Quantcast

[VAŽNO] Pravilnik foruma "Politika"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

tab503

Kralj spama
Administrator
Poruka
74.304
Poštovani korisnici,

Radi boljeg rada podforuma Politika, dogovorili smo se da vam ukažemo na neka pravila koja bi trebalo da poštujete.

Molim pročitajte Pravilnik Foruma Krstarice.

Pravila su uvedena da bi se povećao kvalitet rasprave. Onaj kome se rasprava svodi na “pljuvanje” i psovanje u nedostatku jačih argumenata, ni ne treba da piše ovde, jer sve se može reći i na kulturan način.

Otvaranje tema i postavljanje sadržaja

Postoje dva načina za pokretanje tema:
 1. Otvaranje autorske teme - svako ko želi da se diskutuje o zasebnoj oblasti koja se tiče aktuelnih političkih dešavanja ili pojava sam postavlja sadržaj sročen u ozbiljnom tekstu od minimum 2 do 3 rečenice. Sadržaj treba da odražava lično mišljenje autora ili da je analiza nekog događaja ili pojave.
 2. Prenošenje aktuelne vesti iz medija uz sledeća pravila:
  • Vest koja se komentariše može da bude isključivo sa sledećih internet sajtova:
   • medija registrovanih u Srbiji; registar je dostupan na sajtu Agencije za privredne registre
   • medijа koji se nalaze u ponudi dva najveća kablovska operatera u Srbiji: SBB i MTS
   • javnih servisa stranih zemalja, npr. BBC, RT, Al Džazira, HRT
   • svetski poznatih medija, npr. CNN, Sputnik
  • Izvor vesti ne može da bude sajt koji nije sa gornje liste, kao ni blog, ni društvene mreže (Fejsbuk, Tviter, Jutjub i sl.)
  • Naslov teme mora da bude isti kao i naslov vesti koja se preuzima
  • Ispod vesti koja se citira, mora da postoji i važeći link
  • Citirana vest mora biti aktuelna, ne starija od nekoliko dana
  • Autor teme u uvodu ispod citirane vesti mora ostaviti i sopstveni komentar koji ima veze sa vešću od bar tri rečenice. Komentar ne mogu biti političke parole. Komentar mora da bude smislen u vezi teme koja je postavljena.
Prilikom otvaranja tema i komentarisanja nisu dozvoljeni pozivi na nasilje, linč ili javna okupljanja.

Poštovanje naroda, vere, državnih simbola, institucije predsednika (sadašnjih i bivših)

Član 173. Krivičnog Zakona Republike Srbije propisuje kaznene mere za javno izlaganje poruzi Republike Srbije, njene zastave, grba (amblema) i himne.
Kako je forum mesto na kojem se javno iznose mišljenja i stavovi molimo sve korisnike da imaju ovo u vidu. Sem što je ovaj deo posebno uređen zakonom, smatramo da svako bez obzira na svoje političko ubeđenje i opredeljenje mora da ima i dovoljnu dozu lične svesti o pripadnosti i državljanstvu, samim tim i poštovanja prema osnovim simbolima i amblemima države kako svoje tako i drugih.

Ono loše što ne voliš da neko radi tebi, nemoj ni ti drugom, stoga od korisnika foruma zahtevamo da se slična pravila poštovanja državnih simbola i naroda primenjuju i prilikom pominjanja drugih država i naroda u diskusiji. Na forumu su svi korisnici jednaki kada su u pitanju pripadnost naciji ili veri, pa se pominjanje naroda u međusobnom oslovljavanju, upotreba pogrdnih naziva i diskriminacija u bilo kom obliku smatra lošom namerom i očiglednom provokacijom.

Vređanje institucije predsednika Republike Srbije, nazivanje pogrdnim imenima strogo je zabranjeno. Kritike i neslaganja mogu biti izrečene jedino umerenim i pristojnim rečnikom. Takođe, nije prihvatljivo ni vređanje svih bivših predsednika država, vladara, krunisanih glava kao i verskih poglavara tradicionalnih religija.

Fašizam, antisemitizam, rasistička uverenja i terorizam

Svaki oblik promovisanja fašizma, antisemitizma, rasističkih uverenja i terorizma je strogo zabranjena i može rezultovati trajnim udaljenjem sa foruma.
Pravilo se odnosi na sadržaj poruka, upotrebu avatara, potpisa, trenutne aktivnosti itd.

Otvaranje tema o administraciji

Strogo je zabranjeno otvaranje tema o administratorima, moderatorima i upravi Krstarice, kao i komentarisanje njihovog rada na temama ili u kafani.
Ukoliko postoji bilo kakav prigovor na rad moderatora ili žalba na kaznu, brisanje teme i komentara, obratite se putem privatne poruke administratoru ili supermoderatoru.

Podforum "Hronika"

Sve teme koje se odnose na kriminal, nesreće, zločine i sl, otvarajte u podforumu "Hronika".


U ime tima administratora i moderatora želim Vam prijatno vreme i dosta kulturnih diskusija na ovom forumu.
 
Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.