Kako izaći na kraj sa današnjim tinejdžerima?Dajte iskustva,savete...

Meg Rajan

Primećen član
Poruka
725
Elem,kako sam naslov kaže:kako izaći na kraj sa njima,kako ih ubediti da ono što im pričate stvarno treba da prihvate kao dobronamerni savet,a ne kao smaranje matoraca?:think:...znači,bez obzira sto ovde na forumima uvek mogu da dam neki savet,misljenje,komentar i nekome to mozda i pomogne,iskreno ne mogu sa svojom cerkom(koja ima 14.g. ) nikako da postignem taj efekat.Kao roditelj nisam ni suvise stroga a ni popustljiva i mislila sam da sve sto joj tako u nekim neobaveznim razgovorima pricam o musko-zenskim odnosima,da je shvatila,da za sve ima vremena i da ne podleze uticaju drustva,medjutim....hm...skoro kada je bila na fejsu,zaboravila da se odjavi i ja ujutru udjem posle nje na internet,kad otvori mi se njen profil ( jedno vreme sam je kontrolisala i imala sam utisak da je sve o.k. ) i samo sto se nisam slogirala!! Procitala sam sve poruke,razgovore i stvarno sam bila zatecena...koji je to recnik,kakvi su to komentari...nemam reci...najgore od svega sto svi,ali bukvalno svi oni tako razgovaraju medju sobom!!!Rekao bi covek da je to prica 30 godisnjaka..stvarno su im hormoni poludeli!!!I sad nisam pametna sta da radim?Kako da se postavim,da ne prenaglim,ovoj danasnjoj deci ne smes ni malo da podviknes,odmah skacu s mosta...zato me interesuje kako ste vi sve to sa njima izgurali?Da napomenem da su mi se usta pocepala pricajuci...znaci,pustila sam je da izadje uvece na neki teren gde se svi skupljaju,ima i roditelja sa malom decom,osvetljeno je,frekventno...puno dece iz skole..sto se tice drustva sve su to kao deca iz dobrih porodica,vecinom ih poznajem...ali izgleda da mi svoju decu ne poznajemo...lazu,recnik im je opscen,sta li tek rade ne smem ni da pomislim??I eto,tako,glava me zabolela od brige,od muke i od svega....

Je l' se vasa cerka ponasa cudno? Je l' buntovna? Je l' nekulturna prema vama? Da li postuje dogovor, ako kazete vrati se tad i tad, da li kasni ili dodje na vremen? Ako je zamolite recimo da usisa kucu da li ce to uraditi?
Malo vise detalja, ne znam ni sta konkretno mislite pod tim "nekulturnim" razgovorom na fejsu? Ako su psovke u pitanju mislim da problem nije strasan, to je danasnjoj omladini "normalan" govor...

Elem,kako sam naslov kaže:kako izaći na kraj sa njima,kako ih ubediti da ono što im pričate stvarno treba da prihvate kao dobronamerni savet,a ne kao smaranje matoraca?:think:...znači,bez obzira sto ovde na forumima uvek mogu da dam neki savet,misljenje,komentar i nekome to mozda i pomogne,iskreno ne mogu sa svojom cerkom(koja ima 14.g. ) nikako da postignem taj efekat.Kao roditelj nisam ni suvise stroga a ni popustljiva i mislila sam da sve sto joj tako u nekim neobaveznim razgovorima pricam o musko-zenskim odnosima,da je shvatila,da za sve ima vremena i da ne podleze uticaju drustva,medjutim....hm...skoro kada je bila na fejsu,zaboravila da se odjavi i ja ujutru udjem posle nje na internet,kad otvori mi se njen profil ( jedno vreme sam je kontrolisala i imala sam utisak da je sve o.k. ) i samo sto se nisam slogirala!! Procitala sam sve poruke,razgovore i stvarno sam bila zatecena...koji je to recnik,kakvi su to komentari...nemam reci...najgore od svega sto svi,ali bukvalno svi oni tako razgovaraju medju sobom!!!Rekao bi covek da je to prica 30 godisnjaka..stvarno su im hormoni poludeli!!!I sad nisam pametna sta da radim?Kako da se postavim,da ne prenaglim,ovoj danasnjoj deci ne smes ni malo da podviknes,odmah skacu s mosta...zato me interesuje kako ste vi sve to sa njima izgurali?Da napomenem da su mi se usta pocepala pricajuci...znaci,pustila sam je da izadje uvece na neki teren gde se svi skupljaju,ima i roditelja sa malom decom,osvetljeno je,frekventno...puno dece iz skole..sto se tice drustva sve su to kao deca iz dobrih porodica,vecinom ih poznajem...ali izgleda da mi svoju decu ne poznajemo...lazu,recnik im je opscen,sta li tek rade ne smem ni da pomislim??I eto,tako,glava me zabolela od brige,od muke i od svega....
Da li postoji neki konkretan problem?

