Kako je nastalo mnogoboštvo?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne možeš da govoriš o suštini, kad je nisi uočio. Pričaš neku
staru priču, potpuno nezanimljivu.

Kako ti možeš da znaš unutrašnje motive nastanka, kada
nikada o tome nisi ni razmišljao? Tako ti rekli, ti poverovao.
Neznaboštvo, hladni idoli, problem, uništiti, spaliti na lomači...
Izvini.
Odgovor je u sustini kako nastaje mnogobostvo.
Ne mozemo da ocekujemo da svi odgovaraju kao ja, ti, itd.
Nekima je to odgovor sto tebi ili nekome drugome nije.

Trebali bi da pozdravimo dobronamernog clana koji svojim prisustvom cini ovaj forum smisaonim.
Svako od nas ga cini.
Cini forumu svojim prisutvom dobro.
Ostavlja deo svog zivota ovde.
Ne da ga oteramo.

Dugo nije bio ovde.

Politeizam objasnjava hiherahiju kreacije,svaki aspekt kreacije.

Ja sam govorio o motivima, koji su presudni za stvaranje religioznih stavova. Bog nam je dao savest koja nam svedoči o Njemu i Njegovom karkateru. Savest nas poziva na moralan život i življenje po razumu. To je najvažniji aspekt duhovnosti a sve što nas vodi nekom drugom aspektu je promašaj.

A evo šta Biblija kaže, koga zanima:

"Idoli su njihovi srebro izlato, delo ruku čovečijih. Usta imaju, a ne govore, oči imaju, a ne vide. Uši imaju, a ne čuju; nozdrve imaju, a ne mirišu. Ruke imaju, a ne hvataju; noge imaju, a ne hode,i ne puštaju glasa iz grla svojega. Taki su oni koji ih grade, i svi koji se uzdaju u njih", Psalam 115,4-8.

Dakle, spoljšnji izraz bogoslužja je samo precepcija duha onih koji im služe.
a sin mu solomon napravi dom božiji kao dom kulture u medveđi.

Vidi ovo:

"Jer je neposlušnost kao greh čaranja, i nepokornost kao sujeverje i idolopklonstvo“, 1. Samuilova 15,23.

Idolopklonstvo je izjednačeno sa nepokornosti, tj. duhom bunta. Evo još jedan tekst iz Pisma gde se govori o motivima idolopoklonstva. Dakle, kada Biblija opisuje idolopoklonstvo ona ne govori samo o spoljašnjem izrazu jer to je samo forma. Ona govori i o unutrašnjim motivima koji su mnogo važniji.

Vidi ovo:

"Jer je neposlušnost kao greh čaranja, i nepokornost kao sujeverje i idolopklonstvo“, 1. Samuilova 15,23.

Idolopklonstvo je izjednačeno sa nepokornosti, tj. duhom bunta. Evo još jedan tekst iz Pisma gde se govori o motivima idolopoklonstva. Dakle, kada Biblija opisuje idolopoklonstvo ona ne govori samo o spoljašnjem izrazu jer to je samo forma. Ona govori i o unutrašnjim motivima koji su mnogo važniji.
spoljašni izraz bogomolitvi solomon je izgradio u to doba velelepno zdanje sa sve slikama i kipovima i zlatom. zašto to izbegavaš?

spoljašni izraz bogomolitvi solomon je izgradio u to doba velelepno zdanje sa sve slikama i kipovima i zlatom. zašto to izbegavaš?

Upravo je motiv važan. Zato i pomenuh šta Biblija o tome govori. Motiv izgradnje Hrama nije imao duh pobune i sujeverja i zato je to po volji Božijoj i pored sjaja Hrama. A neko može živeti u siromaštvu a da se ubraja u mnogobošca po motivima srca.

Upravo je motiv važan. Zato i pomenuh šta Biblija o tome govori. Motiv izgradnje Hrama nije imao duh pobune i sujeverja i zato je to po volji Božijoj i pored sjaja Hrama. A neko može živeti u siromaštvu a da se ubraja u mnogobošca po motivima srca.
eto, onda ti je sve jasno, samo ne znam zašto parcelišeš onda davida. david totalno drugu poruku šalje.
solomon gradi od kedra i zlata, na zidovima slike u dvorani kipovi na zapovest boga. zar pravoslavni hramovi nisu u tom duhu građeni?
bog nije zapovedio "izgradite tj iznajmite mi skromnu salu od nekog doma kulture i tu se skupljate i budite bogonadahnuti."
ti ako želiš subotom da slušaš službu kao prvi hrišćani idi po mračnim i hladnim katakombama, a ne da se glumi skromni hrišćanin u toploj sali.
dve stvari grešite vi subotari u ovom slučaju. nit ste skromni nit slušate boga da izgrađujete hramove po propisanom.

forma bez suštine je ništa i obrnuto, jer da je tako božiji domovi bi bile dvorane.
crkva (građevina) ostaje mnogo duže od nas i nije samo za nas.
zaostavština - nepoznat pojam protestantskih sektica.

