora? Zasto nekada nece da digne windows a drugi put hoce?
garantujem kada budem restartovao da opet nece raditi.
Sta moze biti problem da se nekada podigne a nekada ne ?

Hm hm hm hm hm...
Gde je bila greska???

Barton 2500+
Abit nf7
Transcend 2 puta ddr 256mb 400Mh

Prilikom dizanja magistrale ploce sa 166 na 200Mh, ploca je crkla!!!
Toliko o izvikanom abit-u nf7!!! Meni licno se to desilo!

ILI...??? :evil:

Da se dopunim!!!

Ovako kod Winchester, Venice i SanDiego revizija bolje je koristiti treci i cetvrti memorijski slot nego prva dva. Memorije istestirajte u singl modu jednu po jednu detaljno. Ona koja se slabije klokuje ide u treci slot (ovo je iz licnog iskustva, verovatno zbog ovih zavrzlama i ne postoji zvanicni standard preko DDR400). E sad testiranje u dual modu, ne mora da znaci da ce dogurati do vrednosti kao u sing modu.
E da mnogo je dobro ako imate dual kit, posto proizvodjaci bolje uparuju module nego kupovinom na slepo...

Sve je to lepo ali jel moze neko da mi objasni svrhu overklokovanja tako jakog procesora 64 kad je vec mocan.ok kad imas krs od 1-2mhz.jel to klokovanje radi fore da bi postigli rekord u Mhz ili cisto 'onako' a posto sam otisao iz tih voda kad su se pojavili 64 procesori tj.koliko znam tesko se primeti razlika u brzini u svakom slucaju svaka cast za znanje ali poenta je??????????............

Poenta je u tome sto za igrice uvek prija jace, a i rendering je procesorski veoma zahtevan. A uz malo srece i nesto znanja od 3000+ moguce je dobiti procesor u rangu FX serije. Naravno ako sebi postavis pitanje "zasto" onda nemoj da klokujes.
...............

Ako znas teoriju i imas prakse par godina budi siguran da ti procesor nece pregoreti. Sto se ploce tice postoje ploce koje su pravljenje za OC. Uostalom nije ovo rasprava da li kolokovati ili ne vec je uputstvo za oc. Nemoj vise da mi gusis tred nepotrebnim stvarima...

FROZEN:
E ovako resio sam malo da pisem nesto pametno i mozda nekome pomognem...
Evo jednog tekstica o klokovanju Athlon64 procesora (opisacu detalje na plocama i memorije usput...)

Pa idemo
Jedan od najbitnijih faktora kod overclockovanja A64 je maticna ploca, memorija, primerak procesora i naravno napajanje!
Ovako da se razumemo najvisecu spominjati komponente na kojima radim ili sam imao priliku da ih probam, i malo cu se posluziti opste poznatim informacijama.

Ovako ploce sa nF4 cipsetom su zakon (naravno Ultra i SLI verzije), mada ima i nF3 250 ploca koje kidaju (kao npr. MSI K8N Neo2 Platinum), po nekim mojim zapazanjima po oc sajtovima su zastupljene sledece ploce:
DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D
MSI K8N Neo2 Platinum
ABIT Fatal1ty AN8
Mada je izasao i ABIT AN8 Ultra (memorija je pustena do 3.4V sto je imperativ za BH-5, dok stariji Fatal1ty ide do 2.8V sto je dosta samo za tccd)

Ja licno posedujem DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D koja je moj favorit kao jedna od trenutno najboljih oc ploca, voltaze su pustene do vrednosti koje nikako ne bi trebalo koristiti, recimo max voltaza za memoriju je 4V... E da kod ploce je bitno i kako je izvedena naponska jedinica od koje direktno zavisi stabilnost overclockovanih komponenti.