Imam ja vec odavno profil na fejsu...sad sam njen profil blokirala na neko vreme...sto se tice ovako ponasanja,hoce da uradi po kuci iako joj niko ne trazi,sama pospremi,kada nisam tu usisava,ode do prodavnice kad je posaljem,ponekad se breca,ali spusti loptu...ne krade pare,vrati se tacno na vreme kad joj kazem...na polugodistu je popustila,bila vrlo dobra,kaze dosadno joj je sve to,pa smo onda zajedno ucile i prosla je na kraju odlicna..ali teskom mukom je sve popravila...i govorim joj da ne postoji neresiv problem,samo je najbolje odmah u pocetku ga resavati a ne kada postane velika grudva...medjutim,mene je iznenadilo to sto misli da je kul piti pivo sa drustvom,menjati momke na dva dana,vidim da se vise ne druzi ni sa kim iz odeljenja,nego iz susednih razreda(velika skola),kaze da je to zezanje ali njene drugarice ne misle tako....kada sam joj to sve predocila,tj.pokazala na fejsu ona mi kaze da sam sve pogresno shvatila,da svi tako rade,a ovamo vivdim da me ogovara kod drugarica...doduse,svi mi u tim godinama mrzimo roditelje i mislimo da su davez,ali u moje vreme je u mom gradu postojao jedan narkoman...a drogu sam videla samo na slici...brine me da se ne otrgne ,da se ne uhvati loseg drustva...

Meg, samo da ti kažem nešto: ja sam bila takva, tj.imala sam razne faze. Pa opet mislim da sam bila dobro dete, nisam bila problematična. Kako je to mojim roditeljima izgledalo, nemam pojma.
Znala sam da naređam kečeve preko godine i opomene pa sam na kraju godine to popravljala. Bilo je svakakvih ocena na kraju godine. Pa sam završila dobre škole. Deca moraju negde da se izduvaju.
Roditelje svako ogovara, ogovaramo ih i mi ovako matori, to je sve normalno. Evo sad i ti svoje dete ogovaraš, ali to ne znači da je ne voliš i ne poštuješ.
Ona se samo uklopila u društvo.
Današnja deca jesu slobodnija, sex nije tabu kao što je bio nama, ali smo i mi bili slobodniji od naših roditelja i tako redom.

Mada, moram priznati, uvek je lako biti opušten kad je tuđe dete u pitanju...ali opet, ne deluje mi ništa naročito problematično.

