Kako iskoreniti mržnju među susedima?

Ah, to je delimicno i zbog selekcije koju cini forum...

Forum je ranije manipulisao maksimalno , znaci brisao poruke koje donose pojasnjenje, da bi sto vise zacinio i zagustio stvari , pravio mini pr projekte , kako nahuskati osobu na osobu..ili je izvrnuti ruglu..

To je osobina onih koji su ostali selekcijom na forumu ...

Ali moras se odvojiti od te publike, ako hoces da ima bar malo smisla...inace nema...sto je ovde najveci problem, svi veruju da se zezaju a da ipak na kraju ima smisla sta kazu..

Uzmimo fino rafinisanje pojmova, da bih pojacao sta znaci kad se uvede rafinacija kako mnogo bolje vidis stvari , pa i resenje...

Jedno je selekcija, drugo pozitivna selekcija, trece pozitivna diskriminacija a na kraju negativna diskriminacija..

Najjaci primer pozitivne diskriminacije koji sam ja video je kad je na aerodromu jedan sef rekao sledece....jesi dobar radnik, ali unapredjenja cuvam za one koji zele da ostanu da rade na aerodromu ceo svoj zivot...

Znaci ne najbolji , zato je diskriminacija, nego onaj ko hoce da do kraja ostane u timu , na aerodromu..

Tako se radi i sa ljudima nekad, nekad je cista selekcija pozitivna, nekad je pozitivna diskriminacija...nekad je pozitivna manipulacija...takvi su ljudi zele nesto mnogo i najbolje je dati im to iako nije fer ponuda....
Npr postoje radnici koji ce da rade 3 smene da bi im dao jedan dan usred nedelje da bi se qujcili pred drugim radnicima...
Ko sam ja da im resavam te unutrasnje malo patoloske zudnje...nego kao sef izadjem u susret nefer ponudom...3 za 1...to su 2 neplacena, i to je ustvari krsenje zakona....ali mnogo bi teze bilo da im cinis bez neke negativnosti jer bi svih ostalih 50 zakmecalo da cinis usluge i napravio bi se problem..

Tako da prema ljudima adekvatno i ponuda..

najefikasniji metod je iskoreniti susjede.

нема. нема лека за зле људе. генерални ремон врши Богослав

Ми, који хоћемо да искорјенимо своје сусједе смо добри,
а они су зли и за њих лијека нијема.

Pokazalo se da preveliko približavanje vodi mržnji. Rascepline civilizacijskih tektonskih ploča su isuviše duboke da bi ih neka trivijalna ideja ili patetični sentimenti prevladai. Trajno rešenje ne verujem da postoji no bar za početak neka se uvažavaju civilizacijske razlike međusobno i od od strane građanista koji su najmanje tolerantni.

Tako što susedi izgube iluziju da će i dalje "pobeđivati" protiv nas uz pomoć spoljnih sila.

Hrvati i Šipci smatraju da će im NATO pružiti podršku u svemu što rade protiv Srba, Bošnjaci se oslanjaju na podršku Turske i Arapa.

Kada bi znali da niko ne stoji iza njih, onda bi se smirili i radili na razvijanju dobrih međususedskih odnosa.

Pokazalo se da preveliko približavanje vodi mržnji. Rascepline civilizacijskih tektonskih ploča su isuviše duboke da bi ih neka trivijalna ideja ili patetični sentimenti prevladai. Trajno rešenje ne verujem da postoji no bar za početak neka se uvažavaju civilizacijske razlike međusobno i od od strane građanista koji su najmanje tolerantni.
Tačno.Kad ne budemo više živjeli jedni s drugima,nego jedni pored drugih svako u svom dvorištu tad više neće bit mržnje.
2 propale Jugoslavije su valjda dovoljan dokaz da nismo braća,i da ne možemo živjet u istom dvorištu.

