Kako organizovati sahranu , kada ne znam ništa i nemam pomoć

• Začetnik teme Začetnik teme Bluer
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bluer

Početnik
Poruka
2
Moja porodica je uvek živela usamljeno i preskromno.
Pokojni otac i majka su uvek bili loše sa novcem, i živeli su bez prijatelja i rođaka, pa sam i ja uglavnom takav.

Kad je otac umro pre desetak godina, organizovali smo sahranu tako što je majka vodila računa o običajnim stvarima,
i svemu što se tiče ono malo rođaka i poznanika koji su došli na ispraćaj (manje od dvadeset ljudi je došlo na sahranu a još manje u kuću)
i o odeći za oca, o posluženju, o sređivanju stana, o svešteniku...
A ja sam obavio sve što je trebalo u bolnici, opštini, pogrebnom preduzeću, u mrtvačnici. Išao da dobavim ono što je trebalo za pripremu posluženja, itd.

Oboje smo bili u nekom šokiranom stanju i sve to mi je ostalo u maglovitom sećanju..

Na žalost, došlo je vreme da, po svemu sudeći, moram da razmišljam o ispraćaju majke.

Najradije bih, kada taj dan dođe, otišao zauvek i ostavio sve bolnici ili opštini ili ko već sahranjuje same ljude.
Ali znam da ću i tada, kao i kada je otac umro, morati da obavestim ono malo rođaka čije telefone imamo i koje vidimo jednom u sto godina,
i da ću morati da pripremim neki minimum dostojanstvenog pogreba.

Ali ja ne znam ništa o tome. I nemam koga da pitam. Osim ovako, zbog čega sam se i prijavio na forum.
Ova sirotinja od stana u kojem životarimo je u poslednjih par godina veoma propala zbog majčine bolesti i mojeg tumaranja od posla do bolnice.

Mrzim sve to, i taj stan , i ovu situaciju.

To su dva problema: Gde i Kako ?

Video sam da se reklamiraju u blizini groblja neki restorani u kojima se mogu održati posluženja posle (ili pre) sahrane, ili kako se već zove taj običaj.
Ne znam da li je neko čuo i za neku pogrebnu firmu koja organizuje pogreb u celosti, sa tim skupom, i ispunjenjem nekih osnovnih običaja.

Nekim delom svoje svesti osećam koliko je ponižavajuće ovo što pišem, ali moram da pokušam jer ne znam ili nemam energije za nešto drugačije.

..iz svake rechi koju si napisao vidi se da ti je jako teshko..
..zao mi je shto ne mogu da ti pomognem, ali se nadam da ce se uskoro javiti neko
sa korisnim i praktichnim savetima..
..ja mogu samo da ti pozelim da sve prodje kako dolikuje i da se shto pre oporavish od svega..
..ako ti zatreba virtuelna rupa za kukanje ili urlanje ili skretanje misli, ovde cesh je naci, sigurno..

Ja nisam svjestenik da bi poznavao te stvari do detalja ali imam ogromnu familiju i bio sam prisutan na puno sahrana. Kada ne daj Boze dodje do tog dana (a plasim se da je proljece najkriticnija zona jer bolesni ljudi obicno tada umiru) prvo treba kontaktirati pogrebnu sluzbu u vezi sanduka (i krsta) a zatim prijaviti slucaj u kapeli. Mislim da je proslo vrijeme dvorenja po kucama i padanja u nesvjest po cijelu noc. Mrtvac se odvede u kapelu gdje se izlozi jednu noc. Dan prije toga pa do veceri se prima saucesce. Obavijestis rodbinu gdje ce tijelo biti izlozeno u kojoj kapeli i na kom groblju. Ja sada ne znam iz kakve porodice potices ali vjerovatno bi sahrana trebala da prodje po hriscanskim obicajima. Kada tijelo prenoci jednu noc u kapeli sahrana je obicno sjutra dan i mora biti odrzana do prije 12 sati. Organizujes i jednog popa koji ce da prisustvuje sahrani i da ocita opelo. Ovo je onako povrsno koliko se ja sjecam o sahranama. I ja sam prije dvije godine sahranio brata koji mi je bio kao rodjeni, znaci svojim rukama smo ga ja i ostala braca spustili na vjecni pocinak. Bilo je jako potresno i razumijem zasto se ne sjecas nekih detalja. Ja ti zelim svu srecu u zivotu kada sve to prodje, da predahnes malo i razmislis sta ces sa sobom i daljim zivotom.