Imam ja vec odavno profil na fejsu...sad sam njen profil blokirala na neko vreme...sto se tice ovako ponasanja,hoce da uradi po kuci iako joj niko ne trazi,sama pospremi,kada nisam tu usisava,ode do prodavnice kad je posaljem,ponekad se breca,ali spusti loptu...ne krade pare,vrati se tacno na vreme kad joj kazem...na polugodistu je popustila,bila vrlo dobra,kaze dosadno joj je sve to,pa smo onda zajedno ucile i prosla je na kraju odlicna..ali teskom mukom je sve popravila...i govorim joj da ne postoji neresiv problem,samo je najbolje odmah u pocetku ga resavati a ne kada postane velika grudva...medjutim,mene je iznenadilo to sto misli da je kul piti pivo sa drustvom,menjati momke na dva dana,vidim da se vise ne druzi ni sa kim iz odeljenja,nego iz susednih razreda(velika skola),kaze da je to zezanje ali njene drugarice ne misle tako....kada sam joj to sve predocila,tj.pokazala na fejsu ona mi kaze da sam sve pogresno shvatila,da svi tako rade,a ovamo vivdim da me ogovara kod drugarica...doduse,svi mi u tim godinama mrzimo roditelje i mislimo da su davez,ali u moje vreme je u mom gradu postojao jedan narkoman...a drogu sam videla samo na slici...brine me da se ne otrgne ,da se ne uhvati loseg drustva...

Савет: читати болдовано док не побенавиш...:p

Имам две ћерке од 14 и 13 година, и све те разумем! :confused: И сама умирем од страха када су оне у питању. :(

Али, кад се сетим себе из тог периода (а писала сам дневник, па могу да се присетим): трудила сам се да што чешће убацујем псовке (јер су ми се у дрштву смејали што говорим тако, чист, књижевно), свако друго зезање са другарицама имало је неке сексуалне конотације (а биле смо сасвим ок девојке и у сексуалне односе се упустиле тек пунолетне), била сам заљубљена у 3-4 дечака истовремено, дешавало се да се напијем у граду, а пило се у друштву много и често, наркомана је било колко оћеш и дружила сам се интензивно са њима (када сма имала 14...а сви они око 20 :sad2:)....

Срећом, није било фејсбука, а дневник сам сакривала жестоко....:lol:

Само причај са њом о свему, прати шта ради (не мислим буквално), стави јој до знања да теби увек може да се обрати, немој више да је шпијунираш (то јест, немој да јој то кажеш нити да провали јер ће бити јако разочарана и окренуће се од тебе), нека има ограничен излазак, кућне обавезе, контролиши каква је у школи....и све ће то, с Божијом помоћу, бити добро, проћи ће је бубице...

И ја се исто тако надам...:confused:

Poslednja izmena:
Pazi, nemoj samo previse da je pritiskas to ima kontra-efekat skroz... Cim vidi pritisak kod roditelja uglavnom se i zavrsi na alkoholu ili ne daj Boze drogi... Pivo je bezazleno veruj mi, danas se ta granica konzumiranja alkohola verovatno malo pomerila na nize, naravno, ako se vrati kuci pijana onda odreaguj, ne tolerisi to... Mene moji ne pritiskaju, niti su me ikada pritiskali, do 18. godine sam imala izlazak do 12h vikendom, radnim danima setnja i kuci... Alkohol ne konzumiram, retko kad, kad su neki rodjendani ili slavlja, mozda jednom u dva meseca i to tek tek... Drogu nikad nisam videla, iako sam se druzila sa nekima koji je mozda konzumiraju, imam stav da je to lose, da unistava zivot, i kraj price... A i srce bi me peklo kad bi dala pare na to smece :mrgreen: Ali sam tokom srednje skole puno citala o drogi, slusala na televiziji, pa ispovesti narkomana, radila seminarske radove o tome, bila uclanjena na forum onaj gde se narkomani odvikavaju, zaboravih kako se zove, uglavnom oni pisu na kraju dana sve sta su radili, koliko su uzimali, kako su se osecali itd... I svesna sam svih posledica, mozda nije lose da se deca na neki nacin edukuju o tome, bar kod mene je imalo pozitivan uticaj, izgradila sam averziju...

