Kako je nastalo mnogoboštvo?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To nije živi odnos sa Bogom.
Možeš da odeš i na psihoterapiju u te svrhe i da imaš živi odnos
sa psihoterapeutom.

Ako je pravi odnos sa Bogom to sledi. Ako pak je formalan, onda nema unutrašnje promene već samo spoljašnje forme. Zato sam pominjao "nepomičan" karakter tj. karakter koji ostaje isti kao kada neko služi nepominom kipu ili slici, on ostaje isti a formalno je "religiozan" jer mu ta religija služi kao spoljašnji vid samoubeđivanja da je on dobar i ispravan.

Ako je pravi odnos sa Bogom to sledi. Ako pak je formalan, onda nema unutrašnje promene već samo spoljašnje forme. Zato sam pominjao "nepomičan" karakter tj. karakter koji ostaje isti kao kada neko služi nepominom kipu ili slici, on ostaje isti a formalno je "religiozan" jer mu ta religija služi kao spoljašnji vid samoubeđivanjada je on dobar i ispravan.
Šta je za tebe karakter? Karakter čine osobine ličnosti, a ličnost je spoljašnja forma
u odnosu na našu suštinu.
Ako Boga vidiš izvan sebe, ako ličnost vidiš kao svoju suštinu, onda služiš nepomičnom
kipu ili slici.

Izvrdavaš od odgovora kao političar.
Jel Bog izvan tebe? Jesi li ti tvoj ego, karakter?

Opet odlazimo od suštine. Da li smatraš da se moramo osloboditi našeg ega? To je odgovor na tvoje pitanje.

Морал је нешто друго. Ово је питање религије а не морала.

Upravo je povezano. Inače bi religija bila samo folklor, a na žalost tako je i doživljava većina "religiznih".

Opet odlazimo od suštine. Da li smatraš da se moramo osloboditi našeg ega? To je odgovor na tvoje pitanje.

Upravo je povezano. Inače bi religija bila samo folklor, a na žalost tako je i doživljava većina "religiznih".
Odgovor na moje pitanje je pitanje?
Nije važno šta ja smatram. Ti bi trebao da opišeš živi odnos sa Bogom,
ali očigledno ne znaš o čemu pričaš čim ti je teško da odgovoriš na tako
jednostavna pitanja.

Skretanje sa onoga što je poenta. Ja sam pojasnio šta je živi odnos sa Bogom a ne teoretisanje o tome gde je Bog. Ne znam da li shavataš da nesvesno ili svesno pomeraš fokus sa morala na nebitan segment gde se nalazi Bog?

Ne pitaš se kakvi mi trebamo biti već gde se nalazi Bog. Ja insistiram na tome kakvi mi trebamo biti.

Skretanje sa onoga što je poenta. Ja sam pojasnio šta je živi odnos sa Bogom a ne teoretisanje o tome gde je Bog. Ne znam da li shavataš da nesvesno ili svesno pomeraš fokus sa morala na nebitan segment gde se nalazi Bog?

Ne pitaš se kakvi mi trebamo biti već gde se nalazi Bog. Ja insistiram na tome kakvi mi trebamo biti.
Ako ne znaš ko ili šta si ti i ako ne znaš ko ili šta je Bog, kako
možeš imati živi odnos sa Bogom?
Ništa ja ne skrećem, nego tražim da mi objasniš smelu tvrdnju
koju si izneo. Lako je reći da neko drugi nije ispravan a da ti
jesi, al kad treba objasniti onda vrdanje na sve strane.

Eto toliko o tvom živom odnosu sa Bogom. Kako li je samo lako
vređati druge i zvati ih neznabošcima.

Opet skretanje sa teme i čak onoga što nisam rekao pripis.

Nego vidi ovo. Kako znamo da smo grešnici: "..budući da im(neznabošcima) savest svedoči, i misli tuže se i pravdaju", Rimajanima 2,15

Vidiš, po ovome znamo da smo grešnici. Naša savest nam to svedoči jer da nismo naše misli(savest) ne bi nas ukoravala za pogrešne postupke svakog dana.

E zato nam je potreban Bog.

Opet skretanje sa teme i čak onoga što nisam rekao pripis.