Zato što je mržnja glavni kapital balkanskih političara. Dok je narod zatrovan prošlošću, elite mirno krčkaju sadašnjost, kroz korupciju, tajne dilove i pljačku javnih resursa. Mržnja je najjeftiniji alat za održavanje vlasti: skrene pažnju, obezbedi lojalnost i opravda nesposobnost.

Ako neko ima istoriju sukoba i ratova, to su evropske države. Tu je ratovao svako sa svakim. I došle nove generacije, ostavile sve iza sebe i sad međusobno sarađuju odlično. Međutim, ovde na balkanu se sukobi iz istorije prenose sa kolena na koleno. Zašto? Pa zato što to odgovara političkim elitama. Oni mogu biti na vlasti samo u mutom, gde nema reda i zakona, gde su ljudi opterećeni prepucavanjem i gde svi misle kako nam neko "radi o glavi".

Više od četvrt veka je prošlo od ratova na prostorima bivše Jugoslavije i mnoge rane još uvek ne zarastaju. Svako sebe vidi kao žrtvu a druge kao isključive krivce i zlotvore, što je odnos Hrvata, Bosanskih muslimana i Kosovskih Albanaca prema Srbima.
Kako rešiti ovaj problem i ne prenositi mržnju sa kolena na koleno da bi kao susedi imali svetliju budućnost u međusobnoj toleranciji, ekonomskom prosperitetu i zajedničkom suživotu kao bliski narodi i susedi kako bi sprečili bilo koju mogućnost budućih ratova.
Po genetici, jeziku, podneblju i velikim delom mentalitetu mi smo bliski jedni drugima od bilo kog drugog naroda, već Hrvati vide veću bliskost sa Nemcima, Bošnjaci sa Turcima, Srbi sa Rusima.
Sve što se desilo u prošlosti, to niko ne może da promeni ali zato ove drżave bi trebale da osnuju zajedničku komisiju sa visokim autoritetom koja bi se bavila isključivo ovim pitanjima.
Ja ću da navedem nekoliko ovih pitanja/problema a vi slobodno dodajte tome.
1. Negiranje, smanjivanje i omalovažavanje događaja, maskakra, egzodusa, zločinaca kroz sve ratove prethodnog veka.
2. Stroga zabrana i osuda skandiranja mržnje na javnim okupljanjima.
3. Stroga zabrana korišćenja i polazivanja simbola ideologija od kojih su stradali nevini ljudi.
4. Osuđivati osobe na društvenim mrežama koji šire mržnju i podržavaju ideologije koji su bile uzrok sukoba i smrti nedužnog naroda ili manjina.

Nacionalizam, pogotovo ratno- huškaški i mržnja i dalje vlada u svest dobrog dela naroda a nažalost i među mlađom populacijom. To ima tendeciju da se u datom momentu vrlo lako rasplamsa i zahvati veći deo stanovništva naročito dolaskom ultra-nacionalista na vlast. Incidenti se vrlo lako mogu iscenirati kao okidač za sukobe što smo više puta svedočili u ne tako davnoj istoriji i događajima, pogotovo ako je dobar deo stanovništva gaji mržnju i ne sprečava se toksična propaganda.
Još jednom ponavljam, da je u interesu svih vlada ovih država sa osnuju zajedničku komisiju i zakone koji bi se doticali ovog pitanja jer ponovljeni ratovi neće nikome dobro doneti, već i moguće kompletno i nepovratno uništenje naroda i država sa obzirom da smo svi mali narodi kojima raste procenat mortaliteta, iseljanja mlađih i stručnjaka i drastično smanjuje procenat naraštaja.
100% se slažem s tim da je ovo što si napisao prava istina, krvave rane još nisu zacijelile, a svi se i dalje guraju u uloge žrtve i krivca. To je ona vječna priča koja nas drži u začaranom krugu.

Ali da se ne lažemo, koliko god da pričamo o zajedničkim komisijama i zakonima, bez iskrenosti i želje da stvarno razumijemo jedni druge, sve će ostati mrtvo slovo na papiru. Nije problem samo u političarima ili državama, već i u narodu koji još uvijek gaji sumnju i mržnju prema onima s druge strane. Dokle god to traje, na papiru možeš potpisati i sto sporazuma, u praksi će uvijek biti problema.