Ja sam u osnovnoj imala izlaz do 22h, vikendom do 23h. U srednjoj sam već dolazila kući kad svi idu, da ne idem sama. A to je bilo zorom.
I bila sam kontraš - samo ako pokušaju nešto da mi zabrane ili zaprete, ja sam već uradila to što se ne sme.
Moji su to srećom brzo shvatili pa su primenili kontra taktiku: dali mi slobodu da sama odlučujem šta ću sa svojim životom. A usmeravali me pričom, pričom, pričom. I objasnili me da imam njihovo puno poverenje. Što me je učinilo velikom i važnom. I bilo mi je jako važno da ne razočaram svoje roditelje.:heart:

Pazi, nemoj samo previse da je pritiskas to ima kontra-efekat skroz... Cim vidi pritisak kod roditelja uglavnom se i zavrsi na alkoholu ili ne daj Boze drogi... Pivo je bezazleno veruj mi, danas se ta granica konzumiranja alkohola verovatno malo pomerila na nize, naravno, ako se vrati kuci pijana onda odreaguj, ne tolerisi to... Mene moji ne pritiskaju, niti su me ikada pritiskali, do 18. godine sam imala izlazak do 12h vikendom, radnim danima setnja i kuci... Alkohol ne konzumiram, retko kad, kad su neki rodjendani ili slavlja, mozda jednom u dva meseca i to tek tek... Drogu nikad nisam videla, iako sam se druzila sa nekima koji je mozda konzumiraju, imam stav da je to lose, da unistava zivot, i kraj price... A i srce bi me peklo kad bi dala pare na to smece :mrgreen: Ali sam tokom srednje skole puno citala o drogi, slusala na televiziji, pa ispovesti narkomana, radila seminarske radove o tome, bila uclanjena na forum onaj gde se narkomani odvikavaju, zaboravih kako se zove, uglavnom oni pisu na kraju dana sve sta su radili, koliko su uzimali, kako su se osecali itd... I svesna sam svih posledica, mozda nije lose da se deca na neki nacin edukuju o tome, bar kod mene je imalo pozitivan uticaj, izgradila sam averziju...

Blago tebi,ja sam pivo poceo da lesim krajem 6. razreda...Cigarete na kraju 8.
Sta da vam kazem,ne davite mnogo decu,ne drzite kratak lanac mnogo. Sto je kraci lanac to ce deca vise da polude...

no_facebook.jpg

:mrgreen:

Uf,sada kada citam ove vase postove,malo mi je lakse...u pravu ste...bilo mi je potrebno da cujem tudja iskustva sa tim uzrastom (nasi prijatelji ili imaju malu decu,ili nemaju decu ili imaju samo musku decu )....slazem se da ne treba biti radikalan..pomislila sam da ce iz dosade svasta da joj padne na pamet,trudim se da je ne spijuniram,ali recimo,znam da iznenada banem u skolu,kao da vidim ocene i da tako cujem od razredne sta se zbiva...deca su danas naprednija ali mislim da je bas rano tako pricati o sexu,tako prostacki muvati devojcice,mislio bi covek da imaju desetogodisnje iskustvo,a sve balavanderi...tata ni ne zna za ove moje muke,jer bi mi odmah rekao"jesam li rekao da je taj fejs glupost i da ne izlazi uvece,sta ce tamo do 22h"...a sta cu kad svi izlaze..od petka je kod bake sa mladjim bratom,tamo nema drustvo pa u miru cita neku knjigu (moderni Romeo i Julija,nesto spansko Tri metra iznad neba,valjda ),malo da se presabere,jer je bila kao muva bez glave,dovescemo ih sutra ...danju kod drugarice,od 14h do 16h,onda vozi rolere do 19h,dodje kuci jede,istusira se,pa izadje do 22h,kad dodje odmah na fejs, i tako svakog dana..malo je i tu preterala...poslusacu sve vase savete,svi su iz raznog ugla gledanja,pa cemo videti sta ce biti...uvek sam govorila da je najteze od svih poslova u zivotu biti roditelj,jer tu nema garancija...vazno mi je da znam da je to sada kao normalno u pubertetu,jer mene su tada u tim godinama sasvim druge stvari zanimale,ali sam ipak bila popularna u drustvu,momci su uvek trcali za mnom a ja sam glumila nedodirljivu,klasika...a i bila sam uvek puna sampouzdanja,nije mogao niko ni na sta da me nagovori....sigurna u sebe....i danas sam takva...svi se cude sto necu da se vencam,a ja zivim vec 16g.sa svojim muzem i super nam je i bez tog papira..malo sam se udaljila od teme...elem,evo sad ce skola,pa cemo malo da se orjentisemo na kupovinu torbe,nove odece,pozvacu i tu njenu drugaricu sa nama (sto je tesi),pa pocece i treninzi,a posto zeli da upise ovde u Bgd-u neku Gimnaziju (mada ja mislim da ne treba,ali nema veze neka upisuje sta hoce,samo nek upise),rekla sam joj da ce morati da dobro spremi tu maturu i da dobro zagreje stolicu da bi prosla odlicna..i nadam se da od tih obaveza nece imati vremena za blejanje...sta vi mislite?

