Kako naterati kupca da prevede auto na sebe

• Začetnik teme Začetnik teme Hix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Hix

Veoma poznat
Poruka
12.993
Da li neko zna koji je mehanizam ako prodajes auto koji je u registraciji (nije istekla) da ga novi vlasnik odnosno kupac, prevede na sebe.

Ili ako naidjes na nekog ko nece, kako da se zastitis od kazni i stete koja neminovno stize na tvoje ime.

Samo da kazem, da ne mozes odjaviti tablice ako ne doneses tablice i dozvolu - a to je kod kupca.

Zanimljivo pitanje, pretprošle godine mi je prijateljica imala takav problem s nekretninom u Šibeniku koju je prodala 2011. godine.
Novi vlasnik se nije uknjižio zbog toga što je valjda u to vrijeme imao neki kredit, pa ga je bilo strah da mu banka ne uzme taj stan ukoliko ne bude mogao plaćati kredit. Danas je tako nešto nemoguće, zbog toga što javni bilježnik isti dan promjenu stanja vlasništva nekretnine upisuje u sustav i to se automatski updatea u gruntovnici.
Na kraju sam u zakonu našao neki članak na osnovu kojeg bi stvarno mogla prisiliti novog vlasnika da se uknjiži, ali ona je davnih dana bacila ugovor, a javni bilježnik ga više nije imao, zbog toga što ga nije sastavljao, već samo ovjerio, pa ga nije bio dužan čuvati.
Cirkus.

🤣

Čak sam joj sugerirao da liku nabaci priču da će nekretninu staviti pod hipoteku, ali se ovaj na kraju ipak uknjižio.
Sada joj konačno više ne dolaze opomene za režije.

E sad, s obzirom da se u tvom slučaju radi o pokretnini, ne znam kako je to u Srbiji regulirano, ali nije isključeno da postoji neka zakonska odredba po kojoj bi ga mogao prisiliti.

@adelaidea , Ari pomozi čovjeku, znaš li nešto u vezi toga?

Poslednja izmena:
Ne daš mu auto dok se to sve završi, a može se završiti u nekoj od agencija za prevod za par sati i košta par hiljada dinara. Ako je kupac u istom registarskom području mislim da ne mora nova tablica nego samo nova saobraćajna.
Ako neće nemoj ga prodavati.

nije to bas tako jednostavno.

Ok. Postoji trivijalno resenje - ako nece nemoj mu prodati.

Ali, cesto prepis nije moguc odmah jer covek zivi u drugom mestu.

Da li neko zna koji je mehanizam ako prodajes auto koji je u registraciji (nije istekla) da ga novi vlasnik odnosno kupac, prevede na sebe.

Ili ako naidjes na nekog ko nece, kako da se zastitis od kazni i stete koja neminovno stize na tvoje ime.

Samo da kazem, da ne mozes odjaviti tablice ako ne doneses tablice i dozvolu - a to je kod kupca.
Он може да преведе само саобраћајну доволу ( извади на своје име ) а касније да региструје.
Кад оверите уговор, инсистирај да извади дозволу на своје име па му дај ауто и узми новац.

hahahaha....mehanizam je prost imaš ugovor, a on nema osiguranje bez tebe...Zato i postoji poziv da se javiš kod pravnika pre kazne radi dogovora, pošto on ne dobija poziv kod prvog prekršaja prijaviš njegove podatke i onda stalno plaća punu cenu kazne...

Не продавати ауто без преноса власништва.

Овлашћења и сличне глупости су пут у пакао.

Ко неће да купи легално, знај да тражи жртву за муљачину. Само је питање да ли је самостални муљатор или организовани криминал.

https://www.automotorevija.rs/rubrike/prodaja-vozila-kuporpodajni-ugovor

"Rizik, odnosno odgovornost za eventualno izvršene prekršaje u saobraćaju ili za parking kazne zbog zonskog parkiranja koje nije plaćeno ili je isteklo, sve se to prevaljuje na osobu na koju je vozilo u tom trenutku registrovano. Faktički, kod kupoprodaje vozila, momenat kada ta odgovornost i rizik prelaze na kupca jeste tek trenutak kada kupac preregistruje vozilo u MUP-u na svoje ime. Sve do tada postoji pretpostavka, doduše oboriva, da ste vi kao vlasnik vozila izvršili saobraćajni prekršaj koji vam se stavlja na teret" objašnjava za Auto Moto reviju advokat Vladimir Milovanović iz advokatske kancelarije Milovanović&Saradnici.

Bivši vlasnik može da pokuša da u prekršajnom postupku ospori svoju prekršajnu odgovornost na taj način što će dostaviti nadležnom sudu, u sklopu svoje odbrane, overen ugovor o kupoprodaji vozila. Nažalost, praksa prekršajnih sudova je takva da se uglavnom to ne prihvata, jer to nije dovoljan dokaz da vi zaista niste izvršili taj prekršaj, odnosno da niste odgovorni."

Rješenje je po meni jednostavno.
Ja bi se zaštitio na način da bi odložio primopredaju auta sve dok kupac ne bi izvršio preregistraciju u MUP-u, tek onda bi mu predao ključeve.

Back