Kako oprostiti?

Urwald

Ističe se
Moderator
Poruka
2.504
Kada se neko ogreši o nas, oprost veoma često deluje nemoguće.
Naše "rane" nas oblikuju i borimo bitke koje druge osobe ne mogu da vide.

Oprostiti može značiti da razumemo poreklo nekog zla i okrutnosti.

Istinsko razumevanje ne leži u opravdanju nečijeg ponašanja, već u saznanju da iza svake frustrirajuće akcije leži istorija koju verovatno nikada nećemo saznati.

Koliko lako ili teško opraštate drugima?
Šta ste do sada oprostili?
Šta ne možete da oprostite?

Opraštala sam, ali više nikada nisam imala povjerenje u te ljude,.
Oprostila sam laganje, lažno optuživanje, novčane prevare, izdaje raznih vrsta,...
Mislim da mogu skoro sve, osim naravno učinjenog nedjela od strane te osobe prema nekome, u smislu oduzimanja ili upropaštavanja života. Mogu, ali nije to više isto. Oprostim, ali ne zaboravim. Podnosim, ali ne volim.

Zavisi od težine povređenosti. Ne opraštam ljudima koji su nečim ugrozili moji decu. Sitne stvari oprostim, ali ako se ponavljaju, onda presečem i precrtam ti osobu. Mogu i dalje da komuniciram sa takvima ali samo površno i kurtoazno, više ih ne svrstavam u dobronamerne.

Nije mi uopste problem da oprostim ljudima.
Svi gressimo.
Ali ako shvatim da je neko zlonameran i da sam mu ja igracka na kojoj testira svoje metode zezanja
taj ili ta bukvalno prestaju da postoje osim za dobar dan ili neku poslovnu konverzaciju.
Mnogo toga sam oprostio razne uvrede i podmetanja.
Ali nedavno mi je najveca neradnica firme koja mi je i shefica rekla da ja samo ladim jaja...
a ja se 28 godina raspadam od posla skoro pa neprekidno...rintam kao vo, konj i magarac zajedno.
To joj necu oprostiti nikada iako znam pozadinu tih recci...
Kao sto ni lazz da ide kod doktora u Beograd dok je na Jahorini privatno neciu oprostiti kolegi.
Isti covek je kad je shefica biila na bolovanju uzeo 9 dana odmora i otisao u Italiju na skijanje.
To sam progutao ali ovo sada necu.
Dakle postoji granica i kad je predju pojedinci nazad nema.
Njima ne prastam vise nikada i nista.

Istinsko razumevanje ne leži u opravdanju nečijeg ponašanja, već u saznanju da iza svake frustrirajuće akcije leži istorija koju verovatno nikada nećemo saznati.

Pa sad mislim da vrijeme koje prolazi igra kljucnu ulogu u oprastanju isto tako mislim da ima stvari koje se nemogu oprostiti ali se možemo pomiriti sa činjenicama

Treba raditi na sebi

За опрост се пита онај који нас је повредио.

Пре тридесет година један другар ме је баш повредио.
Нисмо се после тога дружили ...

Али пре пар година уђемо опет у неко заједништво
и тај човек је једноставно без грешке.

Толико је добар према мени
да просто нисам сигуран је ли се оно онда заиста догодило ???

Невероватно :maramica:

Савет
Не опраштајте ником ништа, кривац је на потезу !
Мојне да би се неко правио луд !!!

Bilo je mnogo ovakvih tema…

Zavisi kome treba oprostiti, odgovor je malo slozen.

Pa sad mislim da vrijeme koje prolazi igra kljucnu ulogu u oprastanju isto tako mislim da ima stvari koje se nemogu oprostiti ali se možemo pomiriti sa činjenicama

Treba raditi na sebi
Nekada vreme utiče na to da oprostimo, nekada na to da zaboravimo šta se desilo.
Kod mene ne to da ne mogu oprostiti stvari koje ne mogu da se isprave, srećom mislim da je takvih stvari generalno malo.