Evo po pitanju odnosa s Hrvatima, nažalost s ekipom koju imaš na ovom forumu i gdje svaki drugi forumaš svakog Hrvata naziva ustašom, govori im da su svi zapravo srbi, da kraljevi nisu postojali, itd., gdje se Mladić i ostala banda nazivaju herojima, teško da će biti pomaka.
Prije takve komisije bilo bi za početak super kad bi na ovom forumu mogli očekivati da će ljudi sa svih strana, nebitno koje narodnosti, biti bannani za takvo omalovažavanje, vrijeđanje i da sad sve ne nabrajam.. To bi već samo po sebi bio veliki korak.

Više od četvrt veka je prošlo od ratova na prostorima bivše Jugoslavije i mnoge rane još uvek ne zarastaju. Svako sebe vidi kao žrtvu a druge kao isključive krivce i zlotvore, što je odnos Hrvata, Bosanskih muslimana i Kosovskih Albanaca prema Srbima.
Kako rešiti ovaj problem i ne prenositi mržnju sa kolena na koleno da bi kao susedi imali svetliju budućnost u međusobnoj toleranciji, ekonomskom prosperitetu i zajedničkom suživotu kao bliski narodi i susedi kako bi sprečili bilo koju mogućnost budućih ratova.
Po genetici, jeziku, podneblju i velikim delom mentalitetu mi smo bliski jedni drugima od bilo kog drugog naroda, već Hrvati vide veću bliskost sa Nemcima, Bošnjaci sa Turcima, Srbi sa Rusima.
Sve što se desilo u prošlosti, to niko ne może da promeni ali zato ove drżave bi trebale da osnuju zajedničku komisiju sa visokim autoritetom koja bi se bavila isključivo ovim pitanjima.
1. Negiranje, smanjivanje i omalovažavanje događaja, maskakra, egzodusa, zločinaca kroz sve ratove prethodnog veka.
3. Stroga zabrana korišćenja i polazivanja simbola ideologija od kojih su stradali nevini ljudi.
4. Osuđivati osobe na društvenim mrežama koji šire mržnju i podržavaju ideologije koji su bile uzrok sukoba i smrti nedužnog naroda ili manjina.

Nacionalizam, pogotovo ratno- huškaški i mržnja i dalje vlada u svest dobrog dela naroda a nažalost i među mlađom populacijom. To ima tendeciju da se u datom momentu vrlo lako rasplamsa i zahvati veći deo stanovništva naročito dolaskom ultra-nacionalista na vlast. Incidenti se vrlo lako mogu iscenirati kao okidač za sukobe što smo više puta svedočili u ne tako davnoj istoriji i događajima, pogotovo ako je dobar deo stanovništva gaji mržnju i ne sprečava se toksična propaganda.
Još jednom ponavljam, da je u interesu svih vlada ovih država sa osnuju zajedničku komisiju i zakone koji bi se doticali ovog pitanja jer ponovljeni ratovi neće nikome dobro doneti, već i moguće kompletno i nepovratno uništenje naroda i država sa obzirom da smo svi mali narodi kojima raste procenat mortaliteta, iseljanja mlađih i stručnjaka i drastično smanjuje procenat naraštaja.

A sto moras da mrzis?
:D

pomirenja moze biti jedino kada budemo izjednacili rezultat.

za sad rvati vode sa 2:0 (jasenovac, oluja)

kada mi njima pobijemo, proteramo i prekrstimo ljude u istom ili slicnom broju. e tada se moze postaviti pitanje pomirenja

pre toga nemere :ne:

100% se slažem s tim da je ovo što si napisao prava istina, krvave rane još nisu zacijelile, a svi se i dalje guraju u uloge žrtve i krivca. To je ona vječna priča koja nas drži u začaranom krugu.

