Како је Богу име?

…………………………………………………………………………………..
IZLAZAK 3,13
Nato Mojsije reče Bogu: "Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: `Bog otaca vaših poslao me k vama, i oni me zapitaju:
`KAKO MU JE IME? - što ću im odgovoriti?

IZLAZAK 3,15
Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako:
JAHVE,
Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.`
TO MI JE IME DOVIJEKA,
TAKO ĆE ME ZVATI OD KOLJENA DO KOLJENA..

...................................................................................................................
IZLAZAK 6,3
Abrahamu, Izaku i Jakovu objavljivao sam se kao El Šadaj.
Ali njima se nisam očitovao pod svojim imenom - Jahve.
IZLAZAK 15,3
Jahve je ratnik hrabar, Jahve je ime njegovo.
IZLAZAK 20,7
Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.
IZLAZAK 33,19
"Dopustit ću da ispred tebe prođe sav moj sjaj", odgovori,
"i pred tobom ću izustiti svoje ime Jahve. Bit ću milostiv kome hoću da milostiv budem; smilovat ću se komu hoću da se smilujem.
IZLAZAK 34,5
Jahve se spusti u liku oblaka, a on stade preda nj
i zazva Ime: "Jahve!

Pa eto cita se lepo da je to Pera, ili ti iz milosti ga zovu Perica.

I smilovao se tebi da imas pravo da ga nazivas Perom, i to onako drugarski.

- - - - - - - - - -

Proverio sam da nema cega pridodatog nevidljivim mastilom.

Izvini na nepoverenju. :roll:

P.S.
A sada nesto ozbiljno...

"Prednost" zapadne filozofije u vezi religijskih tema je sto zapad diktira trendove upotrebe slobodnih pristupa.
Zato ima pojavnu agilnost.
Ali time u stvari imas jedan problem vise u odnosu na ortodoksne stredine.

Ortodoksni pristupi su ostali na zatecenim nivoima promasaja, a neortodoksni su nadogradili promasaje.

Naime neshvaceni originali su sa istoka.

Dali mislis da ces ,sa svojim recima uspeti , ovima da se otvore oci , tj da ce poceti misliti svojom glavom...

Samo se nadaj i da nada poslednja umire.....

Pa Marsovac je u realnom svetu, letim, i ljubim mlade zemljanke, ponekad i malko starije ali zasigurno znam da mi stare ne odgovaraju.....

Vidis, mlade i mozes i da ih ucis nekim novim saznanjima, novim stvarima i zeljno primaju.

E sada dal je to realnost, Ariana sta ti mislis.
Mislim da se plasis zena pa biras mlade neiskusne da ih ucis
kakva realnost
realnost je svesnost i ljubav

jhvh.jpg

Depiction_of_Jehovah_%28detail%29,_Martinskirche,_Olten,_Switzerland_-_20061203.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipe...tinskirche,_Olten,_Switzerland_-_20061203.jpg

Poslednja izmena:
Psalms 83:18
That men may know that thou, whose name alone is JEHOVAH, art the most high over all the earth.

- King James Bible "Authorized Version", Cambridge Edition

Exodus 6:3
And I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, by the name of God Almighty, but by my name JEHOVAH was I not known to them.

Isaiah 26:4
Trust ye in the LORD for ever: for in the LORD JEHOVAH is everlasting strength:

http://www.kingjamesbibleonline.org/Psalms-83-18/

Poslednja izmena:
Arianna, a kako to da Isus nijednom nije spomenuo ime Jahve?
Ako mislis da jeste, iznesi stih iz Novog Zaveta gde se spominje, ali te molim da to ne bude prevod JS...

Tesko svet izlazi na kraj sa izumrlim akterima hronika.

Interesantno, ali u stvari uspon drustvava sa filozofskim tumacenjima zivota je uzrokovao izumiranje civilizacije Jehova.
Suocavanje vernika sa istrebljenjem gospodara sila stvaranja i njihovih predstavnika u klasicnim drustvima
nacinio je Stefan.
I ... poznato je kako je prosao.
p0125.gif

Zato Isus nije koristio takav pristup, nego je jednostavno prelazio preko te cinjenice.
Majstor je majstor.

Lik Isusa Hrista u Bibliji je bio stvarno majstor zanata svog. :)
(Egipatska) titula koju je nosio (najvaznija, i ne jedina, posto ih je imao iz medicine itd.) glasi: Hry-sStA m pt tA dwAt
a odnosi se na najedukativnije lice koje nosi znanja o najbitnijim procesima na nebu (kosmosu i atmosferi) tlu zemlje i u jezgru planete.