Sve zavisi od situacije i od osobe. Za neke sitnice lako opraštam, za neke važne stvari u životu teže opraštam.

Oprostila sam mobing bivšoj šefovici. Ona je svoje razočaranje i bes koristila da bi maltretirala ljude kojima je ona šef ( prethodno je bila načelnik jednog Odeljenja ).

Ne mogu, ne želim i nikada neću oprostiti čoveku sa NPL poremećajem. Njegove ružne, grozne reči upućene meni a posle i na račun moje majke, ne mogu da se oproste.
Sve što mi je tada rekao, ostalo je duboko u meni i zaista ne mogu da oprostim jer ga ni taj narcistički poremećaj ličnosti, ni činjenica da je alkoholičar ne mogu opravdati.

Teško opraštam, u smislu da se pomirim sa tom osobom ili osobama i pređem preko toga što je urađeno. Zlopamtilo sam i u stanju sam da se nikad više ne pomirim. Uglavnom i mrzim takve ljude. Tešim se da je dobro što im nisam učinio nešto ekstremno i da Bog to vidi i da će zato da mi oprosti i ovo što ih mrzim.

Sad skoro je troje njih skovalo zaveru protiv mene i oklevetalo me pred većom grupom ljudi, jedno je i 15-godišnje dete. Nisu imali nikakvog razloga za to, bili smo u prijateljskim odnosima sve do tada kada su u trenutku odlučili da to urade. Ne znam ni kako da objasnim taj njihov postupak, ni kako da im oprostim.

Ako se neko kaje ili se vidi da tu gresku ne bi ponovio, onda je moguce oprostiti.

Ali ako se ne kaje, nema na cemu da se oprasta. Naravno, ne treba mrzeti tog coveka, ali ne treba ni zaboraviti.

koje glupo pitanje. ko si ti da se ljutiš na nekoga koji se kao ogrešio pa mu ti kao opraštaš?

ako te neko ostavi još trebaš da mu kažeš hvala.

ako s nekim ne možeš živeti prosto se rastaneš. teško će ti pasti ali vreme će zalečiti.

ne mrziš ga. voleo si ga puno ali više biti tako.

naprimer, sve moje devojke držim u lepom sećanju. ali sad volim ženu i one prijatelje koji i dalje vole mene.

Poslednja izmena:
Zašto bih praštala?
Pa hrišćanski je valjda praštati? :)
Inače sam tolerantna. Kada neko prođe i tu granicu nema više potrebe za bilo kakvim odnosom
Šalu na stranu, nije svima isti prag tolerancije - pogotovu za to kada se neko o nekog ogreši.
Možeš li možda da navedeš neki primer stvari koje možeš da istolerišeš donekle?

koje glupo pitanje. ko si ti da se ljutiš na nekoga koji se kao ogrešio pa mu ti kao opraštaš?
Mislim da dosta zavisi od toga šta se desilo i šta neko smatra pod oprostom?
Tipa kod nekih ljudi je situacija da ako ih maliciozno zafrkneš da to pamte i/ili da ih dugo radi u fazonu da traže pravu ili pak osvetu.

Laž je baš specifična kategorija, nešto kao pivo:
"Retko kada se staje samo na jednom pivu"
Kontam da tako nešto važi i za laž(i)
Laž je svesna obmana. To je vid manipulacije. Cilj laži ne vidiš, retko kada je ok. Šta znam,...degutantno mi je i odvratno kad čujem laž. Nekako mi je uvek draža i "ružna" istina, ali bar znam da to nije obmana.

Laž je svesna obmana. To je vid manipulacije. Cilj laži ne vidiš, retko kada je ok. Šta znam,...degutantno mi je i odvratno kad čujem laž. Nekako mi je uvek draža i "ružna" istina, ali bar znam da to nije obmana.
Ima više tipova laži, nisu sve sa namerom da nekoga izmanipulišu.
Naravno one maliciozne jesu problem jer prave probleme.
Realno gledano laž je prisutna u svakodnevnici i nije neko iznenađenje da se ljudi njome služe, a kada se razotkrije bude komplikovano.

Back