Kako neki ljudi ostanu pozitivni i srecni ceo zivot?

Wrong Turn

Domaćin
Banovan
Poruka
4.812
Znate one ljude koji su preživeli sve i svašta, ali su srećni, puni života i motivacije?

U poslednje vreme je to kod mene minimizirano, sve gledam drugačije, ali nećemo sada o meni jer sam više i Boga smorio mojim psihičim stanjem.

Nego generalno, kako su neki ljudi ostali jaki iako su izgubili sve? Gde su našli motivaciju? Da li je to genetski i zašto genetika nije fer, nekome podari da je pozitivan ma šta ga strefilo, a drugi padnu u depresiju ili izvrše samoubistvo zbog lupam pada na nekom testu? Ako nije genetski kako se to uči?

Fora je u ciljevima. Dokle god covek ima ciljeve, dokle god ga nesto "drzi", on gura, nastavlja dalje. Problem je kad nema ciljeva, covek se omlitavi, postane bezvoljan. Na tu kartu igraju svi oni koji su izgubili volju - ne daju ti da ostvaris ciljeve, ometaju te, otezavaju ti, ubijaju ti volju, da ne nastavis dalje, da te zaustave, da i ti budes ko i oni... Prva stvar u resavanju ovakvog problema je da provalis kakvima si okruzen, da li onima koji te "vuku dole", ili onima koji te "vuku gore". Nakon toga je sve mnogo lakse.

how.jpg

Znate one ljude koji su preživeli sve i svašta, ali su srećni, puni života i motivacije?

U poslednje vreme je to kod mene minimizirano, sve gledam drugačije, ali nećemo sada o meni jer sam više i Boga smorio mojim psihičim stanjem.

Nego generalno, kako su neki ljudi ostali jaki iako su izgubili sve? Gde su našli motivaciju? Da li je to genetski i zašto genetika nije fer, nekome podari da je pozitivan ma šta ga strefilo, a drugi padnu u depresiju ili izvrše samoubistvo zbog lupam pada na nekom testu? Ako nije genetski kako se to uči?
kad krenem od nule sam najsrecniji,sto vise imas vise trosis i gomilas probleme,samo da odem na selo preporodicu se,krivo mi ovaj mozak sto nemadoh da ostanem kod dede i babe dok su bili zivi,sav stres nametne drustvo retko ko prsne sam po sebi mada ima nestabilnih sve vise

pa sta znam..gledas da gledas pozitivne stvari...meni recimo je uvek pomagala sala i zezanje i neki pozitivizam mada ne cesto bio nadrealni vise u smislu da ne zelim da vidim neke stvari tj vidim ih al se koncentrisem na dr pozitvne...
mada realno ja nisam sva na mestu:lol:

Nasli su motivaciju u GABA receptorima. :mrgreen:

GAMA-AMINOBUTERNA KISELINA (GABA)
γ-Aminobuterna kiselina (GABA) je glavni neurotransmiter u CNS-u. Glavna funkcija mu je da smanji aktivnost neurona za koji se veže. Smatra se jedanim od glavnih kontrolora straha i anksioznosti, ali ne i jedinim neurotransmiterom koji ima tu ulogu.

GABA deluje na inhibitorne sinapse u mozgu vezivanjem za specifične transmembranske receptore u membrani plazme, utiče na pre- i postsinaptičke neuronske procese. GABA receptori su verovatno najčeći u nervnom sistemu sisara. Procenjuje se da oko 40% sinapsi u ljudskom mozgu radi sa ovim neurotransmiterom, tako da poseduju njegove receptore. U pitanju su jonski kanali. Kada se GABA veže za ove receptore, menja se oblik da bi prošli joni, bilo negativno naelektrisani hloridni joni u ćeliju ili pozitivno naelekrisani joni kalijuma iz ćelije. U zavisnosti od toga koji se jonski kanali otvore, membrana je bilo hiperpolarizovana ili depolarizovana, što dobodi do negativne promene transmembranskog potencijala.

