Како је Богу име?

ne kazuje bog ime svoje..nije rekao ja sam bice nego kaze ja sam onaj koji jesam..ja sam licni bog....licnost je izvor konkretno postojeceg bica.nosilac sustine,prirode...nije rekao bog da je on ono suste nego da je on susti..to mu nije ime..
on se otkriva nama u vremenu,u boxu kao bog otac, kasnije kao bog sin i kao bog sveti duh...i ova imena su tacnija nego ime koje smo mu mi dali bog jahva,radojko i ljubinko..:)

Saturn je Šabataj u Hebreja.

Mars je Samael

itd

Sad znaš i u čiju čast je Šabat i po kojem je dan nazvan Sabato Šabat Subota ili Satu(r)nday.

Nas ne zanimaju Sabati. Mi imamo svoje ucenje koje govori onako kako sam naveo. I same konstelacije, sazvezdja, polozaji planeta u astrologiji su razliciti nego kako prikazuje astronomija. Hermetizam ima svoj put u odnosu na nauku materijalizma.

Ovo je točno da doba Ovna ili Lamba je doba Judeizma kao što je doba Riba doba Kršćanstva koje je na zalasku a ustupa dobu URANA koji je vladar Aqvariusa Vodenjaka...

Ribe koje su nosile Patrijarhat ustupile su mesto revolucionarnoj Vodoliji. Hipi pokreti, seksualne slobode, izucavanje Kosmosa, plemenitost, genijalnost, oslobadjanje od stega ropstva kako materijalnih tako i duhovnih, sve to treba da dodje i ucvrsti se u narednom Milenijumu. Riscanstvo je zaostali pogled na svet ali ce opstati kao i druge religije.

Relativan problem je taj da priroda Vodolije stavlja naglasak na individualnost i trenutno tako daje, pojedincima, koji mogu spoznati za samo nekoliko godina za razliku od eona Riba kada je spoznaja bila moguca tek nakon smrti i to preko zrtve koja se praktikovala za zivota.

Nas ne zanimaju Sabati. Mi imamo svoje ucenje koje govori onako kako sam naveo. I same konstelacije, sazvezdja, polozaji planeta u astrologiji su razliciti nego kako prikazuje astronomija. Hermetizam ima svoj put u odnosu na nauku materijalizma.

To ti je isto da ja sad kažem ne zanimaju me sunčeve faze ili mjesečeve faze.Sve je to dio cjeline..

No jasno mi je da ratuju određeni kultovi dana danas ne podnose se...Sunce je suprostavljeno Saturnu...

- Prvo, nisi shvatio smisao tvrdnje.
Odnosno u koliko se postavi jednakost izmedju oblika YHWH i imena Ahhiyawa
tada citva prica prelazi u istrazivanje drustvenih odnosa izmedju svojevremenih gospodara (Lordova)
i njihovih satelita, koji sami po sebi su istorijska cinjenica,
bar u smislu da Ahijave jesu imali satelite, kao sto je Arzava (Izrael),
u oblasti gde su pre toga boravili Isuwa (Isav), Kizzuwatna (Isak), Quwe (Jakov)...
a inace je oblast jezika kulture Luwi (Levitske).

- Drugo, neko moze da kaze bilo sta, ali se u drustvene hronike ne ulazi po necijoj zelji,
nego preko realizovanih drustvanih uticaja.

- Trece, ovaj svet se okiretao, okrece, i okretace se oko stavova o pitanjima
u vezi najuticajnijih sila u prirodi i drustvu, kako u momentima kada su ispravno utvrdjivane,
tako i u momentima kada su pogresno tumacene,
jer od njih zavisi zivot na Zemlji.
A oko tvoje nezaintaresovanosti za utvrdjivanje istine o realnosti
okrece se samo onaj deo sveta kome je nezainteresovanost interesantnija,
ako se to moze nazvati interesantnoscu.
Jer obicno se upotrebljavaju neki drugi termini.