Medjutim, biblijski fragmenti su zbirke hronika drustvenih dogadjaja a ne zbirke strucne literature.
Otuda potice startna nejasnost, koja se potom uvecava zbog fragmentiranosti i losih prevodjenja podataka.

Dakle sama po sebi ona nije objasnjavala ni Isusa ni ono sto on radi, nego samo reakcije u drustvenim krugovima!

Te se stvara utisak misticnosti i nadprirodnosti.

(Egipatska) titula koju je nosio (najvaznija, i ne jedina, posto ih je imao iz medicine itd.) glasi: Hry-sStA m pt tA dwAt
a odnosi se na najedukativnije lice koje nosi znanja o najbitnijim procesima na nebu (kosmosu i atmosferi) tlu zemlje i u jezgru planete.

Medjutim, biblijski fragmenti su zbirke hronika drustvenih dogadjaja a ne zbirke strucne literature.
Otuda potice startna nejasnost, koja se potom uvecava zbog fragmentiranosti i losih prevodjenja podataka.

Zato postoje dve doktrine.

Jedna za javnost i OVCE a druga za ODABRANE. :)

Zato postoje dve doktrine.
Jedna za javnost i OVCE a druga za ODABRANE. :)
Na neki nacin...
- postoje njegove izjave za javnost,
- i njegove izjave za unutrasnje potrebe skole (organizacije) koju je predvodio.

Medjutim vec podosta poslednjih vekova nema vise drustvenoga prostora za "odabrane" (od posle Muhameda).
Globalno drustvo ima naucne sisteme kojima se vise ne moze parirati, cak i kada im primat ne obezbedjuje vise vojna sila.

Arianna, a kako to da Isus nijednom nije spomenuo ime Jahve?

Ako mislis da jeste, iznesi stih iz Novog Zaveta gde se spominje, ali te molim da to ne bude prevod JS...

Isus je uvek spominjao Bozje Ime.

Citirao je stari zavet. ima dokaza gde je tacno Bozje i8me u Biblijia.

Da vas to zanima istrazili bi.

Js kao istrazivaci Biblije su to istrazili i vratili Bozje ime svugde gde je postojalo prema izvornim spisima.
to bi se ista dokazivalo.

Sve je dokazano, na sudu pre nego sto je stampan ikakav prevod

Isus je uvek spominjao Bozje Ime.

Citirao je stari zavet. ima dokaza gde je tacno Bozje i8me u Biblijia.

Da vas to zanima istrazili bi.

Js kao istrazivaci Biblije su to istrazili i vratili Bozje ime svugde gde je postojalo prema izvornim spisima.
to bi se ista dokazivalo.

Sve je dokazano, na sudu pre nego sto je stampan ikakav prevod
ma koje obecao da ce doci in person u izrael..pa tvoj jahova iz starog zaveta..utata niste njegovi svedoci..pobego vam kod nas..z:p
3 The voice of one that crieth, Prepare ye in the wilderness the way of Jehovah; make level in the desert a highway for our God....isa,40,3

ma koje obecao da ce doci in person u izrael..pa tvoj jahova iz starog zaveta..utata niste njegovi svedoci..pobego vam kod nas..z:p
3 The voice of one that crieth, Prepare ye in the wilderness the way of Jehovah; make level in the desert a highway for our God....isa,40,3
aj jos jedan stih sa gospodom ..stize na magarcu hihihi.kakav car..car nad carevima..z:lol:
Raduj se mnogo, kćeri sionska, podvikuj, kćeri jerusalimska; evo, Car tvoj ide k tebi, pravedan je i spasava, krotak i jaše na magarcu, i na magaretu, mladetu magaričinom....
e ko stize..jahova ili gospod hihihiz:p

aj jos jedan stih sa gospodom ..stize na magarcu hihihi.kakav car..car nad carevima..z:lol:
Raduj se mnogo, kćeri sionska, podvikuj, kćeri jerusalimska; evo, Car tvoj ide k tebi, pravedan je i spasava, krotak i jaše na magarcu, i na magaretu, mladetu magaričinom....

aj sad da vidis da je jehova taj koji dolazi u svet.. da obidje narod svoj i da vidi sta znaci biti covek..na svojoj kozi mora da oseti..
Evo, ja ću poslati anđela svog, koji će pripraviti put preda mnom, i iznenada će doći u crkvu svoju Gospod, kog vi tražite, i anđeo zavetni, kog vi želite, evo doći će, veli Gospod nad vojskama....z:p

"Sram te bilo" tu mi ismejavas , ma kako samo mozes, pa ti nemas bre pojma, koliko je on pametan,moze se reci da u svem tome on je najpametniji..