PROCESOR
Najbolji za overclock su procesori iz poslednje revizije (San Diego i Venice jezgra). Athlon 64 je prilicno raspolozen za oc (zavisi od primerka, ali neki su gazili i preko 3GHz realnih), samo je kod njih multiplikator moguce samo spustati, ali ne i dizati (3000+ 9x, 3200+ 10x, 3500+ 11x, jedini otkljucan je FX serija). Znaci overclockuje se dizanjem klok generatora (FSB).
Ja posedujem 3000+ Venice koji je testiran na 2520MHz uz minimalno dignut napon, ici cu i dalje kad budem imao vremena.
Ako planirate extremne situacije i napone obavezno nabavite jaci kuler, box je dovoljan u dosta situacija, ali ne extremnih... Naravno sve zavisi od serije procesora neki ce ici vise neki manje!
Overclockovanjem athlona 64 povecavate i performanse memorijskog kontrolera koji je integrisan u procesor.

Memorija je bitan faktor kod Athlona 64 jer dosta utice na performanse. Gledaj te da birate memoriju koja izdrzava 1T parametar jer su performanse bolje. Trudite se da memoriju imate samo u dva dimm slota, jer cim ih imate u tri ili cetiri 2T ce biti nominovan!
Mada sam ja probao i 4x512 koje su F.E.A.R.-u prijale mnogo i ako nije bilo 2x1024...
Moja memorija je GeIL Value 2x512MB CL2.5 DDR400 koja moze da radi stabilno do DDR450 rezima. Naravno postoji asinhroni i sinhroni nacin rada procesora sa memorijom, ali o tom' potom...
Trenutno su najbolje memorije sa Samsung-ovim TCCD-om koji je spreman za velike brzine i niske tajminge uz voltaze manje od 3V..
Sinhroni rad pruza malo bolje performanse, ali se u asinhronom rezimu mogu dostici vece brzine procesora!

SAMO ZA ONE KOJI POSEDUJU DFI LANPARTY UT nF4 (ultra, sli, -d -dr)
Ova ploca poseduje odlicne mogucnosti podesavanja voltaze procesora, naime imate podesavanje voltaze CPU VID Control od 0.800V-1.550V u razmacima od 0.025V. I specialnu opciju CPU VID Special Control koja vrednost CPU VID Contrlol moze pomnoziti sa AUTO (100%, odnosno nista se ne mnozi), 104%, 110%, 113%, 123%, 126%, 133%,136%.
Znaci ako je CPU VID Control = 1.125V a CPU VID Special Control = 136% dobijamo sledece:
1.125V*136%=1.53V! Tako se mogu ove dve opcije kombinovati i dobiti najrazlicitije vrednosti za voltazu procesora...

OVERCLOCKING

Ovako A64 se overclockuje dizanjem FSB-a (FSB x multiplikator, recimo 200x9=1800Mhz), Dizanjem FSB-a podize se i brzina HTT linka (default 5x -odnosno 5x200=1000MHz), ali je moguce smanjivati mnozioc HTT linka i time omoguciti veci FSB uz potpunu stabilnost HTT linka!
Drugi bitan faktor je memorija, odnosno njeni limiti koje treba ispitati upotrebom nekog specijalizovanog programa (recimo memtest). Memorija DDR400 je obicno spremna da radi do ddr420-440. E sad u sinhronom radu ako zelite FSB iznad 210-220MHz moracete dobar kes da ulozite u memoriju!
-ASINHRONO
Od procesora zavisi i mogucnost delioca za memoriju, ali uz ponudjene rezime imate i delioc recomo 200 1/1, 180 9/10,****, 150 3/4 itd. Oznaka ispred delioca je pisana za FSB od 200MHz, ako zelite asinhrono morate malo da uportrebite digitron.
Ovako ako je FSB 250 a delioc za memoriju podesen na 150 3/4 memorija ce raditi na 187.5 odnosno DDR 375 (250*3/4=187.5) i tako mozete kobinovati FSB sa ponudjenim deliocima za optimalne performanse i maksimalno iskoriscenje memorijskog podsistema.
-PROCESOR
Realno je da ce te dostici 2.4GHz, naravno nemoj te preterivati sa voltazom! Ja ne bih sa box kulerom isao iznad 1.475-1.5V.
Ako se podigne Win onda je sledeci korak Prime95 kojim ce te utvrditi stabilnost nasvirane masine! Prime95 opterecuje procesor 100% i tako moze da radi satima, naravno ukljucite i program za pracenje tem. da vidite koliko se procesor znoji:-)
Ako procesor napravi i jednu gresku prime95 pada, a vi vidite u BIOS-u sta nije dobro, pa tako sve dok ne napravite stabilnu masinu (recimo 1-2h u Prime95).