GABA nastaje u mozgu od glutamata (soli glutaminske kiseline) i deluje kao inhibitorni neurotransmiter, što znači da blokira nervne impulse. Glutamati se ponašaju kao ekscitatorni neurotransmiteri i kada se vežu za susedni neuron podstiču ga da šalje nervne impulse. GABA funkcioniše suprotno i govori ćeliji da ne šalje impulse. Bez GABA-e, nervne ćelije suviše često i suviše lako šalju impulse. Poremećaji koji uključuju anksioznost, kao što su napad panike i slično; brojna stanja koja uključuju zavisnost; glavobolje; Parkinsonova bolest; kognitivni deficit su vezani za nizak nivo GABA aktivnosti. GABA ometa transmisiju nervnog impulsa od jednog neurona do drugog. Ima smirujući uticaj. Dobar primer za ovo je kofein. Kofein inhibira oslobadjanje ovog neurotransmitera. Što manje GABA-e, to više prolaska nervnog impulsa. Na biohemijskom nivou, povećana konzumacija kafe je posledica manifestacije dejstva gultamata bez dovoljno GABA-e. Razlog zašto kofein ovo radi jeste to što drugi molekuli mogu da se vežu blizu mesta gde se vezuje GABA i tako utiču na dejstvo ovog neurotransmitera. Po ovom principu funkcionišu i sredstva za smirenje. Oni povećavaju ili imitiraju dejstvo GABA-e, utičući na transmisiju impulsa.

Ocigledno se uci, nadju nesto za sta ce ziveti...
Ti koji padaju u depresiju ili se ubiju ne umeju naci izlaz
A izlaz postoji uvek.
Dakle naci izlaz iz zacaranog kruga

Neki to uspeju uz veru u Boga.
Neki uz veru u ljude, prijatelje
Neki uz veru u dobro
znaci uz veru.

Неможе а да се неодговори на личном нивоу. :)

Полазим од себе, проживех и проживљавам тешку голготу, а са вером у Бога, све се може превазићи. Мислим конкретно на стање духа, психе, па и физичког здравља.

Веоравали или не, Бог ме много пута спасао, вратио у живот, и вером у Бога, при сваком душевном паду, одмах ме уздиже... :)

Прво што треба разумети је да човек од своје вере живи или умире. Има људи који су атеисти и сходно својој вери они налазе доказе да је то тако, Има их који верују у врачаре: и они су пуни доказа да оне могу ово и оно да уврачају. Има и оних који верују у Бога; И они налазе доказе Божјег постојања.
Али погледајмо како вера утиче на наш живот. Овде се говори о људима који су доследни, живе онако како верују. Јер има и пуно недоследних; Они се рецимо декларишу као верници а уствари не верују у Бога, Има и декларисаних верника који верују у врачаре,. Човеков доживљај живота одређује оно у шта он стварно верује а не оно шта каже да верује.
Оно у шта човек верује је његова Истина, и та истина је као наочари за сунце када ставимо на очи. Ако ставимо ружичасте наочари све ће нам бити ружичасто, или црно ако ставимо црне. Тако у зависности каква нам је истина зависи и наш доживљај живота. Наш ум нам ослањајући се на истину тумачи догађаје у нашем животу и ми никада не видимо стварност онаквом каква јесте, већ је видимо обојену коментарима нашег ума. Чак и наш поглед на будућност зависи од истине која је у нама, па наша истина зна да обоји наш поглед на будућност у сиве или ружичасте тонове. Од наше истине зависи да ли ћемо се радовати животу који долази или ћемо живети у безнађу. Да ли ћемо страховати или ћемо храбро хрлити кроз живот. Наше знање, наша искуства, васпитање, све то обликује нашу истину и људи чија је истина је таква да им доживљај живота буде прожет сивилом, више не уживају у животу. Осећања као што су мржња, љутња, гнев, итд боје наш живот сивим бојама а љубав милост и слична лепа осећања боје наш живот у светле боје. Живот је само ствар доживљаја живота. Може човек да има сво благо овог света ако му је доживљај живота лош и он је испуњен мржњом, љутњом гневом,итд. Такав човек неће уживати у животу јер му његова истина боји живот у црно. Он је несрећан јер његов доживљај живота пун лоших осећања. Ако од наше истине зависи наша срећа а не од неких материјалних ствари, зашто да запоставимо рад на истини зарад стицања материјалних добара.
Онај ко може да нас научи како се обликује истина заслужује да се зове Бог.
А Св. Писмо је само ради тога и написано, Да онај ко хоће да научи да обликлује своју истину а са њом и свој живот, има одакле да научи како се то ради.

