Quantcast

[VAŽNO] Pravilnik foruma "Politika"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

tab503

Legenda
Administrator
Poruka
52.146
Poštovani korisnici,

Radi boljeg rada podforuma Politika, dogovorili smo se da vam ukažemo na neka pravila koja bi trebalo da poštujete.

Forum Krstarice je slobodan forum na kome svako može da iznese svoje mišljenje, zaključak, zapažanje, sve dok se to ne kosi sa ustanovljenim pravilnikom foruma, ustavom i zakonima Republike Srbije.

Forum je tu za sve nas kako bi razmenjivali mišljenja koja mogu biti različita i zato se ne sme vređati niko ko misli drugačije, niti se nazivati pogrdnim imenima. Svaki građanin je slobodan da izrazi svoje mišljenje, ali prilikom toga nema pravo da vređa, optužuje i bilo koga naziva pogrdnim imenima pri čemu mislimo i na druge korisnike i na političare ili javne ličnosti. Ako to neko čini u javnosti, to je njegovo viđenje komunikacije, ali ne i komunikacije koju želimo na Krstarici.

Shodno pomenutom, donet je ovaj pravilnik na podforumu Politika.

Pravila su uvedena da bi se povećao kvalitet rasprave. Onaj kome se rasprava svodi na “pljuvanje” i psovanje u nedostatku jačih argumenata, ni ne treba da postuje ovde jer sve se može reći i na kulturan način.

Otvaranje tema i postavljanje sadržaja

Postoje dva načina za pokretanje tema:
 1. Otvaranje autorske teme - svako ko želi da se diskutuje o zasebnoj oblasti koja se tiče aktuelnih političkih dešavanja ili pojava sam postavlja sadržaj sročen u ozbiljnom tekstu od minimum 2 do 3 rečenice. Sadržaj treba da odražava lično mišljenje autora ili da je analiza nekog događaja ili pojave.
 2. Prenošenje aktuelne vesti iz medija uz sledeća pravila:
  • Vest koja se komentariše može da bude isključivo sa sledećih internet sajtova:
   • medija registrovanih u Srbiji; registar je dostupan na sajtu Agencije za privredne registre
   • medijа koji se nalaze u ponudi dva najveća kablovska operatera u Srbiji: SBB i MTS
   • javnih servisa stranih zemalja, npr. BBC, RT, Al Džazira, HRT
   • svetski poznatih medija, npr. CNN, Sputnik
  • Izvor vesti ne može da bude sajt koji nije sa gornje liste, kao ni blog, ni društvene mreže (Fejsbuk, Tviter, Jutjub i sl.)
  • Naslov teme mora da bude isti kao i naslov vesti koja se preuzima
  • Ispod vesti koja se citira, mora da postoji i važeći link
  • Citirana vest mora biti aktuelna, ne starija od nekoliko dana
  • Autor teme u uvodu ispod citirane vesti mora ostaviti i sopstveni komentar koji ima veze sa vešću od bar jedne do dve rečenice.
U oba slučaja pri otvaranju tema autor mora da vodi računa o Pravilniku Foruma Krstarice i Pravilniku o postavljanju sadržaja korisnika.

Šta nije dozvoljeno?

Prilikom otvaranja tema i komentarisanja nisu dozvoljeni pozivi na nasilje, linč ili javna okupljanja.

Teme se ne mogu otvarati samo prostim postavljanjem pitanja i traženja mišljenja, jer ne vode kvalitetnoj diskusiji.

Molimo vas da vodite računa da ne postavljate duple sadržaje, stoga proverite pre postavljanja teme da li slična već postoji.

Upotreba rečnika i međusobnog načina obraćanja

Forum Krstarice je slobodan forum na kojem svako može da iznese svoj stav, zaključak, zapažanje, mesto za razmenu mišljenja koja ne moraju biti ista.
Tuđe mišljenje se mora uvažavati iako je različito i u tom kontekstu ne sme se vređati niko ko misli drugačije, niti je dozvoljena upotreba uvredljivih izraza i pogrdnih imena. Uvek postoji mogućnost da se na kulturan, odmeren ili duhovit način nekome odgovori, ali ne i upućivanjem uvreda. Koristite snagu argumenata, a ne provokacija.

Provokacija, odgovor na provokaciju i upuštanje u međusobnu prepirku nisu poželjni na forumu. Svako ko ih pokrene snosi odgovornost i podleže sankcijama, ali i svako ko odgovori na iste i upusti se u prepirku.

Strogo je zabranjeno psovanje, obelodanjivanje privatnih poruka, tuđih slika, iznošenje privatnih podataka, vređanje porodice, žene, dece, roditelja, muževa i familije.