Uf,sada kada citam ove vase postove,malo mi je lakse...u pravu ste...bilo mi je potrebno da cujem tudja iskustva sa tim uzrastom (nasi prijatelji ili imaju malu decu,ili nemaju decu ili imaju samo musku decu )....slazem se da ne treba biti radikalan..pomislila sam da ce iz dosade svasta da joj padne na pamet,trudim se da je ne spijuniram,ali recimo,znam da iznenada banem u skolu,kao da vidim ocene i da tako cujem od razredne sta se zbiva...deca su danas naprednija ali mislim da je bas rano tako pricati o sexu,tako prostacki muvati devojcice,mislio bi covek da imaju desetogodisnje iskustvo,a sve balavanderi...tata ni ne zna za ove moje muke,jer bi mi odmah rekao"jesam li rekao da je taj fejs glupost i da ne izlazi uvece,sta ce tamo do 22h"...a sta cu kad svi izlaze..od petka je kod bake sa mladjim bratom,tamo nema drustvo pa u miru cita neku knjigu (moderni Romeo i Julija,nesto spansko Tri metra iznad neba,valjda ),malo da se presabere,jer je bila kao muva bez glave,dovescemo ih sutra ...danju kod drugarice,od 14h do 16h,onda vozi rolere do 19h,dodje kuci jede,istusira se,pa izadje do 22h,kad dodje odmah na fejs, i tako svakog dana..malo je i tu preterala...poslusacu sve vase savete,svi su iz raznog ugla gledanja,pa cemo videti sta ce biti...uvek sam govorila da je najteze od svih poslova u zivotu biti roditelj,jer tu nema garancija...vazno mi je da znam da je to sada kao normalno u pubertetu,jer mene su tada u tim godinama sasvim druge stvari zanimale,ali sam ipak bila popularna u drustvu,momci su uvek trcali za mnom a ja sam glumila nedodirljivu,klasika...a i bila sam uvek puna sampouzdanja,nije mogao niko ni na sta da me nagovori....sigurna u sebe....i danas sam takva...svi se cude sto necu da se vencam,a ja zivim vec 16g.sa svojim muzem i super nam je i bez tog papira..malo sam se udaljila od teme...elem,evo sad ce skola,pa cemo malo da se orjentisemo na kupovinu torbe,nove odece,pozvacu i tu njenu drugaricu sa nama (sto je tesi),pa pocece i treninzi,a posto zeli da upise ovde u Bgd-u neku Gimnaziju (mada ja mislim da ne treba,ali nema veze neka upisuje sta hoce,samo nek upise),rekla sam joj da ce morati da dobro spremi tu maturu i da dobro zagreje stolicu da bi prosla odlicna..i nadam se da od tih obaveza nece imati vremena za blejanje...sta vi mislite?