Будући да нам је од Бога дата слободна воља, то ми можемо да одаберемо у шта ћемо да верујемо. Ако је наш избор базира на страху онда то није од слободне воље,Већ је од слободне воље само када ми не доносимо одлуку под неким притиском, неким страхом од неке казне. Зато је свако ко поверује, ко се роди у Исусу Христу слободан од закона. Да не мора да се плаши да ће га стићи казна , па да због тога донесе одлуку да верује у Христа. Јер Богу није мило да неко донесе одлуку да верује у њега зато што га се плаши, већ да то уради из љубави према њему као према оцу.
Е сад кад имамо слободу избора; да изаберемо у шта ћемо веровати, ми треба да размислимо шта је за нас најбоље да изаберемо; да видимо шта ми то добијамо вером у Бога и шта губимо. Шта добијамо вером у врачаре а шта губимо. Да видимо шта добијамо вером да Бога нема а шта губимо. Шта добијамо вером у науку неке друге религије а шта губимо. Наивно је доносити одлуке по неком свом осећају, а нарочито ако су те одлуке животно важне, и дирекно утичу на квалитет живота.
То да смо слободни од закона и да нам Бог неће судити ће збунити многе. Али шта је Бог урадио заправо кад је укинуо свој суд?( овде се не мисли на задњи суд и суд над праведницима,да се не збуне неки) Он је укинуо свој суд али је закон урезао у наша срца, Тако да смо сада сами своје судије.
Видите како је то фино извео ослободивши себе суда. Шта је урадио Бог; Наш ум је уредио тако да у зависности шта од своје слободне воље чинимо тако се и наш ум мења, мења се наш начин мишљења и доживљаја живота. Тако да Лопов мисли да су сви људи непоштени и где год се окрене он налази непоштење.Зашто је то тако? Зато што је искварио свој ум чинећи зло. Јер док први пут размишљамо о крађи у нашем уму се дешавају борбе између наших мисли, једне нас наговарају да не крадемо а друге да ипак украдемо. Одабравши страну ми смо онима на чију смо страну стали омогућили да се шире и да заузимају простор у нашем уму. Касније ће те мисли мењати нашу истину и ако смо стали на страну лоших и учинили блуд; тада се у нашем уму уместо истине образује заблуда. Исктивљена истина, истина настала после блуда.А кад су наочари кроз које посматрамо живот сачињене од заблуда, какав ли ће наш доживљај живота бити? Видите ли како смо судије сами себи?