P.S.
* Sto se tice tvrdnje koju je izneo Eleleth,
cinjenica je da Jevreji po fragmentima hronika koje pominju Y.h.w.h. nisu bili deo Izraela.
Niti su bili narod cija jezicka terminologija je bila bilo kome bitna.
Sam si potvrdio svojim objašnjenjima ono što sam ja rekao, a ti sebe negiraš.
Nemogu da verujem da nerazumeš to što si napisao. :)

Izneo si suštinu kkao se neko ime menja na osnovu jezičkih potreba ljudi na osnovu Narodnosti i jezika kojim se služe.
Primer, Jovan se negde zove JoHan, negde DŽon, itd....

Sve su to ljudske osobine koje su posotjane od kad je čoveka i njegovog psihološkog napretka. :)

Ali to nema veze sa BOGom.

- Što se tiče Jevreja, potpuno odstupaš od istorijskih činjenica. Jevrejska starozavetna Crkva koja je bila centar sveta u ta stara vremena okupljala je sve Narode sveta. Kroz tu Crkvu prolazili su svi, zato što im je bila namera da svet okuplja zbog materijalnih i ostalih interesa...

Бог

БОГ (грч: Θεός), појам који се не може дефинисати, јер је то "Име које је изнад сваког имена" (Флп 2, 9); највише Биће (Суштина), коме Православна теологија даје тумачење кроз служење и величање Његове славе, када је и једино могуће изразити оно што Бог у Библији говори ο самоме Себи.

Под појмом Бог подразумева се Биће које је све створило, а само је нестворено; дакле, Бог јe Творац који је изнад света, и није од овог света. Бог је први узрок овог света, свега створеног и временог, а Његова особина није створеност, него нествореност, непроузрокованост, самобитност. Бог је узрок почетка (1 Moj 1,1) човекове историје, а Његово постојање је чињеница којој није потребно никакво разјашњавање. Само је Бог "први и последњи", а сазнати Бога, значи открити Га на извору сопственог постојања.

Бог у Старом Завету

У Старом Завету, у старом и песничком говору, Бог је имао више имена. Ел одговара нашој речи Бог и исто је што и Елохим, само што је Ел општа именица која означава божанство уопште, као и властито име за ознаку једног, сасвим одређеног Бића (а то је Бог), а Елохим је множина, али нипошто множина која означава мноштво богова, него множина која се односи на мноштво Божијих сила. Име Јахве, под којим се Бог такође јавља, одговара делу које предузима. То име, наравно, садржи тајну, оно само по себи говори нешто неприступачно: "Ја сам онај који јесте" (2 Мој 3,14). Облик Јахве је треће лице од облика у првом лицу: 'ehjen (ја јесам). Уз то, наши праоци су разним придевима именовали Бога: он је Бог вишњи (`el `elijon - 1 Мој 14,22), Бог вечни (`el `olam - 1 Мој 21,33), али и "Бог који види" (`el r°`i - 1 Мој 16,13). Готово сва Божија имена одређивана су Његовим односом према Свом народу.

Бог у Новом Завету

За разлику од Старог Завета, Нови Завет јасно говори ο Богу - Светој Тројици: Оцу, Сину и Светом Духу. Кападокијски оци су установили формулацију, која је постала критеријум Православне теологије ο Светој Тројици: Бог је једна суштина у три ипостаси, а ми не можемо знати шта је Бог, него само да Бог јесте, јер се сам открио у историји спасења као чињеница која не може бити изведена ни из каквог принципа. Три ипостаси Бога су личне особине Оца (нествореност), Сина (рађање) и Духа Светог (исхођење), несводљиве једна на другу по свом личном бићу. Дакле, Бога је могуће познати једино у мери у којој се Он сам открије, односно по Његовим делима или енергијама.
Биће Божије

Бог је творац живота, јер сам живот је дар Бића које је несравњено умније и савршеније од човека, који је најсавршеније биће у сфери познате стварности. Човек је релативно биће, зато што према њему и око њега постоји апсолутно Биће - Бог. Према томе, Бог је апсолутно Биће, а сам појам ο апсолутном неминовно претпоставља и појам ο једном духовном Бићу, чија је суштина недокучива за људски разум. Бога одликује бескрајност (одсуство граница у простору) и вечност (Бог је изнад сваког временског ограничења), једном речју - трансценденталност.