Ovo prvo boldovano: ne znam sta si tacno htela reci. Samo nemoj biti naivna i misliti da danasnji klinci sa 14-15 godina nemaju pojma o seksu. Upotrebio bih i direktnije reci, ali posto vidim da se uzrujavas mnogo...bolje necu. :mrgreen: Samo bih ti ukazao da sa takvim razmisljanjem ne smes biti iznenadjena i sokirana ako saznas jos neke stvari. Inace, i ti bi trebala otvoreno sa njom da pricas o nekim stvarima. Sa 14 godina je vise nego vreme za to, kasnis uveliko.

A ovo drugo...dobro ti je i rekao.

Ma pricala sam o sexu jos prosle godine a i sada sve detaljno objasnila...a moj muz mi je malo,kako da kazem,...za njega su resenja tipa: saseci u korenu ..imao je tesko detinjstvo, u zivotu je sve sam stekao teskom mukom i postenim radom,bez icije pomoci i svakom kome moze pomogne i onda njegovo reagovanje na sve takve stvari je:ma to je sve razmazeno i besno,ha,ha...mozda sam i ja prenaglila ali sam bila zatecena...ja mislila oni se udvaraju kao imas lepe oci,sanjam te i te fore,a oni:uh,kako bi te natakao na k...,kako si j...ebozovna,kako ti je dobra guza i svi tako medju sobom pricaju posto sam od svih devojcica i decaka precesljala objave...

Ma pricala sam o sexu jos prosle godine a i sada sve detaljno objasnila...a moj muz mi je malo,kako da kazem,...za njega su resenja tipa: saseci u korenu ..imao je tesko detinjstvo, u zivotu je sve sam stekao teskom mukom i postenim radom,bez icije pomoci i svakom kome moze pomogne i onda njegovo reagovanje na sve takve stvari je:ma to je sve razmazeno i besno,ha,ha...mozda sam i ja prenaglila ali sam bila zatecena...ja mislila oni se udvaraju kao imas lepe oci,sanjam te i te fore,a oni:uh,kako bi te natakao na k...,kako si j...ebozovna,kako ti je dobra guza i svi tako medju sobom pricaju posto sam od svih devojcica i decaka precesljala objave...

Pa ne znam bas...Ja bih joj ipak zabranila kontakt sa nekim ko joj se ovako obraca. Mislim znam ja da u tim godinama i te kako primete da su devojcice seksipilne i da bi ih rado naticali ali...Ne bih dozvolila sinovima da tako razgovaraju sa devojcicama a kcerki pogotovo ne bih dozvolila takvu komunikaciju. Znam i to da ja ne znam kako oni razgovaraju sa drustvom jer nisam prisutna tada ali ovo mi se zaista ne svidja i pokusala bih tome stati u kraj pa makar bila svesna da je bitka unapred izgubljena. Sad bi im glupo ali setili bi se tog mog zgrazavanja sa dvadeset i pet, ni tad ne bi bilo suvise kasno da nesto od tog dopre do njih.

