Kako je nastalo mnogoboštvo?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ma ne kritikuješ ti nego otvoreno vređaš. Ovo boldovano je teško vređanje.

Da li sam tebe lično povredio? Žao mi je ako si tako shvatila, upravo moja savest i moj odnos sa Bogom mi to strogo brani. Tako da žao mi je ako si ti lično to razumela, jer to ne postoji u mom komentaru. Vidiš, osetljivost i senzibilnost koju ispoljavaš, lično shvatanje onoga što govornik upućuje u opštem konetskstu je stvar koju moramo pobediti. Zato nam je svima potrebna promena karaktera :).

Zato o njoj govorim. Ovde "stanuje" mnogo religioznih, ali malo njih zna šta je pobeda ega, pobeda mana karaktera. Neka nas Bog vodi da to shvatimo.

Da li sam tebe lično povredio? Žao mi je ako si tako shvatila, upravo moja savest i moj odnos sa Bogom mi to strogo brani. Tako da žao mi je ako si ti lično to razumela, jer to ne postoji u mom komentaru. Vidiš, osetljivost i senzibilnost koju ispoljavaš, lično shvatanje onoga što govornik upućuje u opštem konetskstu je stvar koju moramo pobediti. Zato nam je svima potrebna promena karaktera :).

Zato o njoj govorim. Ovde "stanuje" mnogo religioznih, ali malo njih zna šta je pobeda ega, pobeda mana karaktera. Neka nas Bog vodi da to shvatimo.
Nisi mene uvredio. Uradio si nešto mogo gore. Uvredio si srpsko duhovno
nasleđe. Uvredio si sve ljude koji se interesuju za našu staru veru.

Moralna gromado.. :lol: Ne znam šta te vodi, al to Bog nije sigurno..

Meni je interesantnije zasto se hriscanstvo spustilo sa oblaka apstrakcije, koji je bio prirodan razvoju religijskog misljenja, na zemlju? Zasto je bio potreban bogocovek kao posrednik cijim se telom i krvlju pricescujemo?
I koja je razlika izmedju svetaca, poluboga i boga u hriscanstvu u odnosu na politeizam?
suvise apstraktno je nedostizno i nerazumljivo , potrebno je naci meru

zato je isus uveden, dok je sa druge strane on nadogradnja judaizma, ispunjenje tih bajki

takodje je on dodatni dokaz za nevernike - kako ne verujes , evo videli , pisali o njemu

nasleđe.
Uvredio si sve ljude koji se interesuju za našu staru veru.

Opet je ispoljen duh uvredljivosti, umesto duh ozbiljnog preispitivanja. Osetljivost i sklonost uvredljivosti jeste mana karaktera-ona se mora pobediti. Nesmemo je ispoljavati ako smo istinski sa Bogom :). A sve što iznosim je Biblijski stav po pitanju neznaboštva. Dakle, ne moj lični atak ni prema kome, ne prema ličnosti nego prema karakterologiji i praksi.

nasleđe. Uvredio si sve ljude koji se interesuju za našu staru veru.

Moralna gromado.. :lol: Ne znam šta te vodi, al to Bog nije sigurno..
spc

toliko su se *uzdigli* da koriste sve raspolozive , cesto zle nacine

da nadgovore i pobede sagovornika

umesto da u duhu vere kazu - * ne znam, nije me bog udostojio znanja o tome*

oni vise veruju analizama i tumacenjima raznih popova koji su to pokusali odbraniti i rasvetliti umesto bibliji

Ja ne znam kako uopšte možeš da nastaviš ovaj razgovor. Da sam
se obrukala tako kao ti, zaobišla bih ovu temu.

Nisi kompetentan da kritikuješ druge, jer si i sam neznabožac. Dok
ne odgovoriš na ono što sam te pitala, možeš da citiraš šta god hoćeš
i objašnjavaš šta god hoćeš, ne mogu da te shvatim ozbiljno.
aj sad izbi mu i to oružje i neće dolaziti na ovaj pdf

Zato što su bili realniji ka životu i stvarnosti...
Pa su tražili opravdanja, zašto taj vrhovni dozvoljava ovo ili ono, zato što ima i nižeg od sebe... Iako su to samo slike istog na različite načine.

Ovaj vrhovni ili najviši bog je idealizovan. Posebno biblijski.

To je povezno jer čuj ovo sada: "Jer kad poznaše Boga, ne proslaviše ga kao Boga niti mu zahvališe, nego zaludeše u svojim mislima, i potamne nerazumno srce njihovo. Kad se građahu mudri poludeše. I pretvoriše slavu večnoga Boga u obličje smrtnog čoveka i ptica i četvronožnih životinja i gadova“, Rimljanima 1,21-23

Znači, Biblija sama svedoči ovo da je paganstvo moralna kategorija a ne samo folklor. Pismo kaže da je pojava obožavanja mrtvih predmeta u obliku čoveka, ptica i životinja produkt ovoga:"potamne nerazumno srce ". Ono jeste moralna kategorija. Fenomenološki. Ne govorim pak da je svaki neznabožac zao kao pojedinac jer se jednostavno rodio u takvom okruženju pa je to sve tako praktikovao već ukazujem fenomenološki, onako kako Biblija to jasno opisuje.
Kako covek da svati drugacije nego da su poludeli i to ne malo.Za smrtnu kaznu.
Zrtvovanje prvorodjenih (Izl 22:29; Ezek 20:26)

aj sad izbi mu i to oružje i neće dolaziti na ovaj pdf
Čak nisu ni problem citati, nego to što su stavljeni u poptuno pogrešan
kontekst.
To što je neko pripadnik neke religije, vere, ne označava nužno i njegov
stepen duhovnog razvoja. U svim religijama postoje ljudi koji ne mogu
da dokuče suštinu učenja, pa čak i među hrišćanima.