Nego vidi ovo. Kkao znamo da smo grešnici: "..budući da im(neznabošcima) savest svedoči, i misli tuže se i pravdaju", Rimajanima 2,15

Vidiš, po ovome znamo da smo grešnici. Naša savest nam to svedoči jer da nismo naše misli(savest) ne bi nas ukoravala za pogrešne postupke svakog dana.
Otvori slobodno temu o tome kako znamo da smo grešnici.
Ovo je tema o tome kako je mnogoboštvo nastalo, gde si ti
izneo tvrdnju da oni obožavaju mrtve, hladne idole i da je
sve u formi, a da ti imaš živi odnos sa Bogom.
Prema tome kako si svoj živi odnos sa Bogom opisao, ti zapravo
obožavaš mrtve, hladne slike i težiš formalnim promenama.

Ovo je tema o tome kako je mnogoboštvo nastalo, gde si ti
izneo tvrdnju da oni obožavaju mrtve

To je povezno jer čuj ovo sada: "Jer kad poznaše Boga, ne proslaviše ga kao Boga niti mu zahvališe, nego zaludeše u svojim mislima, i potamne nerazumno srce njihovo. Kad se građahu mudri poludeše. I pretvoriše slavu večnoga Boga u obličje smrtnog čoveka i ptica i četvronožnih životinja i gadova“, Rimljanima 1,21-23

Znači, Biblija sama svedoči ovo da je paganstvo moralna kategorija a ne samo folklor. Pismo kaže da je pojava obožavanja mrtvih predmeta u obliku čoveka, ptica i životinja produkt ovoga:"potamne nerazumno srce ". Ono jeste moralna kategorija. Fenomenološki. Ne govorim pak da je svaki neznabožac zao kao pojedinac jer se jednostavno rodio u takvom okruženju pa je to sve tako praktikovao već ukazujem fenomenološki, onako kako Biblija to jasno opisuje.

To je povezno jer čuj ovo sada: "Jer kad poznaše Boga, ne proslaviše ga kao Boga niti mu zahvališe, nego zaludeše u svojim mislima, i potamne nerazumno srce njihovo. Kad se građahu mudri poludeše. I pretvoriše slavu večnoga Boga u obličje smrtnog čoveka i ptica i četvronožnih životinja i gadova“, Rimljanima 1,21-23

Znači, Biblija sama svedoči ovo da je paganstvo moralna kategorija a ne samo folklor. Pismo kaže da je pojava obožavanja mrtvih predmeta u obliku čoveka, ptica i životinja produkt ovoga:"potamne nerazumno srce ". Ono jeste moralna kategorija. Fenomenološki. Ne govorim pak da je svaki neznabožac zao kao pojedinac jer se jednostavno rodio u takvom okruženju pa je to sve tako praktikovao već ukazujem fenomenološki, onako kako Biblija to jasno opisuje.
Ja ne znam kako uopšte možeš da nastaviš ovaj razgovor. Da sam
se obrukala tako kao ti, zaobišla bih ovu temu.

Nisi kompetentan da kritikuješ druge, jer si i sam neznabožac. Dok
ne odgovoriš na ono što sam te pitala, možeš da citiraš šta god hoćeš
i objašnjavaš šta god hoćeš, ne mogu da te shvatim ozbiljno.

Ja ne znam kako uopšte možeš da nastaviš ovaj razgovor. Da sam
se obrukala tako kao ti, zaobišla bih ovu temu.

Opet skretanje sa teme.

Nisi kompetentan da kritikuješ druge, jer si i sam neznabožac

Ne kritiujem druge, govorim fenomenološki, onako kako to Biblija i opisuje. I u onim drugim tekstovima to isto govori. Povezan je nastanak neznaboštva sa moralnim otpadništvom.

Ja ne tvrdim za sebe ništa, jer nisam ja u fokusu, već ono što treba da znamo a to je da moramo pobediti ego. To pak ti očigledno ne prihvataš jer smatraš da to ne treba da činimo, ako pak nisam upravu po tom pitanju i ako ti ipak misliš da trebamo da pobedimo ego, slobodno reci. Jel misliš ili ne misliš to?

Opet skretanje sa teme.

Ne kritiujem druge, govorim fenomenološki, onako kako to Biblija i opisuje. I u onim drugim tekstovima to isto govori. Povezan je nastanak neznaboštva sa moralnim otpadništvom.

Ja ne tvrdim za sebe ništa, jer nisam ja u fokusu, već ono što treba da znamo a to je da moramo pobediti ego. To pak ti očigledno ne prihvataš jer smatraš da to ne treba da činimo, ako pak nisam upravu po tom pitanju i ako ti ipak misliš da trebamo da pobedimo ego, slobodno reci. Jel misliš ili ne misliš to?
Ma ne kritikuješ ti nego otvoreno vređaš. Ovo boldovano je teško vređanje.

Pobeđuj šta god hoćeš, ja više sa tobom o ovoj temi neću da razgovaram.

Back