"Бог је љубав" (1 Јн 4,8), "и који пребива у љубави, у Богу пребива и Бог у њему." (1 Јн 4,16) Љубав је врхунска вредност и највернији појам Бога (Рм 8,32), а снага човека не долази од човекове логике, већ од Божије објаве и присутности Његове у човеку. "Бога нико није видео никад" (Јн 1,18), а Господ Исус Христос јесте савршен узорак створења који човеку објављује савршен лик Бога: "Ко је видео мене, видео је Оца." (Јн 14,9)....

2.

Бог као Циљ

Бог је мотив за човеков развој, тим пре што и сам човек може постати Бог (Св. Атанасије Велики), боголик или христолик. Имати Бога за највиши духовни циљ, значи имати могућности за духовни развој. Друштво у коме се Бог замишља као човек, не може имати узвишену представу ο себи, јер је човек коначно, пролазно и грешно биће. Тиме што настоји да се поистовети са вишим од себе, човек не може да се ограничи на себе, да се поистовети са собом какав јесте - као својом мером развоја. Мера мора бити нешто више и највише. Бог је крајња мера човековог развоја: без те мере развој би био бесмислено кретање, лутање без циља. Без те мере може се постојати, али не и живети вредан и смислен живот. Имати веру у Бога као највишу меру, значи отворити себе за развој. Вера у Бога проширује и продубљује човека до бесконачности. Са овог становишта Бог представља људске идеале сабране у јединствен облик или симбол. Цела људска историја није ништа друго до тражење човека који би одговарао Божијој слици и прилици: Бог је наша најбоља и најдаља будућност. Спасити се, значи обожити се, постати причасник божанске природе, учесник у Богу који је Живот. Бог је оно што човек може бити, ако послуша Божији глас у себи.

Бог као Апсолут

По свести ο целини спознаје, човек показује да је још увек сличан Богу, по својим ограниченим увидима у њу, он доказује да је људско биће. Ако немамо појам апсолутне Истине, онда не знамо ни колики је домашај и значај било које релативне истине до које смо дошли искуством или методским истраживањем. Зато је апсолутна Истина нужна у логичком смислу (као мерило), а Бог је нужан у методолошком смислу (као носилац синтезе). Апсолутна Истина је за нас регулативна идеја. Нашу жељу за спознајом може задовољити само једно апсолутно начело као крајње мерило наше спознаје: једна целина у којој се све делимичне истине слажу у складан поглед на свет. Целину света, или целу Истину ο свету и Себи, могао би докучити само Ум, који, наравно, не обитава у овом искуственом свету. Он се мора претпоставити као крајња Мера до које се уопште може ићи у нашој спознаји света: управо то је основа наше мисли ο Богу. Свето Писмо је реч Божија и она увек има предност у односу на реч људску. Баш зато вредност Божије речи и може да буде мерило за људску реч. Сваки релативизам, а да то и не зна, губи наду у појам Истине. Мора се претпоставити да постоји нека веза између свих истина, а ту везу изражава Бог као највиши симбол спознаје.

Бог је највиша духовна вредност и све друге вредности се пореде у односу на ту узвишену вредност: то је онда један објективни поредак или лествица вредности и свако зна где је и на чему је. Човек живи у уређеном свету вредности, при чему, свестан своје ограничености, слути у себи захтев да се уздигне до врховне вредности (да буде Бог). "Будите савршени као што је савршен Отац ваш небески" (Мт 5,48). Христове речи и дела, као и живот првих Хришћана, јесу вредности и норме за дух и живот свих каснијих поколења. Ако је Његово порекло друкчије од осталих људи, онда то значи да је оно духовно: он је оличење духовних вредности. Морална начела, висока као Небо, остваривала су се само у животу пророка и светитеља. У њима је човек постао сличан Богу, у њима је човек Βере достигао завидно висок духовни облик. Показали су својим примером, како се Божија реч претвара у дело, духовни став у духовни живот, морални идеал у моралну особу. Они су мера за друге, па се не могу мерити према другима.