Koliko shvatam, majka je živa ? Pitaj je šta i kako bi želela da uradiš kada jednog dana nje ne bude bilo. To nemoj ako je dementna ili nervno obolela, ali ako je psihički normalna, pitaj je. Neka njena želja bude ono što ćeš da uradiš. U mojoj porodici su mnogi dragi ljudi, koji su znali da će umreti imali želju da pričaju o tome šta da se uradi sa njima i kako kad umru. Moja baka je godinama pripremala grderobu koju da joj obučemo, peškire koje da podelimo nosačima barjaka...malo je morbidno, ali izgeda da neki ljudi imaju potrebu da sve stave na svoje mesto pre nego što umru, da neko ne bi nešto pogrešio.

Ne znamo u kom kraju živiš, a običaji se razlikuju. Kod nas je, recimo, sasvim normalno da se sahranjuje popodne.
I sama sam pre godinu i po sahranila majku, bila je par dana u komi pa sam se i ja raspitivala šta i kako da uradim.
Idealno bi bilo da pričaš sa nekim od rođaka, oni najbolje znaju kakav se običaj poštuje u vašoj familiji.
U svakom slučaju, nabavi telefon pogrebne službe, razgovaraj odmah sa njima o cenama i odloženom plaćanju, a oni znaju i gde i kako se služi pogrebna daća. Trebaće ti i telefon sveštenika i možda uprave groblja.
Ako je majka penzionerka čuvaj račune za sve što plaćaš (osim daće) jer posle imaš pravo na refundaciju u službi PIO. Bez obzira koliko ti potrošiš, refundacija je za sve ista.

zao mi je sto si u takvoj situaciji. ja sam pre dva meseca sahranio majku, uz ocevu pomoc, pa ti mogu ukratko opisati sta smo radili.

kad je preminula, tata je otisao do pogrebne sluzbe, izabrao kovceg i sve sto ide uz to, zakazao sahranu i odstampao parte. rodjak je potom parte postavio po gradu, a mi smo majku presvukli i obavestili najblize. pogrebnici su potom preuzeli telo. narednog dana smo odabrali grobno mesto i dogovorili dacu (to posluzenje posle sahrane koje si pomenuo) u restoranu pored groblja. obavestili popa o terminu sahrane posto je majka bila verujuca i kod lokalnog autoprevoznika rezervisali autobus posto je groblje malo van grada. treceg dana smo je sahranili.

savete koje su ti vec dali bih ti i ja ponovio, pricaj sa majkom i trebalo bi da refundiras deo troskova od pio. mi smo imali veliku pomoc rodbine i prijatelja, i emotivnu, i svaku drugu, ne znam kako bi bez njih prosli kroz sve to, zao mi je sto se ne mozes vise osloniti na njih.

nadam se da ti je ovo od neke pomoci.

Hvala vam od srca svima na ljudskim odgovorima. Od juče kada sam napisao poruku nisam pogledao forum jer sam bio u dilemi da li je ovo pravi način i kakve ću reakcije izazvati.

U teškom sam emotivnom stanju, znam da je to vreme kad tad moralo da dođe, ali valjda niko nije spreman da to podnese.

Hvala vam što razumete teškoću koju osećam. U pravu ste, bilo bi mi mnogo lakše sa prijateljima, rođacima, ali ja to nemam. Bar ne nikog bliskog ko bi pomogao.
Ali kao što sam napisao, moji su tako živeli i ja sam tako naučio da živim. Ko je za to kriv nemam predstavu, a i nije sada reč o tome.

Stanujemo u jednoj od beogradskih obodnih opština. Otac je sahranjen na Bežanijskom groblju, pa će po svemu sudeći i majka.
Majka prati pravoslavne običaje.

To malo ljudi koje mislim da obavestim kada dođe trenutak, ne mogu da zovem u stan.
Da li je to neprihvatljivo, da li je po običajima neprihvatljivo da se ljudima kaže da ne dolaze u stan već da odu odmah na groblje, a onda posle sahrane na posluženje, tj. daću ?

Od očeve sahrane se prisećam da su sve procedure u opštini, bolnici, u pogrebnoj firmi, jednostavne i ako sam tada prvi put sve uradio kako treba valjda ću i drugi put. I angažovanje sveštenika je bilo jednostavno.

Sećam se da je majka ljude koji bi došli u stan poslužila sa pićem i kafom, zatim da je na sahrani odmah po ukopu, kada ljudi krenu da odlaze od grobnog mesta, bilo posluženo žito,
ali se nikako ne mogu setiti te daće, tog jela, ni da li ga je bilo, ni od čega se sastojalo, potpuno izbrisano iz sećanja. Možda je to žito i bilo jedino što je majka priredila, stvarno mi je prazno sećanje na taj deo.

Kako izgleda daća, to posluženje posle sahrane, koji je to tip jela ? Da li je to nezaobilazno, pogotovo kad očekujem da će se još manje ljudi pojaviti nego što je bilo na ispraćaju mojeg oca.