Meg, mogu ti reći kako sve izgleda iz vizure majke koja ima sina 16 godina. On je dobar momčić, ali ponašanje mu je da te bog sačuva. Najgori i najteži za saradnju je bio u 7. razredu, valjda su mu odjednom hormoni pukli u mozak. Škola, nerad, brecanje, dreka, muzika na sav glas. Već u 8. je bio nešto lakši za saradnju. Sad u srednjoj još lakši, iako je sam početak škole bio katastrofalan. Ali osvestio se ogromnom brzinom, potražio da mu pomognem, da učim s njim, da ga preslišavam, da platim koji čas. Već od novembra je počeo da uči sam i bio sasvim ok. Samo, čovek ne može da se opusti i mora da ga nadgleda.
Društvo mu je u redu, iako psuju k‘o kočijaši. Ne psuje u kući, ne pred odraslima, prema profesorima je za primer. Rečnik im je stvarno odvratan, primitivan, sveden, ali opet, tako je uvek bilo među mladima. Izvan toga, govori vrlo lepo, rečit je, informisan. Mislim da je važno da zna kad šta treba, da prostačenje generalno nije prihvatljivo, a kako pričaju među sobom to je njihova stvar.
Verovatno ne treba preterano strepeti, iako meni baš nije lako dok se ne vrati kući. Plašim se da ih neko ne uhvati i ne isprepuca dok se sile. U duši su svi meki, a na jeziku...
Uostalom, kad dečak kaže devojčici „kako bih te...”, to znači da nije i da se tome baš ne nada.
Od desetak dečaka s koliko s skoro svakodnevno druži moj sin, nijedan nema devojčicu. Neki su zaljubljeni, a neki čekaju da in se to dogodi. Slično je stanje i u generaciji, tek tu i tamo po neko ima devojku.
Tako je i sa devojčicama, makar po tome što pričaju moje drugarice koje imaju žensku decu, Naravno, sve strahuju od svega...
Ali ti znaš gde je ona svakog dana, znaš s kim je... Ako ti se neko baš ne dopada, pa raspitaj se.
Pusti malo lančić, pričaj da joj veruješ, raspituj se o svim glupostima koje ti padnu na pamet kroz razgovor i kroz šalu i tada nikako, ali nikako ne osuđuj. Kad god hoće da razgovara o bilo čemu, pa makar bilo u tri ujutro i ti se rušila od umora, pričaj.
To te neće spasiti od toga da budeš „najgora majka u gradu“, ali svakom je njegova najgora.

[/B]

Pa ne znam bas...Ja bih joj ipak zabranila kontakt sa nekim ko joj se ovako obraca. Mislim znam ja da u tim godinama i te kako primete da su devojcice seksipilne i da bi ih rado naticali ali...Ne bih dozvolila sinovima da tako razgovaraju sa devojcicama a kcerki pogotovo ne bih dozvolila takvu komunikaciju. Znam i to da ja ne znam kako oni razgovaraju sa drustvom jer nisam prisutna tada ali ovo mi se zaista ne svidja i pokusala bih tome stati u kraj pa makar bila svesna da je bitka unapred izgubljena. Sad bi im glupo ali setili bi se tog mog zgrazavanja sa dvadeset i pet, ni tad ne bi bilo suvise kasno da nesto od tog dopre do njih.

Potpisujem sve što si napisala uz dodatak. Pitala bih dete kako se oseća kad neki momak na taj način izražava simpatije prema njoj, zar joj nije odvratno da joj se neko tako obraća i da je doživljava isključivo na taj način. Treba dete da ima samopoštovanje, samim tim, ona neće više dozvoliti da joj se tako obraćaju i možda početi drugačije da razmišlja.