Постојање Бога нужно је из моралних разлога, јер без Бога као Апсолута, не бисмо имали врховно мерило за вредновање наших поступака. Изгледа да људско биће не може уопште да чини било шта добро, ако не верује у највише добро. Живот је добар само у мери у којој одговара вредности добра. Пошто су вера и морал нераскидиво повезани, онда свако слабљење вере повлачи за собом нагризање моралних вредности и распад моралних норми.
Спознаја Бога кроз свет

Свет се често схвата као уметничка творевина која подразумева свога Творца: естетички доказ Божијег постојања. Ако се свет посматра као уметничко дело, онда извори религиозног осећања могу бити и у естетским особинама света: као савршено обликоване целине! Са естетичког становишта, религија је трагање за најузвишенијим облицима у којима се изражава људско искуство са апсолутном и мистичном моћи. Вера се не заснива само на чудима, него и на искуству склада и лепоте света. Лепо се осећа као божанско: Бог је савршен облик који служи као мерило вредности свих других облика стварања. Ако већ имамо представу ο једном савршеном облику, онда тај облик мора да постоји. Како неки човек види свет, не зависи толико од света, колико од њега, тј. устројства његовог духа.

Однос Бога и човека

У хришћанској вери, однос између Бога и човека је непосредан и драматичан, јер је човек, као и Бог - личност. Ко верује у Бога, верује у добро у човеку. Кад смо добри један другоме, хвалимо Бога у нама: у рукама држимо упаљену свећу на путевима таме. Бог може да обитава у људској души и духу, иначе би за нас остао пуко слово на папиру. Најчистији део људског бића је дух. Ако је дух чист, онда је све чисто: свет очишћен од зла. Психолошки гледано, Бог је оличење онога што бисмо желели да будемо у најбољем смислу речи. Ово подразумева бескрајну љубав, не само према пријатељу него и према непријатељу, од кога сазнајемо шта у нама не ваља: без њега не бисмо упознали себе! "Који чини добро од Бога је; а који чини зло није видео, Бога." (3 Јн 11) Бог је метафора за љубав: за највиши морални чин, за узвишену моралну мисао и морално осећање. Извор наде и вере може бити само оно што нема почетка и краја. Бог нема почетка ни краја. Бог може бити једини извор наде и вере. Зато човек треба да се врати своме дому - Богу. Бог се, у најмању руку, у једној слици света вредној помена мора претпоставити, да би човек могао да тежи обожењу, истини, да би могао морално да делује и има оправдање за своје поступке и обликовање света.

http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=Бог

To ti je isto da ja sad kažem ne zanimaju me sunčeve faze ili mjesečeve faze.Sve je to dio cjeline..

No jasno mi je da ratuju određeni kultovi dana danas ne podnose se...Sunce je suprostavljeno Saturnu...

Astrologija nije kult. Predstavlja granu Hermetizma, nezaobilazan stepen na duhovnom putu. Njom vlada Uran a suprotstavljeno je Sunce koje nosi dogmu.

Ono sto je bitno danas je da biblijski bog gubi moc a znanje se siri znatno lakse nego tokom perioda mracnjastva kada je vladala planeta ribara, varalica Neptun.

Poslednja izmena:
Astrologija nije kult. Predstavlja granu Hermetizma, nezaobilazan stepen na duhovnom putu. Njom vlada Uran a suprotstavljeno je Sunce koje nosi dogmu.

Ono sto je bitno danas je da biblijski bog gubi moc a znanje se siri znatno lakse nego tokom perioda mracnjastva kada je vladala planeta ribara, varalica Neptun.