Poslednja izmena:
Ако ми чинећи добро или зло имамо моћ да мењамо своју истину, А са истином ће се променити и наш доживљај живота и наше мисли; онда то значи да ми нисмо наше мисли, као и да је начин како мислимо алат кроз који доживљавамо живот. Мењајући своје мисли ми радимо један божански посао, ми уређујемо свој живот по својој мери. Јер човек који не зна да је његов посао да уређујући своју истину уређује свој живот, бива вођен животним стихијама тамо амо и не зна куда га то води. Он се задовољава телесно и не примећује да тако ствара лажну истину, заблуду која полако његов живот води стазама пакла.
Јер шта је пакао а шта рај? Постоје места у нашем уму где живе лоше мисли које су пуне мржње и лоших осећања, и када ми својом пажњом боравимо на тим местима међу тим мислима ми доживљавамо гнев, бес, љутњу итд. А та осећања представљају ватру пакла која нас пече и није нам ни мало лепо. Али Ђаво има и другачија осећања да понуди, А то су еуфорична осећања среће кад нам се испуни нека жеља. Бог је и ђаволу дао нешто шта може да понуди људима. Као дрога кад се да будућем наркоману да га се навуче. Па кад се навуче онда трас у ватру.
А кад својом пажњом боравимо тамо где су лепе мисли тада имамо лепа осећања, пуна љубави према ближњима онда смо у рају. Када човек посвећује пажњу лошим мислима оне се све више множе у његовом уму док на крају не примети да се његов живот претворио у пакао, јер више нема оних лепих нежних мисли. Зато је неопходно чинити добра дела и љубав према ближњима, да би се у нашем уму рађале и множиле лепе мисли које ће наш живот испунити животном радошћу. Зато у Св. Писмо Каже; У дела руку својих заплете се безбожник
Суштина приче је да ми имамо одговорност за свој живот и Свето писмо нас учи у чему је та одговорност и наводи нас да се прихватимо онога што и јесте посао једног ума.
http://forum.krstarica.com/entry.php/43995-Живи-ли-се-од-вере

Poslednja izmena:

Mislim da ovde postoji zackoljica. Srecni ljudi, puni zivota i motivacije verovatno nisu preziveli sve i svasta u zivotu nego to tebi tako izgleda. Prezivljavanje svega i svacega mora ostaviti traga na coveku u bilo kom obliku. Sta precizno mislis kad kazes sve i svasta?

Mislim da ovde postoji zackoljica. Srecni ljudi, puni zivota i motivacije verovatno nisu preziveli sve i svasta u zivotu nego to tebi tako izgleda. Prezivljavanje svega i svacega mora ostaviti traga na coveku u bilo kom obliku. Sta precizno mislis kad kazes sve i svasta?

Вараш се. Срећа се гради. Мада није исто бири срећан и бити испуњен животном радошћу. Срећа зависи од околности. па кад нам се деси нешто штп нам се допада онда смо срећни а кад се не деси онда смо тужни. Срећа и туга су два лица исте медаље.
А животна радост је нешто друго, Она се такорећи не осећа: као кад је човек сит па не осећа глад, Нема осећај глади и добро му је, све му је потаман. Е таква је и животна радост, ништа специјално, само нам је све потаман.
А да би човек живео живот испуњен радошћу у старости он мора кроз живот да створи услове за тако нешто.
Осећања па и животна радост показују како ми прихватамо живот, како доживљавамо ствари које нам се дешавају.
Бити испуњен животном радошћу значи све у свом животу дочекивати отворена срца, с љубављу, и добро и лоше.
Е томе су и посвећена два моја претходна поста. Као и мој Блог овде на крстарици
http://forum.krstarica.com/blog.php/367976-Гром

А да би човек научио у којем правцу и како да води свој живот да би и у старости био радостан мора да прође кроз сито и решето.

Ono šta vam je Bruz Li o funkcijama neurotransmitera sinapsi napisao je dobar deo cele price!
To što vi to ne razumete nije tako ni važno...Neurologija I nije za vas,ali ako neko ima poverenja vise
u religiju ili neku ideologiju,njega je lako razuveriti nekim od lekova-hipnotika,koji menjaju ioz korena
njegovo I raspoloženje I pogled na svet!
Ali,ti zatucani se retko odlučuju kod psihića,,,a zreli za neke lekove...:mrgreen:
Bogami bi trebalo u crkvu pa aktivirati neki sprejčić koji bi zaustavio strah,a popover ostavio bez para ispod
ikone!
Jeste I vera je stvar nerotransmiterskih dejstava na neurone...:lol:

Не треба човеку да зна хемијске рекције у мозгу да би видео да кад се бави лепим мислима, кад ужива у природи гледајући цвеће, слушајући птичице, њему је лепо осећа се радосним. А кад се бави проблемима и сличним стварима које доносе мисли пуне лоших осећања, онда се осећа несрећно. Не треба да се буде натпросечно интелигентан да би се разумело да од нашег доживљаја зависи како ће нам бити. То је простом човеку лако да схвати али једном супер интелектуалцу попут Суперкулера то нешто тешко улази у главу. Нешто га његов суперинтелект суперкулира.