Imam sina 14-godisnjaka. :heart: Ulaskom u "magarece godine" postao je inatljiv i kontras na momente, ali sreca samo na recima, ne i na delu. Obozava da poruci konobaru "rakija"! ili "votka!", pa kad konobar pogleda u nas roditelje i vidi da je to samo za.ebancija, donese mu gusti sok! :lol: Ili da kaze "briga me za ocene" pa polozi sa svim peticama. Ima koncert, ja kazem ne mora da vezbas puno, sve si uvezbao, a on se ubije od sviranja. :lol: Ali kad tako kontrira, odrzim predavanje (smaracko, jer sam roditelj, moze mi se!:mrgreen:), a zakljucim kao nezainteresovano: lepo, radi kako hoces, tvoja stvar, tvoj zivot, tvoje ocene! Kao bas me briga, ali u sebi umirem od straha, jer znam da je svo to zezanje u tim godinama i jaka zelja - biti drugaciji! A danasnjoj deci to nekako po pravilu znaci - biti upadljivo los, da bi bio frajer. Sto se fb tice jos uvek je sve u granicama pristojnosti.
Moja cerka (koja je sada odlican student i vrlo draga licnost) je prvi put u 14 godina rekla:"moje drugarice piju pivu, mogu li ja jednu limenku", tamo gde su se skupljali u nekoj nazovi decjoj diskoteci. :eek: Ja za sekund u soku, ali uspem da se iskontrolisem i samo kazem: ma zasto limenku?! Kupice ti mama flasu od litre i po piva, lepo ce ti stajati uz te snalice, haljinicu, cipele...kad podignes flasu svi ce u tebe da gledaju, bices glavna!!! Ona me samo gledala neko vreme, nije imala komentar na to moje ironisanje, okrenula se otisla.
Kasnije, na temu alkohola, jedan slucaj mi je tako dobro odradio sve sto sam vec razgovarala sa njom: u kaficu udje racija i privede sve maloletnike koji su pili alkohol. I nekoliko njenih drugarica, jednu koja nije mogla ni da hoda jer je bila toliko pijana. Morali su roditelji da ih preuzmu iz stanice. Moja oprezna cerka je to izbegla, jer nije pila alkohol, ali je taj prizor toliko prepao, da sam ja samo s vremena na vreme pominjala tu situaciju, a ona odgovarala - znam, znam...:lol:
Meg, sta da ti kazem, roditelji smo - dobrovoljci, pa moracemo da drzimo oci sirom otvorene sve dok nam deca ne uspostave ravnotezu u svojoj glavi, ne nauce da vagaju sta je dobro - sta lose, za njih same ponajvise. Sva su deca razlicita i nema nacina da se primeni prethodno iskustvo ukoliko se svako dete tretira i uvazi kao unikatna licnost, jedna i jedinstvena sa svim svojim vrlinama i slabostima.( Zar nismo takvi i mi odrasli...? :) ) Mozda ponajvise treba strpljenja i hladna glava u kriticnim momentima.

..i nadam se da od tih obaveza nece imati vremena za blejanje...sta vi mislite?

Mislim da je ključno da uvek mora imati vremena i za blejanje. Negde mora da istrese višak energije, deca su to.

I da dodam da je super tema, kao i komentari, sve ću da zabeležim da mi bude pri ruci jer će mi trebati za 10-tak godina.:sad2:

mislim da preterujes i isto tako mislim da nemas prava da joj citas poruke, to je kao dnevnik da si joj procitala...
zamisli da tebi neko udje u spavacu sobu i to objavi- verovatno bi ispala najveci perverznjak i bolesnik...

to je pubertet i to su hormoni...
meni je 100% ludje kad se roditelj zgrazava na seks dajuci pritom potpuno pogresnu sliku o svu tome detetu a sve to jer je njima samima neprijatno kad se pominje seks.
ali znam, ovo retko koji roditelj uspe da balansira kako treba.

isto tako, deca nisu produzetak vas, ona ne treba da misle ko vi, ne treba da budu ko vi ni sad a ni u tim godinama, a ne treba ni da imaju iste stvari u glavi koje imate i vi.
btw, pola vasih muzeva sigurno ima iste stvari u glavi, pogotovo kad gleda pornice na tom istom kompu.
mozda vi mame bas tako odmeravate zgodnog komsiju i mislite na to isto "naticanje".
a o tome koliko se "naticu" bracni parovi medjusobno, o tome bolje ni da ne pocinjemo :lol:

staromodni ste i mislim da ipak vi (roditelji) treba da razmisite sta vas tacno vredja u tim komentarima koji jesu pravi pubertetski, samo su napisani i receni.
i nemojte iz svoje ustogljenosti a nekad i pravog licimerja da maltretirate decu za nesto sto je poptuno normalno, ne samo u tim godinama, nego i u vasim.

Mislim da je ključno da uvek mora imati vremena i za blejanje. Negde mora da istrese višak energije, deca su to.

I da dodam da je super tema, kao i komentari, sve ću da zabeležim da mi bude pri ruci jer će mi trebati za 10-tak godina.:sad2:

Tvoj komentar me potsetio na moju sestru: posle dve cerke, rodila je sina (sad je on 18 godina) i kad sam otisla u bolnicu da je vidim, prvo sto mi je rekla zabrinuto je bilo: kako cu bre da prezivim tri puberteta?! ... Jos ih prezivljava...:sad2:
:lol:

Back