Pregeneralno po mome mišljenju ti izričeš neke zaključke jer nema biblijski bog nego više gledanja na boga ili aspektologija u bibliji no razumljivo je da ti želiš pojednostavniti i staviti u jednu ladicu sve to od toga nema razumijevanja po mome mišljenju.

A što se tiče varalica tu je i Hermes isto zaštitnik varalica ali treba se reći i da ima suprotno od toga Hermes kao pozitivniji od toga.

Tako da tu nije ništa crno bjelo....

Komsija, kako vidim imas agresivan pristup koji je karakteristika bez presedana kod svih onih koji se nisu odvojili od svetog pisma.

To sto navodis na osnovu mojih postova ne moze nikako biti konstatacija i stavljanje u usko glediste odredjene pojave od strane ljudi koji se bave Hermetikom, vec naprotiv, Hermetizam pruza i razvija kod persone osecaj da se data pojava sagledava iz vise uglova STO PREDSTAVLJA RAZLIKU OD POGLEDA NA DUH KAKVU PRAKTIKUJE STADO.

Jos jednom, klasifikacija bogova mora da postoji, svakom je dodeljeno da vlada odredenom sferom iako svaki bog ima i prirodu ostalih jer bog je nista drugo do Sopstvo cija je priroda nepodeljenost. Ali da bi ljudi mogli shvatiti i pribliziti se bozanskom, proucavaju ga peko razlicitih bogova a svaki od njih ima dominantu planete kao karakteristiku njegove prirode. To je slucaj kako sa bogom Jahve koji ima prirodu Saturna (palog andjela Satanaela) a tako i ostali.

Saturn kao i drugi imaju dva pola, onaj koji je los i Neptun koji nosi pacenicko riscanstvo. U danasnje doba kojom vlada humana Vodolija koja ne poznaje zrtvu, treba odbaciti ova dva, ne u smislu obacivanja Saturna i Neptuna vec odbaciti ucenja proistekla iz tog perioda koja su predstavljala ucenje i razvoj za za ljude tog doba jer nema vise pozitivnog pola kao sto je bilo ranije.... i sam vidis u sta se religije utvaraju i koliko tonu. Vidis kako ih stize Uran i kako iz dana u dan obrezaju riscanski svestenici u pedofiliju, basnoslovno bogacenje a Islam je otisao do tog ponora da otvara Dzamije za gej individue, cime udara i grize sam sebe jer krsi princip na kojem je zasnovan.

I ko se danas a da je iole normalan bakce sa religijom? Danas je ista nista vise do puka formalnost kod vecine. Samo fanatici urlaju a nista ne postizu. Kako kaze utah, psi laju a karavani prolaze.

Komsija, kako vidim imas agresivan pristup koji je karakteristika bez presedana kod svih onih koji se nisu odvojili od svetog pisma.

To sto navodis na osnovu mojih postova ne moze nikako biti konstatacija i stavljanje u usko glediste odredjene pojave od strane ljudi koji se bave Hermetikom, vec naprotiv, Hermetizam pruza i razvija kod persone osecaj da se data pojava sagledava iz vise uglova STO PREDSTAVLJA RAZLIKU OD POGLEDA NA DUH KAKVU PRAKTIKUJE STADO.

Jos jednom, klasifikacija bogova mora da postoji, svakom je dodeljeno da vlada odredenom sferom iako svaki bog ima i prirodu ostalih jer bog je nista drugo do Sopstvo cija je priroda nepodeljenost. Ali da bi ljudi mogli shvatiti i pribliziti se bozanskom, proucavaju ga peko razlicitih bogova a svaki od njih ima dominantu planete kao karakteristiku njegove prirode. To je slucaj kako sa bogom Jahve koji ima prirodu Saturna (palog andjela Satanaela) a tako i ostali.