Znam da nemam pred kim da se stidim, jer i nemam nikoga u životu, i ti rođaci koje ću zvati kao što sam rekao, nikada i nisu bili rođaci, osim kada jave da je neko umro, ili majka njima što je javila da je otac umro. Praktično ih i ne poznajem.
Ali ipak želim da i taj minimum koji uredim bude pristojno.

Ovako. Nadji medju kućnim papirima ugovor o grobnom mestu koje ste zakupili za oca. Majka može na isto mesto sigurno. Nadji i sačuvaj poslednji izveštaj od penzije.
Ako se to desi u bolnici, dobices potvrdu o smrti, sa kojom ides na Novo groblje, gde je kancelarija JKP Pogrebne usluge (imaju sajt i tu moyes da vidis sve sto imaju i po kojim cenama). Koliko cujem, bolje je da izbegnes agencije, koje se muvaju oko bolnica, jer su skuplje (nisam sigurna, ali se tako prica). Tu ces odabrati kovceg i opremu, reci ce ti gde da dones odelo koje zelis da joj se obuce (stari ljudi su to sve ranije spremali), tu mozes da porucis plakate, nemoj mnogo, ako zelis da das citulju u novinama... Oni ce sve to uraditi umesto tebe. U citulji, ako je dajes, mozes da naglasis da se izjave saucesca primaju u kapeli. Nekim penzionerima odmah se odbija izvesna suma novca od racuna koji si napravio i za to ti treba onaj izvestaj o penziji. Ako ne bude tako, onda posle svega podneseš pio zahtev za refundaciju.
Ako ti neko dodje kuci na izjavu saucešća, poslužiš piće i kafu.
U crkvi kojoj pripadate, to je obicno ona koja vam je najbliza, potražiš svog sveštenika, tačno se zna koja je čija parohija, i zakažeš opelo. Plati odmah, da te ne bi zbrzavali na groblju. Sveštenik će ti reći šta je potrebno da donesš... žito, vino... Zamoli neku od tih rodjaka da ti na groblju pomogne oko toga.
Venac koji ćeš verovatno da kupiš nemoj preko Pogrebnih usluga, već u nekoj od cvećara na groblju. Naruči ga na vrem, možeš i dan ranije.
Na Bežanijskom groblju imaš u neposrednoj blizini tri restorana za daću (jedan do kapele, jedan na spratu kod cvećare na uglu i jedan nešto niže ka stanici autobusa 75, zove se nešto na Ozeb... ne znam tačno. Mislim da je ručak po osobi u svima po oko 10 evra, oni ti kažu šta mogu da ponude. To u tom Ozb... je bilo sasvim ok. To isto moraš da ugovoriš ranije, čim saznaš tačno vreme sahrane.

E sad, ako se sve to ne dogodi u bolnici već kod kuće, procedura je drugačija, treba da izađe mrtvozornik, ali to sve piše na saju koji sam navela, kao i brojevi telefona itd...
Ako još nešto treba, pitaj, pa ako znam..
Drži se!

U principu - važna je sama sahrana, a sve ostalo su formalnosti koje mogu a ne moraju da se ispoštuju. Viđala sam svakakve sahrane, ovo je 21. vek, ništa nije tabu.
Nisam iz Beograda, ali mislim da veoma mnogo ljudi živi u malim stanovima i normalno je da ne može pozivati puno ljudi kod sebe. Naglasi da je okupljanje na groblju a ako baš neko i dođe u stan posluži ga kafom i alkoholom (za dušu), eventualno kupi neki keks i meze. Uostalom, sam kažeš da nisi blizak sa familijom, pa ako se nekom i ne dopadne baš te briga.

Ako zelis da sahrana bude po pravoslavnim obicajima najbolje je da pitas svestenika, zato sto ces ako se budes raspitivao kod starijih rodjaka verovatno dobiti bezbroj suvisnih predloga. Ono sto je obavezno to je sveca, zito i vino, na groblje se obicno iznese i rakija i nesto od hrane (mada nije neophodno). Kada sahrana bude zavrsena obratis se prisutnima i kazes im da ih pozivas u restoran taj i taj. Samim tim nece biti potrebe da dolaze kuci. Bilo bi dobro da se raspitas o cenama da bi mogao da isplaniras sve. Bilo bi dobro i da neko od tvojih prijatelja koji ti je blizak bude uz tebe da ti pomogne oko organizacije. Predlazem ti da sve sto ti padne na pamet da treba da se uradi odmah zapises, jer ces imati odjednom previse obaveza, a to je i onako tezak trenutak.

Накнада за погребне трошкове

Накнада погребних трошкова која се исплаћује фамилијама преминулих пензионера (или ономе ко је платио сахрану) у јануару, фебруару и марту 2012. године износиће 36.485,оо динара за кориснике пензија из категорије запослених и војне пензионере, 34.883,оо за пензионере самосталних делатности и 14.034,оо динара за пензионисане пољопривреднике.