Kako samo mozes da tako pogrdno pises da je eto on magarac i da jemalo magare pored.

Da li znas da ako natovaris magarcu , visak ma ma to bio i jedan gram , ima da stane i nec se pomaci.

Iz ovoga i proistice dve veoma vazne istorijske cinjenice koje se nesmeju izbaciti iz diskusije o imenu boga ato je:

Magarac je taj koji eto vec vekovima nosi ime sa sobom,

a drugo je da je tog koji je nosio, bio lak ko perce.

I to je istina,za vjek vjekova.:zelenko3:

Poslednja izmena:
Vec je pisano o Bozjem Imenu pa ne bi da se ponavljam kroz teme

evo nasla sam nesto

1. Јован 5:43 "Ја сам дошао у име свог Оца, али ви ме не примате. Кад би неко други дошао у своје име, њега бисте примили."

2. Јован 12:12,13: "Сутрадан је силан народ који је дошао на празник чуо да Исус долази у Јерусалим, 13 узео палмине гране и изашао му у сусрет. И узвикивао је: „Спаси, молимо те! Благословљен онај који долази у Јеховино име,краљ Израела!"

3. Јован 12:28 :"Оче, прослави своје име.“ Тада је дошао глас с неба: „Прославио сам га и опет ћу га прославити.“

Ова три примера су довољна за сад! Да ли можеш да нам кажеш о чијем имену Исус говори?

Ime Isus se na hebrejskom jeziku izgovara Jehošua ili Ješua, što u prevodu znači "Jehova je spasenje" To je toliko očigledno i jasno svima koji su iskreni i ponizni!

Reč "halelujah"-aleluja, koju izgovaraju sveštenici u svojim molitvama jasno ukazuje na skraćenu verziju Božjeg imena Jehova-Jah, hal-el-lu-JAH!

Poznato je javnosti da je ime Jehova namerno izostavljeno iz hebrejskih spisa i veoma je retko upotrebljavano a o grčkim spisima da i ne govorimo! Jehovini svedoci su vratili ime našeg kreatora Jehove u njegovu reč-Bibliju, gde i s pravom pripada! Mnogo stavaka u grčkim spisima jasno iznosi Božje ime Jehova, evo jednog od njih:

Лука 4:16-21 "16 Дошао је у Назарет, где је одрастао. На сабатни дан, по свом обичају, ушао је у синагогу и устао да чита. 17 Дали су му свитак пророка Исаије, а он је отворио свитак и нашао место где је било написано:
18 „Јеховин дух је на мени, јер ме је Бог помазао да објавим добру вест сиромашнима, послао ме је да проповедам ослобођење заробљенима и враћање вида слепима, да пустим потлачене на слободу, 19 да проповедам Јеховину годину милости.“ 20 Тада је смотао свитак, вратио га послужитељу и сео. Очи свих у синагоги биле су упрте у њега. 21 И рекао им је: „Данас су се испуниле ове речи из Писма које сте управо чули!

Kome odgovara da se Jehovino ime ne izdvaja i ističe? Onome koji ne želi da se objavljuje istina o jedinom, pravom, istinitom i živom Bogu, Svemogućem Stvoritelju svega-Jehovi! Ko je ta osoba? Zna se-Jehovin protivnik i krvnik ljudskog roda-Sotona Đavo i svi oni koji podupiru njegovu organizaciju!

Evo jednog članka o tome: "У предговору једног превода Библије који је одобрило америчко Национално веће Христових цркава стоји: „Употреба било ког властитог имена за једног јединог Бога, као да постоје и други богови од којих га треба разликовати, прекинута је у јудаизму још пре хришћанске ере и стога је неприкладна и за универзалну веру коју заступа хришћанска црква“ (Revised Standard Version). Зато је у том преводу Божје име замењено титулом „ГОСПОД“. Недавно је Ватикан наложио католичким бискупима: „У хвалоспевима и молитвама Божје име у облику тетраграма ЈХВХ не треба ни користити ни изговарати.“

Poslednja izmena:
Vec je pisano o Bozjem Imenu pa ne bi da se ponavljam kroz teme

evo nasla sam nesto

1. Јован 5:43 "Ја сам дошао у име свог Оца, али ви ме не примате. Кад би неко други дошао у своје име, њега бисте примили."