Procesor na nekim plocama moze traziti znatno povisenu voltazu, sto znaci da za oc ipak trebaju kvalitetne ploce, sa odlicnim naponskim jedinicama i naravno dobra i jaka napajanja!!! "i naravno kvalitetan i mocan BIOS"
-CHIEPSET
Ako idete visoko sa FSB-om moze da se desi da morate povecati napon na nF4, ja sam stigo do 280 sa default naponom. Ako vam nF4 nije aktivno hladjen ne igraj te se sa ovom vrednoscu!
-HTT
I jos nesto o HTT-u i na njemu je moguce dizati napon, ali to nisam probao stoga mogu reci samo da mi je stabilno radio na 280x4=1120MHz. Mislim da moze da izdrzi i 290x4, ali sve zavisi od ploce!!!
----------------------------------------------
Moja setovanja
FSB=280
CPU mult.=9x
HTT=x4
Mem=150 3/4 (210 DDR420)
Vcore=1.425V (u vinu daje 1.37V)
================================konfiguracija
AMD A64 3000+ Venice
DFI LANPARTY UT nF4 Ultra-D (BIOS FX60TEST)
2x512MB GeIL DDR400
ASUS N6600GT 128MB
WD 80GB PATA
+cd-rw, dvd i jos par sitnih potrosaca
PSU Chieftec DualFAN 360W
==============================================
Evo adrese do jos jedne teme sa problematikom ocerclockovanja nF4-4x
http://forum.krstarica.com/threads/79426

Naravno vi malo proceprkajte, vidite, skapirajte! A ja se nadam da sam bar malo pobogo.

Sve radite na sopstvenu odgovornost, naravno ja nemam nikakve obaveze prema vama.

Korisne adrese
CPU-Z http://www.cpuid.com/cpuz.php
Everest http://www.lavalys.com/
Prime95 http://www.mersenne.org/prime.htm
Kalkulator vataze vaseg kompa http://www.extreme.outervision.com/index.jsp

Sweat PoZdrav od FROZEN-aaaaaaaaaaaaaaaaaa

SVAKA TEBI CAST

raja ajd malo upotrebite sive celije jel zna neko ili ima iskustva u oc celerona 336 2,8ghz 533mhz256mb 64eht. ploca je gigabyte ga 8I915p duo na njoj mi je ddr1 memorija kingston 2x256 trenutni raadi na 429 mhz i daje mi procesor na 3.06ghz koja je defaul vrednost PCI-E magistrale da bi je zakljucao posto asus extrime rx-700 silencer bas i nevoli kad je na auto podesena i kad dignem fsb, ploca podrzava i ddr2 memoriju ako stavim 533 ili 667 ocu li moci da podizem magistralu jos? hladjenje napajanje je reseno sa siberiijom i enermah 360w ali mi je llimit memorija dal da menjam i da uzimam ddr2?

Imam gigabyte GA-7DXE i semprona 2000 koji radi na 1,2GH.
Koliko mogu da ga klokujem da ploci ne bude nista posto imam dobro hladjenje za procesor pa mislim da njemu nece biti nista.
Mnozac ne mogu da menjam a frekvencija je 133MHz,koliko smem nju da podignem i ako je podignem da li treba jos nesto da menjam?

borisjer:
Kako da overclocujem 1.7GH Celeron na otprilike 2.0 ili koliko moze najvise?

Ja sam uspeo da overclokujem Celeron 1.7GHz na 2.2GHz (vise nisam mogao)
Celeron je radio na ASUS P4S8X-X sa 256MB DDR 333MHz....

Clokujes ga tako sto mu podizes FSB pomalo sve dok ne pocne da pravi probleme (nece ra upali monitor, resetujese komp.....)

Pozdrav!

Back