Učlanim se u grupu koja veruje u živog Boga. Eto mi verujemo.
Šta je to živi Bog? Nemam pojma, al svi ostali su moralni otpad i
neznabošci.
Divota..

Hriscanski pogled je da je jedan Bog - jedna volja - volja bez greha, bez zla.

Mnogobostvo se pak ogleda u puno razlicitih volja. Tu akcent ne stoji na casti, na vrlini ,vec na moci.Tako mnogobostvo ima i zle i dobre bogove, dok u Hriscanstvu, Bog je iskljucivo dobar i njegova volja je jedino ispravna i neprikosnovena.Sa njim se niko ne moze porediti.

Ako uporedimo npr Helenske bogove ,oni se po karakteru ne razlikuju od coveka , samo sto su neuporedivo mocniji od njega.
U Hriscanstvu je Bog cist i mocan u svakom pogledu. Poseduje sve vrline i ni jednu manu.Savrsen u dobru.Bezgresan.
Ugledajuci se na Boga, ucimo kako da budemo bolji, pravedniji,da zivimo u ljubavi i duhovnoj cistoti,neporocnosti,pametniji, i vredniji u svakom pogledu.

Poslednja izmena:
Čak nisu ni problem citati, nego to što su stavljeni u poptuno pogrešan
kontekst.
To što je neko pripadnik neke religije, vere, ne označava nužno i njegov
stepen duhovnog razvoja. U svim religijama postoje ljudi koji ne mogu
da dokuče suštinu učenja, pa čak i među hrišćanima.

Učlanim se u grupu koja veruje u živog Boga. Eto mi verujemo.
Šta je to živi Bog? Nemam pojma, al svi ostali su moralni otpad i
neznabošci.
Divota..
ne zameri, on je pripadnik vrlo mlade organizacije hrišćanske provinijencije, tako da u džepu mora imati pomagalo.
a ne znam, valjda je to u čoveku, ocrnjuj druge da bi sebe uzdigao, a zatim daje stihove da se moraš odreći sebe.
meni je govorio da sam formalista (nemam ništa protiv) al što me zanima pokušavam naći suštinu.
dok oni mešaju formu i suštinu i za njih je sve suština a propitala si ga nije imao pojma.
što bi naš narod rekao "šta se kurobecaš kad nemaš krila" po onom vicu.

U Hriscanstvu je Bog cist i mocan u svakom pogledu. Poseduje sve vrline i ni jednu manu.Savrsen u dobru.Bezgresan.
Ugledajuci se na Boga, ucimo kako da budemo bolji, pravedniji,da zivimo u ljubavi i duhovnoj cistoti,neporocnosti,pametniji, i vredniji u svakom pogledu.
zato se stvara idealizam jer malo znamo o prirodi tvorca neba i zemlje.
mnogobožačke religije stvaraju sliku bogova po svom karakteru ne idealizuju ih.

Hriscanski pogled je da je jedan Bog - jedna volja - volja bez greha, bez zla.

Mnogobostvo se pak ogleda u puno razlicitih volja. Tu akcent ne stoji na casti, na vrlini ,vec na moci.Tako mnogobostvo ima i zle i dobre bogove, dok u Hriscanstvu, Bog je iskljucivo dobar i njegova volja je jedino ispravna i neprikosnovena.Sa njim se niko ne moze porediti.

Ako uporedimo npr Helenske bogove ,oni se po karakteru ne razlikuju od coveka , samo sto su neuporedivo mocniji od njega.
Meni su ovi helenski više cool.

Nemam pojma, al svi ostali su moralni otpad i
neznabošci.
Divota..

Ja sam zato rekao da i kod monoteista postoji isti duh. Monoteista može formalno biti slobodan od idolatrije, ali to ne znači da je duh zbog toga čist. Jer isti poroci kao što je gordost, oholost, osetljivost mogu biti odlika takvog i on je po duhu izjednačen. Ali sam napominjao u čemu je satisfakcija kod vidljive predstave religije na kojoj insistira mnogoboštvo. Satisfakcija je u tome da on fokusom na predmet može doživeti unutrašnji osećaj pravednosti jer ga nema po sebi a o čemu mu i savest svedoči. Jer kada se fokus skloni sa predmeta na njega samog on u sebi ne može naći pravednosti i to bi ga razočaralo i raskrinkalo u njegovoj duhovnoj bedi. Zato mu je potrebno da fokus prebaci sa sagledavanja sebe i svog karaktera na nešto drugo.

Back