Saturn kao i drugi imaju dva pola, onaj koji je los i Neptun koji nosi pacenicko riscanstvo. U danasnje doba kojom vlada humana Vodolija koja ne poznaje zrtvu, treba odbaciti ova dva, ne u smislu obacivanja Saturna i Neptuna vec odbaciti ucenja proistekla iz tog perioda koja su predstavljala ucenje i razvoj za za ljude tog doba jer nema vise pozitivnog pola kao sto je bilo ranije.... i sam vidis u sta se religije utvaraju i koliko tonu. Vidis kako ih stize Uran i kako iz dana u dan obrezaju riscanski svestenici u pedofiliju, basnoslovno bogacenje a Islam je otisao do tog ponora da otvara Dzamije za gej individue, cime udara i grize sam sebe jer krsi princip na kojem je zasnovan.

I ko se danas a da je iole normalan bakce sa religijom? Danas je ista nista vise do puka formalnost kod vecine. Samo fanatici urlaju a nista ne postizu. Kako kaze utah, psi laju a karavani prolaze.

Vjerojatno te naljutilo što je Hermes zaštitinik lopova i varalica ali to je miotološki no kažem ti ima i drugi aspekt Hermesa pozitivniji.

Nema razloga za ljutnju.

Kad već pominješ Hermetizam reci mi što se sjedinjava ?
Postoji li sjedinjenje?

Komsija, dao sam opsirno obrazlozenje koje nije proisteklo iz mrznje. Post je napisan da bi neutralisao tvoj pokusaj da nametnes da hermetizam usko posmatra duhovne fenomene a svi znamo da opsesivno posmatanje u jednu tacku dolazi od vernika koji su zglajznuli u versku dubiozu a ne od hermetizma. Plus si pokusao podmetnuti da i ja to radim navodom "stavljas sve u jednu ladicu" zbog davanja podatka kako astrologija klasifikuje starobiblijskog boga, kojeg inace branis srcano.

Jos navodis i petljas Hermesa sa ljutnjom koja postoji samo u tvojoj glavi jer je vidis u drugima koji su savrseno mirni i dobro raspolozeni.

Komsija, dao sam opsirno obrazlozenje koje nije proisteklo iz mrznje.
Nisam ni pomislio da je mržnja i na kraju krajeve mržnja je prirodna emocija,no ne mislim da mrziš nego da imaš predrasude jer gledaš pregeneralno na neke stvari.

Post je napisan da bi neutralisao tvoj pokusaj da nametnes da hermetizam usko posmatra duhovne fenomene a svi znamo da opsesivno posmatanje u jednu tacku dolazi od vernika koji su zglajznuli u versku dubiozu a ne od hermetizma. Plus si pokusao podmetnuti da i ja to radim navodom "stavljas sve u jednu ladicu" zbog davanja podatka kako astrologija klasifikuje starobiblijskog boga, kojeg inace branis srcano
.Ne uopće nego samo sam pomeuo da je moguće da Hermatozam je mix varalice Hermesa koa i Hermesa koji donosi znanje a na tebi/vama je da sami shvatiti što je što.Ništa više.
Mislio sam da je to jasno na prvi pogled.

Pitam te ima li sjedinjenja u Hermatizmu?

.

Jos navodis i petljas Hermesa sa ljutnjom koja postoji samo u tvojoj glavi jer je vidis u drugima koji su savrseno mirni i dobro raspolozeni.
Super ako nisi se naljutio,možda ćeš da odgovoriš onda,,,

Ima li sjedninjenje u Hermetizmu?
Što se sjedinjuje?

Nije pod morati nego ako te volja,nema bad feelings,ja se ne ljutim a eto kažeš ti da se ne ljutiš super je onda,,nekako gluvih telefona je ispalo...

Nije pod morati nego ako te volja,

Pravo da ti kazem nisam raspolozen za pisanje, vec sam nabio danas nekoliko vecih postova a treba imati meru u svemu pa i ovome. Ajde samo da kazem u vezi sjedinjenja da su ljudi koji su ostvarili isto treningom koji pruza Hermetizam uocili da, u tom nazovimo ga stanju Nirvane, nema boga, tj. svaka pojava se dozivljava kao bog.