Suština je u ispravnosti motiva i David u onom Psalmu o tome govori. Neko ne mora samo služiti mrtvim idolima da bi bio paganin(mada je manifestacija mrtvog duha zapravo služba mrtvim predmetima-kakvi su oni kojima služe takav im je duh). Može čak tvrditi da služi živom Bogu ali ako to čini iz pogrešnih motiva, ako nema živi odnos sa Bogom on je paganin.

Suština je u ispravnosti motiva i David u onom Psalmu o tome govori. Neko ne mora samo služiti mrtvim idolima da bi bio paganin(mada je manifestacija mrtvog duha zapravo služba mrtvim predmetima-kakvi su oni kojima služe takav im je duh). Može čak tvrditi da služi živom Bogu ali ako to čini iz pogrešnih motiva, ako nema živi odnos sa Bogom on je paganin.
Možeš li da opišeš svoj živi odnos sa Bogom?

Nastanak mnogoboštva je jedno, a njegov razvoj i pad su nešto sasvim
drugo.
Mislim da je tek u dosta kasnijoj fazi sve to počelo da se pretvara u obožavanje
kipova i sujeverje, jer je nestalo razumevanje za samu suštinu svega.
Tako da kritika te kasnije faze stoji.

prvo info radi ispravnosti
pagan znači seljak. uopšte nema veze sa religijom, nego jednostavno seljak koji krvavo radi. tu njihovu narodnu veru, hrišćani vlastodržci nazivaju seljačkom verom da bi omalovažili te ljude od koja debela dupeta žive i mole gospoda da mu se ne pojavi celulit.
eto mnogi al mnogi ne znaju šta je paganizam.
drugo, čovek je i materija, osim što pridodaje bogu svoj karakter kroz celu bibliju, toliko i ti sa sljačkom verom materijalizuju kao simbol tog i tog boga.
dakle razlika je u čemu. sklopiš bibliju držiš je u grudima klekneš i moliš se jahovi. tap nema idola. onaj što se klanja ispred drveta, tap ima idola.
a da su nemci pobedili sad bi u usa nemački jezik bio N°1 i više od pola sveta bi pričali nemački

Nastanak mnogoboštva je jedno, a njegov razvoj i pad su nešto sasvim
drugo.
Mislim da je tek u dosta kasnijoj fazi sve to počelo da se pretvara u obožavanje
kipova i sujeverje, jer je nestalo razumevanje za samu suštinu svega.
Tako da kritika te kasnije faze stoji.
da li ti stvarno veruješ da su srbi rezbarili peruna i mislili da je to bog
ili da su samo simbolički materijalizovali boga poput hišćana sa kipovima i ikonama.
u prevodu nije šija neg je vrat. toliko tupavi sigurno nisu bili.

da li ti stvarno veruješ da su srbi rezbarili peruna i mislili da je to bog
ili da su samo simbolički materijalizovali boga poput hišćana sa kipovima i ikonama.
u prevodu nije šija neg je vrat. toliko tupavi sigurno nisu bili.
Višnjeg, odnosno Boga, nisu ni rezbarili.
Do kvarenja ideje jeste došlo, mada ne toliko u našem narodu, koliko
je to očigledno kod Grka. Oni kao da su preuzeli nešto što uopšte ne
razumeju. Pre neki dan sam negde čula ''napravili su Holivud'' :lol:
A taj njihov Holivud se forsira, a naše se zatire.

Višnjeg, odnosno Boga, nisu ni rezbarili.
Do kvarenja ideje jeste došlo, mada ne toliko u našem narodu, koliko
je to očigledno kod Grka. Oni kao da su preuzeli nešto što uopšte ne
razumeju. Pre neki dan sam negde čula ''napravili su Holivud'' :lol:
A taj njihov Holivud se forsira, a naše se zatire.
poenta je bila sasvim drukčija.
kako višnjem nevidljivim za oko odavati počast. čovek to ni dan danas ne može razumeti, zato se prave ikone u PC, protivnici kažu da su to mrtvaci dok je bog sam u spa centru jer mu živi smetaju.

U svim mnogobožačkim religijama zapravo postoji samo jedan Bog,
a sve ostalo su niža božanstva, odnosno personifikacije prirodnih
pojava, ili nekih fenomena, a ne bogovi. Tako da ne razumem što se
to uopšte zove mnogoboštvo.

Moja teorija je da je mnogoboštvo nastalo iz nerazumevanja onoga
u šta su stari verovali. Kao što sam rekla u temi kucni u drvo tu se
nije radilo o sujeverju, već u svesnosti da svojim mislima i rečima
kreiramo svoju realnost.
Jednako tako, kada se radi o kolektivnoj realnosti, morala se stvoriti
i kolektivna slika, kako bi ljudi mogli misleno da se udruže radi
ostvarivanja zajedničkog cilja. Recimo, da padne ili da ne padne
kiša. Da more bude mirno i slično. Ako bi svako tom prilikom imao
neku svoju sliku, misli ne bi bile udružene.

Šta vi o tome mislite?
.
I u Bibliji ima vise bogova, Jevreji su bili politeisti.
Stvar je u tome da se Jahve borio sa ostatkom
Elohima... tu su Andjeli takodje koji su nekada
bili ti sekundarni bogovi...

Back