2. Јован 12:12,13: "Сутрадан је силан народ који је дошао на празник чуо да Исус долази у Јерусалим, 13 узео палмине гране и изашао му у сусрет. И узвикивао је: „Спаси, молимо те! Благословљен онај који долази у Јеховино име,краљ Израела!"

3. Јован 12:28 :"Оче, прослави своје име.“ Тада је дошао глас с неба: „Прославио сам га и опет ћу га прославити.“

Ова три примера су довољна за сад! Да ли можеш да нам кажеш о чијем имену Исус говори?
I ko vidi mene, vidi Onog koji me posla.
tu je na tanjiru resenje..z:p

Ovde Isus koristi Bozje ime kada citira proroka

Isuaju 61

61 Duh Svevišnjega Gospodina Jehove na meni je, jer Jehova me pomazao da objavim dobru vijest krotkima. Poslao me da povijem rane onima koji su srca slomljena, da objavim slobodu zarobljenima i otvaranje očiju zatočenima, 2 da objavim godinu milosti Jehovine i dan osvete Boga našega, da utješim sve koji tuguju

Лука 4:16-21 "16 Дошао је у Назарет, где је одрастао. На сабатни дан, по свом обичају, ушао је у синагогу и устао да чита. 17 Дали су му свитак пророка Исаије, а он је отворио свитак и нашао место где је било написано:
18 „Јеховин дух је на мени, јер ме је Бог помазао да објавим добру вест сиромашнима, послао ме је да проповедам ослобођење заробљенима и враћање вида слепима, да пустим потлачене на слободу, 19 да проповедам Јеховину годину милости.“ 20 Тада је смотао свитак, вратио га послужитељу и сео. Очи свих у синагоги биле су упрте у њега. 21 И рекао им је: „Данас су се испуниле ове речи из Писма које сте управо чули!

"Sram te bilo" tu mi ismejavas , ma kako samo mozes, pa ti nemas bre pojma, koliko je on pametan,moze se reci da u svem tome on je najpametniji..

Kako samo mozes da tako pogrdno pises da je eto on magarac i da jemalo magare pored.

Da li znas da ako natovaris magarcu , visak ma ma to bio i jedan gram , ima da stane i nec se pomaci.

Iz ovoga i proistice dve veoma vazne istorijske cinjenice koje se nesmeju izbaciti iz diskusije o imenu boga ato je:

Magarac je taj koji eto vec vekovima nosi ime sa sobom,

a drugo je da je tog koji je nosio, bio lak ko perce.

I to je istina,za vjek vjekova.:zelenko3:
pevuckao je gospod djiha djiha cetiri noge i magarence bilo ko bubica..i ono je pevalo sve u glas..a posle kazu magarac ne ume da prica..z:((