Poštovanje naroda, vere, državnih simbola, institucije predsednika (sadašnjih i bivših)

Član 173. Krivičnog Zakona Republike Srbije propisuje kaznene mere za javno izlaganje poruzi Republike Srbije, njene zastave, grba (amblema) i himne.
Kako je forum mesto na kojem se javno iznose mišljenja i stavovi molimo sve korisnike da imaju ovo u vidu. Sem što je ovaj deo posebno uređen zakonom, smatramo da svako bez obzira na svoje političko ubeđenje i opredeljenje mora da ima i dovoljnu dozu lične svesti o pripadnosti i državljanstvu, samim tim i poštovanja prema osnovim simbolima i amblemima države kako svoje tako i drugih.

Ono loše što ne voliš da neko radi tebi, nemoj ni ti drugom, stoga od korisnika foruma zahtevamo da se slična pravila poštovanja državnih simbola i naroda primenjuju i prilikom pominjanja drugih država i naroda u diskusiji. Na forumu su svi korisnici jednaki kada su u pitanju pripadnost naciji ili veri, pa se pominjanje naroda u međusobnom oslovljavanju, upotreba pogrdnih naziva i diskriminacija u bilo kom obliku smatra lošom namerom i očiglednom provokacijom.

Vređanje institucije predsednika Republike Srbije, nazivanje pogrdnim imenima strogo je zabranjeno. Kritike i neslaganja mogu biti izrečene jedino umerenim i pristojnim rečnikom. Takođe, nije prihvatljivo ni vređanje svih bivših predsednika država, vladara, krunisanih glava kao i verskih poglavara tradicionalnih religija.

Fašizam, antisemitizam, rasistička uverenja i terorizam

Svaki oblik promovisanja fašizma, antisemitizma, rasističkih uverenja i terorizma je strogo zabranjena i može rezultovati trajnim udaljenjem sa foruma.
Pravilo se odnosi na sadržaj poruka, upotrebu avatara, potpisa, trenutne aktivnosti itd.

Slike, avatari, lokacije, potpisi i trenutne aktivnosti

Nije dozvoljeno koristiti slike i avatare na kojima su:
 • političari
 • javne ličnosti
 • tuđe slike
 • vojnici, vojskovođe i političari koji su na bilo kakav način bili uvučeni u balkanske sukobe krajem poslednje dekade prošlog veka ili su bili procesuirani po bilo kom osnovu. Pod ovom zabranom smatraju se i događaji koji nedvosmisleno mogu biti protumačeni kao provokacija.
 • zastave i druga državna obeležja
 • sadržaji sa seksualnom konotacijom
 • sadržaji koji provociraju ili ukazuju na neprimerenost
 • fašistička obeležja, kao ni drugi slični simboli, grbovi i amblemi koji su uz ilustraciju navedeni u sledecoj poruci (vidi nize).
Nije dozvoljeno koristiti slogane aktuelnih političkih stranaka i organizacija.

Krstarica zadržava pravo da obriše ili ukloni neprimeren avatar ili potpis bez obaveštenja korisnika.

Otvaranje tema o administraciji

Strogo je zabranjeno otvaranje tema o administratorima, moderatorima i upravi Krstarice, kao i komentarisanje njihovog rada na temama ili u kafani.
Ukoliko postoji bilo kakav prigovor na rad moderatora ili žalba na kaznu, brisanje teme i komentara, obratite se putem privatne poruke administratoru ili supermoderatoru.

Sve teme koje se odnose na kriminal, nesreće, zločine i sl, otvarate u delu "Hronika".

Svako prijavljivanje posta vulgarnim rečnikom, pretnjama, vređanjem i slično, biće takođe kažnjivo.

Radi lakšeg čitanja i razumevanja poruka i urednijeg izgleda celog foruma nije dozvoljeno korišćenje velikih slova i kodova, kao i korišćenje boje u tekstovima. Ovo može biti korišćeno samo u kafani u specijalnim prilikama (čestitke, proslave i slično).

Upotreba podebljanih slova (boldovanje) dozvoljena je samo ako se želi naglasiti najvažniji (svakako manji) deo teksta. Podebljavanje celog teksta takođe nije dozvoljeno, kao i upotreba velikih fontova.

Ako se uz poruku prilaže medijski sadržaj većeg formata ili više fotografija npr, sadržaj postavljati u spojlere.

Korisnici koji se ne budu pridržavali ovog pravila će biti upozoreni, a komentar će im biti obrisan.


U ime tima administratora i moderatora želim Vam prijatno vreme i dosta kulturnih diskusija na ovom forumu.
 
Poslednja izmena od moderatora:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top