У складу са чланом 75 Закона о пензијско-инвалидском осигурању, на име погребних трошкова исплаћује се износ једне и по просечне пензије, у претходном кварталу.

Захтев за исплату накнаде са детаљима о потребној документацији може се наћи у менију Обрасци.
http://www.pio.rs/cir/novcane-naknade-pio.html

ovo sam nasla na netu:
Piše: Dragomir Antonić

O smrti najpre treba obavestiti svestenika, rodbinu i najbliže prijatelje.

Crna boja je znak žalosti. Obavezno se mora imati za sahranu. Crninu oblače najbliži srodnici. Crnina ne mora biti novokupljena, već se iz garderobe izdvoje odgovarajuće stvari.

Porodica treba da bude u kapeli, pored kovčega sa pokojnikom jedan sat pre početka opela. Porodica je u crnini i stoji sa desne strane, posmatrano od ulaznih vrata kapele. Iznad glave pokojnika nalazi se stalak za sveće. Tu treba da gore sveće članova porodice. Oni koji dolaze prići će svakom članu porodice i izjaviti saučešće. Po pravoslavnom običaju, pokojniku se nosi samo sveća. Danas je uobičajeno da se donose venci i cveće.

Za obred sahranjivanja treba pripremiti zito, bocu vina i bocu pomešanog vina i ulja

Na grobu, po pravilu, neko od najbližih prijatelja izgovori nekoliko prigodnih reči o pokojniku, a zatim se kovčeg spušta u grob. Običaj je da se tom prilikom prekrsti, baci pregršt zemlje u grob i kaže: "Laka mu zemlja!"

Negde se na samom grobu posluži zito, a u većim gradovima to se radi pre izlaska sa groblja. Piće se sipa u male čaše, a zito se stavi u papirne korpice. Običaj je da svako uzme čašicu pića i korpicu sa zitom. To se radi za pokoj duše umrlog.

Posle sahrane: U čelu stola se ostavlja prazan tanjir i jedno prazno mesto na koje niko ne seda. To je namenjeno pokojniku. Potrebno je naglasiti da Pravoslavna crkva ne propisuje i ne zahteva služenje hrane posle sahrane i da je to običaj iz narodne tradicije.

Sutradan po sahrani, na groblje odlazi najbliža pokojnikova rodbina. Tada se ništa ne nosi od hrane, već se samo pale sveće i kandilo, i malo uredi grob

Poslednja izmena:
ovako,
najvise hrane je bilo na sahranama siromasnijih, na groblju obezbede piknik ....
oni bogatiji u stanu za najblize organizuju zakusku- sto mozes napraviti sa strucom hleba, malo tune iz konzerve za tuna salatu, neku domacu sljivu za zestinu

sta god tvoji trazili od tebe- ako ovo radis sam uradi kako tebi odgovara ... popove ne moras placati- sta ce ti taj izdatak

I ja sam se sokirala kad mi je otac umro. Sahranili smo ga, na groblje izneli hranu, samo najbliza rodbina i par njegovih kolega je doslo qci. I tako za 7, 20, 40 dana, 6 meseci i godisnjicu. Znam da ima neke veze sa postom sta treba da qpis od hrane, al to najbolje pitaj svestenika. Samo povedi racuna kad budes kupovao odelo, ako nema pripremljeno, ja kad sam za oca kupovala (u pogrebnom preduzecu), spakovali su mi samo pantalone, a sako ne, pa sam morala da jurim opet po sako. I seti se cipela. Ividi kolko imas para za sanduk, cene su drasticno razlicite.
Iskreno, zao mi je :(

Poslednja izmena:
Za obred sahranjivanja treba pripremiti zito, bocu vina i bocu pomešanog vina i ulja
koliko se ja sećam osim žita za posluženje, posebno u činijici smo imali žito koje je koristio sveštenik-za to žito je trebala i kašičica
i ne vidim da li je neko spomenuo veliku sveću ali to uvek pomognu u radnjama sa pogrebnom opremom, oni te uglavnom sve podsete
kada mi je otac umro sve sam organizovala sama sa majkom , i meni je isto sve kao u magli , kao da nisam bila tamo

Žao mi je. Nadam se da će pre svega sve biti u redu sa majkom, a kada dođe vreme za pogreb - da će ti ovi saveti pomoći.

Hteo bih na ovoj temi i da izrazim svoje mišljenje o sahranama...
Sahrana je glupost...
Najbolje je kremirati pokojnika... najmanje stresa, najmanje mučenja, najmanje nerviranja... ko ima sredstava, naravno.
Ali nije po pravoslavnim verovanjima prihvatljivo.

Back