Odatle i navod jednog od njih da je Alah ateista jer nema boga iznad Alaha :per:

Pravo da ti kazem nisam raspolozen za pisanje, vec sam nabio danas nekoliko vecih postova a treba imati meru u svemu pa i ovome. Ajde samo da kazem u vezi sjedinjenja da su ljudi koji su ostvarili isto treningom koji pruza Hermetizam uocili da, u tom nazovimo ga stanju Nirvane, nema boga, tj. svaka pojava se dozivljava kao bog.

Odatle i navod jednog od njih da je Alah ateista jer nema boga iznad Alaha :per:

ok drugi put može...

Nije ti smesno ime Jahve, ali je smesno srpsko ime Ljubinko?

Никада нисам рекао да ми је смешно име Љубинко. Ниједно србско име мени није смешно. А ако си ти из мог коментара тај закључак извукао, онда шта да кажем о твојој ,,логици"?

Sam si potvrdio svojim objašnjenjima ono što sam ja rekao, ...
Izneo si suštinu kkao se neko ime menja ...
Ali to nema veze sa BOGom. ...
Niti na forumu niti bilo gde nisam da bih vodio nerazumljive filozofske debate.
Smisao onoga sto sam rekao bio je u tome da:
a) Forma izgovora nije bitna.
b) Bitno je da se pogodi ko ili sta je to sto je imenovano,
ali ne po njenju naknadnih doba nego po realnosti u svome dobu, odnosno u originalu.
* Ako nisi primetio Yhwh je u starom zavetu neko ili nesto sa cime TAJ izrael komunicira, i kome to neko ili nesto pomaze u vojnim sukobima.
* A u potonjim tumacenjima je MRTVO SLOVO na papiru.

- Inace itekako ova problematika ima veza sa time sta su to bogovi,
jer od sog sijaseta imena bogova sa kojima je neko nekada imao nesto ni jedno ne znaci ono sto se pod terminom bog smatra od strane ljudi koji ni sa jednim nisu imali nikada nista,
i nisu uspeli da svojim odnosom budu iole bilizu akterima Staroga i Novoga zaveta, Korana ili bilo koga iole vrednijeg spisa.

- Uzgred ako je rec o imenu zivoga bica ono se tim imenom oslovi - pa ti PROBAJ da ga dozoves.

- Što se tiče Jevreja, potpuno odstupaš od istorijskih činjenica. Jevrejska starozavetna Crkva koja je bila centar sveta u ta stara vremena okupljala je sve Narode sveta. Kroz tu Crkvu prolazili su svi, zato što im je bila namera da svet okuplja zbog materijalnih i ostalih interesa...
Jedno je stvarna istorija
a nesto sasvim drugo su dostignuca takozvane istorijske nauke koja nabada stvari kako ume i moze.
Inace iako savremeni istoricari grese u mnogo cemu, ovaj svoj zakljucak sigurno nisi od njih izvukao.
Sto se Jevreja tice, oni se u doba dogadjaja staroga zaveta jedva pominju i to ne kao deo biblijskog Izraela.
A sto se judaizma tice, koji je inace znatno mladji od dogadjaja u kojima je Yhwh bio akter,
i uzgred nije svojstven ni Isusu, ne samo po ideoloskom opredeljenju, nego ni po kulturnoj pripadnosti.
Kada Isus upotrebljava termin "ocevi" u smislu predaka, on njima nikada ne kaze "nasi" nego "vasi".

Potonji znacaj judaizma je zbog filozofskoga prelaska sveta na monoteisticku filozofiju.
Inace u I veku jos je Egipat bio kulturno srce Sredozemlja.
To je istorijska cinjenica, koju ni danasnji istoricari ne mogu da progutaju a da kamo li ti.
Zna se gde je bila Aleksandrija.

