Kako je Hrvatima od kad su ušli u EU i NATO?

Sav problem Srbije izlazi iz te ideje srpskih elita da mala europska zemlja bez nekakvih pretjeranih prednosti može voditi svjetsku politiku. Hrvatska unutar EU i NATO ima više manevarskog prostora nego Hrvatska izvan EU i NATO. I nitko nema nikakvih iluzija da Hrvatska treba biti bitna, osim onih koje je nepovratno uništio jugoslavenski prosvjetni sustav.
Kakvog prostora kada prosto morate šta vam narede.Koji je vaš interes da uvedete sankcije Rusiji?

Hrvatska gubi samostalnost jer poštuje međunarodne ugovore, dok Srbija vodi svoju politiku balansirajući između supervelesila i povremeno potpisujući sporazume koji joj donose realnu ekonomsku korist.
Samostalnost po vašem je recept za vječno stajanje u hodniku dok drugi odlučuju o svemu, impresivno.
I tebe da pitam,koji je hrvatski interes da uvede sankcije Rusiji?

U Srbiji je 0,12€ , za 20% jeftinija.
Medjutim za privredu struja je drasticno drugacija
U Hrvatskoj struja kosta 0,26 € dok u Srbiji kosta 0,15. Skoro pa duplo manje.
O grejanju iz toplane da ne govorim i kod nas je skupo ali koliko sam cuo ono vase toplinarstvo dere kozu. I jos vas ocekuju poskupljenja. A i nas u Srbiji. Vec najavljuju nedeljama uznazad, a treba smanjiti cene a ne povecavati da bi poboljsali standard.
Generalno vas deru vise od nas, a i nas ce ako ne daj boze udjemo u EU.
Nema to veze sa EU, već sa stanjem infrastrukture i ispravnim vođenjem poslova i investicija. Postavio sam cjenik za struju i plin u Europi i ima dosta država eu sa jeftinijim energentima od Srbije.
Srbija jednostavno nema razvijenu infrastrukturu i investicije u nju tek predstoje. Ono što ne platite na jednom mjestu plaćate na drugom i zato Srbija ima skuplje gorivo od pola EU, a plaće daleko manje.

U Srbiji je 0,12€ , za 20% jeftinija.
Medjutim za privredu struja je drasticno drugacija
U Hrvatskoj struja kosta 0,26 € dok u Srbiji kosta 0,15. Skoro pa duplo manje.
O grejanju iz toplane da ne govorim i kod nas je skupo ali koliko sam cuo ono vase toplinarstvo dere kozu. I jos vas ocekuju poskupljenja. A i nas u Srbiji. Vec najavljuju nedeljama uznazad, a treba smanjiti cene a ne povecavati da bi poboljsali standard.
Generalno vas deru vise od nas, a i nas ce ako ne daj boze udjemo u EU.
Naše toplinarstvo dere kožu? Pa ne znam baš. Toplinarstvo je najpovoljniji način grijanja, bar ovdje kod nas. Ja od HEP toplinarstva imam grijanje stana i zagrijavanje potrošne tople vode. Grijanje plaćaš po potrošnoj energiji (imam razdjelnike), a zagrijavanje potrošne tople vode po potrošenoj energiji i broju članova domaćinstva, nas je četvero.
1kWh energije je 0.0284€.
Imam nekakve fiksne troškove u iznosu od 16.41€ (snaga, naknade...)
PDV na sve to je 5%.
Račun za 01/2025 je iznosio 61.64€, a za 07/2025 je bio 24.76€ (jer nema grijanja, plaća se samo zagrijavanje potrošne tople vode).

Naše toplinarstvo dere kožu? Pa ne znam baš. Toplinarstvo je najpovoljniji način grijanja, bar ovdje kod nas. Ja od HEP toplinarstva imam grijanje stana i zagrijavanje potrošne tople vode. Grijanje plaćaš po potrošnoj energiji (imam razdjelnike), a zagrijavanje potrošne tople vode po potrošenoj energiji i broju članova domaćinstva, nas je četvero.
1kWh energije je 0.0284€.
Imam nekakve fiksne troškove u iznosu od 16.41€ (snaga, naknade...)
PDV na sve to je 5%.
Račun za 01/2025 je iznosio 61.64€, a za 07/2025 je bio 24.76€ (jer nema grijanja, plaća se samo zagrijavanje potrošne tople vode).
Toplana i plin kod nas su doslovno bagatela, ja cijelu zimu držim 27 i hodam doma u boksericama :mrgreen:

Pa naveo sam ga već.Koji je hrvatski interes da uvedete sankcije Rusiji?

Interes je u tome da Rusija napadom na Ukrajinu destabilizira cijeli kontinent, a time i EU. EU se brani u Ukrajini, kako to lijepo pokazuju upadi dronova na Baltiku, Poljskoj, Rumunjskoj i recentno u Skandinaviji. Ako si dio nečega, onda se imaš nekakav zajednički interes. Interes je da EU opstane, a da Rusi ostanu u Rusiji.

Interes je u tome da Rusija napadom na Ukrajinu destabilizira cijeli kontinent, a time i EU. EU se brani u Ukrajini, kako to lijepo pokazuju upadi dronova na Baltiku, Poljskoj, Rumunjskoj i recentno u Skandinaviji. Ako si dio nečega, onda se imaš nekakav zajednički interes. Interes je da EU opstane, a da Rusi ostanu u Rusiji.
Prekomplicirano je to

Vi ste "destabilizirani" odavno,samim uvođenjem sankcija toj ogromnoj državi.

Back