Ali da se ne lažemo, koliko god da pričamo o zajedničkim komisijama i zakonima, bez iskrenosti i želje da stvarno razumijemo jedni druge, sve će ostati mrtvo slovo na papiru. Nije problem samo u političarima ili državama, već i u narodu koji još uvijek gaji sumnju i mržnju prema onima s druge strane. Dokle god to traje, na papiru možeš potpisati i sto sporazuma, u praksi će uvijek biti problema.

Evo po pitanju odnosa s Hrvatima, nažalost s ekipom koju imaš na ovom forumu i gdje svaki drugi forumaš svakog Hrvata naziva ustašom, govori im da su svi zapravo srbi, da kraljevi nisu postojali, itd., gdje se Mladić i ostala banda nazivaju herojima, teško da će biti pomaka.
Prije takve komisije bilo bi za početak super kad bi na ovom forumu mogli očekivati da će ljudi sa svih strana, nebitno koje narodnosti, biti bannani za takvo omalovažavanje, vrijeđanje i da sad sve ne nabrajam.. To bi već samo po sebi bio veliki korak.
Ja ti lepo kazem i svim vama hrvatima, pritajeno kodiranje vam je proslava oluje, i dok to ne ukinete i ne vidite sta je to , samo ste ustase koje se skrivaju , a osnova im je srpski genocid.....ne moze se mozda nazvati ustasa, jer ne znam sta je osnova ideologije ustasije, ali ako je srpski genocid osnova , onda ste ustase...

Moze koliko god i koje god mesto rodjenja da pise, ako ne vidi koliko je znacajno za ustasiju to da se proslavlja eliminacija Srba sa teritorije hrvatske, to je seme ustastva...

pomirenja moze biti jedino kada budemo izjednacili rezultat.

za sad rvati vode sa 2:0 (jasenovac, oluja)

kada mi njima pobijemo, proteramo i prekrstimo ljude u istom ili slicnom broju. e tada se moze postaviti pitanje pomirenja

pre toga nemere :ne:
Moze kad bi oni odustali od ciste hrvatske, tj od eliminacije srba kao uslov za ponos hrvata.....i identitet hrvata...
Ali oni to neceniti im je ta ideja uopste moguca...
Hrvati neutralnog stava prema Srbima, to onda nije hrvat....tako misle..Jos uvek ne znam sta su zagovnali krajisnici , ako jesu , ili je to nastavak medjusobnog netrpljenja iz WW2...

ne, ne. dok nije barem 2:2 nema price

i da se "promene" hrvati pa od sutra da krenu da vole srbe nema price dok je ovaj rezultat
Pa dobro eto ima i taj faktor srba i srpske osvete...ja to nisam racunao jer ja nisam bio u poziciji ostecenog u sukobima hrvati srbi, pa mi je blizi cilj da se omoguci srbima slobodan i miran zivot u hrvatskoj bez revansa...

Cak ni u BIH nisam za revans,mada u BIH je nekako svuda prisutno mnogo zrtava i na srpskoj i na muslimanskoj strani , ne mozes reci da je tu neko izvukao tanji kraj....

Ja ti lepo kazem i svim vama hrvatima, pritajeno kodiranje vam je proslava oluje, i dok to ne ukinete i ne vidite sta je to , samo ste ustase koje se skrivaju , a osnova im je srpski genocid.....ne moze se mozda nazvati ustasa, jer ne znam sta je osnova ideologije ustasije, ali ako je srpski genocid osnova , onda ste ustase...

Moze koliko god i koje god mesto rodjenja da pise, ako ne vidi koliko je znacajno za ustasiju to da se proslavlja eliminacija Srba sa teritorije hrvatske, to je seme ustastva...
Krivo shvaćaš stvari, i ako ništa, slažemo se da se ne slažemo oko toga.
Mi slavimo oslobođenje teritorija od separatista, koje god narodnosti oni bili :kafa:

Back