Не треба човеку да зна хемијске рекције у мозгу да би видео да кад се бави лепим мислима, кад ужива у природи гледајући цвеће, слушајући птичице, њему је лепо осећа се радосним. А кад се бави проблемима и сличним стварима које доносе мисли пуне лоших осећања, онда се осећа несрећно. Не треба да се буде натпросечно интелигентан да би се разумело да од нашег доживљаја зависи како ће нам бити. То је простом човеку лако да схвати али једном супер интелектуалцу попут Суперкулера то нешто тешко улази у главу. Нешто га његов суперинтелект суперкулира.
Pošto ne kapiraš ozbiljno- naućno objašnjenje dovoljno je da shvatiš da opisanim procesima treba da zahvališ za svoje tupavo stanje koje
je I inače kod vernika izraženije...:mrgreen:

pa i ja mislim da je religija odgovor, re ligiare - ponovna sveza, povezanost, u smislu nečeg... višeg... šta god to za nekog bilo... priliv finih energija, da tako napišem... miran um - ključ.

- - - - - - - - - -

Mudraci i dobri

Mudraci su inteligentni ljudi, mirnog uma. Inteligentni ljudi koji su smirili rad svog racionalnog uma.

A dobri ne moraju biti inteligentni, ali su i oni mirni.

pa i ja mislim da je religija odgovor, re ligiare - ponovna sveza, povezanost, u smislu nečeg... višeg... šta god to za nekog bilo... priliv finih energija, da tako napišem... miran um - ključ.

- - - - - - - - - -

Mudraci i dobri

Mudraci su inteligentni ljudi, mirnog uma. Inteligentni ljudi koji su smirili rad svog racionalnog uma.

A dobri ne moraju biti inteligentni, ali su i oni mirni.

Поновно повезивање, ту и јесте цака. На шта се ми то повезујемо? На извор живота.
Телевизору кад извучемо утикач из струје он кврц, угаси се. Нема живота.
Тако и човек ако се не прикопча на извор живота умире.
Извор радости је љубав према ближљима, Смисао и склад, хармонија.
Ко не види смисао живота, не успева да се усклади и не гаји љубав према ближњима; умире.
Они који су срећни у старости научили су да буду прикопчани на извор живота.

Мудраци нису мудраци зато што су интелигентни већ зато што су разумни, А интелект је миљама далеко од разума.
Да би интелектуалац био мудар прво мора да укроти свој интелект, а то је немогућа мисија. Што је интелект јачи, то је мисија тежа.

Poslednja izmena:
Intelekt - racionalni um, onaj koji sve deli na dobro i zlo, ustvari dobro meni, zlo meni.
„Poznanje dobra i zla“ – to radi racio?
Preterano racionalni ljudi – jak intelekt, ugašeni u smislu srca, da tako napišem.
Sve svode na kriterijume dam – daš.
Otprilike razumem šta pišeš, razumem tvoju poentu.
Ali ja kažem racionalni um – intelekt.

Poslednja izmena:

Pa valjda nismo svi isti,pod dva to se ne uci takav si kakav si ako bi "ucio" to bi bila izvestacena gluma i bezao bi od sebe..sta ima gore nego bezati od sebe i pokusati da budes neko drugi?! Ja ne gledam ovaj usrani svet kroz ruzicaste ni kroz crno-bele naocare vec kroz obicne.

Back