LEVITSKI ZAKONIK 21,6
Neka budu posvećeni svome Bogu; neka ne oskvrnjuju ime svoga Boga, jer oni prinose žrtve u čast Jahvi paljene, hranu Boga svoga. Zato moraju biti sveti.
LEVITSKI ZAKONIK 22,2
"Reci Aronu i njegovim sinovima da sveto postupaju sa svetim prinosima Izraelaca; neka ne oskvrnjuju moje sveto ime koje oni - ta moje je! - moraju svetiti. Ja sam Jahve!
LEVITSKI ZAKONIK 22,32
Ne oskvrnjujte moga svetog imena, nego neka budem proglašen svetim među Izraelcima - ja, Jahve, koji vas posvećujem.
LEVITSKI ZAKONIK 24,16
tko izgovori hulu na ime Jahvino neka se smakne - neka ga sva zajednica kamenuje; bio stranac ili domorodac, ako pohuli ime Jahvino, mora mrijeti.
BROJEVI 6,26
Neka pogled svoj Jahve svrati na te i mir ti donese!` Tako neka stavljaju moje ime nad sinove Izraelove, i ja ću ih blagoslivljati.
PONOVLJENI ZAKON 5,11
Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.
PONOVLJENI ZAKON 6,13
Boj se Jahve, Boga svoga; njemu iskazuj štovanje; njegovim imenom polaži prisegu.
PONOVLJENI ZAKON 10,8
U to vrijeme odvoji Jahve pleme Levijevo da nosi Kovčeg saveza Jahvina; da pred Jahvom stoji u njegovoj službi te da u njegovo ime blagoslivlja, kako radi i danas.
PONOVLJENI ZAKON 10,20
Boj se Jahve, Boga svojeg; njemu služi; uza nj se priljubi; njegovim imenom priseži.
PONOVLJENI ZAKON 12,5
Jahvu, Boga svoga, tražite jedino na mjestu koje je on odabrao, sred svih vaših plemena, da ondje stavi svoje ime i da ondje prebiva;
PONOVLJENI ZAKON 12,11
onda ćete donositi sve što vam naređujem: svoje paljenice, svoje klanice, svoje desetine, darove svojih ruku i sve svoje izabrane zavjetnice koje budete zavjetovali Jahvi - na mjesto koje Jahve, Bog vaš, odabere da ondje nastani svoje ime.
PONOVLJENI ZAKON 12,21
Bude li mjesto koje Jahve, Bog tvoj, odabere da u njemu svoje ime smjesti daleko od tebe, onda možeš zaklati bilo što od svoje krupne ili sitne stoke što ti je Jahve dadne - kako sam ti već naredio - te jesti u bilo kojem svome gradu koliko ti duša želi.
PONOVLJENI ZAKON 14,23
A onda blaguj desetine svoga žita, svoga vina, svoga ulja i prvine svoje krupne i sitne stoke u nazočnosti Jahve, Boga svoga, na mjestu koje on odabere da svoje ime ondje nastani; da se tako naučiš zauvijek bojati se Jahve, Boga svoga.
PONOVLJENI ZAKON 14,24
Bude li ti put predug te ne mogneš donijeti desetine - jer je mjesto što ga Jahve odabere da u njemu nastani svoje ime previše daleko od tebe - tada, kad te Jahve, Bog tvoj, blagoslovi,
PONOVLJENI ZAKON 16,2
Kao pashu u čast Jahvi, Bogu svome, žrtvuj ovce i goveda u mjestu koje Jahve odabere da u njemu nastani ime svoje.

A da ga dozovete ... pa na koje se odazove ...
t2731.gif

Da li si ti Kršćanin?
------------------------

Onaj koji ne zna TKO je Bog i Kako Mu je SVETO Ime,
neće se dobro provesti!

2. Solunjanima 1,8
u ognju žarkome i osveti se onima
koji ne poznaju Boga

i
ne pokoravaju se evanđelju Gospodina našega Isusa.

------------------------------

A zazivati samo -. Isuse . Isuse:

MATEJ 7:21
"Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori:
`Gospodine, Gospodine!`,
nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

U KN neće ući oni koji govore samo - Gospodine Isuse,
nego onaj koji vrši volju Boga Oca Jahve,
oni koji vrše volju Isusovoga Boga.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Da li si ti Kršćanin?
Dok ja nisam stigao hriscani su odavno izumrli. ... Negde tokom 2. ili eventualno 3. veka.

Od toga doba ljudi nisu ni znali sta znaci Hriscanin,
mada je u antickom svetu titula Hrista bila i te kako poznata.

To je ujedno i razlog sto ne znaju da bogovi nisu ziva bica nego sile, te su im imena definicije oblika i funkcija.
A Jehova nije ime za bilo kakvog boga, nego za Gospodare mnogih bogova,
pa samim time i najdominantnije gospodare rezultata na bojnim popristima.
Malo si zakasnio da se njima obratis. ... I to srecom po tebe.

A usled postojanja problema sa razlikovanjem jednine i mnozine zbog gubljenja samoglasnika,
dogadja se upotreba formulacije od dva pojma (Gospod Bog) kao da je rec o ponovljenom smislu: "bog bog".

pevuckao je gospod djiha djiha cetiri noge i magarence bilo ko bubica..i ono je pevalo sve u glas..a posle kazu magarac ne ume da prica..z:((

E sad kada je taj sto je isa, prica je svima da je on izlasanik onoga , da je i on koji i nije on ,jer je posta onako kako je bilo dosta.
Neki su i slusali a imali su i glas koji je sve to potvrDjiva, javlja se Magarac i kaze Ija, Ija,I ja.

I ljudi dobise poTvrd u da je sve to istina.

Sve to bese isaik zapisa na pesku, tako da se i dan danas to vidi.....:zlud:

Back