Niti na forumu niti bilo gde nisam da bih vodio nerazumljive filozofske debate.
Smisao onoga sto sam rekao bio je u tome da:
a) Forma izgovora nije bitna.
b) Bitno je da se pogodi ko ili sta je to sto je imenovano,
ali ne po njenju naknadnih doba nego po realnosti u svome dobu, odnosno u originalu.
* Ako nisi primetio Yhwh je u starom zavetu neko ili nesto sa cime TAJ izrael komunicira, i kome to neko ili nesto pomaze u vojnim sukobima.
* A u potonjim tumacenjima je MRTVO SLOVO na papiru.

- Inace itekako ova problematika ima veza sa time sta su to bogovi,
jer od sog sijaseta imena bogova sa kojima je neko nekada imao nesto ni jedno ne znaci ono sto se pod terminom bog smatra od strane ljudi koji ni sa jednim nisu imali nikada nista,
i nisu uspeli da svojim odnosom budu iole bilizu akterima Staroga i Novoga zaveta, Korana ili bilo koga iole vrednijeg spisa.

- Uzgred ako je rec o imenu zivoga bica ono se tim imenom oslovi - pa ti PROBAJ da ga dozoves.

Jedno je stvarna istorija
a nesto sasvim drugo su dostignuca takozvane istorijske nauke koja nabada stvari kako ume i moze.
Inace iako savremeni istoricari grese u mnogo cemu, ovaj svoj zakljucak sigurno nisi od njih izvukao.
Sto se Jevreja tice, oni se u doba dogadjaja staroga zaveta jedva pominju i to ne kao deo biblijskog Izraela.
A sto se judaizma tice, koji je inace znatno mladji od dogadjaja u kojima je Yhwh bio akter,
i uzgred nije svojstven ni Isusu, ne samo po ideoloskom opredeljenju, nego ni po kulturnoj pripadnosti.
Kada Isus upotrebljava termin "ocevi" u smislu predaka, on njima nikada ne kaze "nasi" nego "vasi".

Potonji znacaj judaizma je zbog filozofskoga prelaska sveta na monoteisticku filozofiju.
Inace u I veku jos je Egipat bio kulturno srce Sredozemlja.
To je istorijska cinjenica, koju ni danasnji istoricari ne mogu da progutaju a da kamo li ti.
Zna se gde je bila Aleksandrija.
Poštovani,

razumem ja šta ti pišeš, i na osnovu toga mogu ti reči da si na pogrešnom putu.
Svoje zaključke donosiš na osnovu mišljenja raznih pisanija koja su proistekla od mnogobrojnih ljudi koji se bave istorijom, tumačenjem nečega zasnovano na njihovom mišljenju, što je sasvim pogrešno, kao što i ti tumačiš mnogo toga onako kako tebi odgovara, onako kako ti prija. :)

Tu nema istine, a da bi znao istinu moraš biti i spreman je prihvatiti. Ona se ne nalazi u svačijem tumačenju ovozemaljskih dela na onaj način koji predstavlja ljudske osobine bez duše i duhovne veze sa Bogom.

Kad budeš spreman da prihvatiš istinu onakvu kakva stvarno jeste, i da bi došao do nje, moraš se prepustiti Bogu, Božijem Štapu da te vodi kroz život i pokaže ti sve šta jeste...

Свети Теофан Затворник - Мисли за сваки дан у години

Нисам дошао да позовем праведнике него грешнике ка покајање (Лк.5,32). Каква утеха за грешнике! Али, потребно је престати са гресима, и чинити само добро. Осим тога, и творећи добро, све себе треба сматрати грешником, и то не само на језику, него и у срцу. Не греши, а ипак се, као прави грешник, кај и призивај Господа да те помилује. Ако имаш такво настројење, стојиш у истини. Уколико се, пак, подаш осећању самоправедности, и почнеш себе да сматраш безгрешним, знај да си скренуо с правога пута и пошао стазом која нe води у cпaceњe. Како да се исправан живот споји са осећањем грешности? О томе питају само књижевници који пишу а не делају. Ономе, пак, ко иде делатним путем, сасвим је јасно да не може бити другачије.

http://forum.krstarica.com/showthre...ВНА-ЧИТАЊА?p=26655058&viewfull=1#post26655058

Back